loading

5 szempont, ami alapján érdemes Babaváró hitelt választanunk

Bármelyik banktól igényeljük is a Babaváró hitelt, annak legfontosabb paraméterei egyformák. A felvételt követő 5 évben például minden esetben kamatmentes a hitel, ami a futamidő végéig megmarad, ha ezen idő alatt legalább egy gyermekünk születik. A Babaváró standard kamatát is jogszabály határozza meg, ami akkor lehet fontos, ha valamilyen okból vissza kell fizetnünk az igénybe vett kamattámogatást, valamint piaci kamatozásra váltana a konstrukció. De akkor mégis, mi alapján érdemes választani az ajánlatok közül? A Bankmonitor szakértői összeszedtek 5 szempontot, amit érdemes mérlegelni a döntés során.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A Babaváró hitel egy támogatott kölcsön, a támogatás mértéke függ a futamidő alatt született gyermekek számától. Amennyiben egy gyermekünk születik, akkor a konstrukció a futamidő végéig kamatmentes, a második gyermek érkezésekor a tartozás 30 százalékát, míg a harmadik baba érkezésekor a teljes tartozásunkat elengedik.

Ez minden pénzintézet esetén egységes, hiszen a jogszabály határozza meg ezeket a feltételeket. Sőt a kamatmentesség elvesztésekor felszámítandó kamat nagyságára is egységes szabályok vannak. Akkor mégis mi alapján válasszunk az egyes banki ajánlatok közül?

1. A bankok bírálati gyakorlata eltérő

A kondíciók ugyan azonosak, mégis egy hitelről beszélünk, vagyis a pénzintézetnek hitelképesnek kell minősítenie minket. Márpedig az egyes bankok bírálati gyakorlata jelentősen eltérhet egymástól.

Például eltérő módon kezelik az egyes bankok a vállalkozói jövedelmeket, a kismamák bevételét, vagy akár a külföldről származó fizetést. Az egyes pénzintézetek gyakorlata eltérhet abban is, hogy a jövedelmünk mekkora részét teheti ki a hitel törlesztőrészlete. Sőt, már a törlesztőrészlet kiszámításában is jelentős különbségek lehetnek: van bank amelyik a kamatmenetes részlettel és van, amelyik a standard kamattal kiszámolt törlesztővel kalkulál. Emiatt pedig ugyanaz a jövedelem az egyik banknál több, míg a másiknál kevesebb hitel felvételére lehet elegendő.

A pénzintézetek pontos bírálati elvei nem ismertek, azonban a független szakértők már jelentős tapasztalattal rendelkeznek az egyes bankok gyakorlatával kapcsolatban, éppen ezért érdemes hozzájuk fordulni a Babaváró igénylésével kapcsolatban is – különösen akkor, ha valami miatt kérdésessé válik számunkra az, hogy megkaphatjuk-e a kért hitelösszeget.

2. A gyorsaság is fontos szempont lehet

A jogszabály alapján a kérelem benyújtását követő 10 napon belül döntést kell hoznia a bankoknak. Vagyis gyakorlatilag két hét alatt biztosan megtudhatjuk, hogy jogosultak vagyunk-e a kért összegre.

Elképzelhető azonban, hogy sürgősen szükségünk lenne a pénzre, vagy csak gyorsan túl szeretnénk lenni az egészen. Ebben a helyzetben érdemes az Gyorsított Online Babaváró Hitelt választani – melyet kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet igényelni -, ennél a konstrukciónál ugyanis az ERSTE bank 2 munkanapon belül elbírálja a benyújtott kérelmet. Azaz, akár ötször gyorsabban megkaphatjuk a kért hitelösszeget.

Ráadásul mindezt otthonról, kényelmesen elintézhetjük. Ezt a konstrukciót ugyanis online meg tudjuk igényelni, a bankfiókba csak a döntést követően – szerződés aláírása miatt – szükséges bemennünk.

3. A bankszámla és egyéb kapcsolódó szolgáltatások költsége

A bankok Babaváró ajánlatainak kondíciói teljesen azonosak, ugyanakkor a kapcsolódó szolgáltatások költsége jelentősen eltérhet egymástól. Ilyen jellemzően a bankszámla – amit általában nyitni kell a kölcsön igényléséhez – díja, melyet havonta meg kell fizetnünk.

Nem elég azonban a számlavezetési díjat – több ingyenes alapdíjú számla is található jelenleg – megnéznünk, a számlahasználat alapján érdemes kikalkulálnunk a teljes havi költségét a csomagnak. Ez alapján már érdemes összehasonlítani az egyes bankszámlákat.

Mondhatjuk akkor, hogy érdemes saját számlavezető bankunknál felvenni a Babaváró hitelt, hiszen ott van jelenleg a bankszámlánk? Ez igaz, ugyanakkor elképzelhető, hogy az a bank valami miatt nem nyújtana számunkra – nem felelnénk meg a bírálati elvárásainak – Babavárót. De akár az is elképzelhető, hogy egy másik pénzintézet bankszámla ajánlata kedvezőbb, mint a jelenlegi számlavezetőnké.

4. A Babaváróhoz kapcsolódó kedvezmények

Ha teljesen biztosak vagyunk abban, hogy bármelyik banknál megkaphatjuk a kért hitelösszeget, akkor érdemes átnézni azt is, hogy melyik banknál kapcsolódik a konstrukcióhoz valamilyen akció.

Kínálhatnak a bankok valamilyen egyszeri jóváírást – az összeg 30-50 ezer forint körül mozoghat – bizonyos feltételek teljesítése esetén. Ilyen kedvezményt kínál jelenleg a K&H Bank, a Raiffeisen Bank és a Sberbank is. Emellett ajánlhatnak rendszeres visszatértést egy a kölcsönhöz kapcsolódó díjból – például a kezességvállalás díjából – is.

Van olyan bank, amely a Babaváró miatt más hiteltermék kamatából, kondícióiból nyújt kedvezményt. Ilyen pénzintézet jelenleg például az ERSTE Bank.

Ezeket az akciókat kedvezményeket is érdemes lehet figyelembe venni a döntés során, teljesen azonos kondíciók esetén ugyanis egy egyszeri 30-50 ezer forint jóváírás is számíthat.

5. Mégis a hitelkondíciók alapján válasszunk?

A hitelkondíciók alapján nem bankot, inkább a hitelfelvétel időpontját érdemes meghatározni. Ugyanis a kamatokat a jogszabály alapján határozzák meg minden hónapban, így az hónapról hónapra változhat. (Akkor lehet számunkra fontos a konstrukció kamata, ha elveszítjük a kamatmentességet, ekkor ugyanis standard kamaton kell tovább fizetnünk a kölcsönt.)

Természetesen senki sem vár hónapokat a hitelfelvétellel, pár tized kamatkülönbség miatt – amit nem is biztos, hogy meg kell fizetnie -, ugyanakkor azt már érdemes megfontolni, hogy a hó végén, vagy épp a következő hónap elején nyújtjuk-e a be a kérelmünket.

Például most szeptemberben a konstrukció kedvezményes kamata 3,82% – normál kamata 6,82% -, ez megegyezik az októberi kondíciókkal, ugyanis a referencia hozam nem változott. Ugyanakkor október végén már érdemes lesz igyekezni az igényléssel, ugyanis novembertől 0,12 százalékponttal meg fog emelkedni a konstrukció kamata. Ennek pedig akkor lehet jelentősége, ha megszűnne a kamattámogatás.

A Babaváró hitel kondíciói azonosak, mégis nagyon fontos a bankválasztás a Bankmonitor szakértői szerint. Ma bankot váltani nem olyan bonyolult – még akkor sem, ha számos állandó megbízásunk kapcsolódik a számlánkhoz -, sőt egy hitelkiváltással még abban az esetben is megoldható, ha személyi kölcsönünk, lakáshitelünk van a jelenlegi pénzintézetnél. A Babaváró hitel viszont egy roppant kedvező konstrukció, ilyen feltételekkel nem tudjuk kiváltani a kölcsönünket. Vagyis várhatóan a kiválasztott bankhoz leszünk kötve hosszú évekre, évtizedekre.
Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...