Hitelkalkulátor

A Bankmonitor piacvezető a hitelek összehasonlításában, közvetítésében
Ft
Ft

Hogyan használd a hitelkalkulátort

 1. Add meg mekkora hitelösszegre van szükséged.
 2. Válaszd ki milyen célra használnád a kölcsönt.
 3. Add meg pontosan a nettó jövedelmedet.
 4. Hasonlítsd össze részletesen a banki ajánlatokat.
 5. Szükség esetén módosítsd a kalkulációd paramétereit.
Bankmonitor tippek
 • Érdemes a THM alapján rangsorolni a hiteleket, mert a kamat nem tartalmaz minden költséget.
 • Kérd a Bankmonitor ingyenes segítségét a gyors és kényelmes hitelfelvételhez!
 • Csatlakozz te is közel 50 000 elégedett ügyfelünkhöz, akiknek már segítettünk a legmegfelelőbb pénzügyi döntésben!
Bankmonitor

Lakáshitel
kalkulátor

Valamilyen lakáscélra ingatlanfedezet mellett igényelt jelzáloghitel. A hitelösszeg jellemzően több 10 millió forint, a futamidő hosszabb, akár 15-25 év is lehet.

A legolcsóbb lakáshitel megtalálása jelentős előnyt jelenthet 20 millió Ft hitelösszegnél is:

 • 2,00-2,50 százalékkal kedvezőbb THM érték mellett vehetsz fel kölcsönt
 • 20-25 ezer forinttal kisebb lehet a törlesztőrészleted
 • A teljes visszafizetendő összeg 5-5,5 millió forinttal csökkenhet
Kalkuláció indítása

Személyi kölcsön
kalkulátor

Személyi kölcsönt érdemes választanod, ha kisebb összeg is elég célod eléréséhez. A személyi hitelhez nem szükséges ingatlanfedezet, a hitelösszeg legfeljebb 10 millió Ft, a futamidő maximum 10 év lehet. A legolcsóbb kölcsön igénylése jelentős előnyt eredményezhet 2 millió Ft hitelösszegnél is:

 • 15-17 százalékkal kedvezőbb THM érték mellett vehetsz fel kölcsönt
 • 10-15 ezer forinttal kisebb lehet a törlesztőrészleted
 • Összességében 1-1,5 millió forintot spórolhatsz
Kalkuláció indítása

Babaváró hitel
kalkulátor

A Babaváró hitel egy szabad célú, ingatlanfedezet nélküli kölcsön. A hitelösszeg legfeljebb 10 millió Ft, a futamidő maximum 20 év lehet. A Babaváró támogatás előnyei:

 • Első gyermek születése esetén végig kamatmentes lesz a hitel
 • Második gyermek születése esetén elengedik a tartozás 30 százalékát
 • Harmadik baba érkezésekor elengedik a teljes tartozást
 • Lakásvásárlásra fordítva a hitelösszeg 75%-a pótolhatja az önerőt
Kalkuláció indítása

CSOK
kalkulátor

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egy a meglévő és vállalt gyermekek után járó lakáscélú vissza nem terítendő támogatás. Összege használt lakásnál 600 ezer Ft és 2,75 millió Ft között lehet. Míg új lakás esetén a támogatás elérheti a 10 millió forintot is.

 • 600 ezer – 10 millió Ft támogatás
 • Kevesebb saját megtakarítás, hitelösszeg szükséges lakáscélodhoz
 • Meglévő gyermekre igényelve teljes egészében önerőnek számít
Kalkuláció indítása

Otthonteremtési
támogatások

A 2021-es évtől a lakástámogatások köre jelentősen bővült. A CSOK, a CSOK-hitel és a Babaváró mellé bevezetésre került az illetékmentesség, az adó-visszatérítési támogatás, az áfa csökkentés és a felújítási támogatás.

 • Akár 10-15 millió Ft vissza nem terítendő támogatás lakásvásárlásra
 • Akár 3 millió Ft vissza nem terítendő támogatás felújításra
 • Akár 10 millió forint kamatmentes kölcsön
 • Akár 6/10/15 millió Ft 3%-os kamatozású támogatott hitel
Kalkuláció indítása

Mennyi lakáshitelt
kaphatsz?

Lakásvásárlás előtt állva első lépésként érdemes megnézni melyik banktól vennél fel kölcsönt, mekkora összegre lehetsz jogosult. Ez segítségedre lehet később a lakás kiválasztása során is.

 • Megtudhatod különböző futamidőt választva mennyi hitelt kaphatnál?
 • Kiderülhet számodra, hogy melyik kamatperiódust érdemes választanod?
 • Mekkora értékű lakást tudnál megvenni és ehhez mekkora minimális önerőre lenne szükséged?
Kalkuláció indítása

Mit várhatsz a hitelkalkulátortól?

A banki hirdetmények alapján naponta frissített adatbázist használ a Bankmonitor valamennyi kalkulátora. (Így a személyi kölcsön kalkulátor és a lakáshitel kalkulátor is.) Mindenképpen a friss, aktuális kondíciók, feltételek alapján kapod meg a hitelajánlatok listáját.

Miért kell a kalkulációhoz ezeket az adatokat megadni?

 1. A szükséges hitelösszeg fontos, hiszen ebből derül ki mennyi pénzre van szükséged. Ráadásul az összeg sok esetben befolyásolhatja azt is, hogy milyen hitelterméket – személyi kölcsönt, vagy lakáshitelt – érdemes igényelned.
 2. A hitelcél megadásával kiderül mire szeretnéd fordítani a kölcsönt. Ez fontos lehet, hiszen egyes célok esetében – ilyen például a használt lakás vásárlás, az új lakásvásárlás, az építés; bővítés, vagy épp a felújítás – kedvezőbb kamatokkal kaphatsz kölcsönt. Emellett nem szabad megfeledkezni bizonyos célok esetén az elérhető támogatásokról sem.
 3. A jövedelem megadásával kiderülhet, hogy a fizetésed elbírja-e a kért hitelösszeg törlesztőrészletét. Azaz megfelelsz-e a hiteligénylés során a JTM szabályoknak. Ráadásul számos bank kedvezményt biztosit bizonyos jövedelemszint felett.

Hogyan kell a kapott banki hitellistát értelmezni?

 1. A hitelajánlatok a THM – teljes hitel díj mutató – szerint sorba vannak rendezve. (A THM megmutatja százalékos formában az egyes kölcsönök éves átlagos költségét.) Legfelül láthatod a legolcsóbb kölcsönöket. Érdemes ezen mutató értékét szem előtt tartani a választás során, ugyanis a kamatnál, a törlesztőrészletnél, vagy épp a teljes visszafizetendő összegnél pontosabban tükrözi egy hitel tényleges költségét.
 2. A lakáshiteleknél érdemes a kamatperiódust is szem előtt tartani. (Kamatperiódus az az időszak, amelyen belül a bank egyoldalúan nem módosíthatja a kamatokat.) Minél hosszabb a kamatfixálás időszaka, annál biztonságosabbnak tekinthető egy hitel.

Érdemes pontosítani, személyre szabni a kalkulációd adatait

 1. Megváltoztathatod a futamidőt: hosszabb futamidő mellett a havi törlesztőrészlet csökkenne, ugyanakkor a teljes visszafizetendő összeg megemelkedne. Ráadásul a futamidő növelésével egy későbbi kamatmódosítás hatása is jelentősebb lehet, hiszen hosszabb időszakra lehet érvényes az új kamatszint. Érdemes azt legrövidebb futamidőt választanod, amelynél a törlesztőrészleted még nagy biztonsággal ki tudod fizetni.
 2. Állítsd be milyen feltételeket teljesítenél a kedvezményekért. Ezzel a banki kalkulátor pontosabban tudja kezelni a számodra elérhető kedvezményeket. Vagyis részletesebb képet kaphatsz a számodra elérhető hitelekről.
 3. Lakáshitelnél érdemes megadnod a jelzáloghitel mögé felajánlott fedezeti lakás értékét. Hiszen a lakás értékének csak egy meghatározott mértékéig hitelezhetnek a bankok: a hitelösszeg legfeljebb a lakás értékének a 80 százalékát teheti ki, de szigorúbb korlátot is alkalmazhatnak a bankok.
 4. Meglévő kölcsöneid megadásával – törlesztőrészlet, hitelkeretek összege – ellenőrizheted, hogy a jövedelmed ténylegesen elbírja-e a felvenni kívánt kölcsön törlesztőrészletét.
 5. A gyermekek száma és a település elhelyezkedésének megadása az adott célhoz kapcsolódó támogatások szempontjából lehet lényeges.

Ne feledkezz meg a lakástámogatásokról sem

Bizonyos hitelcélokhoz – jellemzően ezek lakáscélok – kapcsolódhatnak támogatások is. Ezekről sem szabad megfeledkezni, hiszen akár több millió forint vissza nem terítendő támogatásról, vagy épp kamatmentes, kedvezményes kamatozású kölcsönről maradhatsz le. Természetesen a kedvezményekért cserébe az állam számos feltétel teljesitését várja el:

 1. Ellenőrizheted a CSOK kalkulátorral, hogy jogosult vagy-e a családi otthonteremtési kedvezményre.
 2. A Babaváró hitel kalkulátorral megnézheted, hogy megfelelsz-e a babaváró igénylési feltételeinek.
 3. A CSOK-hitel kalkulátor elárulhatja neked, hogy mennyi fix 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitelre lehetsz jogosult.
 4. Használd az otthonteremtési támogatás kalkulátort, amennyiben azt szeretnéd megtudni, hogy a különböző kedvezményes lehetőségek közül melyiket tudnád igénybe venni.

A hiteligénylés lépései

Megtaláltad a legolcsóbb hitelt és most hogyan tovább?

A bank hitelbírálati feltételei is lényegesek, hisz azok is eltérőek lehetnek

Nem a legolcsóbb hitelajánlatot kell megkeresned, hanem azt a bankot, amelyik a legolcsóbban nyújt hitelt számodra. Márpedig az egyes bankok hiteligénylési feltételei teljesen eltérőek lehetnek: például másképp kezelik a különböző speciális jövedelmeket. (Igy például a kismamák bevételét, a katás vállalkozásból származó jövedelmet, vagy épp a külföldi munkaviszonyból érkező bért.)

De eltérő elvárásai lehetnek a bankoknak egy jelzáloghitel esetében a fedezeti ingatlannal kapcsolatban is. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy egyik bankál megkapod a kért hitelösszeget, míg a másik kevesebbet hagy csak jóvá számodra.

Emiatt érdemes az egyes bankok szabályaival is megismerkedni a hiteligénylés előtt. Ebben is segítséget nyújthat számodra a Bankmonitor.

Be kell gyűjteni a hiteligényléshez szükséges dokumentumokat

Ha megtaláltad az ideális bankot, kölcsönt, akkor következő lépésként be kell szerezni a hiteligényléshez szükséges dokumentumokat.

Jellemzően hiteligényléshez a következő igazolásokra, nyomtatványokra lehet szükség:

 • Kitöltött hiteligénylő nyomtatvány
 • Személyes okmányok
 • Munkáltatói igazolás
 • NAV jövedelemigazolás (Speciális esetekben: készpénzben kapott jövedelem, vállalkozói jövedelem…)
 • Szükséges a köztartozásmentességről is igazolás, amennyiben saját vállalkozásodból igazolnál jövedelmet
 • Utolsó 2-3 havi bankszámlakivonat
 • Fedezeti ingatlan tulajdoni lapja
 • Fedezeti ingatlan térképmásolata (családi ház, építési telek esetében)
 • Adásvételi szerződés

A dőlten szedett dokumentumokra csak lakáshitel esetén lehet szükség.

Ha minden dokumentum rendelkezésre áll, akkor be lehet adni a hiteligénylést a bankba.

Esetleges hiánypótlások kezelése

Ha egy dokumentum hibás – rosszul lett kitöltve, hiányzik egy aláírás… -, vagy hiányzik, akkor a pénzintézet a hitelbírálat során kérni fogja annak pótlását, javítását. Emiatt akár több napot, hetet is állhat a hiteligénylésed.

Éppen ezért érdemes előzetesen átnézni, hogy minden rendben van-e a papírokkal. A Bankmonitor szakértői segíthetnek a hiteligénylési dokumentáció összeállításában is, ezzel elkerülheted az esetleges hiánypótlásokat is.

Szerződéskötés

A hitelbírálatot követően megkapod a banktól a szerződéstervezetet, melyet érdemes alaposan áttanulmányozni szerződéskötés előtt. (Jelzáloghitelek esetében 3 napnak el kell telnie a tervezet átvétele és a dokumentum aláírása között, hogy kellői ideig tanulmányozhasd a dokumentumot.)

Folyósítási feltételek beszerzése

A szerződéskötést követően bizonyos hiteleknél – ilyenek jellemzően a lakáshitelek – még bizonyos feltételeket teljesítened kell a hitelösszeg folyósításához.

A Bankmonitor hitelkalkulátora segít megtalálni a számodra legkedvezőbb kölcsönt. A Bankmonitor szakértői pedig ingyen végigkísérnek az egész hiteligénylési folyamaton. (A Bankmonitor a bankoktól kap jutalékot, mert időt és energiát spórol meg számukra. A díjat azonban csak akkor kapja meg, ha számodra már folyósítottak a kölcsönt.)

Hiteligényléshez, kölcsön kiválasztásához kapcsolódó fogalmak

Teljes hiteldíj mutató (THM)

A THM egy kölcsön teljes éves költségét fejezi ki százalékos formában. A kamat mellett más induló díjak is szerepelnek a mutató értékében. Érdemes a THM értéke alapján összehasonlítani az egyes kölcsönöket, banki ajánlatokat.

Törlesztőrészlet

A felvett kölcsönt jellemzően havi egyenlő nagyságú részletekben szükséges visszafizetni. Ezeket a részleteket nevezik törlesztőrészletnek.

Futamidő

Az az időszak, amely alatt a kölcsön összegét vissza kell fizetned. A futamidő növelésével a törlesztőrészlet lecsökken, ez érthető is, hiszen több részletben rendezed a tartozásodat. Ugyanakkor a teljes visszafizetendő összeg megnövekedne. (Több kamatot fizetsz ki, mivel hosszabb ideig használod a bank pénzét.)

Kamatperiódus

Kamatperiódus az az időszak, amelyen belül a bank egyoldalúan nem módosíthatja a kölcsönöd kamatát. Jelenleg az alábbi kamatperiódusok mellett érhető el hitel:

 • 3 havi kamatperiódus
 • 6 havi kamatperiódus
 • 1 éves kamatperiódus
 • 5 éves kamatperiódus
 • 10 éves kamatperiódus
 • 15 éves kamatperiódus
 • Futamidő végig fix kamatozás

Minél hosszabb a kamatfixálás időszaka, annál biztonságosabb a kölcsön, hiszen a kamata ritkábban emelkedhet meg. A biztonságnak azonban ára van, jellemzően a kamatfixálási időszak növelésével az induló kamat, törlesztőrészlet is emelkedik.

Amikor hitelajánlatokat hasonlítasz össze, akkor érdemes az azonos kamatperiódusú kölcsönöket összevetned.

Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM)

Az igazolt nettó jövedelmednek csak egy meghatározott nagyságát költheted el hiteltörlesztésre. Az elkölthető összeg függ a hitel típustól, a jövedelem nagyságától és a kamatperiódustól is.

A jogszabály alapján egy legalább 10 évre fixált kamatú lakáshitel esetében a fél millió forintot elérő jövedelmed felét fordíthatod hiteltörlesztésre. Amennyiben ennél kisebb a fizetésed, akkor annak maximum a 40 százalékát költheted a hiteleidre havonta.

Adóstárs

A hitelbe az adós mellé adóstárs is bevonásra kerülhet. Az adóstárs hasonló kötelezettségeket vállal, mint az igénylő, vagyis teljes jövedelmével felel a kölcsön visszafizetéséért.

Van olyan eset, amikor a bank kötelezően bevon a hitelügyletbe az igénylőn kívül másik szereplőt. Például jelzáloghitel esetében az igénylő házas/élettársa mindenképpen bekerül adóstársként a hitelügyletbe. Ugyanakkor az adós is kérheti másik személy bevonását azért, hogy kettejük jövedelmével kalkulálva megemelkedjen az igényelhető hitelösszeg.

Ingatlanfedezet

Többfajta biztosítékot kérhetnek a bankok a kölcsön igénylése során, ezek egyike az ingatlanfedezet. Az ingatlanfedezet mellett felvett hiteleket jelzáloghiteleknek is nevezik. Jellemzően az ilyen kölcsönök kamata kedvezőbb pont a lakás elzálogosítása miatt. Ezen kölcsönöket nagyobb összegben, hosszabb futamidőre lehet igényelni. Sok esetben a jelzáloghiteleket valamilyen lakáscél megvalósítására, vagy hitelkiváltásra kérik az adósok.

Az ingatlanfedezet nélküli hitelek esetében nem kerül a hitel mögé biztosítékként a lakásod, éppen ezért a kölcsön kamata is magasabb. Az ilyen hitelek összege valamivel alacsonyabb és futamideje is jellemzően rövidebb, mint a lakáshiteleké. Ilyen hitel lehet például a személyi kölcsön, a hitelkártya, vagy a folyószámlahitel.

Gyakori Kérdések (GYIK)

Mi minősülhet lakáscélnak?

Gyakorlatilag minden olyan esetben lakáscélú kölcsönről beszélhetünk, amikor a meglévő kapott összeget kifejezetten lakásra költöd el. Így az új lakás vásárlására, a használt lakás vásárlására, a bővítésre, a korszerűsitésre, az építésre, a felújításra felvett kölcsön mind lakáshitelnek minősül.

Sőt a lakáscélú hitelek kiváltására igényelt adósságrendező kölcsön is lakáshitelnek minősül.

Milyen lakástámogatások érhetők el 2022-ben?

A lakástámogatások köre bővült 2021-től. Az alábbi kedvezményeket érdemes szem előtt tartanod, ha vásárolnál, építkeznél, vagy épp felújítanál:

 • Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK)
 • Áfa csökkentés
 • Áfa-visszatérítési támogatás
 • Illetékmentesség
 • Felújítási támogatás
 • Babaváró hitel
 • Csok-hitel
 • Támogatott Otthonfelújítás hitel

Mi az a Falusi CSOK?

A falusi CSOK a családi otthonteremtési kedvezmények egy speciális formája. Gyakorlatilag emelt összegű támogatás érhető el, amennyiben a támogatással érintett lakás preferált kistelepülésen fekszik.

A falusi CSOK feltételei nagyrészt megegyeznek a CSOK támogatásnál megismert elvárásokkal. Kivételt képez ez alól az 1-2 gyermek után elérhető támogatáshoz kapcsolódó minimálisan elvárt Tb jogviszony: falusi CSOK esetén ugyanis ebben az esetben legalább egy éves jogviszonyt várnak el.

Milyen gyorsan kaphatom meg a pénzt?

Nem mindegy, hogy személyi kölcsönt, vagy lakáshitelt szeretnél. Egy személyi kölcsön esetében 3-5 munkanap alatt döntés születhet a hitelkérelmeddel kapcsolatban.

Egy lakáshitelnél viszont jellemzően 4-6 hét is eltelhet a kérelem beadása és a folyósítás között. Ha gyorsan lenne szükséged a pénzre, akkor ezt is vedd figyelembe a kölcsön típusának kiválasztásakor.

Személyi kölcsönt, vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt válasszak?

Mindkét esetben szabadon elkölthető az összeg, mégis a két hitel típus nagy mértékben eltér egymástól. Mindenkinek a saját élethelyzete alapján érdemes választania:

 • Ha nagyobb összegre – több 10 millió forintra - van szükséged, akkor a jelzáloghitel jöhet csak szóba.
 • Ha fontos a kamat nagysága, akkor a szabad felhasználású jelzáloghitelt érdemes választani, jellemzően az olcsóbb.
 • Ha az törlesztőrészlet nagysága lényeges, akkor is az ingatlanfedezet mellett nyújtott kölcsön lehet a nyerő, ott ugyanis a hosszabb lehet a futamidő is.
 • Ha nem tudsz ingaatlanfedezetet felajánlani, akkor csak a személyi kölcsön jöhet szóba.
 • Ha gyorsan szükséged van a hitelösszegre, akkor is a személyi hitel lehet a jó választás.
 • Ha a hiteligényléshez kapcsolódó kiadások lényegesek számodra, akkor is a személyi kölcsön a nyerő. Itt ugyanis minimális az igénylés során felmerülő kiadás.

Kaphatok CSOK-ot hitel nélkül is?

Igen, a CSOK támogatás igénylésének nem feltétele, hogy lakáshitelt is igényeljél lakáscélod megvalósításához.

Felvehetem a Babaváró hitelt egyedülállóként?

Nem, a Babaváró támogatás egyik feltétele, hogy kizárólag házaspárok igényelhetik.

Vállalkozásom van, léteznek vállalati hitelkalkulátorok is?

Igen, a Bankmonitornak is számos vállalati hitelkalkulátora van, amelynek segítségével a vállalkozások is megtalálhatják a legkedvezőbb céges hiteleket.

Ilyen kalkulátorok:

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés