Betöltés

Bankbetétek fajtái

szerző: Bankmonitor.hu
2012-03-26

Pénzünk elhelyezése többféle betétben is lehetséges, vállalhatunk havi, rendszeres befizetést, vagy egyszerűen csak tarthatjuk egy számlán a pénzünket.

Pénzünk elhelyezése többféle betétben is lehetséges, vállalhatunk havi, rendszeres befizetést, vagy egyszerűen csak tarthatjuk egy számlán a pénzünket. Lássuk, milyen lehetőségekkel találkozhatunk:

a.       lekötött betét

A lekötött betét a leggyakoribb forma pénzünk lekötéséhez. Ezzel a betéttel arra vállalkozunk, hogy nem nyúlunk a pénzhez a futamidő lejártáig, ha csak nem akarjuk elveszíteni a betéti kamatokat részben vagy egészben. A lekötött betétekhez gyakran feltételek kapcsolódnak melyekről a kamat című bejegyzés alatt olvashatsz többet.

További információk:
Lekötöttem a pénzem, de mégis szükségem lenne rá…

b.      látra szóló betét

A látraszóló betét, neve ellenére, inkább hasonlít egy számlához. Berakhatjuk, de bármikor ki is vehetjük pénzünket, aktuális kamatot ezzel sohasem veszítünk, mert a kamatozás napi számítással történik. Tehát a bank naponta megvizsgálja, mennyi pénz van a betétben és arra kamatot számol, amit időközönként (jellemzően havonta, vagy negyedévente) jóváír, vagyis hozzáad a betétben lévő pénzhez, s így ezt követően már a kamattal növelt összeg kamatozik tovább.

c.       megtakarítási betét

A megtakarítási betét folyamatos havi megspórolt pénzünk kamatoztatására szolgál. Elsősorban tehát azoknak előnyös, akik hosszú távon rendszeresen kívánnak olyan kisebb összegeket megtakarítani, melyek lekötésére egyébként a bankok meglehetősen alacsony kamatot adnának. A megtakarítási betét alkalmas arra is, hogy akár a megtakarítási időszak elején, akár valamikor az időszak során jelentősebb egyszeri összeget (például év végi prémiumunkat elhelyezzük).

A megtakarítási betétek kamatát elsősorban az határozza meg, hogy havonta mekkora összeget tudunk félretenni és befizetni a betétbe. E mellett az elérhető kamatot befolyásolhatja a számlán lévő teljes összeg is. A megtakarítási betétek gyakran sávos kamatozásúak a számlaegyenleg értéke alapján, mindenképpen érdemes odafigyelni, pontosan mikor, mekkora kamattal forog a már számlán lévő pénzünk.

d.      adómentes betét (tartós befektetési bankszámla)

A tartós befektetési bankszámlával (vagy más néven betétszámla, röviden: TBSZ) elkerülhetjük a kamatadót. Sajnos ez sem olyan egyszerű – nyitni kell ehhez egy speciális számlát, magát a tartós befektetési betétszámlát és ezen kell elhelyeznünk lekötéseinket, amiket legalább 3 évig (10%-os kamatadó) de még inkább 5 évig (teljes kamatadó mentesség) a banknál kell tartanunk. A TBSZ működését részletesen megismerheti erre vonatkozó írásunkban, itt csupán a legfontosabb részleteket foglaljuk össze:

  • A lekötés minden esetben egy 0. évvel kezdődik, ami az adott naptári év végéig tart. A 0. év végéig tudunk a számlára pénzt elhelyezni, ezután már nem lehet a számlára befizetni.
  • Az ezt követő időszak hossza 3 év, ezután lehet a számla megszűntetése nélkül egyszeri alkalommal pénzt kivenni a betétből. Érdemes legalább eddig várni, hiszen innentől 10%-ra csökken a kamatadó és már nem terhel minket EHO fizetési kötelezettség.
  • A második időszak a 3. év végétől az 5. év végéig tart. Amennyiben ezt is kivártuk, úgy egyáltalán nem kell kamatadót, valamint EHO-t fizetnünk.

További információk:
Adómentes kamatok

Bankbetétből, mint láthatjuk nagy a választék. De vajon melyik milyen kamatot ígér ma? Kalkulátorunk segítségével ezt gyorsan és könnyen megnézheted:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Mi az a befektetési alap?
Miért kell megtakarítani?
Blogajánló
  • alapblog Ez+az

    Egy finn befektető 16 hotelt épít a 22-es katari foci vb-re, és mind úszó hotel lesz. A vb után, amikor bezuhan a kereslet, simán el... The post Ez+az appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.