Cseréld le lakásbiztosításod

Megtaláljuk a számodra legjobb biztosítást a legkedvezőbb áron!

  • Már túl drága a lakásbiztosításod?
  • Már nem fedezi a biztosítási összeg az esetleges károk helyreállítását?
  • Nem tartalmazza a fontos kiegészítőket?
  • Nem találkoztál még a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítással?
Változtass, 2024. márciusában költségmentesen felmondhatod, átdolgozhatod biztosításod egy újra!
 
Megkeressük számodra a legkedvezőbb lakásbiztosítást!
  • Hogy ne fizess túl sokat a biztosításodra!
  • Hogy ne fizess felesleges szolgáltatásokért
  • Hogy a biztosítás fedezze az esetleges károk költségét
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Miért pont most válts lakásbiztosítást?

Új időszámítás kezdődik a lakásbiztosításoknál: a 25/2023-as számú kormányrendelet egy rendkívüli időszakot biztosít a lakásbiztosítással rendelkezőknek arra, hogy szerződéseiket felülvizsgálják és szükség esetén az abban foglalt dátumokon túl azt költségmentesen felmondhassák. A rendelet által meghatározott ilyen új időszak március, azaz ebben a hónapban felmondhatod a meglévő szerződésed 30 napos határidővel.

Ez nem azt jelenti, hogy kötelező lenne új biztosítást kötnöd, ha elégedett vagy megtarthatod meglévő szerződésedet is. Ugyanakkor tényleg érdemes megvizsgálnod, hogy jelenleg a számodra legkedvezőbb megoldással rendelkezel-e.

Hogyan álljak neki lakásbiztosításom felülvizsgálatának?

Igényfelmérés

Gondold át milyen érékű ingatlanod ingóságod van. Milyen esemény ellen szeretnél védelmet.

Ajánlatok

Be kell kérned az egyes biztosítóktól az ajánlatokat.

Felmondás

Ha találtál a meglévő szerződésednél kedvezőbbet, akkor először fel kell mondanod azt.

Új szerződés

Megkötheted az új szerződést a kiválasztott biztosítóval.

Bankok

Jelezned kell az érintettek (például bank) felé a változást.

Ez egy nagyon bonyolult, összetett folyamat. Induljunk el együtt ezen az úton, kérd a Bankmonitor segítségét. Bemutatjuk a számodra legjobb lakásbiztosítási ajánlatokat!

Ugrás a formra

Hogy lehet az, hogy nem téríti meg teljes egészében a biztosító a káreseményt?

Hogyan állhat ez elő?

Elképzelhető, hogy a biztosítási összeg már messze elmarad az ingatlanod értékétől. Ez még úgy is előfordulhat, hogy szerződéskötéskor még minden rendben volt, csak az azóta eltelt évek alatt az ingatlanod értéke jelentős mértékben megnőtt. Ha a biztosításod nem követi le ezt a változást - ezt nevezik indexálásnak -, akkor az idő elteltével már komoly lemaradás lesz a biztosítási összeg és ingatlanod valós értéke között. Ezt nevezik alulbiztosítottságnak.

Mit eredményezhet az alulbiztosítottság?

Bemutatjuk ezt egy példán keresztül. Induljunk ki abból, hogy a biztosított lakásod tényleges értéke 100 000 000 forint, de a biztosítási szerződésben csak 50 000 000 forint biztosítási összeg szerepel. Ha ebben a helyzetben otthonodat teljes mértékben elemészti a tűz, akkor a biztosító csak ezt az összeget fizeti meg, azaz a kár felét magadnak kell állnod. Ez a probléma nem csak a teljes kárra igaz, hanem a részkárokra, a kisebb eseményekre is. Ha ingatlanodnak csak a fele értékére van biztosítva, akkor például egy beázás kár vagy vízkár esetén is csak a kárösszeg felét fogod megkapni.

Biztosításod felülvizsgálatával kiderülhet ez a probléma is, szerződésed módosításával, vagy egy új megfelelő biztosítás megkötésével pedig orvosolhatod ezt a gondot.

Induljunk el együtt ezen az úton, kérd a Bankmonitor segítségét. Bemutatjuk a számodra legjobb lakásbiztosítási ajánlatokat!

Ugrás a formra

Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO)

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás bevezetésével a Magyar Nemzeti Bank (MNB) célja, hogy minél szélesebb körben elérhető, közérthető és áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés, valamint ügyfélbarát kárrendezés mellett köthető lakásbiztosítások kerüljenek forgalomba. A biztosítók termékei önkéntes pályázat útján nyerhetik el az MNB-től a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás minősítést. A pályázati feltételek betartását az MNB ellenőrzi. Ez a lakásbiztosítási típus elősegíti, hogy a biztosítási fedezetek hosszabb távon magas szintű védelmet nyújtsanak, és a szolgáltatók ajánlatait egyszerűen lehessen összehasonlítani. Jó példa az egyszerűbb összehasonlításra a sztenderdizált fedezetek köre:

Alapkockázatok: tűz, füst- és koromszennyezés, robbanás, villámcsapás, villámcsapás másodlagos hatása, vihar, felhőszakadás, jégverés, hónyomás, árvíz, földrengés, földcsuszamlás, kő-, szikla- és földomlás, ismeretlen építmény, ismeretlen üreg beomlása, idegen jármű ütközése, idegen tárgy rádőlése, vízkár (beázás, kívülről érkező víz, vezetékes vízkár, elfolyt víz), betöréses lopás, rablás, besurranás, rongálás, vandalizmus, üvegtörés, felelősségbiztosítás.

Elnevezésükben sztenderd kiegészítő fedezetek: értéktárgy-kiegészítő biztosítás (jellemzően 200 000 Ft érték felett), készpénz, különleges üveg, duguláselhárítás költségei, építés-, szerelésbiztosítás, lakóépületek rejtett hibáiból eredő károk, assistance szolgáltatás (ami lehet például káreseményt követő gyorssegély, vészhelyzet elhárításában nyújtott azonnali segítség stb.), épülettartozékok lopása, szolgáltatáskimaradásból eredő károk, graffiti, klímaberendezés-biztosítás, zárcsere kulcsvesztés vagy kulcstörés miatt, kulcsok pótlása, kerti bútor, kerti dísznövénybiztosítás, lábon álló növényzet biztosítása, sporteszköz és sportfelszerelés, hobbi- és kisállatbiztosítás, síremlék és kegyeleti biztosítás, kiterjesztett garancia, okos eszközök biztosítása (beleértve okos otthon eszközök), elmaradt bérleti díj biztosítása, elveszett okmányok pótlása, balesetbiztosítás, munkanélküliség-biztosítás.

Kárrendezés: A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás kárrendezési folyamata szigorúan szabályozott és a biztosítottak számára kedvezően rövid határidők közé került behatárolásra.Példák a teljesség igénye nélkül: A kárkifizetésre a kárszemlét vagy az utolsó dokumentum beérkezését követő 5 munkanapon belül sor kerül, és a biztosító részletesen bemutatja a kártérítési összeg meghatározását. 100 000 forint alatti károk esetén lehetőség van gyorsított kárrendezésre, ekkor az ügyintézési határidő 5 munkanap.

Miért érdemes a kiegészítő biztosításokra is odafigyelni?

Nem csak a biztosítási összeg lényeges, hanem az is, hogy milyen események, károk esetén fizet a biztosító számodra.

Emellett nem szabad elhanyagolni azt sem, hogy a megfelelő kiegészítő szolgáltatásokat kapcsold a szerződésedhez. Itt speciális események, károk elleni védelemre kell gondolnod. Ilyen plusz szolgáltatás lehet az értéktárgy-kiegészítőbiztosítás (jellemzően 200 000 Ft érték felett), készpénz, különleges üveg, duguláselhárítás költségei, építés-, szerelésbiztosítás, lakóépületek rejtett hibáiból eredő károk, assistance szolgáltatás (ami lehet például káreseményt követő gyorssegély, vészhelyzet elhárításában nyújtott azonnali segítség stb.),épülettartozékok lopása, szolgáltatás kimaradásból eredő károk...

Egy egyszerű példán keresztül bemutatjuk mit jelenthet a gyakorlatban az, ha nem terjed ki mindenre a csomagod. Elképzelhető, hogy a lakásbiztosításod védelmet nyújt a betöréses lopás ellen, de nem fedezi a besurranás kockázatát. Ha ilyenkor a betörő egy zárt ajtó feltörésével jut be az ingatlanodba, akkor számíthatsz térítésre, míg abban az esetben, ha nyitva felejtetted az ajtót, és erre az alkalomra csapott le a tolvaj, akkor a biztosító nem fog fizetni.

Érdemes átondolni, hogy milyen események ellen szeretnél védekezni és ennek megfelelően átalakítani meglévő biztosításod, vagy egy új szerződést kötnöd.

Induljunk el együtt ezen az úton, kérd a Bankmonitor segítségét. Bemutatjuk a számodra legjobb lakásbiztosítási ajánlatokat!

Ugrás a formra
Hirdetés

Blogajánló

Hirdetés
Hirdetés