Lakástakarék: ki költheti el a pénzt?

 • 2016.09.06.
 • szerző: bankmonitor.hu

Az évi 30%-os állami támogatás nem feltétlen azé lesz, aki a lakástakarékot fizeti. Ha családtagjaidnak kötöttél ilyen megtakarítást, akkor csak ők költhetik el az összegyűjtött pénzt, te viszont a megtakarítási idő alatt bármikor megváltoztathatod a kedvezményezettek személyét a hozzájárulásuk nélkül.

Aki fizet

A lakástakarék szerződője kötheti meg a szerződést magának, vagy valamelyik közeli hozzátartozója (kedvezményezett, lásd később) javára. Ő választhatja ki a megtakarítási idő hosszát, és a havi befizetés összegét is. A lakástakarék nem vizsgálja, honnan érkeznek a befizetések, így tulajdonképpen bárki teljesítheti a vállalt havi megtakarítást.

A szerződő a megtakarítási idő alatt bármikor módosíthatja a szerződést (pl. futamidőt, havi befizetést, fizetési módot), akkor is, ha kedvezményezettet jelölt meg rajta. Magát a kedvezményezettet is letörölheti a szerződésről és bármikor újat jelölhet meg. Ezen kívül meg is szüntetheti a szerződést, amikor csak akarja.

A kedvezményezett módosításának a lehetősége jelentős mozgásteret ad neked számos esetben. Például ha sajnálatos módon elhunyna a kedvezményezett, jelölhetsz meg újat helyette, hogy továbbra is járjon az állami támogatás.

A megtakarítási idő alatt a befizetések, kamatok, állami támogatás felett a szerződő rendelkezhet. Amennyiben kedvezményezett is van a lakástakarék szerződésen, úgy a kiutaláskor a szerződő nem költheti el az összegyűjtött pénzt, csak akkor, ha kedvezményezett hozzájárult (azaz a kiutaláskor már a kedvezményezett rendelkezik az említett összegek felett).

Az alábbi kalkulátorral megnézheted, mennyit gyűjthetsz össze 4, 6, 8, vagy a maximális 10 év alatt. Ha 20 ezer forintnál többet tennél félre havonta, azt több szerződés megkötésével tudod megvalósítani.

Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék
 • Havi X Ft befizetés
 • Y év-en keresztül
 • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
 • ebből Q Ft állami támogatás
 • I % éves hozam (EBKM)

 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Aki elkölti a pénzt

A kedvezményezett későbbi lakáscélja érdekében takarít meg a szerződő. Ő költheti el a végén az összegyűjtött pénzt saját lakására, vagy felajánlhatja azt bármelyik közeli hozzátartozójának, köztük tehát magának a szerződőnek is. Így lehetséges az, hogy egy családban a magasabb állami támogatás érdekében több szerződést kötnek, majd a végén egyetlen lakásra költik a teljes összeget.

A kedvezményezettnek a lakástakarék szerződés megkötésekor nem kell aláírnia semmit, viszont az összeg felhasználásakor már ő kell, hogy nyilatkozzon. Kivéve, ha a felhasználáskor kiskorú, ez esetben ugyanis a törvényes gyámja rendelkezik, aki adott esetben maga a szerződő.

Amennyiben egy lakástakarék szerződésen nem jelöltek meg kedvezményezettet, úgy maga a szerződő a kedvezményezett.

Kinek a lakására költhető el a lakástakarékban összegyűjtött pénz?

A kedvezményezett dönti el, hogy mely lakásra szeretné felhasználni az állami támogatással növelt megtakarítást. Ez lehet a saját lakása, vagy a szerződő valamely lakáscélja, de lehet bármelyik közeli hozzátartozójának bármilyen lakáscélja.

Ki veheti fel a lakástakarék lakáskölcsönét?

Szintén a kedvezményezett. Mivel ő jogosult felhasználni a megtakarítást, így ő igényelheti a lakástakarékhoz tartozó lakáskölcsön részt is, amelyet természetesen csak akkor kaphat meg, amennyiben hitelképesnek ítéli őt a lakástakarék. Korábban a lakástakarék által nyújtott hitelek egyik legnagyobb előnye az volt, hogy a törlesztőrészlet a teljes futamidő alatt kiszámítható, de ma már a végig fix kamatozású lakáshitel konstrukciók a bankok kínálatában is elérhetőek.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

4 Hozzászólás

 • Lné 2016-09-06 09:45:47 - Válasz

  T.Cím!

  Ha idős vagyok, de nem tudom ki fogja elkölteni még a pénzt 8 év múlva, a fiam v. én, akkor mi történik, ha közben meghalok. Automatikusan megkapja a fiam az addig gyűlt pénzt, vagy folytathatja,
  mi a lehetőség? Muszáj akkor kedvezményezettnek most beállítanom?
  /De hátha én akarok felújítani belőle, ha megérem a végét./

  • bankmonitor.hu 2016-09-07 13:49:54 - Válasz

   Kedves Lné,

   Az egyik lehetőség, hogy a biztonság kedvéért úgy köti meg a szerződést, hogy kedvezményezettnek megjelöli a fiát. Amíg a megtakarítási időszak tart, bármikor megszüntetheti a kedvezményezettségét. Így ha a megtakarítási idő vége felé közeledve már tudja, hogy Ön szeretné elkölteni a pénzt, egyszerűen megszünteti a fia kedvezményezettségét a szerződésen.

   A másik lehetőség, hogy kedvezményezettség nélkül saját magának köti meg a szerződést. Amennyiben a fia az Ön törvényes örököse, úgy örökölheti az Ön által befizetett összegeket, kamatokat és az állami támogatást is, amelyről részletesen írtunk a következő cikkben: Jó hír a lakástakarékról: az állami támogatás is örökölhető!

 • Lné 2016-09-06 09:50:17 - Válasz

  Mi történik futam közbeni halál esetén?

 • Ágica 2016-09-07 20:39:38 - Válasz

  Örökölhető a megtakarítás és a hitelis. A törvényes örökösé lesz.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Bérek a boltban

  Aktuális bérek az élelmiszer-kereskedelemben. Aldi beelőzött, valószínűleg a Lidlnek is utána kell menni. Vidéken jóval alacsonyabbak a bérek, mint Pesten. (A kisebb vásárlóerőből érthető, ezért...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.