Betöltés

Lakástakarék: ki költheti el a pénzt?

szerző: Bankmonitor
2016-09-06

Az évi 30%-os állami támogatás nem feltétlen azé lesz, aki a lakástakarékot fizeti. Ha családtagjaidnak kötöttél ilyen megtakarítást, akkor csak ők költhetik el az összegyűjtött pénzt, te viszont a megtakarítási idő alatt bármikor megváltoztathatod a kedvezményezettek személyét a hozzájárulásuk nélkül.

Aki fizet

A lakástakarék szerződője kötheti meg a szerződést magának, vagy valamelyik közeli hozzátartozója (kedvezményezett, lásd később) javára. Ő választhatja ki a megtakarítási idő hosszát, és a havi befizetés összegét is. A lakástakarék nem vizsgálja, honnan érkeznek a befizetések, így tulajdonképpen bárki teljesítheti a vállalt havi megtakarítást.

A szerződő a megtakarítási idő alatt bármikor módosíthatja a szerződést (pl. futamidőt, havi befizetést, fizetési módot), akkor is, ha kedvezményezettet jelölt meg rajta. Magát a kedvezményezettet is letörölheti a szerződésről és bármikor újat jelölhet meg. Ezen kívül meg is szüntetheti a szerződést, amikor csak akarja.

A kedvezményezett módosításának a lehetősége jelentős mozgásteret ad neked számos esetben. Például ha sajnálatos módon elhunyna a kedvezményezett, jelölhetsz meg újat helyette, hogy továbbra is járjon az állami támogatás.

A megtakarítási idő alatt a befizetések, kamatok, állami támogatás felett a szerződő rendelkezhet. Amennyiben kedvezményezett is van a lakástakarék szerződésen, úgy a kiutaláskor a szerződő nem költheti el az összegyűjtött pénzt, csak akkor, ha kedvezményezett hozzájárult (azaz a kiutaláskor már a kedvezményezett rendelkezik az említett összegek felett).

Az alábbi kalkulátorral megnézheted, mennyit gyűjthetsz össze 4, 6, 8, vagy a maximális 10 év alatt. Ha 20 ezer forintnál többet tennél félre havonta, azt több szerződés megkötésével tudod megvalósítani.

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Aki elkölti a pénzt

A kedvezményezett későbbi lakáscélja érdekében takarít meg a szerződő. Ő költheti el a végén az összegyűjtött pénzt saját lakására, vagy felajánlhatja azt bármelyik közeli hozzátartozójának, köztük tehát magának a szerződőnek is. Így lehetséges az, hogy egy családban a magasabb állami támogatás érdekében több szerződést kötnek, majd a végén egyetlen lakásra költik a teljes összeget.

A kedvezményezettnek a lakástakarék szerződés megkötésekor nem kell aláírnia semmit, viszont az összeg felhasználásakor már ő kell, hogy nyilatkozzon. Kivéve, ha a felhasználáskor kiskorú, ez esetben ugyanis a törvényes gyámja rendelkezik, aki adott esetben maga a szerződő.

Amennyiben egy lakástakarék szerződésen nem jelöltek meg kedvezményezettet, úgy maga a szerződő a kedvezményezett.

Kinek a lakására költhető el a lakástakarékban összegyűjtött pénz?

A kedvezményezett dönti el, hogy mely lakásra szeretné felhasználni az állami támogatással növelt megtakarítást. Ez lehet a saját lakása, vagy a szerződő valamely lakáscélja, de lehet bármelyik közeli hozzátartozójának bármilyen lakáscélja.

Ki veheti fel a lakástakarék lakáskölcsönét?

Szintén a kedvezményezett. Mivel ő jogosult felhasználni a megtakarítást, így ő igényelheti a lakástakarékhoz tartozó lakáskölcsön részt is, amelyet természetesen csak akkor kaphat meg, amennyiben hitelképesnek ítéli őt a lakástakarék. Korábban a lakástakarék által nyújtott hitelek egyik legnagyobb előnye az volt, hogy a törlesztőrészlet a teljes futamidő alatt kiszámítható, de ma már a végig fix kamatozású lakáshitel konstrukciók a bankok kínálatában is elérhetőek.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

4 Hozzászólás

 1. Lné

  T.Cím!

  Ha idős vagyok, de nem tudom ki fogja elkölteni még a pénzt 8 év múlva, a fiam v. én, akkor mi történik, ha közben meghalok. Automatikusan megkapja a fiam az addig gyűlt pénzt, vagy folytathatja,
  mi a lehetőség? Muszáj akkor kedvezményezettnek most beállítanom?
  /De hátha én akarok felújítani belőle, ha megérem a végét./

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Lné,

   Az egyik lehetőség, hogy a biztonság kedvéért úgy köti meg a szerződést, hogy kedvezményezettnek megjelöli a fiát. Amíg a megtakarítási időszak tart, bármikor megszüntetheti a kedvezményezettségét. Így ha a megtakarítási idő vége felé közeledve már tudja, hogy Ön szeretné elkölteni a pénzt, egyszerűen megszünteti a fia kedvezményezettségét a szerződésen.

   A másik lehetőség, hogy kedvezményezettség nélkül saját magának köti meg a szerződést. Amennyiben a fia az Ön törvényes örököse, úgy örökölheti az Ön által befizetett összegeket, kamatokat és az állami támogatást is, amelyről részletesen írtunk a következő cikkben: Jó hír a lakástakarékról: az állami támogatás is örökölhető!

 2. Lné

  Mi történik futam közbeni halál esetén?

 3. Ágica

  Örökölhető a megtakarítás és a hitelis. A törvényes örökösé lesz.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Blogajánló

 • alapblog

  Micsoda tartalékok!

  A lányok napja (International Day of the Girl Child): csapatban végzett problémamegoldásban mindenhol leverik a fiúkat. Micsoda tartalékok.     Forrás: Vakmajom a Facebookon The post Micsoda tartalékok! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.