Babaváró hitel – mit kell tudni a TB jogviszonyról?

Babaváró hitel – mit kell tudni a TB jogviszonyról?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-12 Frissítve: 2021-12-14
 

Az eddigi tapasztalatok alapján a Babaváró kölcsön legszigorúbb feltétele a megfelelő társadalombiztosítási jogviszony teljesítése. Ez nem is csoda, hiszen a 3 éves elvárt TB jogviszony igen hosszú, legalábbis a többi állami támogatásnál ennél rövidebb időszak is elégséges. Ráadásul számos speciális elvárás, részletszabály is kapcsolódik ehhez a feltételhez. A Bankmonitor szakértői ezért összeszedték mindazt, amit a TB jogviszonyról és annak igazolásáról tudni érdemes.

A Babaváró hitel még mindig az egyik sztárja a hazánkban elérhető családtámogatásoknak. Ez nem is csoda, hiszen a kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes, ha pedig egy gyerek születik ezen fél évtized alatt a családba, akkor a kamatmentesség a kölcsön lejártáig megmarad. Ha a futamidő alatt megszületik a második baba, akkor elengedik a tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyermek érkezésekor az állam a teljes tartozást átvállalja.

A komoly kedvezményeknek azonban ára van, a Babaváró igénylési feltételei szigorúnak mondhatók. De ezen elvárások közül is a 3 éves TB jogviszonyt a legnehezebb teljesíteni. De mégis mit kell tudni erről az előírásról, milyen csavarok, buktatók vannak?

Hirdetés

Hirdetés

3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkezni a Babaváró igényléséhez

Alapvetően akkor lehet felvenni a Babavárót, ha az igénylő pár legalább egyik tagjának van a kérelem benyújtásakor 3 éves, folyamatos TB jogviszonya. Vagyis elégséges a házaspár csak egyik tagjának megfelelő TB jogviszonnyal rendelkeznie.

De mi is ez a társadalombiztosítási jogviszony? A köztudatban az él, hogy a munkaviszonnyal rendelkezők és a vállalkozók fizetik meg maguk után a TB járulékot, vagyis ők tekinthetők biztosítottnak. Ez azonban csak részigazság, az alábbi jogviszonyok felelhetnek meg a Babaváró hitel szempontjából:

  • A Tbj törvény 6.§-a alapján biztosított személyek, vagyis:
    • a munkavállalók
    • szövetkezeti tagok, akik személyesen közreműködnek a szövetkezetben (kivéve iskolaszövetkezet, nyugdíjszövetkezet, kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete)
    • álláskeresési támogatásban részesülők
    • egyéni vállalkozók
    • társas vállalkozók
    • megbízási szerződés alapján dolgozók
    • egyházi személyek
    • mezőgazdasági őstermelők
    • főállású kisadózók
    • köztársasági elnök házastársa
    • állami projektértékelői jogviszonyban álló személyek (ha jövedelme eléri a minimálbér 30 százalékát)
    • azon külföldön dolgozók, akikre a magyar TB jogviszony érvényes.
  • Hazai felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulói.
  • Azon magyar állampolgárok, akik külföldi felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói.
  • Azon magyar állampolgárok, akik külföldi TB jogviszonnyal rendelkeznek.
  • Az úgynevezett diplomás GYED-ben részesülők.

Az alapfeltételt tehát számos módon lehet teljesíteni, nem csak a munkaviszony lenne a megfelelő. Ugyanakkor az igénylést megelőző 180 napra szigorúbb szabályok érvényesek.

Az igénylést megelőző fél évben szigorúbb az elvárás a TB jogviszony kapcsán

Mindenképp ki kell hangsúlyozni, hogy az igénylést megelőző fél évben szigorúbb feltételeket kell teljesíteni. Nem fogadható már el a tanulói jogviszony, a külföldi TB jogviszony, vagy az úgynevezett diplomás GYED. A Tbj. törvény hatálya alá tartozó jogviszonyok közül is csak az alábbiak fogadhatók el:

  • munkaviszony
  • szövetkezeti tagi jogviszony (a korábban is említett megkötésekkel)
  • egyéni vállalkozói jogviszony
  • társas vállalkozói jogviszony
  • megbízási szerződésen alapuló jogviszony
  • egyházi szolgálati jogviszony
  • mezőgazdasági őstermelői jogviszony
  • főállású kisadózói jogviszony

Vagyis durva megközelítésben elmondható, hogy az igénylést megelőző 180 napon belül már valóban magyar alkalmazotti, vagy vállalkozói jogviszony az elvárás.

A külföldön dolgozók számára van egy könnyebbség: elégséges az utolsó 90 napban teljesíteni a szigorúbb elvárásokat azoknak, akik az igénylést megelőző 180. napon külföldi társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkeznek.

Vagyis a külföldön élő magyar pároknak elégséges a Babaváró igénylését megelőzően 3 hónappal hazaköltözniük és itthoni munkaviszonyt létesíteniük. (Legalábbis ezzel teljesítik a jogszabályi feltételt, egyes bankok azonban hosszabb munkaviszonyt is elvárhatnak.)

Speciális elvárások – az ördög a részletekben rejlik

Mit jelent a folyamatos biztosítotti jogviszony?

Természetesen nem azt, hogy egy helyről kell igazolni a teljes 3 évet. Vagyis nem bukják el a kedvezményes hitelt azok sem, akik 3 éven belül munkahelyet váltottak. A lényeg az, hogy két jogviszony között nem telhet el 30 napnál hosszabb idő. Ez azt jelenti, hogy két munkahely között legfeljebb 30 napot lehet az igénylő munka nélkül. Fontos, hogy a megszakítás időszaka nem számít bele a 3 éves jogviszonyba. (Ha valaki 6 alkalommal váltott munkahelyet 3 év alatt és minden alkalommal 30 napot töltött munka nélkül, akkor neki összesen az elmúlt 3,5 évben kell megfelelő jogviszonnyal rendelkeznie, ugyanis a munka nélkül töltött hat hónap nem fog számítani.)

A felsőoktatási intézmény elvégzését követően nem kell azonnal munkába állni

A főiskola, egyetem után nem olyan könnyű gyorsan munkát találni, sok fiatal számára több mint 30 nap szükséges az első munkahely megtalálásához. Éppen ezért a frissen diplomázott fiatalok kapnak egy kedvezményt: akár 6 hónap is eltelhet az iskola elvégzése és a munkába állás között. Természetesen ebben az esetben sem számít bele a 3 éves jogviszonyba az álláskeresés időszaka.

A közmunka programban töltött idő csak korlátozottan fogadható el

A 3 éves Tb jogviszonyba a közfoglalkoztatási programban töltött időből legfeljebb 1 évet számítanak be. Vagyis a hosszabb időn át közmunkát végzők nem lesznek jogosultak a támogatásra, kedvezményes hitelre.

A járvány, veszélyhelyzet miatti könnyítések

A jelenleg érvényben lévő törvény alapján a veszélyhelyzet 2022. január 1-ig lesz érvényben, ugyanakkor a kormány már javaslatot tett a különleges jogrend 2022. június 1-ig tartó további hosszabbítására. Ezen időszakra – jelenleg érvényben lévő szabályok szerint idén év végéig, de várhatóan nyár elejéig – az egyes állami támogatások kapcsán átmeneti könnyítéseket vezettek be. A lazítások egy része pedig a Babaváró hitel TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárására érvényes.

Ha a veszélyhelyzet alatt, illetve annak lejártát követő 30 napon belül szűnik meg a TB jogviszonya az igénylőnek – veszíti el munkahelyét -, akkor a megszakítás nem minősül a jogviszony szüneteltetésének akkor sem, ha 30 napot meghaladja a munka nélkül töltött időszak. Elvárás ebben az esetben, hogy a veszélyhelyzet lejártát követő 90 napon belül új jogviszonyt létesítsen az igénylő. (A munka nélkül töltött időszak ebben az esetben sem számít bele a 3 évbe.)

Ha az előbb leírtak teljesülnek és az új TB jogviszony megfelel a Babaváró szigorúbb TB elvárásainak – gyakorlatilag hazai munkaviszonya, vállalkozása lesz az igénylőnek -, akkor a veszélyhelyzet idejéből legfeljebb 180 napot beleszámítanak a 3 éves jogviszonyba is.

Példa a jogviszony meghatározására

Tegyük fel, hogy az igénylő pár egyik tagja elveszítette a munkáját 2021. márciusában, de 2022. januárjában új állást talál. Mivel veszélyhelyzet alatt vesztette el a munkahelyét és az azt követő 90 napon belül talált új munkahelyet, ezért a jogviszony folytonosnak tekinthető. Ráadásul a munka nélkül töltött 9 hónapból 6 hónap a 3 éves jogviszonyba is beleszámít. Vagyis az igényléskor az elmúlt 3 éven felül még plusz 3 hónapot fognak megvizsgálni.

Milyen dokumentumokat szükséges benyújtani igényléskor?

A Babaváró hitel esetében nem elégséges nyilatkozni, az elvárt TB jogviszony meglétét igazolni szükséges. A különböző kategóriákat azonban más más dokumentummal lehet alátámasztani:

  •  A Tbj törvény 6.§-a szerinti biztosítotti jogviszonyt a kormányhivatal, OEP által kiállított igazolással kell alátámasztani.
  • A külföldi társadalombiztosítási jogviszonyt a külföldi hatóság igazolásával és annak hiteles fordításával szükséges alátámasztani.
  • A magyar felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányokról az adott intézmény által kiállított igazolás szükséges.
  • A külföldi felsőfokú intézményben folytatott tanulmányokat a külföldi intézmény igazolásával és annak hiteles fordításával kell alátámasztani. Emellett szükséges a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséért felelős hatóság egyenértékűségről szóló állásfoglalása is.

Ha a 3 év több különböző kategóriából áll össze, akkor több igazolást is be kell szereznie a párnak. Ha például az igénylő az elmúlt 3 évben az első két évben még tanult, azóta pedig dolgozik, akkor a kormányhivatal igazolás mellé szükség lesz a felsőfokú tanulmányokat alátámasztó dokumentumra is.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A Babavárót igénylők gyakori kérdései a TB jogviszony kapcsán 

Természetesen a fentieken túl is vannak még kérdések, észrevételek a TB jogviszonnyal kapcsolatban. A Bankmonitor szakértői összeszedték ezek közül a legérdekesebbeket.

Ha nincs munkaviszonyom, de megfizetem magam után a járulékokat, akkor jogosult vagyok a Babaváróra?

Sajnos nem, az egészségügyi ellátásra jogosult lehet ebben az esetben az igénylő, de a Tbj törvény 6.§-a alapján nem minősül biztosítottnak.

Ha csak részmunkaidős állásom van, akkor jogosult lehetek a kedvezményes hitelre?

Igen, nem kell teljes állásban dolgozni ahhoz, hogy jogosult legyen az igénylő a támogatásra. (Természetesen a bankok megvizsgálják, hogy a pár jövedelme elbírja-e a kölcsön törlesztőrészletét.)

Álláskeresési járadékot kaptam az elmúlt 3 évben, jogosult lehetek a Babaváróra?

Igen, ez az időszak is beleszámít a TB jogviszonyba. Fontos, hogy az igénylést megelőző fél évben már ez az időszak nem elfogadható. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy önmagában a munka nélkül töltött időszak nem elfogadható, csak a hivatalba bejelentett időszak számít, amely után álláskeresési járadékot kap az igénylő.

Hirdetés
1
Hirdetés