Szakértőink, akik Neked segítenek

A bankszámla választás folyamata

Keresés

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd a legjobbat.

Érdeklődés

Add le érdeklődésed a választott bankszámlára, és szakértőnk visszahív.

Visszahívás

Átbeszéljük a részleteket, megválaszoljuk a kérdéseid, segítünk a végleges döntésben.

Megnyitás

A szerződést a kiválasztott bankkal kötöd, ezt követően megnyitják a bankszámládat.

Gyakran ismételt kérdések

Mire használhatjuk a bankszámlát?

A bankszámlák a modern világ legalapvetőbb pénzügyi szolgáltatásai közé tartoznak. Segítségükkel megszabadulhatunk a készpénzhasználattal járó kényelmetlenségektől, helyette könnyedén és biztonságosan intézhetjük a napi pénzügyeinket. Bankszámlánkat használhatjuk arra, hogy megérkezzen rá a jövedelmünk, tárolhatjuk rajta a pénzünket, valamint kiadásainkat is intézhetjük a segítségével, akár bankkártyás fizetés, akár utalás formájában. A bankszámla elengedhetetlen akkor is, ha hitelt – személyi kölcsön, lakáshitel vagy akár Babaváró hitel – vennénk fel.

Milyen szolgáltatások kapcsolódnak egy bankszámlához?

Bankszámlánkat elsősorban különféle pénzmozgások lebonyolítására, illetve a rajta elhelyezett pénzösszeg tárolására használhatjuk. A számlánkon lévő pénzből fizethetünk bankkártyával és online is, de indíthatunk utalásokat a netbankon keresztül, ahol számos egyéb funkció mellett például az egyenlegünk alakulását is követhetjük. A legtöbb bank már telefonos applikációt is kifejlesztett az ügyfelei számára, hogy a felhasználók még kényelmesebben intézhessék a pénzügyeiket. Van lehetőségünk készpénz befizetésére és felvételére is, ezenkívül léteznek még bankszámlához kapcsolható megtakarítási funkciók és hitelkeretek is.

Biztonságban van a bankszámlán tárolt pénzünk?

A bankszámlán elhelyezett pénzünkre az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garanciája vonatkozik, személyenként és bankonként 100 000 eurós összeghatárig, tehát nem kell tartanunk attól, hogy esetleg csődbe megy a számlavezető bankunk, mert ebben az esetben sem veszítenénk el a náluk lévő vagyonunkat. Nagyobb összegű megtakarítás esetén a pénzünket akár több banknál is el lehet helyezni, így az OBA által biztosított garancia megtöbbszörözhető.

Kinek érdemes bankszámlát nyitnia?

Legalább egy bankszámla használata javasolt mindazoknak, akik rendszeres jövedelemmel rendelkeznek, akiknek hitelük van, akik sokat vásárolnak online, vagy akik egyszerűen nem szívesen foglalkoznak készpénzzel, hanem inkább haladnának a korral. Különösen jól jöhet egy bankszámla akkor is, amikor hitelt készülünk felvenni, ugyanis számos esetben kamatkedvezmény jár azoknak, akik a hitelnyújtó bank más szolgáltatásait (pl. számlavezetés) is igénybe veszik. Jó tudni azt is, hogy hitelfelvételnél nem minden bank fogadja el a készpénzes jövedelmet, ugyanis így nincs bankszámla, ami alapján ellenőrizhetik az adós költéseit, fizetési szokásait, beérkező jövedelmét.

A bankszámlák vívmányainak köszönhetően nem kell többé sorban állnunk a postán vagy a bankban, hanem néhány pillanat alatt elintézhetjük pénzügyeinket a világ bármely pontjáról – aki szeretné kihasználni ezeket az előnyöket, nekik mindenképpen szükségük lesz egy bankszámlára.

Mely bankoknál nyithatunk bankszámlát?

Bármely hazai pénzintézetnél van lehetőségünk bankszámlát nyitni, és egy személynek több banknál is lehet számlája egyszerre. A Bankmonitor bankszámla kalkulátorával a CIB Bank, az Erste Bank, a Gránit Bank, a K&H Bank, a MagNet Bank, MBH Bank, a Raiffeisen Bank, az UniCredit Bank és az OTP bankszámlái közül segítünk kiválasztani az egyéni beállítások alapján a legjobbat.

Hogyan működik az online bankszámlanyitás?

Ha jellemzően online intézed a banki ügyeket, akkor amellett, hogy a számlacsomag költségén is sokat faraghatsz, időt is spórolsz. A Bankmonitoron keresztül lehetőség van kényelmesen, otthonod kényelméből lakossági számlát nyitni. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy könnyen és gyorsan juss olcsóbb és jobb számlához.

Az online bankszámlanyitás kétféleképpen történhet:

  • Az első esetben a nap bármely szakában végigmehetsz a lépéseken (adatok megadása, igazolványok fotózása és feltöltése), majd ezt követően munkaidőben az ügyintéző felveszi veled a kapcsolatot és elbírálja a kérelmed. Ha minden rendben, csak egyetlen alkalommal kell a legközelebbi bankfiókba fáradni, előre egyeztetett időpontban, a szerződés aláírására.
  • A második esetben a folyamat végig online történik: a valós idejű számlanyitásra videós azonosítással az adott pénzintézet nyitvatartási idejében kerülhet sor. Ebben az esetben tehát az otthonod kényelméből elintézhető az online bankszámlanyitás.

A Bankmonitor bankszámla kalkulátorával ellenőrizheted, hogy melyik számlacsomagokhoz veheted igénybe az online számlanyitás szolgáltatást és el is indíthatod a folyamatot.

Hogyan választhatjuk ki a számunkra legjobb bankszámlát?

Más számlacsomag való azoknak, akiknek rendszeres munkabér érkezik a számlájukra, és más azoknak, akiknek csak elvétve történik rajta jóváírás. Más akkor, ha valaki mindent kártyával és utalással fizet, és más, ha a teljes jövedelmét kiveszi egy automatából, majd minden kiadást készpénzben intéz. Az a legfontosabb, hogy ismerjük a szokásainkat, mert így biztosan meg fogjuk találni a számunkra legmegfelelőbb bankszámlát. Ebben is rendelkezésünkre áll a Bankmonitor bankszámla kalkulátora.

Milyen bankszámlatípusok vannak?

A bankszámlák alapvetően két kategóriába sorolhatók: léteznek úgynevezett folyószámlák, amelyek a napi pénzügyek lebonyolítására használhatók és vannak betéti számlák, melyeken pénzösszegeket szokás tartani. A két kategóriának eltérő felhasználási módja és költségszerkezete van.

Mit jelent a prémium bankszámla?

Prémium bankszámlát a bankok általában a magasabb jövedelmű ügyfeleik számára kínálnak. Ennek keretein belül elérhetőek plusz szolgáltatások (például saját privát bankár állhat rendelkezésre), és gyakran még a díjak is kedvezőbbek a szimpla csomagokhoz képest. A prémium banki szolgáltatásokhoz általában 5–30 millió forintos megtakarítás vagy havi szinten legalább 400 ezer forintos jóváírás kell.

Milyen költségei lehetnek egy bankszámlának?

A leggyakrabban előforduló bankszámla-költségelemek: havi számlavezetési díj, készpénzfelvételi díj, utalási díj, SMS-díj, kártyadíj. Ezeken felül léteznek még egyéb költségtípusok, melyek mértéke mindig az adott számlacsomagtól függ. Ha a szokásainkhoz leginkább passzoló számlát választjuk, akkor ideális esetben akár semelyik fenti költségtípusért nem kell fizetnünk, azaz a bankszámlánk teljesen ingyenes is lehet.

Hogyan tudjuk összehasonlítani a bankszámlák költségeit?

Az egyes számlacsomagok költség szerinti összehasonlítására érdemes a Bankmonitor online kalkulátorát használni, melynek segítségével könnyedén megtalálhatjuk a saját szokásainkhoz legjobban illeszkedő ajánlatot. Fontos, hogy a bankszámla körültekintő kiválasztása önmagában még nem garancia a sikerre, hanem emellett a megfelelő módon is kell használnunk a szolgáltatást, hogy a bank ne terheljen minket extra költségekkel.

Létezik ingyenes bankszámla?

Igen, a Bankmonitor kalkulátorával teljesen ingyenes bankszámlát is elérhetünk, amennyiben teljesítjük az ehhez szükséges feltételeket. Egy átlagos bankszámla havonta több ezer forintba is kerülhet, ezért egy ingyenes bankszámla kiválasztása mindenki számára szemmel látható megtakarításokat eredményezhet.

Milyen bankkártyát válasszunk a bankszámlához?

A bankkártyáknak több típusa is létezik: a különböző verziókhoz más-más kiegészítő szolgáltatások kapcsolódhatnak (pl. utasbiztosítás), de természetesen a díjaik is másképpen alakulnak. A dombornyomott kártyákat az a tévhit övezi, hogy kizárólag ezek alkalmasak internetes vásárlásra, illetve, hogy ezekhez külföldi utasbiztosítás is automatikusan jár. Az igazság az, hogy pusztán ezek miatt felesleges ilyen bankkártyát választani, ugyanis az elektronikus bankkártyák általában olcsóbbak, mégis éppúgy alkalmasak készpénzfelvételre és vásárlásra, mint a dombornyomott kártyák.

Mennyibe kerül a bankkártyás vásárlás?

A bankkártyás vásárlás az ügyfél számára ingyenes, az elfogadó üzletnek kell bizonyos jutalékot fizetnie a bank felé.

Hogyan vehetünk fel ingyenesen készpénzt a bankszámlánkról?

Havi két alkalommal, összesen 150 000 Ft összeghatárig díjmentesen vehetünk fel készpénzt a bankszámlánkról, mégpedig bármelyik bank bankjegykiadó automatájából. Fontos azonban ha használni szeretnénk ezt a szolgáltatást, hogy erről nyilatkoznunk kell a számlavezető bankunknál. Számos banknál akár az internet- vagy netbankon keresztül is beállíthatjuk a jogszabályi díjmentes készpénzfelvételt A lehetőség személyenként egy bankszámlára él, vagyis, ha több lakossági folyószámlánk van, akkor el kell döntenünk, ezek közül melyikről vennénk fel díjmentesen készpénzt.

Milyen gyakran érdemes felülvizsgálni a számlacsomagunkat?

Mint minden más termék vagy szolgáltatás esetében, a bankszámláknál is folyamatosan jelennek meg új fejlesztések, amelyek kedvezőbbek lehetnek a korábbiaknál. Éppen ezért a szakértők azt javasolják, legalább kétévente ellenőrizzük, a számlánk megfelel-e a céljainknak, és nincs-e annál jobb lehetőség a piacon.

Hogyan szüntethetjük meg a bankszámlánkat?

Ha már nem szeretnénk használni egy bankszámlát, érdemes mielőbb megszüntetnünk azt, különben az inaktivitásunk ideje alatt is felhalmozódhatnak költségek. Érdemes végiggondolnunk, maradt-e bármilyen kötelezettségünk a bankszámlánkhoz kapcsolódóan, ugyanis a megszüntetés csak akkor lehetséges, ha ezeket mind maradéktalanul rendeztük. Néha a megszüntetésnek is van költsége, erre is legyünk felkészülve. Bankkártyánkat minden esetben le kell adnunk a számla megszüntetésével egyidejűleg. A korábban erről a számláról induló állandó utalási megbízásokat (csoportos beszedési megbízásokat) is tartsuk észben: ezeket az új bankszámlánk terhére adjuk majd meg.

Hogyan válthatunk bankot a legegyszerűbben?

Bankváltáskor számos teendő adódik: az új számlát meg kell nyitni, ha pedig a régire már nincs szükség, azt meg kell szüntetni. Intézkednünk kell jövedelmünk átirányításáról, gondoskodnunk kell csoportos beszedési és állandó átutalási megbízásainkról, hogy azok fennakadások nélkül tudjanak teljesülni. Ennek a bonyolult és időigényes folyamatnak a megkönnyítését célozza az egyszerűsített bankváltás. A folyamat célja, hogy mindent egy helyen intézhessünk, azaz ne kelljen régi bankunkat külön felkeresnünk. A bankváltást az újonnan választott banknál kezdeményezhetjük, a dolgot ettől kezdve a két bank intézi helyettünk.

Milyen bankszámlát érdemes választaniuk nyugdíjasoknak?

Egyre többen kapják bankszámlára a nyugdíjukat, ezért a kérdés igencsak aktuális. Nyugdíjasként kiemelten fontos, hogy megfelelő bankszámlát válasszunk: ahogyan idősödünk, egyre nehezebb a csekkek befizetése, a napi pénzügyek intézése. Egy bankszámla kényelmi szolgáltatásai sokat könnyíthetnek az életünkön, ugyanakkor nem mindegy, mennyit kell fizetnünk értük. A Bankmonitor kalkulátorában külön is foglalkozunk a nyugdíjasok számára elérhető legjobb számlacsomagokkal.

Milyen bankszámlát érdemes választaniuk minimálbéreseknek?

Minimálbéresek számára is rendkívül fontos a jó választás, hiszen alacsony jövedelem esetén minden költségre figyelni kell. Jó hír, hogy számos csomag feltételei akkor válnak kedvezőbbé, ha legalább a minimálbért elérő jóváírás megérkezik rá havonta, azaz bankszámlát a minimálbéresek akár ugyanazokkal a szolgáltatásokkal és díjszabásokkal élvezhetik, mint a magasabb jövedelműek.

Lehet-e több személynek közös bankszámlája?

Egyes bankoknál és bizonyos feltételek mellett lehet több tulajdonosa egyazon bankszámlának, azonban az ezzel járó nehézségek miatt már vannak bankok, amelyek ezt teljesen kivezették a kínálatukból. Továbbra is létezik azonban a meghatalmazotti/rendelkezői státusz, amelyekkel a számlatulajdonos különböző jogosultságokat adhat az általa kiválasztott személyeknek. Társkártya igénylésére is van lehetőség, ami független attól, hogy a társkártya tulajdonosának van-e meghatalmazotti/rendelkezői felhatalmazása.

Milyen módon adhatok utalási megbízást?

Utalási megbízást háromféle formában is adhatunk: netbankon keresztül, mobilos applikációban, vagy személyesen valamelyik bankfiókban. Léteznek egyszeri, illetve állandó utalási megbízások, a kifizetni kívánt szolgáltatás jellegétől függően. Az utalási díjak jelentős részét képezhetik a banki költségeknek, ezért ha sokszor utalunk, érdemes olyan számlát választani, amelynél ez olcsó vagy akár ingyenes.

Mennyi idő alatt érkezik meg az elutalt pénz?

2020. március 2-án élesedett Magyarországon az úgynevezett azonnali fizetési rendszer, melynek köszönhetően a hét minden napján, 0-24 órában lehet egyszeri átutalásokat intézni, és ezek 5 másodpercen belül célba is érkeznek. A nagyszabású változtatással új időszámítás kezdődött a lakossági bankolás történetében, ami a banki költségeket is befolyásolhatja, ezért fontos, hogy a jövőben már csak emiatt is fokozott körültekintéssel válasszunk bankszámlát.

Milyen hitelkeret tartozik a bankszámlánkhoz?

Számos bankszámla mellé igényelhetünk hitelkeretet, melynek nagyságát általában a jövedelmünk szerint állapítják meg. A folyószámlahitel egyfajta biztonsági tartalékként is felfogható: amíg nem használjuk, addig nincs semmilyen költsége, de ha minden kötél szakad, akkor rendelkezésre áll. Nem rendeltetésszerű használat esetén ez a hiteltípus rendkívül drága lehet, ezért megfontolatlan túlköltekezésre semmiképpen nem javasolt.

Bankszámla kalkulátorunk az alábbi bankok termékeit tartalmazza
Hirdetés

Blogajánló

Hirdetés
Hirdetés