Betöltés

Hogyan adózom a bankbetétek kamatai után?

szerző: Bankmonitor.hu
2012-03-26

Ahogyan „néhány” más területet is, a bankbetéteket is érinti az adókötelesség, lássuk mi a helyzet a betétekre vonatkozó adózási szabályokkal.

Ahogyan „néhány” más területet is, a bankbetéteket is érinti az adókötelesség, lássuk mi a helyzet a betétekre vonatkozó adózási szabályokkal.

a.   normál adózás

A betétek nagy többsége esetében 15%-os kamatadót, továbbá 6%-os egészségügyi hozzájárulást (EHO) kell fizetnünk a betét kamatnyeresége után. Fontos tehát, hogy nem a betét összege után, hanem a kamatnyereség után kell az adót megfizetnünk (a megszolgált kamatok közel negyedét). Könnyebbség, hogy a kamatadót és az EHO-t a bank automatikusan levonja a betéten szerzett kamatnyereségből, így azt az adóbevallásban sem kell feltüntetni. Fontos, hogy a bankok minden esetben a kamatadó és az EHO levonása előtti kamatot hirdetik meg, így még ha teljesen precízen ki is számoljuk a nekünk járó kamatot, az adót mindenképpen le kell vonni még, nehogy csalódás érjen a futamidő végén. De nincs véletlenül egy kerülőút?

b.   adómentes lehetőség: tartós befektetési bankszámla

De van! A tartós befektetési bankszámlával (TBSZ) elkerülhetjük mind a kamatadót, mind pedig az EHO-t. Sajnos ez sem olyan egyszerű – nyitni kell ehhez egy speciális számlát, magát a tartós befektetési betétszámlát és ezen kell elhelyeznünk lekötéseinket, amiket legalább 3 évig (10%-os kamatadó, 0% EHO), de még inkább 5 évig (teljes adómentesség) a banknál kell tartanunk. A TBSZ működését részletesen megismerheted erre vonatkozó írásunkban, itt csupán a legfontosabb részleteket foglaljuk össze:

 • A lekötés minden esetben egy 0. évvel kezdődik, ami az adott naptári év végéig tart. A 0. év végéig tudunk a számlára pénzt elhelyezni, ezután már nem lehet a számlára befizetni.
 • Az ezt követő időszak hossza 3 év, ezután lehet a számla megszüntetése nélkül egyszeri alkalommal pénzt kivenni a betétből. Érdemes legalább eddig várni, hiszen innentől 10%-ra csökken a kamatadó és már nem terhel minket EHO fizetési kötelezettség.
 • A második időszak a 3. év végétől az 5. év végéig tart. Amennyiben ezt is kivártuk, úgy egyáltalán nem kell kamatadót, valamint EHO-t fizetnünk.

További információk:
Adómentes kamatok
6%-os EHO: mi után kell fizetned és mi után nem?

2 Hozzászólás
 1. Debreczeni Lajosné

  3 év lejárta után /tbsz/ mi az a részkivét, és azt milyen kötelezettség terheli, abban az esetben, ha 5 évre módosítom a betétet, de szükségem lenne “vésztartalékra” a saját megélhetésem könnyítésére /pl. betegség miatt/

  Válaszát várom. Tisztelettel: Debreczeniné

  1. Singer Zoltán

   Kedves Debreczeni Lajosné!

   A 3 év utáni részkivét annyit jelent, hogy a TBSZ-en lévő pénzének egy részéhez a 3. teljes év lejártakor hozzáférhet, amennyiben előtte erről nyilatkozatot tesz. A nyilatkozattétel a november-decemberi időszakban, előre lehetséges, még hetekkel a pénzkivét előtt. A kivett összegre vonatkozóan 10% kamatadót kell megfizetnie a gyűjtőév + 3 év alatt elért hozamából. Tehát a kivett összegre jutó hozam 10%-át.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Mi az a befektetési alap?
Miért kell megtakarítani?
Blogajánló
 • alapblog Ez+az

  Egy finn befektető 16 hotelt épít a 22-es katari foci vb-re, és mind úszó hotel lesz. A vb után, amikor bezuhan a kereslet, simán el... The post Ez+az appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.