MNB alapkamat 0.90 % EKB alapkamat 0.00 % REGISZTRÁCIÓ

Lehet több lakástakarékot is nyitni?

  • 2013.06.11.
  • szerző: bankmonitor

Igen erre van lehetőség a szabályok értelmében, viszont egy személy csak egy lakástakaréknak lehet kedvezményezettje. A kedvezményezett az a személy, aki a szerződéses összeget ingatlan célra felhasználhatja. Sokan akár húszezer forintnál is többet szeretnének megtakarítani havonta. Számukra jó lehetőség lehet, ha családtagjaikat jelölik megkedvezményezettként. Ez azért fontos, mert egy lakástakarékra húszezer forint befizetésével kaphatjuk a maximális állami támogatást, az éves 72 ezer forintot. Ha egy lakástakarékon belül többet fizetünk be, a többletre nem kapunk majd támogatást. Több lakástakarék megnyitásával azonban áthidalhatjuk ezt a kitételt és több állami támogatást kaphatunk majd.

Például előfordulhat, hogy egy 2 gyermekes házaspár 60 000 forintot is félre tud tenni havonta. Ekkor célszerű lehet 3 lakástakarékszerződést nyitni, hiszen így mindháromra jár a maximális állami támogatás. Az édesanya és az édesapa természetesen nyithat lakástakarékot szerződőként a saját nevére és saját magát megjelölve kedvezményezettként.

A harmadik szerződés megnyitásához azonban már több szempontot is figyelembe kell vennünk. Az édesapa, mint szerződő részt vehet több szerződésben is, de kedvezményezettként egy közeli hozzátartozót kell kiválasztania. Az édesanya már nem lehet kedvezményezett, hiszen ő a saját szerződésének már kedvezményezettje. Így a gyermek lehet az édesapa második szerződésének kedvezményezettje, és mint szülő egyben a gyám is lesz a gyermek 18. életévének betöltéséig. A gyermek a szerződés lejártával, egy közeli hozzátartozó lakáscélú kiadását fedezheti a megtakarított pénzből.

Tudd meg, hogy melyik lakástakarék a legjobb számodra. Ehhez használhatod kalkulátorunkat, ami azonnal kilistázza az összes szolgáltató ajánlatát összehasonlítás céljából.

Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék
  • Havi X Ft befizetés
  • Y év-en keresztül
  • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
  • ebből Q Ft állami támogatás
  • I % éves hozam (EBKM)

  • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
  • garantált éves hozam

A Bankmonitor visszatéríti a számlanyitási díjat
20 000 Ft Erzsébet utalvány formájában*

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Mi az a befektetési alap?

Miért kell megtakarítani?

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata