Lakástakarék kalkulátor

Segítünk megtalálni a legjobb lakástakarékot gyorsan és egyszerűen

Ezek a lakástakarék-pénztár legfőbb előnyei!

Az igényeidhez igazodó megtakarítás

Válaszd ki, hogy havonta mekkora összeget tennél félre, és mennyi ideig.

Akár 6%-ot meghaladó évesített hozam

A legkedvezőbb ajánlatokkal van lehetőséged az egész futamidőre bebiztosítani ezt a hozamot.

Adómentes befektetés

Megtakarításodat sem személyi jövedelemadó, sem szociális hozzájárulási adó nem terheli.

Biztonságos megtakarítás

A befizetett összegeket az Országos Betétbiztosítási Alap garantálja.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan működik egy lakástakarékpénztár?

A lakástakarékpénztár egy igen egyszerű, havi rendszerességű befizetésekből felépülő, fix futamidejű megtakarítási forma. A lakástakarékok segítségével magánszemélyek és társasházak valósíthatnak meg lakáscélú megtakarítást. A jelenleg elérhető lakástakarékok az elhelyezett betétekre akár 30%-os egyszeri kamatbónuszt/prémiumot fizetnek, a korábban elérhető 30%-os állami támogatáshoz hasonlóan. Ezen kívül némi betéti kamat is jár a befizetett összegekre. A megtakarítási időszak végén limitált összegű lakáshitel is igényelhető.

Mik a feltételei a kamatbónusz megszerzésének?

A lakástakarékpénztárak által fizetett kamatbónusz/prémium nem jár automatikusan, hanem a megszerzéséhez bizonyos feltételeket teljesíteni kell. Mivel állami támogatás már nem kapcsolódik a megtakarításhoz, így utólagos lakáscél-igazolási kötelezettség sincs. Azonban a felhalmozott összeg felvételekor nyilatkozni kell a lakáscélú felhasználásról, ennek hiányában a megtakarító nem jogosult a kamatbónuszra/prémiumra. Fontos továbbá a szerződésszerű, havi rendszerességű betétfizetés, ugyanis ennek elmulasztása is a kamatbónusz részbeni elveszítését eredményezheti.

Milyen célokra lehet felhasználni a lakástakarékot?

A megtakarítás számos módon hasznosítható: lakáscélú felhasználásnak minősül az ingatlanvásárlás, felújítás, korszerűsítés, építés, bővítés, illetve egy lakáshitel előtörlesztése vagy végtörlesztése is.

Mekkora összeget lehet befizetni havonta?

A lakástakarékpénztárak között a havi betétfizetési lehetőségek terén eltérések vannak, de 2023. őszén havonta 10-100 ezer forint közötti befizetéssel lehet új szerződéseket elindítani. Mivel a korábbiakkal ellentétben egy személy párhuzamosan több szerződést is köthet, így a felső limit valójában átléphető.

Mennyi pénz gyűlhet össze egy lakástakarékkal?

A lakástakarékpénztár segítségével összegyűjthető pénzösszeg a vállalt havi befizetés mértékétől, a futamidő hosszától, valamint a szolgáltató által fizetett betéti kamat és kamatbónusz/prémium nagyságától függ. Egy konkrét példával szemléltetve: 8 éves (96 hónapos) szerződés esetén, havi 50 ezer forintos betétfizetéssel, 0,1% betéti kamattal és 30%-os egyszeri kamatbónusszal összesen 6,26 millió forint gyűlik össze a számlán. A megtakarítási időszak végén limitált összegű lakáshitel felvételére is lehetőség nyílik, amely tovább növelheti a lakáscélra fordítható összeget.

Mekkora hozamot lehet elérni a lakástakarékpénztárral?

A lakástakarékpénztári megtakarítások hozamát az egységesített betéti kamatláb mutató (EBKM) jelzi. A jelenlegi legkedvezőbb ajánlat 4 éves futamidő esetén 6,22%-os EBKM-értékkel rendelkezik, míg 8 éves időtávon legjobb esetben 6,14%-os hozamot lehet elérni. Az egyes szolgáltatók ajánlatai eltérnek egymástól, ezért a szerződés kiválasztásához érdemes egy hozzáértő tanácsadó segítségét kérni.

Kell adót fizetni a lakástakarék után?

A lakástakarékpénztári megtakarítás teljes adómentességet élvez, azaz sem személyi jövedelemadó, sem szociális hozzájárulási adó, sem tranzakciós illeték nem terheli.

Milyen feltételekkel lehet hitelt felvenni?

A lakástakarékpénztári megtakarítás lejáratakor lakáshitel felvételére is van lehetőség, melynek maximális összege a teljes szerződéses összeg és a felhalmozott megtakarítás különbözete. A lakáshitel kamata előre ismert, a jelenleg elérhető szerződéseknél 5,50% és 7,90% között mozog. Az egyéb költségek miatt azonban a teljes hiteldíj-mutató (THM) ennél magasabb értéket vesz fel.

Milyen költségei vannak egy lakástakaréknak?

A lakástakarékpénztári szerződés megnyitásakor alapesetben számlanyitási díjat kell fizetni, amely jellemzően a szerződéses összeg 1 százaléka. Ugyanakkor erre irányuló akciók keretein belül – bizonyos feltételek teljesítése esetén – elkerülhető a számlanyitási díj megfizetése. A szerződés futamideje alatt havi számlavezetési díj is fizetendő, melynek összege (szolgáltatótól függően) 150-300 forint között mozog. Ennek okán egy havi 50 000 forintos megtakarítás valójában például havi 50 300 forint befizetéssel teljesíthető.

Hogyan épül fel a szerződéses összeg?

A szerződéses összeg annak a mérőszáma, hogy a futamidő végén legfeljebb mennyi pénz állhat az előtakarékoskodó rendelkezésére. A lakáscélra fordítható összeg a saját befizetésekből, a kamatból, a kamatbónuszból/prémiumból és a felvehető hitelből tevődik össze.

Kötelező bankszámlát nyitni a lakástakarék mellé?

A lakástakarék önálló pénzügyi termék, így nem szükséges új bankszámlát nyitni az elindításakor. Mégis érdemes lehet ezt megfontolni, ugyanis a számlanyitási díj elengedésére irányuló akciók gyakori feltétele ez. Emiatt egy bankszámla megnyitása révén akár százezres nagyságrendű kiadást lehet megspórolni.

Szükséges kedvezményezettet megjelölni?

A jelenleg elérhető lakástakarékpénztári szerződéseknél nem kötelező kedvezményezettet megjelölni, még abban az esetben sem, ha valaki több szerződést szeretne elindítani párhuzamosan. (Korábban más volt a helyzet: egy adószámhoz csak egy szerződés tartozhatott.) Kedvezményezett megjelölésére ugyanakkor továbbra is van lehetőség, ami például öröklés esetén előnyös lehet. Az előtakarékoskodó halála esetén ugyanis a szerződést a kedvezményezett örökli meg, és ő rendelkezhet róla: felmondhatja vagy tovább is fizetheti azt. Kedvezményezettként kizárólag közeli hozzátartozót lehet megjelölni.

Módosítható időközben a szerződés?

A havi betétfizetés összege változtatható, de fontos észben tartani, hogy a magasabb kamatbónusz/prémium megszerzéséhez szerződésmódosítás is szükséges. Ha valaki önszorgalomból havi 20 ezer forintos szerződés esetén havi 30 ezer forintos befizetéseket teljesít, akkor a havi 10 ezer forintnyi túlfizetésre nem kap kamatbónuszt. A szerződés futamideje bizonyos szolgáltatóknál módosítható, míg máshol nincs erre lehetőség, ezért ebben a kérdésben érdemes egy hozzáértő tanácsadó segítségét kérni. A kedvezményezett a futamidő során is módosítható.

Mennyi ideig tart az összegyűjtött pénz kiutalása?

A kiutalási idő alapesetben 2 hónap. Ennek meggyorsítására is van lehetőség, 3%-os költség fejében.

Meddig lesznek elérhetők ezek a lakástakarékok?

2023-ban két szolgáltató is úgy döntött, hogy ismét belép a lakástakarékok piacára, hiszen a magas piaci hozamszintek által most zsebből is képesek kigazdálkodni az akár 30%-os kamatbónuszt/prémiumot. Azonban a hozamszintek rendeződése (csökkenése) után erre valószínűleg nem lesz lehetőségük, így feltételezhetjük, hogy belátható időn belül rosszabbodni fog a most elérhető lakástakarékok ajánlata.

Maradt kérdésed lakástakarékkal kapcsolatban?

Add meg elérhetőségeidet és kollégánk hamarosan visszahív:

  • Segítünk kiválasztani a számodra legjobb lakástakarékot.
  • Gyorsítjuk, és gördülékenyebbé tesszük neked az ügyintézést.
  • Felhívjuk a figyelmedet az apró betűkre is!
  • Spórolj velünk időt és pénzt!
 
Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés

Blogajánló

Hirdetés
Hirdetés