4 kérdés a lakástakarékról, ami a leginkább izgatja most az embereket

4 kérdés a lakástakarékról, ami a leginkább izgatja most az embereket
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-14 Frissítve: 2016-11-11
 

Nem magyar állampolgár vajon köthet-e azonos feltételekkel lakástakarék szerződést? Van-e olyan lehetőség, hogy a most megkötött szerződés egész éves díját egy összegben befizetve hamarabb felhasználható legyen a megtakarítás? Fel lehet-e venni a lejáratkori összeget hamarabb? Élettársamnak köthetek-e lakástakarékot? – folyamatosan érkeznek a kérdések a Bankmonitorhoz.

Nem csoda, hogy sok kérdés adódik a lakástakarékkal kapcsolatban, hiszen az egyik legkeresettebb megtakarítási termék. Ez az egyetlen államilag garantált befektetési lehetőség, amellyel 4 év alatt, havi 20 ezer forintot félre téve kockázatmentesen 10% feletti hozamot érhetsz el, ráadásul kamatadó és EHO mentes. A befizetésekre ugyanis annak 30%-ával egyező állami támogatás jár – évente maximum 72 ezer Ft –, amennyiben a lejáratkor valamilyen lakáscélra használod fel.

Nem magyar állampolgár vajon köthet-e azonos feltételekkel lakástakarék szerződést?

Igen, köthet. Szükséges hozzá Magyarországon bejelentett lakcím, valamint adóazonosító jel, de állampolgárságra vonatkozóan nincs kitétel. Köthet szerződést bevándorolt, menekült, Magyarországon letelepedett külföldi is, és ugyanúgy az alábbi feltételekkel elérhető lakástakarékot kötheti meg.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Hirdetés

    Hirdetés

    Ha előre fizetem a teljes összeget, hamarabb felhasználható a megtakarítás?

    Nem. Bár az előre fizetés megengedett, ettől még ugyanúgy ki kell várni az adott lakástakarék megtakarítási idejét + 3 hónap kiutalási időszakot a felhasználáshoz. A megtakarítási időszak minimum 4 év (egyes lakástakarékoknál ez 45 + 3 hónap, míg másoknál 48 + 3 hónap vagy 49 + 3 hónap), maximum pedig 10 év (szintén pár hónap eltérés lehet az ajánlatok között).

    Előre fizetni maximum az adott éves összeget érdemes, mivel az állami támogatást évente számolják el. A maximális állami támogatás 240 000 Ft éves befizetésre jár, így hiába takarítanál meg ennél többet, a többlet befizetésre nem járna támogatás, csak a betéti kamat. A soron következő évben pedig szintén nem kapnál állami támogatást az előző évről maradt többletre, mivel a támogatás mindig csak az adott év befizetéseire számolható el.

    Fel lehet-e venni a lejáratkori összeget hamarabb?

    Kizárólag kölcsön formájában, és egyelőre csak két lakástakaréknál, a Fundamenta Lakáskasszánál, valamint az OTP Lakástakaréknál.

    Élettársamnak köthetek-e lakástakarékot?

    Ez a kérdés azért merülhet fel, mert a lakástakarékra járó állami támogatás családon belül többszörözhető. Ugyanannak a személynek egyszerre csak egy lakástakarék szerződésre jár állami támogatás, de ha úgy köt szerződést, hogy azokon eltérő családtagok a kedvezményezettek, akkor mindegyikre jár (amennyiben a családtagoknak nincs párhuzamosan szerződésük).

    Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha 3 szerződést kötsz, és kettőn valamely családtagodat jelölöd meg kedvezményezettnek, akkor mind a háromra jár az állami támogatás. Ezek a családtagok azonban kizárólag közeli hozzátartozók lehetnek, és ebbe a körbe NEM tartoznak bele az élettársak.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés