Állampapír kalkulátor

Segítünk megtalálni a legjobb állampapírokat gyorsan és egyszerűen
Részletes kereső

Gyakran ismételt kérdések

Mi az az állampapír?

Az állampapír napjaink egyik legnépszerűbb befektetése. A kínálatban államkötvények és kincstárjegyek találhatóak. Ezek definíció szerint hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok: megvásárlásukkal a befektetők lényegében kölcsönt adnak az államnak. Az állampapír-befektetések révén a vevők nyereségre tehetnek szert, míg az állam finanszírozási forráshoz jut.

Miből keletkezik a befektetők nyeresége, ha állampapírt vásárolnak?

Az állampapír a futamidő alatt meghatározott rendszerességgel kamatot fizet, lejáratkor pedig a tőkét is törleszti. Egy 2 éves futamidejű, évi 5 százalékos kamatozású állampapír például a kibocsátásától számított 1 év elteltével 5 százalék kamatot fizet a tőke után, újabb egy év elteltével kifizeti a második évre járó 5 százalék kamatot, ezzel egyidejűleg a tőkét is visszafizeti a befektetőknek. A kamatfizetések gyakorisága eltérő, sőt van olyan államkötvény, amely nem fizet kamatot, hanem a hozama úgy keletkezik, hogy kibocsátásakor olcsóbban lehet megvásárolni, mint amekkora összeget a lejáratkor (a futamidő végén) kap a befektető.

Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

Az állampapírokat több szempont alapján csoportosíthatjuk. Megkülönböztethetünk forintban vagy devizában kibocsátott állampapírokat, rövid vagy hosszú lejáratú, fix vagy változó kamatozású állampapírokat egyebek mellett. Vannak ezek között olyanok, amelyeket csak, illetve elsősorban természetes személyek vásárolhatnak meg – ezek a lakossági állampapírok. Vannak továbbá olyanok is, amelyeket intézmények részére bocsátanak ki – ezek az intézményi állampapírok.

Mi garantálja a pénzem biztonságát?

Az állampapírokat több szempont alapján csoportosíthatjuk. Megkülönböztethetünk forintban vagy devizában kibocsátott állampapírokat, rövid vagy hosszú lejáratú, fix vagy változó kamatozású állampapírokat egyebek mellett. Vannak ezek között olyanok, amelyeket csak, illetve elsősorban természetes személyek vásárolhatnak meg – ezek a lakossági állampapírok. Vannak továbbá olyanok is, amelyeket intézmények részére bocsátanak ki – ezek az intézményi állampapírok.

Mekkora hozamot érhetünk el az állampapírokkal?

Az állampapírokkal elérhető hozam mértéke változó, az aktuális kamatkörnyezet számottevően befolyásolja. Ma különösen népszerű az inflációkövető állampapír, amelynek kamata nem fix, hanem évente változik, mégpedig oly módon, hogy az előző évi infláció felett biztosít meghatározott mértékű kamatprémiumot. Így alkalmas arra, hogy megőrizze a befektetett pénz reálértékét.

Kell adózni az állampapírokkal elért nyereség után?

A lakosság számára a 2019. június 1. után kibocsátott állampapírok hozama adómentes. Ez praktikusan azt jelenti, hogy aki 1 millió forintot fektet be 1 évre, 10 százalékos kamat mellett, pontosan 100 ezer forint hozamot tehet zsebre, és a nyereségét nem terheli adófizetési kötelezettség. Fontos, hogy a 2019. június 1-ét megelőzően kibocsátott állampapírok esetében adózni kell a nyereség után. Tartós befektetési számla (TBSZ) feltörésekor pedig az azon tartott állampapírok is adókötelessé válnak, ezért állampapírokat nem indokolt TBSZ-en tartani.

Milyen időtávra lehet állampapírba fektetni?

Ma Magyarországon egészen rövid, akár néhány hetes vagy hónapos futamidejű állampapírokkal, valamint több év múlva lejáró kötvényekkel egyaránt találkozhatunk. Több évtizedes állampapírok is léteznek, habár a lakossági portfóliókban ezek ritkán fordulnak elő. Mivel az állampapírok biztonságos befektetések, így a rövid, közép vagy hosszú távra tervező befektetők is előszeretettel választják. Magánszemélyként arra is van lehetőség, hogy akár 5-7 éves futamidejű állampapírokat vásároljunk, de még a lejárat előtt kiszálljunk a befektetésből, és zsebre tegyük az addig megtermelt kamatot is.

Van kockázata az állampapír-befektetésnek?

Kötvénybefektetések esetén alapvetően kétféle kockázatról beszélhetünk: partnerkockázatról és árfolyamkockázatról. A partnerkockázat annak a kockázata, hogy az adós (a kötvény kibocsátója, amely ebben az esetben az állam) nem képes szerződésszerűen kifizetni a követeléseket. A jó hír az, hogy az államnak joga van pénzt teremteni, ezért a saját devizájában kibocsátott állampapírok ebből a szempontból kockázatmentesnek tekinthetők. Az árfolyamkockázat arra utal, hogy a befektetés piaci értéke csökkenhet, azaz kevesebb pénzért lehet eladni az állampapírt, mint amennyiért a befektető megvásárolta. A magyar lakossági állampapíroknál ez a kockázat is mérsékelhető, mert a Magyar Államkincstár nagyon kedvező napi árfolyamon visszavásárolja a lakossági állampapírokat: a tőkeveszteség az elmúlt években minimális (0,5-1 százalék közötti) mértékű volt.

Ki vásárolhat állampapírt?

Magyar állampapírokat magánszemélyek és intézmények (vállalatok, bankok, befektetési alapok, nyugdíjpénztárak) is vásárolhatnak. Léteznek azonban csak a lakosság számára elérhető állampapírok, amelyeket kizárólag természetes személyek vásárolhatnak meg: ilyen a Bónusz Magyar Állampapír, a Prémium Magyar Állampapír. Gyermekek részére is lehet állampapírt venni, erre kézenfekvő alternatíva a Babakötvény. Az állampapírok kiemelt népszerűségnek örvendenek, a magyar háztartások pénzügyi befektetéseiből nagyságrendileg 10 ezermilliárd forint van elhelyezve ebben az eszközosztályban.

Mi az a legkisebb összeg, amit befektethetünk állampapírba?

A magyar állampapíroknál általában 1 forint vagy 10 ezer forint az alapcímlet, azaz gyakorlatilag bármilyen kis összeggel is elindítható a befektetés. Nem csak egyösszegű befektetés lehetséges (például valaki egyszerre helyez el 5-10 millió forintot), hanem akár havonta is vásárolhatunk állampapírokat, így gyakorlatilag rendszeres megtakarításként lehet élni lehetőséggel. Az sem probléma, ha egy bizonyos időpontban szükségünk lesz a teljes befektetett pénzösszegre, de a felhalmozási időszakban különböző lejáratú állampapírokba helyezzük el a megtakarításainkat. A Magyar Államkincstárnak bármikor értékesíthetjük a megvásárolt kötvényeket, és ilyen esetben az időarányosan felhalmozott kamatot is kifizetik.

Hol vásárolhatunk állampapírt?

Állampapír vásárlásához rendelkeznünk kell egy értékpapírszámlával, amelyet a Magyar Államkincstárnál vagy akár bankoknál és befektetési szolgáltatóknál is megnyithatunk. A Bankmonitor véleménye szerint érdemes a kincstári lehetőséget választani, mert így költségmentesen intézhetjük a befektetéseinket. Ezzel szemben a bankok vagy brókercégek számos jogcímen számíthatnak fel különböző díjakat és jutalékokat, amelyek rontják a befektetés hozamát. A Magyar Államkincstárnál vezetett számlák tulajdonosai a Webkincstár vagy a Mobilkincstár segítségével az otthonuk kényelméből is vásárolhatnak állampapírokat. Személyesen is van lehetőség megbízást adni vásárlásra vagy eladásra, amelyre az államkincstár fiókjai vagy a Posta szolgáltatóhelyei biztosítanak teret.

Mennyi idő egy Magyar Államkincstárnál vezetett értékpapírszámla megnyitása?

Személyes számlanyitáshoz érdemes online időpontot foglalni az államkincstár egyik közeli fiókjába, így nem kell sorban állni. Az ügyintézés nagyjából fél órát vesz igénybe, és a számlatulajdonos már aznap használhatja a Webkincstár vagy Mobilkincstár szolgáltatásait. Alternatívaként online is van lehetőség számlanyitásra, ehhez ügyfélkapus hozzáférés szükséges. Ennek a folyamatnak az átfutási ideje változó, de akár 2-3 hetet is igénybe vehet, ezért sürgős esetben inkább a személyes ügyintézést érdemes választani.

Hirdetés

Blogajánló

Hirdetés
Hirdetés