Jobb tudni tudástár

Bankmonitor szakértői által összeállított tudástár, ami pénzügyekkel kapcsolatos fogalmakat és
magyarázatokat foglal össze.

Amennyiben nem találtál valamilyen kérdésedre választ, kérd szakértő
segítségét
, és ingyenes segítséget nyújtunk!

Szakértő segítségét kérem!
Babaváró


Háztartás, közös háztartás

Azon személyek alkotnak egy háztartást, akik együtt élnek és az alapvető költségeket is közösen viselik.

Hiteligénylés szempontjából lényeges lehet az, hogy hányan élnek egy háztartásban, ez ugyanis megmutathatja azt, hogy a család jövedelméből hány személyt kell eltartani. Ez pedig egy jelzés a pénzintézet felé, hogy mennyi is lehet a család szabadon, hiteltörlesztésre elkölthető jövedelme.

Végtörlesztés, előtörlesztés

A hitel futamideje alatt kifizethetjük bármikor a teljes tartozásunkat, ezzel megszűntetve a kölcsönt. Ezt nevezzük végtörlesztésnek, melyért egy meghatározott díjat – jellemzően a fennálló tartozás egy meghatározott százalékát – kérheti tőlünk végtörlesztési díjként.

A futamidő alatt a fennálló tartozásunk egy részét is visszafizethetjük a havi részleteken felül, ezt nevezzük előtörlesztésnek.

Változó hitelkamat

Az összes hitel változó kamatozásúnak tekinthető, melynél a futamidő alatt a kamat módosulhat. Ugyanakkor változó kamatozású lakáshitelként azon lakáskölcsönökre szokás hivatkozni, melyek kamata 3, 6, 12 havonta módosulhat. Ezen kölcsönök kamata jellemzően egy referenciamutató értékéhez kötött, ez a mutató a BUBOR szokott lenni. A BUBOR értékének megváltozása kamatfordulókor maga után vonja a kölcsön kamatának változását is.

Személyi kölcsönök között csekély számban találni változó kamatozású konstrukciót, ugyanis a legtöbb konstrukció futamidő végéig fix kamat mellett érhető el. A Babaváró hitel a kamattámogatás ideje alatt fix kamatozású, ha pedig azt elveszítené az adós, akkor 5 éves kamatperiódusú piaci kamatozású hitellé alakulna át. Vagyis ez a konstrukció konstrukció klasszikus értelemben nem változó kamatozású hitel.

Törlesztőrészlet

A felvett hitelösszeget a futamidő alatt kamatokkal növelten vissza kell fizetnünk. Jellemzően nem egy összegben kell rendezni lejáratkor a teljes tartozást – bár van ilyen hitelkonstrukció is -, hanem meghatározott időközönként kell egy meghatározott összeget fizetnünk a bank részére. Ez a részletet nevezzük törlesztőrészletnek.

Teljes hiteldíj mutató (THM)

A THM százalékos formában mutatja meg egy kölcsön éves átlagos költségét. Ideális lehet az egyes hitelajánlatok költségének összehasonlítására. A THM értéke a kamat mellett a hitelhez kapcsolódó egyéb költségeket is tartalmazza: ilyen például a szerződéskötési díj, folyósítási díj, értékbecslés költsége. Emiatt a THM pontos képet adhat egy kölcsön valós költségeiről.

Talán meglepő, de a hitelhez kapcsolódó szolgáltatások díja is megjelenik a teljes hiteldíj mutató értékében. Ilyen például a bankszámlavezetés költsége, amennyiben a pénzintézet a hitelnyújtás feltételeként elvárja, hogy nála nyisson az adós számlát. Illetve ilyen jelzáloghitel esetében az ingatlan vagyonbiztosítási díja is, hiszen a kölcsön folyósításához elvárás egy megfelelő összegű vagyonbiztosítási szerződés aláírása.

Vannak azonban olyan díjak is, melyek a THM értékében nem jelennek meg. Ilyenek jellemzően a hitelszerződés átalakításához kapcsolódó költségek, vagy a törlesztők elmaradásához kapcsolódó extra kiadások. Ilyen például a futamidő hosszabbításának díja, a szerződésmódosítási díj, a késedelmi kamat, vagy épp a közjegyzői okirat díja.

A teljes hiteldíj mutató értékét a pénzintézeteknek a jogszabályban foglalt előírások, elvek, képletek alapján szükséges meghatározniuk. Ezzel is biztosítva van, hogy a kölcsönök a THM alapján összehasonlíthatóak legyenek.

Kereskedelmi kommunikációban és szerződésben szereplő THM

Minden konkrét ajánlatra ki kell számolnia a banknak a telje hiteldíj mutató értékét. Vagyis a pénzintézet ajánlatadáskor be kell mutassa az igényelt hitelösszeg, futamidő és egyéb paraméterek alapján meghatározott THM értéket. Sőt a teljes hiteldíj mutató értékének magában a hitelszerződésben is meg kell jelennie. Vagyis minden adós megismerheti a mutató általa kért összegre érvényes értékét.

A reklámokban, hirdetésekben azonban egy adott példa ügylet THM értéke kell megjelenjen, méghozzá legalább olyan feltűnő formában, mint a kamat nagysága. Az összehasonlítás érdekében meghatározták az egyes hiteltípusok esetében, hogy milyen paraméterek mellett kell szerepeltetni a THM értékét a kereskedelmi kommunikációban.

A kereskedelmi kommunikációban megjelenő kölcsönök alap paraméterei:

 • Jelzáloghitel esetén 12 millió Ft hitelösszegre, 20 éves futamidőre kell meghatározni a teljes hiteldíj mutató értékét. (2022. október 31-ig más paraméterekkel kellett szerepeltetni a THM értékét a kereskedelmi kommunikációban.)
 • Hitelkártyánál 375 ezer forint keretösszegre kell meghatározni a THM értékét.
 • Folyószámlahitel esetében 375 ezer forintra kell kiszámolni a teljes hiteldíj mutató nagyságát.
 • Lakástakarék-pénzár által nyújtott kölcsön esetén 2 millió forint hitelösszegre és 5 éves futamidőre kell a THM értékét meghatározni.
 • Lakástakarék-pénztár által nyújtott áthidaló kölcsön esetén 5 millió forint hitelösszeg és 15 éves futamidő mellett kell a THM értékét megállapítani.
 • Babaváró hitelnél 10 millió forint és 20 éves futamidő mellett kell a THM értékét meghatározni.
 • A fentiekbe be nem sorolható kölcsönök esetén a maximális hitelösszeg nagyságától függenek a paraméterek: legfeljebb 1 millió forintig igényelhető hitelnél  500 ezer forint és 3 éves futamidő mellett kell a THM-t meghatározni, ha az igényelhető összeg meghaladja az 1 millió forintot, akkor pedig 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kell a THM értékét megadni.

THM plafon

A jogszabály alapján a THM értéke nem haladhat meg egy meghatározott értéket. A hitelszerződés semmisnek tekinthető, amennyiben a plafon értékét meghaladja a mutató nagysága. A THM plafon értéke a jegybanki alapkamathoz van kötve: az adott félévet megelőző utolsó hónap első napján érvényes alapkamat alapján határozzák meg.

A THM plafon a fenti módon meghatározott alapkamat megnövelve egy meghatározott százalékponttal:

 • Jelzáloghitel, személyi kölcsön esetében az alapkamatot 24 százalékponttal kell megnövelni. Jelenleg a THM plafon értéke 29,9%.
 • Hitelkártya, folyószámlahitel, áruhitel - kivéve autóhitel - és kézizálog mellett nyújtott kölcsön esetében az alapkamatot 39 százalékponttal kell megnövelni. Jelenleg a THM plafon értéke 44,9%.

A jegybanki alapkamat aktuális értéke 13%. Ha a mutató értéke nem változik, akkor 2023. januárjától a THM plafon értéke is emelkedni fog.

Teljes visszafizetés, visszafizetendő teljes összeg

Egy hitel esetében azt mutatja meg, hogy a felvett kölcsönre a futamidő alatt összességében mennyit kell visszafizetned. Nem elegendő csak a havi törlesztőrészleteket összeadnunk, hogy ezt megkapd, hanem hozzá kell adni a banknak fizetett egyéb díjakat is. Érdemes tudni, hogy hacsak nem veszel fel végig rögzített kamatozású hitelt, akkor ennek mértékét pontosan nem fogják tudni megmondani, hiszen a kamat változásával a havi törlesztőrészleted is módosulhat.

Szerződésmódosítás

Előfordulhat, hogy az adós szeretne változtatni a kölcsön alapvető feltételein. Például változtatna a futamidőn, ki szeretne kerülni az ügyletből egy adóstárs. De lakáshitelek esetében előfordulhat az is, hogy a fedezetként felajánlott ingatlant szeretné megváltoztatni, lecserélni az adós.

Ebben az esetben kérelmet kell benyújtani a bank részére, melyről minden esetben egyedi döntés születik. Jóváhagyás esetén a változtatást szerződésmódosításba kell foglalni, melyet mind a banknak, mind az igénylőnek alá kell írnia.

A változtatásért cserébe jellemzően szerződésmódosítási díjat kell fizetnünk, melynek pontos mértékét tartalmaznia kell az eredeti szerződésnek, illetve a bank hirdetményének.

Szerződéskötési díj

A bank, akitől a lakáshitelt, igényeltük, esetenként felszámolhat díjat a szerződéskötéskor. Nem összetévesztendő a folyósítási díjjal, ami a hitel folyósításával kapcsolatban merül fel. Jellemzően a bankok a szerződéskötési díjat elengedik akció keretében, amivel néhány tízezer forintot is nyerhetünk.

Babaváró hitel és személyi kölcsön esetében ilyen díjjal nem találkozhatunk.

Rögzített kamatozású hitel

A kamatperiódus az az időszak, amelyen belül a kamat rögzített, annak mértékét a pénzintézet nem módosíthatja. Minél hosszabb a kamatrögzítés hossza, annál biztonságosabb a kölcsön, hiszen a kamata ritkábban módosulhat.

Vannak 3, 6, 12 havonta, illetve 3, 5, 10, 15 évente módosuló kamatozású kölcsönök, de létezik futamidő végéig fix kamatozású megoldás is.

A személyi kölcsönök között szinte kizárólag lejáratig változatlan kamatozású hiteleket lehet találni, a lakáshitelek között azonban jóval többféle konstrukció közül is lehet választani. A Babaváró hitel 5 éves kamatperiódusú kölcsön, azonban a kamattámogatás időszaka alatt - ez akár a teljes futamidőre érvényes lehet - az adósnak nem kell kamatot fizetnie.

KHR lista, BAR lista

Olyan adóslista, amelyben minden aktív hitellel rendelkező (pozitív lista) és nemfizető, késedelmes hitellel rendelkező adós (negatív lista) szerepel. A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. A negatív listára azok kerülnek fel, akiknek a minimálbért meghaladó elmaradásuk van, amely legalább 90 napja fennáll. (A rossz adósok listájára felkerülnek még a hiteligénylés során visszaélést, csalást elkövetők is.)

Az elmaradás rendezését követően még egy évnek el kell telnie ahhoz, hogy valaki ismét hitelképessé váljon. Korábban BAR (Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer) listának hívták, de az elnevezés használata még a mai napig gyakori.

Kezes, vagy készfizető kezes

Kezes az adós mellett a hitelügyletbe bevonásra kerülő személy. A kezes lehet családtag, vagy kívülálló harmadik személy. A kölcsön visszafizetéséért a kezesek teljes vagyonukkal felelnek.

Kezességen belül megkülönböztethetünk egyszerű (sortartó) kezességet és készfizető kezességet. (Ez utóbbi esetben a hitelező egyszerre követelheti az elmaradást az adóstól és a kezestől is, nem kell megpróbálnia először az adóstól behajtani a meg nem fizetett összeget.) A hitelszerződések esetén a bankok kizárólag készfizető kezességet fogadnak el. Ma már jellemzően a hitelszerződésbe nem kezesként, hanem adóstársként kerülnek be a társigénylők.

Kamatperiódus

A kamatperiódus a futamidőn belül egy olyan időszak, amely alatt a kamat mértéke állandó, azt a bank egyoldalúan nem módosíthatja.

A személyi kölcsönök jellemzően futamidő végéig fix kamatozás mellett igényelhetők. Ugyanakkor lakáshitelnél létezik 3, 6 hónapos, illetve 1, 3, 5, 10, vagy 15 kamatperiódus is. De itt is található a teljes futamidő alatt változatlan kamatozású konstrukció. A Babaváró hitel a kamattámogatás ideje alatt kamatmentes, ha valami miatt elveszíti az igénylő a kamattámogatást, akkor piaci kamaton kell a kölcsönt tovább fizetni, melynek mértéke 5 évente megváltozhat.

A hosszabb kamatperiódus előnye, hogy a hitel törlesztése hosszú távon kiszámítható válik. Jellemzően az ilyen kölcsönök drágábbak, mint a változó kamatozású hitelek, ugyanakkor a jelen piaci helyzetben a kiszámíthatóbb konstrukciók még olcsóbbak is.

Hitel kamatkockázat

A futamidő során kamatfordulókor nőhet vagy csökkenhet a hitel kamata, így a törlesztőrészlete is. A személyi kölcsönök jellemzően futamidő végéig fix kamatozásúak, vagyis ezen hiteleknél nincs kamatkockázat. A Babaváró hitel a kamattámogatás alatt kamatmentes, ezen időszak alatt nincs kamatkockázata ennek a hitelnek sem.

Ugyanakkor egy lakáshitel felvételekor kritikus kérdés a megfelelő kamatperiódus kiválasztása. A gyakran változó kamatozású hitelek általában olcsóbbak, ugyanakkor pozitív és negatív piaci folyamatokat is egyaránt gyorsan lekövetik, ezért a törlesztőrészlet nagy mozgásnak van kitéve, így a havi kiadás nehezen tervezhető lehet. A hosszú időre rögzített kamatozás előnye a kiszámíthatóság, amiért cserébe jellemzően drágább is, mint a gyakran változó társa. (A jelenlegi piaci helyzet különleges, ugyanis a változó kamatozású kölcsönök még drágábbak is, mint a kiszámítható kamatozású társaik.)

Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM)

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató azt határozza meg, hogy az adós jövedelmét legfeljebb milyen mértékben terhelheti a hitel törlesztőrészlete. A számítás során a hitelügyletben részt vevő valamennyi szereplő nettó igazolt jövedelmét figyelembe veszik. Ugyanakkor az új hitel mellett a már meglévő törlesztők összegét is számításba veszik a pénzintézetek. (Sőt a meglévő folyószámlahitel, hitelkártya teljes keretösszegének 5 százaléka is törlesztőrészletnek számít.) Figyelem! 2023. július 1-től változik a JTM rendelet!

2023. július 1. előtti igénylés esetén Személyi kölcsönnél és Babaváró hitelnél 500 ezer forint alatti jövedelem esetén a havonta törlesztésre fordítható összeg a jövedelem 50%-a, 500 ezer forint, vagy ezt meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-a lehet.

2023. július 1. előtti igénylés esetén jelzáloghiteleknél  500 ezer forint alatti jövedelem esetén a havonta törlesztésre fordítható összeg 5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén a jövedelem 25%-a, 5 évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódus esetén 35%-a, legalább 10 éves kamatperiódus vagy végig fix kamatozás esetén 50%-a lehet.

Jelzáloghitelek esetén 500 ezer forintot elérő vagy meghaladó jövedelem és legalább 5 éves futamidő mellett a havonta törlesztésre fordítható összeg 5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén a jövedelem 30%-a, 5 évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódus esetén 40%-a, legalább 10 éves kamatperiódus vagy végig fix kamatozás esetén 60%-a lehet.

2023. májusában a Magyar Közlönyben megjelent MNB rendelet alapján szigorodnak a hitelezés szabályai, melyek a JTM-et is érintik. A meglévő kölcsönöknél nincs változás, de akiknek júliustól aktuális a hiteligénylés, már az új szabályok szerint fog eljárni a bank. A változás minden típusú kölcsön esetében a jövedelemi szintet emeli meg 500 ezer forintról 600 ezer forintra.

Ennek értelmében 2023. júliusától fedezetlen hitelek (például személyi hitel és Babaváró kölcsön) esetén amennyiben az igénylő havi nettó jövedelme 600 ezer forintnál alacsonyabb, annak legfeljebb 50 százaléka fordítható törlesztésre, míg hatszázezer forintot elérő vagy meghaladó bevételnél 60 százalék a felső határ.

Jelzáloghitelek esetén, ha az igénylő(k) jövedelme 600 ezer forint alatti, akkor 5 évnél rövidebb kamatperiódusú kölcsön esetén a jövedelem 25 százalékáig, 5 évet elérő, 10 évnél rövidebb kamatperiódus esetén 35 százalékáig, illetve legalább 10 éves kamatperiódus vagy végig fix kamatozású konstrukció esetén 50 százalékáig terhelhető törlesztőrészletekkel.

Ha az igénylők havi összjövedelme eléri, vagy meghaladja a nettó 600 ezer forintot, akkor 5 évnél rövidebb kamatperiódusú kölcsön esetén a fizetés 30 százalékáig, 5 évet elérő, 10 évnél rövidebb kamatperiódus esetén 40 százalékáig, illetve legalább 10 éves kamatperiódus vagy végig fix kamatozású konstrukció esetén 60 százalékáig terhelhető törlesztőrészletekkel.

Hitelösszeg

Az az összeg, melyet a bank folyósít számodra és amelyet a futamidő alatt - kamatokkal növelten – vissza kell fizetned a pénzintézet felé.

A megfelelő hitelkonstrukció megtalálása nagyon fontos, ugyanis az igényelhető minimális és maximális kölcsönösszeg jelentősen eltérő az egyes hiteltípusok esetében:

 • Személyi kölcsön és Babaváró esetében legfeljebb 10 millió forintot lehet igényelni.
 • Lakáshitel esetében azonban a kölcsönösszeg akár 60-80 millió forint is lehet, sőt egyes bankoknál a felvehető összegnek nincs is felső határa.

Hitelkiváltás

A hitelcélok egyike a hitelkiváltás: meglévő hiteledet lecserélheted egy másik, számodra kedvezőbb feltételű kölcsönre. Például válthatsz olcsóbb kamatozású vagy hosszabb ideig fix törlesztőrészletet kínáló hitelre, ezért érdemes 1-2 évente felmérni az aktuális piaci kínálatot. A meglévő hitel lezárása a végtörlesztési díj kifizetésével, az új hitel felvétele pedig az induló költségek megfizetésével jár, ezen extra költségeket is figyelembe kell venned a döntés során.

A hitelkiváltás mindig egy új hitel igénylését is jelenti, vagyis össze kell szedned a hitelfelvételhez szükséges valamennyi dokumentumot és át kell esned a bank hitelbírálatán is, ugyanakkor az új hitel felvétele által elért kedvezőbb költségek megmutatkoznak a teljes visszafizetendő összegben és a törlesztőrészletekben is, esetleg a kamatváltozás kockázatának mérséklődésében.

Bankmonitor tipp

Nézd meg, melyik most a legolcsóbb jelzáloghitel lakáshiteled kiváltására a Bankmonitor Hitelkiváltás Kalkulátorával!

Ha fedezetlen kölcsönt vagy kölcsönöket szeretnél rendezni (például személyi kölcsön, folyószámla hitelkeret, áruhitel, hitelkártya tartozás), használd az Adósságrendező hitel Kalkulátort!

Hitelkamat

A felvett hitel után kamatot kell fizetni, ez a hitel ára. A kamatot a bankok éves szinten, százalékban adják meg, attól függetlenül, hogy a hitel visszafizetése havi gyakoriságú. A kamat mértéke a fennálló tőketartozás alapján kerül meghatározásra, így a futamidő előrehaladtával a törlesztőrészlet egyre kevesebb kamatot és egyre több tőkefizetést tartalmaz.

A kamat nagysága függ többek között a hitel típusától – lakáshitel, Babaváró hitel, vagy személyi kölcsön -, a hitelcéltól, a hitelösszegtől, a kamatperiódustól, a jövedelemtől. Ráadásul az egyes pénzintézetek sem azonos kamaton kínáljak a hasonló kölcsöneiket.

Hitelbírálat

A hitelbírálat azt a folyamatot jelenti, amely során a bank azt állapítja meg, hogy mennyire vagy hitelképes, azaz mekkora kölcsönösszeget kaphatsz.

 • Egy lakáshitel esetében a felajánlott fedezet, illetve a jövedelmünk alapján végzi el a bank a vizsgálatot.
 • Ugyanakkor egy fedezet nélküli, fogyasztási hitel esetében a pénzintézet kizárólag a jövedelmi helyzet alapján hozza meg a döntést.
 • A Babaváró hitelnél is lényeges a banki bírálat, ugyanis a jogszabályi feltételek mellett az egyedi banki elvárásokat is teljesítenünk kell.

Fix kamatozású hitel

Fix kamatozású hitelnek azokat a kölcsönöket nevezzük, amelyek kamata a futamidő alatt nem változhat, vagyis a törlesztőrészlet a kölcsön lejáratáig változatlan szinten marad. Tágabb értelemben a hosszú kamatperiódusú – 5, 10, 15 éven keresztül változatlan kamatozású – kölcsönöket is fix kamatozású hitelnek szokták nevezni.

Biztosíték

A bank hitelnyújtás során elvárhatja az adóstól, hogy különböző biztosítékokat adjon számára, ezzel csökkentve a pénzintézet kockázatát. Ennek elsősorban akkor lehet később jelentősége, ha az igénylő nem tudja fizetni a havi részleteket.

A biztosíték lehet személyi jellegű: ha például egy adóstárs, vagy kezes is bekerül a hitelügyletbe. A pénzintézet a társigénylőtől, kezestől is kérheti az elmaradt összeget, amennyiben az adós nem fizeti a törlesztőt.

Illetve ez a garancia ölthet dologi jellegű formát is. Például lakáshitel esetében a bank jelzálogot jegyez be a fedezetül felajánlott ingatlanra. A bank végső esetben az ingatlant eladhatja és az eladási árból is rendezheti az adós elmaradásait.

Jegybanki alapkamat

Az alapkamat az a hozamszint, amelyet az MNB fizet a kereskedelmi bankok részére a náluk elhelyezett kéthetes kötvények után.

A jegybanki alapkamat a gazdaságban irányadó kamatnak is tekinthető, hiszen egyik bank sem fog rövid futamidőre ennél kedvezőbb kondíciókkal kölcsönt nyújtani. Végső soron a pénzintézetek az alapkamat ismeretében határozzák meg a betétek és hitelek kamatát is.

A hitelek és betétek kamata is növekedni fog, amennyiben az MNB emeli az alapkamatot, ez a változás azonban a legtöbb esetben nem azonnal jelentkezik.

Adóstárs, vagy társigénylő

Az igénylő mellé a hitelügyletbe bevonásra kerülhet más személy is, őt nevezzük adóstársnak.  Bizonyos esetekben kötelező az adós mellé más szereplőnek is bekerülni a hitelügyletbe, például az igénylő házas-, élettársa, vagy akár az ingatlanon haszonélvezettel, özvegyi joggal rendelkező személynek mindenképpen alá kell írnia a hitelszerződést.

Előfordulhat az is, hogy az adós szeretné azt, hogy társigénylő is szerepeljen az ügyletben. A bank ugyanis ebben a helyzetben a két szereplő együttes jövedelme alapján határozza meg az igényelhető hitelösszeget. (Elképzelhető, hogy az adós jövedelme önmagában – a JTM szabályok alapján - nem bírja el a kért összeg havi törlesztőrészletét.)

A hitel visszafizetésére az adós mellett az adóstárs is kötelezettséget vállal. Ha az igénylő nem rendezi a havi törlesztőrészletet, akkor az adóstársnak kell rendezni az elmaradást.

Adós

Adós az a személy, aki a kölcsönt megigényelte, a hitelösszeget részére folyósította a bank, illetve, neki kell a tartozást visszafizetnie.

Babaváró törlesztés szüneteltetése

Az igénylést követően született első és második gyerek születésekor – pontosabban azok 12 hetes magzati korától – a babaváró törlesztése 3-3 évre felfüggeszthető. Ezen idő alatt sem a havi törlesztőt, sem az ahhoz kapcsolódó állami kezességvállalási díjat nem kell megfizetni, vagyis a hitelnek nincs költsége. Mivel a babaváró kamatmentes, a törlesztési moratórium semmilyen plusz költséget nem jelent az adósok számára.

Babaváró kölcsön tartozás elengedése

Az igénylést követően született második gyerek után elengedik a fennálló tőketartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyereknél az adósság megszűnik. Az első és a második gyerek születésekor - pontosabban 12 hetes magzati korától - a törlesztés 3-3 évre felfüggeszthető. Ezért, amennyiben a hitelt már várandósan igénylik, a második és a harmadik baba pedig egyaránt a törlesztési moratórium alatt érkezik, akkor a Babaváróból egyetlen forintot sem kell visszafizetnie a párnak.

Babaváró - társadalombiztosítási jogviszony

Az igénylést megelőző 3 évben folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie legalább az egyik igénylőnek. Folyamatosnak tekinthető a jogviszony, ha abban legfeljebb 30 napos megszakítás van. A jogviszony lehet: a Tbj törvény 6.§-a alapján biztosítotti jogviszony, felsőoktatási intézményben nappali tagozatos tanulói jogviszony, külföldi Tb-jogviszony vagy diplomás GYED.

Az igénylést megelőző 180 napra azonban már szigorúbb szabályok vannak: gyakorlatilag a magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszony fogadható csak el. Az igénylést megelőző 90 napon belül kell teljesíteni csak a szigorúbb feltételeket, ha az igénylést megelőző 180. napon még külföldi jogviszonya van az igénylőnek.

Támogatott - személyek

Azok a fiatal házaspárok, akik megfelelnek a Babaváró támogatás személyi és a bank hitelbírálati feltételeinek, illetve akikkel a pénzintézet hitelszerződést köt.

Igénylés személyi feltételek

A Babavárót azon házaspárok igényelhetik:

 • Ahol mindkét fél betöltötte a 18. életévét, de a feleség még nem érte el a 41 éves kort.
 • Legalább az egyik házas fél 3 éve TB jogviszonyt tud igazolni.
 • Mindkét fél rendelkezik Magyarországi lakcímmel.
 • Nincs a NAV-nál nyilvántartott 5 000 forintot meghaladó összegű köztartozásuk.
 • A pár egyik tagja sincs nyilvántartva rossz adósként a KHR adatbázisban.
 • Mindkét igénylő büntetlen előéletű.

Könnyen ellenőrizhetjük jogosultságunkat a Bankmonitor kalkulátorával.

 

Babaváró piaci kamata

A Babaváró hitelre nem fizet az adós kamatot, de a konstrukció ettől még nem kamatmentes. A bank részére ugyanis az állam kamatot fizet a hitel után egészen addig, amíg jár az adós számára a kamatmentesség, illetve piaci kamatot kell fizetnie az igénylőnek a bank részére a kamatkedvezmény esetleges elvesztését követően. (Például abban az esetben, ha öt éven belül nem születik gyereke a házaspárnak.)

Babaváró meghatalmazás

A 2020. november 4. napján kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt és annak megszűnését követő 30. napig meghatalmazott útján is igényelhető Babaváró kölcsön, illetve megköthető a Babaváró kölcsönszerződés. Meghatalmazott kizárólag az igénylő házaspár valamelyik tagja lehet.

A meghatalmazáshoz készült formanyomtatványt a bankok weboldalairól lehet letölteni, de kézzel írott formában is beadható, ha minden szükséges adat szerepel rajta.

Állami kezességvállalási díj

A Babaváró esetében az állami kezességvállalási díj jelenthet költséget, melynek mértéke az üzleti év elején fennálló tőketartozás 0,5 százaléka. Ezt a díjat havonta, a törlesztőrészlettel együtt egyenlő részletekben kell megfizetni. (10 millió Ft kölcsönösszeg esetében az első évben a kezességvállalási díj 4 167 Ft/hó.)

Babaváró kamattámogatás visszafizetése

Az igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át, ha

 • 5 éven belül nem születik gyerek;
 • elválik a pár, miközben nem született gyerekük,
 • a futamidő alatt egyik szülővel sem él együtt a gyerek;
 • mindkét félnek megszűnik a magyarországi lakcíme.

Ha gyermeke született a párnak, ám elválnak, akkor a támogatást nem kell visszafizetniük, ám a hitel piaci kamatozásra vált.

Babaváró hitel felhasználási lehetőségek, hitelcél

A Babaváró egy fedezet nélküli, szabad felhasználású hitel, ezért a bank által folyósított összeget a házaspár tetszőleges célra fordíthatja. A családok többsége a Babavárót lakáscélra (vásárlásra vagy felújításra) fordítja, illetve önerőként használja egy lakáshitelhez.

Házasságkötés ideje

A Babaváró igénylés beadásának feltétele a házasság. A házasságkötés időpontjára viszont nincs elvárás, akár az esküvő másnapján is be lehet adni a hitelkérelmet.

Babaváró támogatás igénylésének menete

 1. Jogosultság ellenőrzése: érdemes először ellenőrizni, hogy jogosultak vagyunk-e a Babaváróra, amit a Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorával egyszerűen meg lehet tenni.
 2. A bank kiválasztása: hiába felel meg valaki a Babaváró jogosultsági feltételeinek, attól még nem feltétlenül hitelképes, vagy kapja meg az igényelt hitelösszeget. A bankok elvárásai különböznek egymástól (minimális életkor, elvárt jövedelem, akciós kedvezmények), így érdemes gondosan mérlegelni, hogy hol igényeljük a hitelt.
 3. Igénylés a kiválasztott banknál.
 4. Szerződéskötés és folyósítás.

Babaváró gyorsított igénylés

Amennyiben a pár a Bankmonitor online felületén keresztül adja le babaváró igénylését az Erste Bankhoz, akkor a jogszabályi 10 nap helyett mindössze 2 munkanap alatt megtörténik a bírálat. Az összeg a pozitív bírálatot követően 3 nap alatt a számlán lehet.

Babaváró hitelnél a gyermek születésének igazolása

Terhesség alatt: a várandósgondozási könyv 1. és 7. oldalával, az utóbbi tartalmazza a szülés várható idejét, az orvos aláírását és pecsétjét. Ha nem várt esemény következik be a várandósság alatt vagy születéskor (vetélés vagy halva születés), az hivatalos okirattal igazolható.

Születést követően: a gyerek anyakönyvi kivonatával, lakcímkártyájával és adóigazolványával lehet igazolni.

Örökbefogadás esetén: az örökbefogadást engedélyező végleges határozattal, az örökbefogadott gyermek lakcímkártyájával és adóigazolványával.

Babavárónál a kamatmentesség, tartozáselengedés

A kölcsön igénylésénél nem feltétel a gyermekvállalás, ugyanakkor csak a futamidő alatt született gyerekek után jár a végleges kamatmentesség és a tartozáselengedés:

 • Ha a futamidő első 5 éve alatt születik gyerek, akkor a kölcsön a teljes futamidő alatt kamatmentes marad.
 • A futamidő alatt született második gyerek esetén elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát.
 • A harmadik baba érkezésekor vissza nem térítendő támogatássá alakul a fennálló tartozás.

Sikeres gyermekvállalásnak - a babaváró támogatásokról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet értelmében – a legalább a várandósság 12. hetét betöltött magzat megléte minősül. Örökbefogadásnál elvárás, hogy az örökbefogadást engedélyező határozat a kölcsönkérelem benyújtását követően váljon véglegessé.

Babaváró életkori feltétel

Jogszabály alapján a házaspár mindkét tagjának legalább 18. évesnek kell lennie, de az igénylés benyújtásakor a feleség nem töltheti be a 41. életévét. A bankok egy része azonban 21-23 éves kortól hitelez, ezért a pénzintézet kiválasztásakor ez is szempont lehet.

Babaváró igénylők

A Babaváró hitel iránti kérelmet a házaspár kizárólag együttesen nyújthatja be, ezért együttes igénylőnek számítanak.

Családi állapot

A Babaváró hitel igénylésének feltétele, hogy az igénylők házasok legyenek, vagyis egyedülálló szülők, illetve élettársak nem jogosultak a támogatásra.

Babaváró kondíciók

A Babaváró minden bank esetében azonos kondíciókkal érhető el. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy melyik banknál adjuk be igénylésünket.

A Babaváró alapvető kondíciói:

 • Hitelösszeg maximum 10 millió forint.
 • A futamidő legfeljebb 20 év lehet.
 • A hitel az első 5 évben kamatmentes. (Amennyiben ezen idő alatt gyerek születik, akkor pedig a futamidő végéig az is marad.)
 • Igényléskor nincs bírálati és folyósítási díj,
 • A havi törlesztő legfeljebb 50 000 forint lehet.
 • A Babaváró esetében az állami kezességvállalási díj jelent még költséget, ami az év elején fennálló tőketartozás 0,5%-ának egy hónapra eső része. (10 millió Ft hitel esetében az első évben 4 167 Ft/hó.)

Amennyiben nem születik öt éven belül gyerek, akkor az ezen idő alatt igénybe vett állami kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni, a kölcsön pedig piaci kamatozású hitellé alakul át.

Babaváró hitelnél választható bankok

A Babaváró hitel jelenleg a következő kereskedelmi bankoknál igényelhető: Budapest Bank, CIB Bank, Erste bank, Gránit Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Polgári Bank, Raiffeisen Bank, Sberbank, Takarékbank, UniCredit Bank.

Babaváró, mint önerő

Bár a Babaváró hitel alapvetően szabad felhasználású kölcsön, van egy fontos megkötés akkor, ha a Babaváró folyósítása és a lakáshitel felvétele között nem telik el 90 napnál több. Ebben az esetben ugyanis a babaváró összegének 75%-a számít csak önerőnek, míg 25%-a hitelnek minősül. Ez azért lényeges, mert a megvásárolt ingatlan vételárának legfeljebb 80%-át hitelezhetik meg a bankok, míg 20%-ot önerőként kell előteremteni. Mivel a babaváró hitel összegének 25%-a hitelnek minősül, ez csökkenti a hiteként felvehető összeget.

Babaváró és CSOK támogatás

A Babaváró hitel és a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatás akár ugyanazokra a vállalt gyermekekre is igényelhető.

Babaváró hitel

A Babaváró hitel remek lehetőség azoknak a fiataloknak, akik gyermeket vállalnának. A maximum 10 millió forint összegű hitel ugyanis szabad felhasználású, nincs szükség hozzá ingatlanfedezetre, ráadásul az első öt évben mindenképpen kamatmentes. Amennyiben az első öt évben gyermek születik, akkor a futamidő végéig kamatmentes marad, a második gyermeknél pedig elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, míg a harmadik gyermeknél az adósság megszűnik.

Bankszámla aktivitás

Egy bankszámla akkor válik aktívvá, ha a számlatulajdonos használja azt: általa kezdeményezett terhelés és jóváírás is történik a számlán minden hónapban.

Hitelfelvételhez általában elengedhetetlen, hogy az adós rendelkezzen legalább egy bankszámlával. A bankok kifejezetten kedvelik, ha az adós náluk vezeti azt a bankszámláját, ahová a rendszeres jövedelme érkezik. Aki vállalja, hogy a hitel futamideje alatt a megadott bankszámlára érkezteti a bevételeit, és költekezéskor is aktívan használja a számlán tartott pénzt (például a kártyás vásárlásokat innen intézi), ő ezért cserébe kedvezményekben részesülhet. Elképzelhető, hogy a bank elengedi a hitel kezdeti költségeit, kamatkedvezményt ajánl fel, vagy ingyenes számlavezetést biztosít. Egy átlagos bankszámla azonban még a kedvezményekkel együtt is drágább lehet, mint az elérhető legkedvezőbb bankszámla: ugyanis bizonyos feltételekkel teljesen ingyenes számlacsomagot is lehet találni a piacon.