Lakástakarék: ki költheti el a pénzt?

szerző: Szabó Gergely
2016. 09. 06.

Az évi 30%-os állami támogatás nem feltétlen azé lesz, aki a lakástakarékot fizeti. Ha családtagjaidnak kötöttél ilyen megtakarítást, akkor csak ők költhetik el az összegyűjtött pénzt, te viszont a megtakarítási idő alatt bármikor megváltoztathatod a kedvezményezettek személyét a hozzájárulásuk nélkül.

Aki fizet

A lakástakarék szerződője kötheti meg a szerződést magának, vagy valamelyik közeli hozzátartozója (kedvezményezett, lásd később) javára. Ő választhatja ki a megtakarítási idő hosszát, és a havi befizetés összegét is. A lakástakarék nem vizsgálja, honnan érkeznek a befizetések, így tulajdonképpen bárki teljesítheti a vállalt havi megtakarítást.

A szerződő a megtakarítási idő alatt bármikor módosíthatja a szerződést (pl. futamidőt, havi befizetést, fizetési módot), akkor is, ha kedvezményezettet jelölt meg rajta. Magát a kedvezményezettet is letörölheti a szerződésről és bármikor újat jelölhet meg. Ezen kívül meg is szüntetheti a szerződést, amikor csak akarja.

A kedvezményezett módosításának a lehetősége jelentős mozgásteret ad neked számos esetben. Például ha sajnálatos módon elhunyna a kedvezményezett, jelölhetsz meg újat helyette, hogy továbbra is járjon az állami támogatás.

A megtakarítási idő alatt a befizetések, kamatok, állami támogatás felett a szerződő rendelkezhet. Amennyiben kedvezményezett is van a lakástakarék szerződésen, úgy a kiutaláskor a szerződő nem költheti el az összegyűjtött pénzt, csak akkor, ha kedvezményezett hozzájárult (azaz a kiutaláskor már a kedvezményezett rendelkezik az említett összegek felett).

Az alábbi kalkulátorral megnézheted, mennyit gyűjthetsz össze 4, 6, 8, vagy a maximális 10 év alatt. Ha 20 ezer forintnál többet tennél félre havonta, azt több szerződés megkötésével tudod megvalósítani.

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Aki elkölti a pénzt

A kedvezményezett későbbi lakáscélja érdekében takarít meg a szerződő. Ő költheti el a végén az összegyűjtött pénzt saját lakására, vagy felajánlhatja azt bármelyik közeli hozzátartozójának, köztük tehát magának a szerződőnek is. Így lehetséges az, hogy egy családban a magasabb állami támogatás érdekében több szerződést kötnek, majd a végén egyetlen lakásra költik a teljes összeget.

A kedvezményezettnek a lakástakarék szerződés megkötésekor nem kell aláírnia semmit, viszont az összeg felhasználásakor már ő kell, hogy nyilatkozzon. Kivéve, ha a felhasználáskor kiskorú, ez esetben ugyanis a törvényes gyámja rendelkezik, aki adott esetben maga a szerződő.

Amennyiben egy lakástakarék szerződésen nem jelöltek meg kedvezményezettet, úgy maga a szerződő a kedvezményezett.

Kinek a lakására költhető el a lakástakarékban összegyűjtött pénz?

A kedvezményezett dönti el, hogy mely lakásra szeretné felhasználni az állami támogatással növelt megtakarítást. Ez lehet a saját lakása, vagy a szerződő valamely lakáscélja, de lehet bármelyik közeli hozzátartozójának bármilyen lakáscélja.

Ki veheti fel a lakástakarék lakáskölcsönét?

Szintén a kedvezményezett. Mivel ő jogosult felhasználni a megtakarítást, így ő igényelheti a lakástakarékhoz tartozó lakáskölcsön részt is, amelyet természetesen csak akkor kaphat meg, amennyiben hitelképesnek ítéli őt a lakástakarék. Korábban a lakástakarék által nyújtott hitelek egyik legnagyobb előnye az volt, hogy a törlesztőrészlet a teljes futamidő alatt kiszámítható, de ma már a végig fix kamatozású lakáshitel konstrukciók a bankok kínálatában is elérhetőek.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

4 Hozzászólás

 1. Lné

  T.Cím!

  Ha idős vagyok, de nem tudom ki fogja elkölteni még a pénzt 8 év múlva, a fiam v. én, akkor mi történik, ha közben meghalok. Automatikusan megkapja a fiam az addig gyűlt pénzt, vagy folytathatja,
  mi a lehetőség? Muszáj akkor kedvezményezettnek most beállítanom?
  /De hátha én akarok felújítani belőle, ha megérem a végét./

  2016.09.06.09:45

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Lné,

   Az egyik lehetőség, hogy a biztonság kedvéért úgy köti meg a szerződést, hogy kedvezményezettnek megjelöli a fiát. Amíg a megtakarítási időszak tart, bármikor megszüntetheti a kedvezményezettségét. Így ha a megtakarítási idő vége felé közeledve már tudja, hogy Ön szeretné elkölteni a pénzt, egyszerűen megszünteti a fia kedvezményezettségét a szerződésen.

   A másik lehetőség, hogy kedvezményezettség nélkül saját magának köti meg a szerződést. Amennyiben a fia az Ön törvényes örököse, úgy örökölheti az Ön által befizetett összegeket, kamatokat és az állami támogatást is, amelyről részletesen írtunk a következő cikkben: Jó hír a lakástakarékról: az állami támogatás is örökölhető!

   2016.09.07.13:49

 2. Lné

  Mi történik futam közbeni halál esetén?

  2016.09.06.09:50

 3. Ágica

  Örökölhető a megtakarítás és a hitelis. A törvényes örökösé lesz.

  2016.09.07.20:39

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék állandó jövedelem nélkül? Legyél résen!

2018. 06. 14.

„Jelenleg Angliában élek és dolgozok, ugyanakkor augusztusban költözök és szeretnék lakástakarékot kötni a félretett pénzemből. Értelemszerűen, ha hazaköltözök, akkor egy ideig nem lesz bejelentett munkám, mert van spórolt pénzem és...

LTP: több állami támogatást akarok, de van egy bibi

2018. 06. 05.

„Amennyiben az adószámom már foglalt, akkor közeli hozzátartozóm adószámát felhasználva indíthatok új szerződést? Milyen kötelezettségekkel jár ez az eljárás az adószám tulajdonosára nézve?” Egy érdeklődőtől kaptuk a kérdést, amit egy...

Mutatjuk a matekot, amivel meglesz az önerő a lakásra

2018. 06. 01.

Sokan szeretnének lakást vásásrolni, de egyelőre nem tudják biztosítani a szükséges önerőt a hitelfelvételhez. Most megmutatjuk, hogy a lakástakarékkal miként kerülhet az ember közelebb az álmához. Nem könnyű a dolgunk...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.