Hírdetés

5 szempont, ami alapján érdemes Babaváró hitelt választanunk

szerző: |
Frissítve:
 

Bármelyik banktól igényeljük is a Babaváró hitelt, annak legfontosabb paraméterei egyformák. A felvételt követő 5 évben például minden esetben kamatmentes a hitel, ami a futamidő végéig megmarad, ha ezen idő alatt legalább egy gyermekünk születik. A Babaváró standard kamatát is jogszabály határozza meg, ami akkor lehet fontos, ha valamilyen okból vissza kell fizetnünk az igénybe vett kamattámogatást, valamint piaci kamatozásra váltana a konstrukció. De akkor mégis, mi alapján érdemes választani az ajánlatok közül? A Bankmonitor szakértői összeszedtek 5 szempontot, amit érdemes mérlegelni a döntés során.

A Babaváró hitel egy támogatott kölcsön, a támogatás mértéke függ a futamidő alatt született gyermekek számától. Amennyiben egy gyermekünk születik, akkor a konstrukció a futamidő végéig kamatmentes, a második gyermek érkezésekor a tartozás 30 százalékát, míg a harmadik baba érkezésekor a teljes tartozásunkat elengedik.

Ez minden pénzintézet esetén egységes, hiszen a jogszabály határozza meg ezeket a feltételeket. Sőt a kamatmentesség elvesztésekor felszámítandó kamat nagyságára is egységes szabályok vannak. Akkor mégis mi alapján válasszunk az egyes banki ajánlatok közül?

Hírdetés

Hírdetés

1. A bankok bírálati gyakorlata eltérő

A kondíciók ugyan azonosak, mégis egy hitelről beszélünk, vagyis a pénzintézetnek hitelképesnek kell minősítenie minket. Márpedig az egyes bankok bírálati gyakorlata jelentősen eltérhet egymástól.

Például eltérő módon kezelik az egyes bankok a vállalkozói jövedelmeket, a kismamák bevételét, vagy akár a külföldről származó fizetést. Az egyes pénzintézetek gyakorlata eltérhet abban is, hogy a jövedelmünk mekkora részét teheti ki a hitel törlesztőrészlete. Sőt, már a törlesztőrészlet kiszámításában is jelentős különbségek lehetnek: van bank amelyik a kamatmenetes részlettel és van, amelyik a standard kamattal kiszámolt törlesztővel kalkulál. Emiatt pedig ugyanaz a jövedelem az egyik banknál több, míg a másiknál kevesebb hitel felvételére lehet elegendő.

A pénzintézetek pontos bírálati elvei nem ismertek, azonban a független szakértők már jelentős tapasztalattal rendelkeznek az egyes bankok gyakorlatával kapcsolatban, éppen ezért érdemes hozzájuk fordulni a Babaváró igénylésével kapcsolatban is – különösen akkor, ha valami miatt kérdésessé válik számunkra az, hogy megkaphatjuk-e a kért hitelösszeget.

2. A gyorsaság is fontos szempont lehet

A jogszabály alapján a kérelem benyújtását követő 10 napon belül döntést kell hoznia a bankoknak. Vagyis gyakorlatilag két hét alatt biztosan megtudhatjuk, hogy jogosultak vagyunk-e a kért összegre.

Elképzelhető azonban, hogy sürgősen szükségünk lenne a pénzre, vagy csak gyorsan túl szeretnénk lenni az egészen. Ebben a helyzetben érdemes az Gyorsított Online Babaváró Hitelt választani – melyet kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet igényelni -, ennél a konstrukciónál ugyanis az ERSTE bank 2 munkanapon belül elbírálja a benyújtott kérelmet. Azaz, akár ötször gyorsabban megkaphatjuk a kért hitelösszeget.

Ráadásul mindezt otthonról, kényelmesen elintézhetjük. Ezt a konstrukciót ugyanis online meg tudjuk igényelni, a bankfiókba csak a döntést követően – szerződés aláírása miatt – szükséges bemennünk.

3. A bankszámla és egyéb kapcsolódó szolgáltatások költsége

A bankok Babaváró ajánlatainak kondíciói teljesen azonosak, ugyanakkor a kapcsolódó szolgáltatások költsége jelentősen eltérhet egymástól. Ilyen jellemzően a bankszámla – amit általában nyitni kell a kölcsön igényléséhez – díja, melyet havonta meg kell fizetnünk.

Nem elég azonban a számlavezetési díjat – több ingyenes alapdíjú számla is található jelenleg – megnéznünk, a számlahasználat alapján érdemes kikalkulálnunk a teljes havi költségét a csomagnak. Ez alapján már érdemes összehasonlítani az egyes bankszámlákat.

Mondhatjuk akkor, hogy érdemes saját számlavezető bankunknál felvenni a Babaváró hitelt, hiszen ott van jelenleg a bankszámlánk? Ez igaz, ugyanakkor elképzelhető, hogy az a bank valami miatt nem nyújtana számunkra – nem felelnénk meg a bírálati elvárásainak – Babavárót. De akár az is elképzelhető, hogy egy másik pénzintézet bankszámla ajánlata kedvezőbb, mint a jelenlegi számlavezetőnké.

4. A Babaváróhoz kapcsolódó kedvezmények

Ha teljesen biztosak vagyunk abban, hogy bármelyik banknál megkaphatjuk a kért hitelösszeget, akkor érdemes átnézni azt is, hogy melyik banknál kapcsolódik a konstrukcióhoz valamilyen akció.

Kínálhatnak a bankok valamilyen egyszeri jóváírást – az összeg 30-50 ezer forint körül mozoghat – bizonyos feltételek teljesítése esetén. Ilyen kedvezményt kínál jelenleg a K&H Bank, a Raiffeisen Bank és a Sberbank is. Emellett ajánlhatnak rendszeres visszatértést egy a kölcsönhöz kapcsolódó díjból – például a kezességvállalás díjából – is.

Van olyan bank, amely a Babaváró miatt más hiteltermék kamatából, kondícióiból nyújt kedvezményt. Ilyen pénzintézet jelenleg például az ERSTE Bank.

Ezeket az akciókat kedvezményeket is érdemes lehet figyelembe venni a döntés során, teljesen azonos kondíciók esetén ugyanis egy egyszeri 30-50 ezer forint jóváírás is számíthat.

5. Mégis a hitelkondíciók alapján válasszunk?

A hitelkondíciók alapján nem bankot, inkább a hitelfelvétel időpontját érdemes meghatározni. Ugyanis a kamatokat a jogszabály alapján határozzák meg minden hónapban, így az hónapról hónapra változhat. (Akkor lehet számunkra fontos a konstrukció kamata, ha elveszítjük a kamatmentességet, ekkor ugyanis standard kamaton kell tovább fizetnünk a kölcsönt.)

Természetesen senki sem vár hónapokat a hitelfelvétellel, pár tized kamatkülönbség miatt – amit nem is biztos, hogy meg kell fizetnie -, ugyanakkor azt már érdemes megfontolni, hogy a hó végén, vagy épp a következő hónap elején nyújtjuk-e a be a kérelmünket.

Például most szeptemberben a konstrukció kedvezményes kamata 3,82% – normál kamata 6,82% -, ez megegyezik az októberi kondíciókkal, ugyanis a referencia hozam nem változott. Ugyanakkor október végén már érdemes lesz igyekezni az igényléssel, ugyanis novembertől 0,12 százalékponttal meg fog emelkedni a konstrukció kamata. Ennek pedig akkor lehet jelentősége, ha megszűnne a kamattámogatás.

A Babaváró hitel kondíciói azonosak, mégis nagyon fontos a bankválasztás a Bankmonitor szakértői szerint. Ma bankot váltani nem olyan bonyolult – még akkor sem, ha számos állandó megbízásunk kapcsolódik a számlánkhoz -, sőt egy hitelkiváltással még abban az esetben is megoldható, ha személyi kölcsönünk, lakáshitelünk van a jelenlegi pénzintézetnél. A Babaváró hitel viszont egy roppant kedvező konstrukció, ilyen feltételekkel nem tudjuk kiváltani a kölcsönünket. Vagyis várhatóan a kiválasztott bankhoz leszünk kötve hosszú évekre, évtizedekre.
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Ha 2022. májusáig igényled, akkor akár 130 ezer forint jóváírást
kaphatsz a hitel mellé.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hírdetés