Autóhitel kalkulátor

Hasonlíts össze, igényelj online
Ft
év
Ft
Részletes kereső
hónap

Így kaphatod meg az autóhiteled

Kalkuláció

Add meg, milyen hitelt keresel, és válaszd a számodra legkedvezőbbet.

Érdeklődés

Add le érdeklődésed a választott személyi kölcsönre, és szakértőnk visszahív.

Ügyintézés

Megválaszoljuk a kérdéseid és megtudhatod, hogy előreláthatólag mekkora hitelre számíthatsz.

Szerződéskötés

A szerződést közvetlenül a bankkal kötöd, ahonnan ezután átutalják számodra a pénzt.

Autóhitel jellemzői

Milyen hitelekből vehetünk autót?

Alapvetően két típusú kölcsönben gondolkodhatnak az autóvásárlás előtt állók: létezik erre a célra a klasszikus személyi kölcsön (autóhitel), valamint az autólízing.

Mi a különbség a személyi kölcsön és az autólízing között?

A személyi kölcsön és az autólízing közötti legfőbb eltérés az, hogy az autólízing teljes futamideje alatt a hitelező cég tulajdonában marad a gépjármű, míg személyi kölcsönből való finanszírozás esetén azonnal kizárólagos tulajdonossá válik a hitelfelvevő. Fontos különbség még, hogy a személyi kölcsön esetében nincs szükség önerőre, míg a lízingnél 20-40% önerőt kell tudni biztosítani.

Van-e megkötés, hogy mire költhetjük a felvett személyi kölcsönt?

A lízing teljes összege – a konstrukció jellegéből adódóan – kizárólag az autó finanszírozására használható fel. Ezzel szemben a személyi kölcsön felhasználására nincs megkötés, tehát ha időközben eszünkbe jut, hogy a kölcsön összegének egy részét (vagy egészét) mégsem autóvásárlásra szeretnénk fordítani, ezt nyugodt szívvel megtehetjük. Mint ahogy arra is lehetőség van, hogy nagyobb összegű (maximum 10 millió forint) személyi kölcsönt igényeljünk, aminek egy részéből autót vásárolunk, míg a fennmaradó összeget másra költjük.

Mekkora összegű hitelt vehetünk fel autóvásárlásra?

A személyi kölcsönök hitelösszegének jogszabályban meghatározott felső korlátja 10 millió forint, bár a hitelbírálat során a pénzintézetek ennél alacsonyabb határt is meghúzhatnak. Ha az igényünk meghaladná ezt a limitet, és kellően magas jövedelemmel rendelkezünk, akkor elvi akadálya nincs annak, hogy akár két személyi kölcsönt is felvegyünk párhuzamosan, ugyanakkor bankonként eltérő lehet az egy adós által felvett fedezetlen hitelek kezelése. Autólízing esetén a felvehető összeg a szóban forgó autó értékének 60-80%-a.

Kell-e önerő az autóhiteleknél?

Az autóvásárlás személyi kölcsönből történő finanszírozása semennyi önerőt nem igényel, hiszen ezek a hitelek szabad felhasználású kölcsönök. Autólízing esetén azonban be kell vonni valamennyi önerőt, amely jellemzően a kiszemelt autó árának 20-40%-a.

Mekkora futamidőre vehetünk fel autóhitelt?

A személyi kölcsönök (ezen belül pedig az autóhiteleké is) maximális futamideje 10 év, vagyis ennyi idő alatt mindenképp vissza kell fizetnünk a felvett összeget. Vannak azonban bankok, amelyek rövidebb maximális futamidőt szabnak meg. Gépjármű lízing esetén a futamidő hosszát a lízingszerződés határozza meg, de nem haladhatja meg a 7 évet, ha magánszemély az igénylő, illetve a 8 évet, ha pedig vállalkozás.

Mely bankok kínálnak autóhitelt?

A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora alapján jelenleg a következő bankok ajánlanak autóvásárlási célra is felhasználható személyi kölcsönt: UniCredit Bank (Stabil Kamat személyi kölcsön), Sberbank (Sberbank FairExpress Plusz Személyi Kölcsön), Takarékbank (Takarék Fix Személyi Kölcsön Extra), K&H Bank (K&H Kiemelt Személyi Kölcsön Autóvásárlásra), CIB Bank (Előrelépő Személyi Kölcsön), Raiffeisen Bank (Raiffeisen Személyi Kölcsön), MKB Bank (MKB Mosoly Személyi Kölcsön), Budapest Bank (Budapest Bank Prémium250 Személyi Kölcsön Számlával), Cetelem Bank (Cetelem Saját Ritmus Szabad Felhasználású Kölcsön), Erste Bank (Erste Most Személyi Kölcsön), Cofidis (Cofidis Fapados Kölcsön), OTP Bank (OTP Standard Személyi Kölcsön).

Mennyi hitelt kaphatunk átlagos jövedelemmel?

Ezt mindig egyedileg érdemes kiszámolni a Bankmonitor Autóhitel Kalkulátor alapján, mert bár 10 millió forintos hitelösszeg az elméleti maximum, de a bankok ennél alacsonyabban is meghúzhatják a határt.

Milyen jövedelem szükséges egy autóhitelhez?

Általánosságban elmondható, hogy a hitelnyújtó bank a stabil jövedelmeket szereti, ezért legalább 3 hónapja tartó munkaviszonyt kell tudnunk igazolni. Számít az is, hogy mekkora összegű jövedelemmel rendelkezünk, mert a havi törlesztőrészletek kiszámításakor ez igen fontos korlátozó tényező lehet. A legtöbb bank bizonyos keretek között nem csak az alkalmazotti, hanem a vállalkozói jövedelmeket is elfogadja. Érdemes lehet megfontolni akár adóstárs bevonását a hitelfelvételbe, ha ezzel növelhető a figyelembe vehető jövedelem összege, ugyanis ezt kamatkedvezménnyel honorálhatják a bankok.

Kaphatunk autóhitelt külföldi jövedelemmel?

Ez teljes egészében a pénzintézettől függ: némely bankok elfogadják a külföldi jövedelmet, mások nem.

Mennyi idő alatt kaphatjuk meg az autóhitelt?

Ideális esetben, ha például az ügyintézés során minden rendben zajlik, az autóhitelt akár néhány órán belül is megkaphatjuk. Autólízing igénylése ennél jóval hosszabb ideig is elhúzódhat, például egy 2 hetes folyamat teljesen normálisnak számít, és ezt még az is lassíthatja, ha külföldről behozott autóról van szó.

Szabad-e eladni a hitelből vett autót?

A személyi kölcsönből vásárolt autónkkal ezt is megtehetjük, de a hitelt ettől függetlenül természetesen vissza kell fizetnünk. A lízingelt autó azonban a lízingcég tulajdonában van, így a szerződés futamideje alatt nem rendelkezhetünk vele szabadon.

Hány éves autót vásárolhatunk hitelből?

Személyi kölcsönből megvalósuló autóvásárláskor természetesen ez sincs megkötve, lízingelt autó viszont legfeljebb 18 éves lehet.

Kell-e Casco biztosítás a hitelből vásárolt autóra?

A személyi kölcsönből vásárolt autóra nem vonatkozik ilyen megkötés. Lízing esetén a lízingszerződés általában előírja a Casco megkötését, sőt gyakran a havi törlesztőrészlet összegébe már a biztosítási díj is bele van kalkulálva.

Mi történik, ha ellopják a hitelre vásárolt autót?

Ha az autón volt Casco, akkor lopás esetén a biztosító fog kárt téríteni a tulajdonos felé, aki személyi kölcsönből való vásárlás esetén maga az adós, lízing esetén pedig a lízingcég. Amennyiben nem volt Casco az autón, akkor a lopáskárt mindkét esetben az adósnak kell állnia, azaz nem mentesül a személyi kölcsön vagy a lízing törlesztőinek fizetése alól.

Kik nem kaphatnak autóhitelt?

A hitelkérelem elutasításának legfőbb okai közé tartozik, ha az igénylő negatív státusszal szerepel a KHR adatbázisban, de nem kaphatnak hitelt azok sem, akiknek jövedelme már túl van terhelve a JTM-korlát szerint. Vannak, akiket életkoruk miatt utasít el a pénzintézet, például 20-23 évnél fiatalabbakat vagy túl idősek. (Az életkor alsó és felső határát a bankok különbözőképpen kezelik.

Hogyan tudom kiválasztani a legolcsóbb autóhitelt?

A legkedvezőbb megtalálásában segíthet a hazai bankok ajánlatait összehasonlító Bankmonitor Autóhitel Kalkulátor.

Mi az autóhitel igénylésének menete?

Ha megtaláltuk a számunkra legmegfelelőbb hitelkonstrukciót, be kell nyújtanunk a hitelkérelmet az adott bankhoz. Érdemes azonnal mellékelni is a hitelbírálathoz elengedhetetlen dokumentumokat (jövedelemigazolás / bankszámlakivonat / munkáltatói igazolás stb.), mert ezek alapján bírálja el a hiteligényt a pénzintézet. Kedvező döntés esetén a felek aláírják a szerződést, majd a bank folyósítja a hitelösszeget az adós bankszámlájára.

Mi az autólízing igénylésének menete?

Elsőként ki kell választanunk az autót, amelyre szeretnénk lízingszerződést kötni. Ezt követően tudunk ajánlatot kérni a pénzintézettől, aki bekéri a szükséges dokumentumokat és megvizsgálja, teljesülnek-e a hitelnyújtáshoz szükséges feltételek. Ha jóváhagyják a hitelkérelmet, akkor jöhet a szerződéskötés, majd az önrész kifizetése a kereskedő felé, végül a biztosítás(ok) megkötése és a törzskönyvezés. Ezek lezárultával a vevő átveheti a gépjárművet.

Autóhitel GYIK

Mit jelent az autóhitel?

Egy autóvásárlás során két finanszírozási forma, az autólízing és a személyi kölcsön (autóhitel) közül választatsz. A lízing konstrukció sajátossága, hogy itt a futamidő végéig a lízingbe adó bank vagy lízingcég tulajdonában marad az autó, illetve azzal is számolnod kell, hogy itt legalább 20-40% önrészt elvárnak az ügyfelektől. Használt autó vásárlásakor a személyi kölcsön a legjobb megoldás, ami egy fedezet nélküli, szabad felhasználású hitel, melynek a maximális összege 10 millió forint.

Miért nincs szükség önrészre?

Mivel az autó itt nem fedezet, a bankok kizárólag az igazolt jövedelem alapján döntenek a hitelképességről, így akár a teljes vételár megfinanszírozható, nincs szükség önrészre.

Kinek a tulajdona a hitelből vett autó?

Az autó személyi kölcsönből történő vásárlás esetén a hitelt felvevő tulajdonában van, így a jármű korlátozás nélkül használható, értékesíthető.

Mekkora a THM egy autóhitel esetében?

A személyi kölcsönök kamata az elmúlt években alacsony, egy 5 millió Ft-os személyi kölcsön például jelenleg 7% alatti THM-mel felvehető (teljes hiteldíj mutató, ami a kamaton felül a hitelhez kapcsolódó összes fontos költségelemet tartalmazza), ami 5 éves futamidő esetén 99 ezer Ft-os havi törlesztőt jelent.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés