Hitelkalkulátor

A Bankmonitor piacvezető a hitelek összehasonlításában, közvetítésében
Ft
Ft

Hogyan használd a hitelkalkulátort

 1. Add meg mekkora hitelösszegre van szükséged.
 2. Válaszd ki milyen célra használnád a kölcsönt.
 3. Add meg pontosan a nettó jövedelmedet.
 4. Hasonlítsd össze részletesen a banki ajánlatokat.
 5. Szükség esetén módosítsd a kalkulációd paramétereit.
Bankmonitor tippek
 • Érdemes a THM alapján rangsorolni a hiteleket, mert a kamat nem tartalmaz minden költséget.
 • Kérd a Bankmonitor ingyenes segítségét a gyors és kényelmes hitelfelvételhez!
 • Csatlakozz te is közel 50 000 elégedett ügyfelünkhöz, akiknek már segítettünk a legmegfelelőbb pénzügyi döntésben!
Bankmonitor

Lakáshitel
kalkulátor

Valamilyen lakáscélra ingatlanfedezet mellett igényelt jelzáloghitel. A hitelösszeg jellemzően több 10 millió forint, a futamidő hosszabb, akár 15-25 év is lehet.

A legolcsóbb lakáshitel megtalálása jelentős előnyt jelenthet 20 millió Ft hitelösszegnél is:

 • 2,00-2,50 százalékkal kedvezőbb THM érték mellett vehetsz fel kölcsönt
 • 20-25 ezer forinttal kisebb lehet a törlesztőrészleted
 • A teljes visszafizetendő összeg 5-5,5 millió forinttal csökkenhet
Kalkuláció indítása

Személyi kölcsön
kalkulátor

Személyi kölcsönt érdemes választanod, ha kisebb összeg is elég célod eléréséhez. A személyi hitelhez nem szükséges ingatlanfedezet, a hitelösszeg legfeljebb 10 millió Ft, a futamidő maximum 10 év lehet. A legolcsóbb kölcsön igénylése jelentős előnyt eredményezhet 2 millió Ft hitelösszegnél is:

 • 15-17 százalékkal kedvezőbb THM érték mellett vehetsz fel kölcsönt
 • 10-15 ezer forinttal kisebb lehet a törlesztőrészleted
 • Összességében 1-1,5 millió forintot spórolhatsz
Kalkuláció indítása

Babaváró hitel
kalkulátor

A Babaváró hitel egy szabad célú, ingatlanfedezet nélküli kölcsön. A hitelösszeg legfeljebb 10 millió Ft, a futamidő maximum 20 év lehet. A Babaváró támogatás előnyei:

 • Első gyermek születése esetén végig kamatmentes lesz a hitel
 • Második gyermek születése esetén elengedik a tartozás 30 százalékát
 • Harmadik baba érkezésekor elengedik a teljes tartozást
 • Lakásvásárlásra fordítva a hitelösszeg 75%-a pótolhatja az önerőt
Kalkuláció indítása

CSOK
kalkulátor

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egy a meglévő és vállalt gyermekek után járó lakáscélú vissza nem terítendő támogatás. Összege használt lakásnál 600 ezer Ft és 2,75 millió Ft között lehet. Míg új lakás esetén a támogatás elérheti a 10 millió forintot is.

 • 600 ezer – 10 millió Ft támogatás
 • Kevesebb saját megtakarítás, hitelösszeg szükséges lakáscélodhoz
 • Meglévő gyermekre igényelve teljes egészében önerőnek számít
Kalkuláció indítása

Otthonteremtési
támogatások

A 2021-es évtől a lakástámogatások köre jelentősen bővült. A CSOK, a CSOK-hitel és a Babaváró mellé bevezetésre került az illetékmentesség, az adó-visszatérítési támogatás, az áfa csökkentés és a felújítási támogatás.

 • Akár 10-15 millió Ft vissza nem terítendő támogatás lakásvásárlásra
 • Akár 3 millió Ft vissza nem terítendő támogatás felújításra
 • Akár 10 millió forint kamatmentes kölcsön
 • Akár 6/10/15 millió Ft 3%-os kamatozású támogatott hitel
Kalkuláció indítása

Mennyi lakáshitelt
kaphatsz?

Lakásvásárlás előtt állva első lépésként érdemes megnézni melyik banktól vennél fel kölcsönt, mekkora összegre lehetsz jogosult. Ez segítségedre lehet később a lakás kiválasztása során is.

 • Megtudhatod különböző futamidőt választva mennyi hitelt kaphatnál?
 • Kiderülhet számodra, hogy melyik kamatperiódust érdemes választanod?
 • Mekkora értékű lakást tudnál megvenni és ehhez mekkora minimális önerőre lenne szükséged?
Kalkuláció indítása

Mit várhatsz a hitelkalkulátortól?

A banki hirdetmények alapján naponta frissített adatbázist használ a Bankmonitor valamennyi kalkulátora. (Így a személyi kölcsön kalkulátor és a lakáshitel kalkulátor is.) Mindenképpen a friss, aktuális kondíciók, feltételek alapján kapod meg a hitelajánlatok listáját.

Miért kell a kalkulációhoz ezeket az adatokat megadni?

 1. A szükséges hitelösszeg fontos, hiszen ebből derül ki mennyi pénzre van szükséged. Ráadásul az összeg sok esetben befolyásolhatja azt is, hogy milyen hitelterméket – személyi kölcsönt, vagy lakáshitelt – érdemes igényelned.
 2. A hitelcél megadásával kiderül mire szeretnéd fordítani a kölcsönt. Ez fontos lehet, hiszen egyes célok esetében – ilyen például a használt lakás vásárlás, az új lakásvásárlás, az építés; bővítés, vagy épp a felújítás – kedvezőbb kamatokkal kaphatsz kölcsönt. Emellett nem szabad megfeledkezni bizonyos célok esetén az elérhető támogatásokról sem.
 3. A jövedelem megadásával kiderülhet, hogy a fizetésed elbírja-e a kért hitelösszeg törlesztőrészletét. Azaz megfelelsz-e a hiteligénylés során a JTM szabályoknak. Ráadásul számos bank kedvezményt biztosit bizonyos jövedelemszint felett.

Hogyan kell a kapott banki hitellistát értelmezni?

 1. A hitelajánlatok a THM – teljes hitel díj mutató – szerint sorba vannak rendezve. (A THM megmutatja százalékos formában az egyes kölcsönök éves átlagos költségét.) Legfelül láthatod a legolcsóbb kölcsönöket. Érdemes ezen mutató értékét szem előtt tartani a választás során, ugyanis a kamatnál, a törlesztőrészletnél, vagy épp a teljes visszafizetendő összegnél pontosabban tükrözi egy hitel tényleges költségét.
 2. A lakáshiteleknél érdemes a kamatperiódust is szem előtt tartani. (Kamatperiódus az az időszak, amelyen belül a bank egyoldalúan nem módosíthatja a kamatokat.) Minél hosszabb a kamatfixálás időszaka, annál biztonságosabbnak tekinthető egy hitel.

Érdemes pontosítani, személyre szabni a kalkulációd adatait

 1. Megváltoztathatod a futamidőt: hosszabb futamidő mellett a havi törlesztőrészlet csökkenne, ugyanakkor a teljes visszafizetendő összeg megemelkedne. Ráadásul a futamidő növelésével egy későbbi kamatmódosítás hatása is jelentősebb lehet, hiszen hosszabb időszakra lehet érvényes az új kamatszint. Érdemes azt legrövidebb futamidőt választanod, amelynél a törlesztőrészleted még nagy biztonsággal ki tudod fizetni.
 2. Állítsd be milyen feltételeket teljesítenél a kedvezményekért. Ezzel a banki kalkulátor pontosabban tudja kezelni a számodra elérhető kedvezményeket. Vagyis részletesebb képet kaphatsz a számodra elérhető hitelekről.
 3. Lakáshitelnél érdemes megadnod a jelzáloghitel mögé felajánlott fedezeti lakás értékét. Hiszen a lakás értékének csak egy meghatározott mértékéig hitelezhetnek a bankok: a hitelösszeg legfeljebb a lakás értékének a 80 százalékát teheti ki, de szigorúbb korlátot is alkalmazhatnak a bankok.
 4. Meglévő kölcsöneid megadásával – törlesztőrészlet, hitelkeretek összege – ellenőrizheted, hogy a jövedelmed ténylegesen elbírja-e a felvenni kívánt kölcsön törlesztőrészletét.
 5. A gyermekek száma és a település elhelyezkedésének megadása az adott célhoz kapcsolódó támogatások szempontjából lehet lényeges.

Ne feledkezz meg a lakástámogatásokról sem

Bizonyos hitelcélokhoz – jellemzően ezek lakáscélok – kapcsolódhatnak támogatások is. Ezekről sem szabad megfeledkezni, hiszen akár több millió forint vissza nem terítendő támogatásról, vagy épp kamatmentes, kedvezményes kamatozású kölcsönről maradhatsz le. Természetesen a kedvezményekért cserébe az állam számos feltétel teljesitését várja el:

 1. Ellenőrizheted a CSOK kalkulátorral, hogy jogosult vagy-e a családi otthonteremtési kedvezményre.
 2. A Babaváró hitel kalkulátorral megnézheted, hogy megfelelsz-e a babaváró igénylési feltételeinek.
 3. A CSOK-hitel kalkulátor elárulhatja neked, hogy mennyi fix 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitelre lehetsz jogosult.
 4. Használd az otthonteremtési támogatás kalkulátort, amennyiben azt szeretnéd megtudni, hogy a különböző kedvezményes lehetőségek közül melyiket tudnád igénybe venni.

A hiteligénylés lépései

Megtaláltad a legolcsóbb hitelt és most hogyan tovább?

A bank hitelbírálati feltételei is lényegesek, hisz azok is eltérőek lehetnek

Nem a legolcsóbb hitelajánlatot kell megkeresned, hanem azt a bankot, amelyik a legolcsóbban nyújt hitelt számodra. Márpedig az egyes bankok hiteligénylési feltételei teljesen eltérőek lehetnek: például másképp kezelik a különböző speciális jövedelmeket. (Igy például a kismamák bevételét, a katás vállalkozásból származó jövedelmet, vagy épp a külföldi munkaviszonyból érkező bért.)

De eltérő elvárásai lehetnek a bankoknak egy jelzáloghitel esetében a fedezeti ingatlannal kapcsolatban is. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy egyik bankál megkapod a kért hitelösszeget, míg a másik kevesebbet hagy csak jóvá számodra.

Emiatt érdemes az egyes bankok szabályaival is megismerkedni a hiteligénylés előtt. Ebben is segítséget nyújthat számodra a Bankmonitor.

Be kell gyűjteni a hiteligényléshez szükséges dokumentumokat

Ha megtaláltad az ideális bankot, kölcsönt, akkor következő lépésként be kell szerezni a hiteligényléshez szükséges dokumentumokat.

Jellemzően hiteligényléshez a következő igazolásokra, nyomtatványokra lehet szükség:

 • Kitöltött hiteligénylő nyomtatvány
 • Személyes okmányok
 • Munkáltatói igazolás
 • NAV jövedelemigazolás (Speciális esetekben: készpénzben kapott jövedelem, vállalkozói jövedelem…)
 • Szükséges a köztartozásmentességről is igazolás, amennyiben saját vállalkozásodból igazolnál jövedelmet
 • Utolsó 2-3 havi bankszámlakivonat
 • Fedezeti ingatlan tulajdoni lapja
 • Fedezeti ingatlan térképmásolata (családi ház, építési telek esetében)
 • Adásvételi szerződés

A dőlten szedett dokumentumokra csak lakáshitel esetén lehet szükség.

Ha minden dokumentum rendelkezésre áll, akkor be lehet adni a hiteligénylést a bankba.

Esetleges hiánypótlások kezelése

Ha egy dokumentum hibás – rosszul lett kitöltve, hiányzik egy aláírás… -, vagy hiányzik, akkor a pénzintézet a hitelbírálat során kérni fogja annak pótlását, javítását. Emiatt akár több napot, hetet is állhat a hiteligénylésed.

Éppen ezért érdemes előzetesen átnézni, hogy minden rendben van-e a papírokkal. A Bankmonitor szakértői segíthetnek a hiteligénylési dokumentáció összeállításában is, ezzel elkerülheted az esetleges hiánypótlásokat is.

Szerződéskötés

A hitelbírálatot követően megkapod a banktól a szerződéstervezetet, melyet érdemes alaposan áttanulmányozni szerződéskötés előtt. (Jelzáloghitelek esetében 3 napnak el kell telnie a tervezet átvétele és a dokumentum aláírása között, hogy kellői ideig tanulmányozhasd a dokumentumot.)

Folyósítási feltételek beszerzése

A szerződéskötést követően bizonyos hiteleknél – ilyenek jellemzően a lakáshitelek – még bizonyos feltételeket teljesítened kell a hitelösszeg folyósításához.

A Bankmonitor hitelkalkulátora segít megtalálni a számodra legkedvezőbb kölcsönt. A Bankmonitor szakértői pedig ingyen végigkísérnek az egész hiteligénylési folyamaton. (A Bankmonitor a bankoktól kap jutalékot, mert időt és energiát spórol meg számukra. A díjat azonban csak akkor kapja meg, ha számodra már folyósítottak a kölcsönt.)

Hiteligényléshez, kölcsön kiválasztásához kapcsolódó fogalmak

Teljes hiteldíj mutató (THM)

A THM egy kölcsön teljes éves költségét fejezi ki százalékos formában. A kamat mellett más induló díjak is szerepelnek a mutató értékében. Érdemes a THM értéke alapján összehasonlítani az egyes kölcsönöket, banki ajánlatokat.

Törlesztőrészlet

A felvett kölcsönt jellemzően havi egyenlő nagyságú részletekben szükséges visszafizetni. Ezeket a részleteket nevezik törlesztőrészletnek.

Futamidő

Az az időszak, amely alatt a kölcsön összegét vissza kell fizetned. A futamidő növelésével a törlesztőrészlet lecsökken, ez érthető is, hiszen több részletben rendezed a tartozásodat. Ugyanakkor a teljes visszafizetendő összeg megnövekedne. (Több kamatot fizetsz ki, mivel hosszabb ideig használod a bank pénzét.)

Kamatperiódus

Kamatperiódus az az időszak, amelyen belül a bank egyoldalúan nem módosíthatja a kölcsönöd kamatát. Jelenleg az alábbi kamatperiódusok mellett érhető el hitel:

 • 3 havi kamatperiódus
 • 6 havi kamatperiódus
 • 1 éves kamatperiódus
 • 5 éves kamatperiódus
 • 10 éves kamatperiódus
 • 15 éves kamatperiódus
 • Futamidő végig fix kamatozás

Minél hosszabb a kamatfixálás időszaka, annál biztonságosabb a kölcsön, hiszen a kamata ritkábban emelkedhet meg. A biztonságnak azonban ára van, jellemzően a kamatfixálási időszak növelésével az induló kamat, törlesztőrészlet is emelkedik.

Amikor hitelajánlatokat hasonlítasz össze, akkor érdemes az azonos kamatperiódusú kölcsönöket összevetned.

Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM)

A JTM, vagy adósságfék szabály értelmében az igazolt nettó jövedelmednek csak egy meghatározott részét költheted el hiteltörlesztésre. Az elkölthető összeg függ a hitel típustól, a jövedelem nagyságától és a kamatperiódustól is.

Adóstárs

A hitelbe az adós mellé adóstárs is bevonásra kerülhet. Az adóstárs hasonló kötelezettségeket vállal, mint az igénylő, vagyis teljes jövedelmével felel a kölcsön visszafizetéséért.

Van olyan eset, amikor a bank kötelezően bevon a hitelügyletbe az igénylőn kívül másik szereplőt. Például jelzáloghitel esetében az igénylő házas/élettársa mindenképpen bekerül adóstársként a hitelügyletbe. Ugyanakkor az adós is kérheti másik személy bevonását azért, hogy kettejük jövedelmével kalkulálva megemelkedjen az igényelhető hitelösszeg.

Ingatlanfedezet

Többfajta biztosítékot kérhetnek a bankok a kölcsön igénylése során, ezek egyike az ingatlanfedezet. Az ingatlanfedezet mellett felvett hiteleket jelzáloghiteleknek is nevezik. Jellemzően az ilyen kölcsönök kamata kedvezőbb pont a lakás elzálogosítása miatt. Ezen kölcsönöket nagyobb összegben, hosszabb futamidőre lehet igényelni. Sok esetben a jelzáloghiteleket valamilyen lakáscél megvalósítására, vagy hitelkiváltásra kérik az adósok.

Az ingatlanfedezet nélküli hitelek esetében nem kerül a hitel mögé biztosítékként a lakásod, éppen ezért a kölcsön kamata is magasabb. Az ilyen hitelek összege valamivel alacsonyabb és futamideje is jellemzően rövidebb, mint a lakáshiteleké. Ilyen hitel lehet például a személyi kölcsön, a hitelkártya, vagy a folyószámlahitel.

Gyakori Kérdések (GYIK)

Mi minősülhet lakáscélnak?

Gyakorlatilag minden olyan esetben lakáscélú kölcsönről beszélhetünk, amikor a meglévő kapott összeget kifejezetten lakásra költöd el. Így az új lakás vásárlására, a használt lakás vásárlására, a bővítésre, a korszerűsitésre, az építésre, a felújításra felvett kölcsön mind lakáshitelnek minősül.

Sőt a lakáscélú hitelek kiváltására igényelt adósságrendező kölcsön is lakáshitelnek minősül.

Milyen lakástámogatások érhetők el 2022-ben?

A lakástámogatások köre bővült 2021-től. Az alábbi kedvezményeket érdemes szem előtt tartanod, ha vásárolnál, építkeznél, vagy épp felújítanál:

 • Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK)
 • Áfa csökkentés
 • Áfa-visszatérítési támogatás
 • Illetékmentesség
 • Felújítási támogatás
 • Babaváró hitel
 • Csok-hitel
 • Támogatott Otthonfelújítás hitel

Mi az a Falusi CSOK?

A falusi CSOK a családi otthonteremtési kedvezmények egy speciális formája. Gyakorlatilag emelt összegű támogatás érhető el, amennyiben a támogatással érintett lakás preferált kistelepülésen fekszik.

A falusi CSOK feltételei nagyrészt megegyeznek a CSOK támogatásnál megismert elvárásokkal. Kivételt képez ez alól az 1-2 gyermek után elérhető támogatáshoz kapcsolódó minimálisan elvárt Tb jogviszony: falusi CSOK esetén ugyanis ebben az esetben legalább egy éves jogviszonyt várnak el.

Milyen gyorsan kaphatom meg a pénzt?

Nem mindegy, hogy személyi kölcsönt, vagy lakáshitelt szeretnél. Egy személyi kölcsön esetében 3-5 munkanap alatt döntés születhet a hitelkérelmeddel kapcsolatban.

Egy lakáshitelnél viszont jellemzően 4-6 hét is eltelhet a kérelem beadása és a folyósítás között. Ha gyorsan lenne szükséged a pénzre, akkor ezt is vedd figyelembe a kölcsön típusának kiválasztásakor.

Személyi kölcsönt, vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt válasszak?

Mindkét esetben szabadon elkölthető az összeg, mégis a két hitel típus nagy mértékben eltér egymástól. Mindenkinek a saját élethelyzete alapján érdemes választania:

 • Ha nagyobb összegre – több 10 millió forintra - van szükséged, akkor a jelzáloghitel jöhet csak szóba.
 • Ha fontos a kamat nagysága, akkor a szabad felhasználású jelzáloghitelt érdemes választani, jellemzően az olcsóbb.
 • Ha az törlesztőrészlet nagysága lényeges, akkor is az ingatlanfedezet mellett nyújtott kölcsön lehet a nyerő, ott ugyanis a hosszabb lehet a futamidő is.
 • Ha nem tudsz ingaatlanfedezetet felajánlani, akkor csak a személyi kölcsön jöhet szóba.
 • Ha gyorsan szükséged van a hitelösszegre, akkor is a személyi hitel lehet a jó választás.
 • Ha a hiteligényléshez kapcsolódó kiadások lényegesek számodra, akkor is a személyi kölcsön a nyerő. Itt ugyanis minimális az igénylés során felmerülő kiadás.

Kaphatok CSOK-ot hitel nélkül is?

Igen, a CSOK támogatás igénylésének nem feltétele, hogy lakáshitelt is igényeljél lakáscélod megvalósításához.

Felvehetem a Babaváró hitelt egyedülállóként?

Nem, a Babaváró támogatás egyik feltétele, hogy kizárólag házaspárok igényelhetik.

Vállalkozásom van, léteznek vállalati hitelkalkulátorok is?

Igen, a Bankmonitornak is számos vállalati hitelkalkulátora van, amelynek segítségével a vállalkozások is megtalálhatják a legkedvezőbb céges hiteleket.

Ilyen kalkulátorok:

Hirdetés

Blogajánló

Hirdetés
Hirdetés