Hogyan adózom a bankbetétek kamatai után?

  • 2012.03.26.
  • szerző: bankmonitor

Ahogyan „néhány” más területet is, a bankbetéteket is érinti az adókötelesség, lássuk mi a helyzet a betétekre vonatkozó adózási szabályokkal.

Ahogyan „néhány” más területet is, a bankbetéteket is érinti az adókötelesség, lássuk mi a helyzet a betétekre vonatkozó adózási szabályokkal.
a.   normál adózás   A betétek nagy többsége esetében 15%-os kamatadót, továbbá 6%-os egészségügyi hozzájárulást (EHO) kell fizetnünk a betét kamatnyeresége után. Fontos tehát, hogy nem a betét összege után, hanem a kamatnyereség után kell az adót megfizetnünk (a megszolgált kamatok közel negyedét). Könnyebbség, hogy a kamatadót és az EHO-t a bank automatikusan levonja a betéten szerzett kamatnyereségből, így azt az adóbevallásban sem kell feltüntetni. Fontos, hogy a bankok minden esetben a kamatadó és az EHO levonása előtti kamatot hirdetik meg, így még ha teljesen precízen ki is számoljuk a nekünk járó kamatot, az adót mindenképpen le kell vonni még, nehogy csalódás érjen a futamidő végén. De nincs véletlenül egy kerülőút?
b.   adómentes lehetőség: tartós befektetési bankszámla   De van! A tartós befektetési bankszámlával (TBSZ) elkerülhetjük mind a kamatadót, mind pedig az EHO-t. Sajnos ez sem olyan egyszerű – nyitni kell ehhez egy speciális számlát, magát a tartós befektetési betétszámlát és ezen kell elhelyeznünk lekötéseinket, amiket legalább 3 évig (10%-os kamatadó, 0% EHO), de még inkább 5 évig (teljes adómentesség) a banknál kell tartanunk. A TBSZ működését részletesen megismerheted erre vonatkozó írásunkban, itt csupán a legfontosabb részleteket foglaljuk össze:

  • A lekötés minden esetben egy 0. évvel kezdődik, ami az adott naptári év végéig tart. A 0. év végéig tudunk a számlára pénzt elhelyezni, ezután már nem lehet a számlára befizetni.
  • Az ezt követő időszak hossza 3 év, ezután lehet a számla megszüntetése nélkül egyszeri alkalommal pénzt kivenni a betétből. Érdemes legalább eddig várni, hiszen innentől 10%-ra csökken a kamatadó és már nem terhel minket EHO fizetési kötelezettség.
  • A második időszak a 3. év végétől az 5. év végéig tart. Amennyiben ezt is kivártuk, úgy egyáltalán nem kell kamatadót, valamint EHO-t fizetnünk.

Ha kalkulátorunk segítségével számolsz, akkor feltüntetjük az adózás előtti és az adózás utáni összeget is.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

További információk:
Adómentes kamatok
6%-os EHO: mi után kell fizetned és mi után nem?

Mi az a befektetési alap?

Miért kell megtakarítani?

Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata