A Tét Több Millió Forint!

Nyugdíj-megtakarítás
Kalkulátor

20%-os állami támogatás (max. évi 130 eFt)

A nyugdíjproblémát az állam is felismerte, ezért a megtakarítókat évi 20%-os adójóváírással támogatja.

Államtól független, biztonságos megtakarítás

A megtakarítás teljesen privát számlán történik, így nem fenyegeti az állami beavatkozás veszélye.

Ingyenes kalkuláció és tanácsadás

Tapasztalt szakértőink átlátják a piaci kínálat egészét, és személyre szabott kalkulációkkal segítik a döntéshozatalt.

Cégtulajdonosoknak, vállalkozóknak is

Az SZJA-visszatérítéshez nem feltétlenül szükséges az alkalmazotti jogviszony.

+1 AJÁNDÉK: Akár 80 000 Ft értékű SPAR ajándékutalvány a 2022.12.31-ig megkötött szerződésed mellé. Akció részletei
Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mésZ
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
  • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.

Mikor kezdjek el félretenni a nyugdíjamra?

A nyugdíjcélú megtakarítás életünk egyik legjelentősebb pénzügyi feladata: készülj fel időben az idősebb éveidre!

Tudj meg többet

Nyugdíjbiztosítás összehasonlító

Találd meg a számodra legjobb nyugdíjbiztosítót! Az év végéig befizetett összeg 20%-át már jövő év elején SZJA adójóváírásként megkapod.

Összehasonlítás

Nyugdíjpénztár összehasonlító

Használd ki az éves 150 ezer Ft-os adójóváírást! Hasonlítsd össze a pénztárak kínálatát és kérd szakértőnk díjmentes segítségét a jó döntésben!

Összehasonlítás

Ezért Kezdd el most a takarékoskodást

Az átlagnyugdíj
alacsony

2022-ben ez 148 000 Ft, mely nagyjából az átlagjövedelemnek a felét jelenti.

Ha vállalkozói
jövedelmed van

KATAs és EVAs vállalkozóként a várható nyugdíj jóval az átlag alatt lesz.

Öregszik
a társadalom

Így egyre több nyugdíjast kell eltartani egyre kevesebb aktív dolgozónak.

Egyre tovább
élünk

Várható élettartamunk növekszik, így akár 20-25 nyugdíjban töltött évre számíthatunk.

Gyakran ismételt kérdések

Miért van szükség nyugdíj-előtakarékosságra?

Magyarország jelenleg súlyos demográfiai problémával küzd: egyre kevesebb gyermek születik, közben pedig mind többen érik meg a nyugdíjas kort. Emiatt nagyon sokan úgy vélik, hogy az állami nyugdíj csökkenni fog, és nem lesz elegendő arra, hogy biztosítsa az időskori megélhetésüket. Számukra az egyetlen alternatívát a nyugdíj-előtakarékosság jelenti. Aki időben elkezd gondoskodni önmagáról, az évek során jelentős összeget halmozhat fel idősebb napjaira.

Mekkora nyugdíjra számíthatunk?

A nyugdíjak összege jelentősen elmarad a bérektől, és a különbség évről évre nő. Szokás vizsgálni azt az arányt, hogy hogyan viszonyul az átlagos nyugdíj értéke a nettó átlagbérhez. A KSH adatai szerint 2008-ban az átlagos nyugdíj még kitette az átlagbér 69%-át, míg 2019-ben ugyanez az arány már csak 55% volt! Érdemes tehát úgy készülni, hogy az első nyugdíj jóval alacsonyabb lesz az utolsó fizetésnél. Éppen ezért létfontosságú, hogy még aktív korban találjunk megoldást a problémára.

Hogyan működik egy nyugdíjcélú megtakarítás?

A nyugdíjcélú megtakarítások lényege, hogy a mai aktívak minden hónapban félretesznek valamennyi pénzt, és ezek az összegek befektetésre kerülnek. Ezáltal idősebb korban az állami nyugdíjon felül más bevételi forrás is rendelkezésre áll majd. Ideális esetben akkora tőke is összegyűlhet, amely teljes egészében fedezni tudja a nyugdíjba vonulás miatt kieső bevételt. Ha ez sikerül, akkor időskorban is ugyanolyan életszínvonalon lehet megélni, mint az aktív években.

Mennyi pénzzel egészíthetjük ki a nyugdíjunkat?

A Bankmonitor nyugdíj-megtakarítás kalkulátora számításai szerint idős korukra akár több tízmillió forintos vagyont is felépíthetnek mindazok, akik időben elkezdik a takarékoskodást. Ha valaki 35 éves korban elindít egy nyugdíjcélú megtakarítást 30 000 forintos havidíjjal, akkor mai értéken akár 20 millió forintja is összegyűlhet, mire eléri a nyugdíjkorhatárt! Ennek köszönhetően várhatóan kb. 100 000 forinttal egészítheti majd ki az állami nyugdíját. Ezzel pedig jelentős életszínvonal-növekedést érhet el ahhoz képest, mintha az állami nyugdíj lenne a kizárólagos bevétele.

Hogyan kezdhetünk el gondoskodni az időskori megélhetésünkről?

Akik úgy döntenek, hogy szeretnék bebiztosítani az időskori helyzetüket, alapvetően három lehetőség közül választhatnak. Jelenleg ugyanis a magyar állam három különböző nyugdíj-előtakarékossági formát is támogat. Ez a három típus: a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj-előtakarékossági számla. A három kategória jellemzői eltérőek lehetnek, ezért minden élethelyzetre egyedileg érdemes megvizsgálni, hogy melyik lenne az optimális választás.

Milyen állami támogatást élveznek a nyugdíjcélú megtakarítások?

A felsorolt konstrukciók közös tulajdonsága, hogy a megtakarítók minden befizetésük után 20%-os SZJA-jóváírásra jogosultak (feltéve, hogy fizetnek személyi jövedelemadót). Az állami támogatás maximuma évente 100 000 - 150 000 forint, melyre 500 000 - 750 000 forint befizetésével lehet szert tenni. Az adóvisszatérítés egy átlagos ügyfél számára több millió forintnak megfelelő pénzügyi előnyt is jelenthet a teljes futamidő során!

Mennyire népszerűek a nyugdíjcélú megtakarítások?

Minden évben több tízezer ember dönt úgy, hogy kézbe veszi az irányítást, és elindít valamilyen nyugdíj-előtakarékossági szerződést. Mostanra már kb. 1,5 millióra tehető azoknak a száma, akik félretesznek a saját időskorukra. Ez leginkább annak köszönhető, hogy egyre többen ismerik fel a privát megtakarítások jelentőségét. Különösen érintett csoport például a katás vállalkozóké, akik várhatóan csak nagyon alacsony nyugdíjra lesznek jogosultak.

Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíj-előtakarékosságot?

A takarékoskodást minél előbb – akár azonnal – érdemes elkezdeni. Ez két okból is elmondható: egyrészt így a kamatos kamat jobban kifejtheti jótékony hatását, másrészt ekkor a szükséges befizetések is több hónapra oszlanak szét. Tehát minél korábban kezdi valaki a takarékoskodást, annál könnyebb dolga lesz elérni a kitűzött megtakarítási céljait. Az optimális előtakarékossági konstrukció megtalálásában segíthet a Bankmonitor nyugdíj-kalkulátora.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés