Betöltés

Lekötés euróban

szerző: Bankmonitor.hu
2012-06-14

Sokan gondolják azt, hogy egyes helyzetekben érdemes euróban lekötni pénzüket. Itt nem arról szeretnénk írni, hogy érdemes-e ezt tenni, inkább a gyakorlati teendőkre és tudnivalókra koncentrálunk.

Sokan gondolják azt, hogy egyes helyzetekben érdemes euróban lekötni pénzüket. Itt nem arról szeretnénk írni, hogy érdemes-e ezt tenni, inkább a gyakorlati teendőkre és tudnivalókra koncentrálunk.

Értelemszerűen eurós lekötéshez euróra van szükségünk, ezért először át kell váltanunk meglévő pénzünket. Ilyenkor eurót veszünk, ami máris több problémát okoz: az euró ára változó, legtöbbször a középárfolyammal találkozunk.

A középárfolyam a vételi és az eladási ár közt van félúton és a vétel mindig drágább, mint az eladás. Tehát ha 280 Ft-ért tudunk eurót eladni és 300 Ft-ért tudunk eurót venni, akkor a középárfolyam 290 Ft lesz egy euróra.

Mivel az árfolyam mozgása szinte megjósolhatatlan, ezért pénzünket átváltani, mindig kockázatot jelent – vagyis veszíthetünk is rajta és nyerhetünk is. Egy biztos, mivel a vétel és az eladás között különbség van, a vétellel és az eladással, ha az árfolyam változatlan marad, már biztosan elveszítjük a két ár közti különbséget.

E mellett minden pénzváltó és bank más és más árat határoz meg az euró eladására és vételére. Figyeljünk oda, hogy legtöbbször a bankok drágábban váltanak, mint a pénzváltó láncok üzletei.

1 Hozzászólás

 1. karolina

  szeretnek bevatoni mexco penzt hol lehet

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Mi az a befektetési alap?

Miért kell megtakarítani?

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Blogajánló

 • alapblog

  Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

  Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.