5 buktató, amire figyelni kell az áfa-visszatérítés igénylésekor

5 buktató, amire figyelni kell az áfa-visszatérítés igénylésekor
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-06
 

2021-től az új építésű lakások vásárlásának és építésének is visszaigényelhető az áfája. Már sok dolgot tudni lehet erről a támogatásról, ám van néhány olyan feltétel, ami sokakat meglephet. Éppen ezért a Bankmonitor szakértői összegyűjtöttek 5 buktatót, amire mindenkinek figyelnie kell, ha áfa-visszatérítést szeretne igényelni.

A családok lakáscéljának megvalósításához jelentős segítséget nyújthat az áfa-visszatérítési támogatás is: az újépítésű lakások vételárának, építési költségének áfatartalmát kaphatják vissza az igénylők. Sőt, többfajta áfa-visszatérítési lehetőség is létezik jelenleg:

  • Az 5%-os áfával kiállított számlák adótartalma visszaigényelhető 2021: újépítésű lakás vásárlása, illetve generálkivitelezővel történő építkezés esetén 5% adótartalmú számlát állít ki a vállalkozó. Az adó akkor igényelhető vissza, ha csok támogatást is kér a család a lakáscélja megvalósításához.
  • 27%-os adótartalmú számlákat önerős építkezéseknél kap az építtető. Az áfa ebben az esetbe is visszaigényelhető 5 millió forintos összeghatárig.

Fontos, hogy csak egyszer lehet igényelni adó-visszatérítést és csak egyfajta – 5, vagy 27%-os áfatartalmú – számlák alapján kérhető a támogatás. A két konstrukció feltételei eltérnek és számos szinte láthatatlan buktató is útját állhatja az igénylőknek.

Hirdetés

Hirdetés

1. Az 5%-os adó-visszatérítést a csok támogatással együtt kell a pénzintézetnél igényelni

Az adó-visszatérítést pénzintézeteknél lehet igényelni, amennyiben pedig csok támogatást is kér a család, akkor a két támogatás kérelmét egyszerre kell a bankba benyújtani. (Az 5%-os áfa-visszatérítés feltétele, hogy a család családi otthonteremtési kedvezményt is igényeljen.)

Ez az új vásárlások, építkezések esetében nem is akadály, de mi a helyzet azokkal, akik tavaly elkezdtek építkezni, megkötötték az adásvételi szerződést és még az adó-visszatérítési lehetőség bevezetése előtt megigényelték a csok támogatást is? A Bankmonitor szakértői kikérték az Családokért Felelős Tárca Nélküli Minisztérium állásfoglalását.

Eszerint „csak azok lesznek jogosultak az áfa-visszatérítési támogatásra, akik 2021. január 1. után azzal együttesen veszik igénybe a CSOK-ot”

Vagyis nem tudják az 5%-os áfa-visszatérítési támogatást azok igénybe venni, akik tavaly igényeltek csok támogatást az építkezéshez, vásárláshoz függetlenül attól, hogy az idei évben rendezik a vételár, építési költségek egy részét. Fokozottan kell figyelni az idei évtől is a lakást vásárlóknak, építtetőknek a két támogatás együttes igénylésére.

2. Építésnél a költségvetés 70%-ról meghatározott áfatartalmú számlát kell bemutatni

A teljes költségvetés 70%-ról mindenképpen számlát szükséges bemutatni áfa-visszatérítés esetén – ez elvárás csok igénylésnél is -, azonban egyáltalán nem mindegy a számlák adótartalma. Ha az 5%-os számlák adótartalmát igényelnéd vissza, akkor a költségvetés 70%-ról is 5%-os adótartalmú számlára lesz szükség. (Ez természetesen a 27%-os adó visszatérítésénél is igaz, ebben az esetben 27%-os adótartalmú számla szükséges a költségvetés 70 százalékáról.)

Itt akkor lehet probléma, ha valaki generálkivitelezővel megkezdte tavaly az építkezést és kifizették például a számlák felét már 27-os adóval. Az építtető idén pedig már 5%-os áfatartalmú számlát fog kapni, de egyik számlatípus sem teszi ki a költségvetés 70 százalékát.

Probléma lehet az is, ha a generálkivitelező csak szerkezetkész állapotig építi fel a házat. Ő ugyanis 5%-os számlát fog adni, a befejezésről viszont 27%-os áfatartalmú számla lesz. A kérdés pedig az, hogy a költségvetésen belül hogy fog megoszlani a két számlatípus.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

3. Mi a helyzet a 2021. január 1. előtt kiállított számlákkal az 5%-os áfa-visszatérítésnél?

Alapvetően az 5%-os adó-visszatértésnél elvárás, hogy a számlákat 2021. január 1-jén vagy azt követően állítsák ki. Ez alól azonban van kivétel. Ha az adásvételi szerződést még 2021 előtt kötötték, akkor elfogadhatók a 2021 előtt kapott 5%-os áfatartalmú számlák is. (2020-ban is kaphatott a vevő még 5%-os adótartamú számlát, amennyiben az ingatlan építési engedélyét 2018. november 1 előtt adták ki.)

Ugyanakkor az adásvételi szerződésnek már 2021 előtt meg kellett lennie ehhez, az előszerződés, szándéknyilatkozat sajnos nem elégséges. Aki csak idén kötött adásvételi szerződést, az a tavaly megfizetett vételár áfáját nem igényelheti vissza.

A Bankmonitor szakértői rákérdeztek a Családokért Felelős Tárca Nélküli Minisztériumnál, hogy mi a helyzet a tavaly generálkivitelezővel építkezők 5%-os áfatartalmú számláival.

„Mivel a generálkivitelezővel történő építkezés is adásvételnek minősül az Áfa tv. szerint, így ezek a (korábbi) számlák is elszámolhatók, amennyiben 5%-os áfa-kulcs mellett állították ki azokat.” 

Vagyis a 2021 előtti számlák is megfelelőek lehetnek generálkivitelezős építkezések esetén. (Természetesen 5%-os áfatartamú számlák szükségesek, ez csak úgy lehetséges, ha az építkezést már 2018. novembere előtt megkezdték.)

4. Ha korábban csok támogatást már igényelt a vevő, akkor nem jogosult az 5%-os adó-visszatérítésre

Ez alapvetően igaz is lehet, hiszen az 5 százalékos áfa-visszatérítés feltétele, hogy csok támogatást is igényeljen a család. De mi a helyzet, ha a lakást vásárló korábban már igénybe vette a csok-ot gyermekei után? Erre a helyzetre lehet megoldás:

  • Ha a korábbi csok igénylés óta újabb gyermeke született a családnak, akkor után felvehető a támogatás. Meg lehet nézni, hogy az újabb gyermekével együtt mekkora összegre jogosult, ebből pedig le kell vonni a korábban kapott összeget. (Ha egy gyermekre kapott 600 ezer forintot a család és most két gyermekre – új lakás vásárlására – jogosult lenne 2,6 millió forintra, akkor a két összeg különbözetét, azaz a 2 millió forint csok támogatást megkaphatja az igénylő.)
  • Azt is kérheti a család, hogy az új támogatás összegének meghatározásakor csak az új gyermekekkel számoljanak. (Korábban építkezésre két gyermek után 2,6 millió forint támogatást kapott a család és most 3 gyermekre vennének egy használt lakást, melyre összesen csak 2,2 millió forint támogatás járna. Különbözeti összeg nincs, de az igénylő kérheti azt is, hogy csak a harmadik gyermeket vegyék figyelembe, ebben az esetben az egy gyermekre járó 600 ezer forintot megkaphatják.)
  • Ha nem született új gyermek, akkor is kaphat a család újra csok támogatást. Ennek a feltétele az lenne, hogy a jelenleg elérhető összeg magasabb legyen, mint amennyit korábban kapott gyermekei után az igénylő. (Tegyük fel, hogy korábban két gyermekre 1,43 millió forint csok-ot kapott használt lakás vásárlásra a család és most új lakást vásárolnának. A két gyermekre erre a célra 2,6 millió forint járna, a család pedig megkaphatja a két összeg különbözetét 1,17 millió forintot az újabb lakáscélra.)
  • Akkor is újra fel lehet venni a csok-ot, ha nincs újabb gyermek és az elérhető összeg sem emelkedett. A korábban kapott támogatást ebben az esetben önként vissza kellene fizetni, ezzel megteremtve a lehetőséget az összeg újrafelvételére. Fontos, hogy az eredeti támogatást 2011.12.31-ét követően kellett felvennie a családnak. (Ezzel plusz összeghez nem jutna a család, hiszen a visszafizetett csok-ot kapnák meg újra. Ugyanakkor az újraigényléssel elnyerheti a jogot az áfa-visszatérítésre, vagy az illetékmentességre.)
A korábban igényelt csok valóban buktató lehet, hiszen az adó-visszatérítés igényléséhez az új lakáscélhoz szükséges a családi otthonteremtési kedvezményt kérni. Ugyanakkor a támogatás újraigénylésére több esetben is van lehetőség.

5. A 27%-os áfa-visszatérítésnél is teljesíteni szükséges a csok alapvető személyi feltételeit

Az önerős építkezésekhez kapcsolódó adó-visszatérítéshez nem szükséges családi otthonteremtési kedvezményt igényelni, sőt gyermekre sincs szükség hozzá. Ettől függetlenül teljesíteni szükséges a csok támogatáshoz kapcsolódó alapvető személyi feltételeket:
  • Legalább fél éves Tb-jogviszony szükséges
  • Büntetlen előélet elvárás ennél a támogatásnál is
  • Nem lehet köztartozása az adó-visszatérítést kérelmezőnek

Ezekről sokan hajlamosak megfeledkezni azért, mert maga a csok igénylése nem feltétele az adott támogatás felvételének.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Hirdetés