Betöltés
loading

Lakástakarék: ki költheti el a pénzt?

Az évi 30%-os állami támogatás nem feltétlen azé lesz, aki a lakástakarékot fizeti. Ha családtagjaidnak kötöttél ilyen megtakarítást, akkor csak ők költhetik el az összegyűjtött pénzt, te viszont a megtakarítási idő alatt bármikor megváltoztathatod a kedvezményezettek személyét a hozzájárulásuk nélkül.

Aki fizet

A lakástakarék szerződője kötheti meg a szerződést magának, vagy valamelyik közeli hozzátartozója (kedvezményezett, lásd később) javára. Ő választhatja ki a megtakarítási idő hosszát, és a havi befizetés összegét is. A lakástakarék nem vizsgálja, honnan érkeznek a befizetések, így tulajdonképpen bárki teljesítheti a vállalt havi megtakarítást.

A szerződő a megtakarítási idő alatt bármikor módosíthatja a szerződést (pl. futamidőt, havi befizetést, fizetési módot), akkor is, ha kedvezményezettet jelölt meg rajta. Magát a kedvezményezettet is letörölheti a szerződésről és bármikor újat jelölhet meg. Ezen kívül meg is szüntetheti a szerződést, amikor csak akarja.

A kedvezményezett módosításának a lehetősége jelentős mozgásteret ad neked számos esetben. Például ha sajnálatos módon elhunyna a kedvezményezett, jelölhetsz meg újat helyette, hogy továbbra is járjon az állami támogatás.

A megtakarítási idő alatt a befizetések, kamatok, állami támogatás felett a szerződő rendelkezhet. Amennyiben kedvezményezett is van a lakástakarék szerződésen, úgy a kiutaláskor a szerződő nem költheti el az összegyűjtött pénzt, csak akkor, ha kedvezményezett hozzájárult (azaz a kiutaláskor már a kedvezményezett rendelkezik az említett összegek felett).

Az alábbi kalkulátorral megnézheted, mennyit gyűjthetsz össze 4, 6, 8, vagy a maximális 10 év alatt. Ha 20 ezer forintnál többet tennél félre havonta, azt több szerződés megkötésével tudod megvalósítani.

Lakástakarék kalkulátor
step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Aki elkölti a pénzt

A kedvezményezett későbbi lakáscélja érdekében takarít meg a szerződő. Ő költheti el a végén az összegyűjtött pénzt saját lakására, vagy felajánlhatja azt bármelyik közeli hozzátartozójának, köztük tehát magának a szerződőnek is. Így lehetséges az, hogy egy családban a magasabb állami támogatás érdekében több szerződést kötnek, majd a végén egyetlen lakásra költik a teljes összeget.

A kedvezményezettnek a lakástakarék szerződés megkötésekor nem kell aláírnia semmit, viszont az összeg felhasználásakor már ő kell, hogy nyilatkozzon. Kivéve, ha a felhasználáskor kiskorú, ez esetben ugyanis a törvényes gyámja rendelkezik, aki adott esetben maga a szerződő.

Amennyiben egy lakástakarék szerződésen nem jelöltek meg kedvezményezettet, úgy maga a szerződő a kedvezményezett.

Kinek a lakására költhető el a lakástakarékban összegyűjtött pénz?

A kedvezményezett dönti el, hogy mely lakásra szeretné felhasználni az állami támogatással növelt megtakarítást. Ez lehet a saját lakása, vagy a szerződő valamely lakáscélja, de lehet bármelyik közeli hozzátartozójának bármilyen lakáscélja.

Ki veheti fel a lakástakarék lakáskölcsönét?

Szintén a kedvezményezett. Mivel ő jogosult felhasználni a megtakarítást, így ő igényelheti a lakástakarékhoz tartozó lakáskölcsön részt is, amelyet természetesen csak akkor kaphat meg, amennyiben hitelképesnek ítéli őt a lakástakarék. Korábban a lakástakarék által nyújtott hitelek egyik legnagyobb előnye az volt, hogy a törlesztőrészlet a teljes futamidő alatt kiszámítható, de ma már a végig fix kamatozású lakáshitel konstrukciók a bankok kínálatában is elérhetőek.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló