Meghosszabbítaná a 2022-ben lejáró családtámogatásokat a kormány

Meghosszabbítaná a 2022-ben lejáró családtámogatásokat a kormány
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-01
 

2022-ben számos lakás-, családtámogatási lehetőség lejár, ez pedig teljesen új helyzetet teremthet a lakásvásárlás előtt álló családoknak. Orbán Viktor miniszterelnök úr Facebook videójában azonban felvetette – majd a Kossuth rádióban meg is erősítette – ezen támogatások fenntartását, sőt kibővítését is. De milyen hatása lenne ennek a lépésnek? Egyáltalán milyen támogatások érintettek? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

Jelenleg egy lakásvásárlást tervező család a célja megvalósításához számos kedvezményt igénybe tud venni.  Sőt ezek nélkül sokan nem is tudnák megvenni, felépíteni álmaik otthonát, a jelenlegi ingatlanárak mellett ugyanis számos esetben nem áll rendelkezésre a család kasszájában a szükséges pénzösszeg.

Ezen támogatások egy része az idei évben az eredetileg meghirdetett feltételek alapján megszűnik, ami bizony komolyan befolyásolhatná az ingatlanpiacot. Azonban felvetődött ezen kedvezmények meghosszabbítása, sőt a lehetőségek kiszélesítse is. Milyen hatása lehet ennek a lépésnek:

  • Az érintett családoknak nem kell kapkodnia, a támogatások ugyanis nem járnak le. Lesz idő az ingatlan kiválasztására, a tervezésre.
  • A támogatások kivezetése csökkentené a családok forrását, melyet a vételárra költhetnek. Ha a támogatások megmaradnak, kibővülnek, akkor az egy újabb lökést adhat az ingatlanpiacnak.
  • Sokan kivárhatnak az ingatlanpiacon: várják a támogatások megszűnése miatti áresést. Számukra ez a döntés kedvezőtlen, hiszen a kedvezmények lejáratának árcsökkentő hatása elmarad.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen lakástámogatások érhetők el jelenleg?

Érdemes átnézni milyen kedvezményeket  érhet el egy család jelenleg:

  • Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) a meglévő gyermekek után járó lakáscélú vissza nem terítendő támogatás, melynek összege 600 ezer Ft – 10 millió Ft lehet. (A támogatás konkrét összege a lakáscéltól és a gyermekek számától függ.) Ezen kedvezmény igénylésének nincs végső határideje.
  • A Falusi CSOK a sima Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy speciális formája, melynek keretében preferált kistelepüléseken és tanyán megvalósuló lakáscél esetében emelt összegű támogatás érhető el. A támogatást 2022. június 30-ig lehet igényelni.
  • A CSOK-hitel a vissza nem térítendő támogatás mellé igényelhető kedvezményes, fix 3 százalékos kamatozású támogatott hitel. A kölcsön igényléséhez legalább két gyermek után ki kell használni a CSOK-ot. (Két gyermek esetén 10 millió, míg legalább három gyerek esetén 15 millió forint a kölcsön maximális összege.) A támogatott hitel kivezetéséről sincs jelenleg döntés. A Falusi CSOK mellé is ki lehet használni a kedvezményes kölcsönt. A Falusi CSOK mellé igényelt kedvezményes hitelt szintén 2022. június 30-ig lehet igényelni.
  • Az új építésű lakások vételárának áfa tartalmát lecsökkentették 5 százalékra. A kedvezmény 2022. december végéig marad érvényben. Ugyanakkor a 2022. év végéig építési engedélyt kapott projektek esetében 2026. december végéig megfizetett vételárrészletekre is a csökkentett adótartalmat szükséges megfizetni.
  • Az 5%-os áfát vissza is kaphatja a család, amennyiben CSOK támogatást is igényelt a vásárláshoz. Az adó-visszatérítési támogatást 2022. december végéig lehet igényelni.
  • Az építkezések 27 százalékos áfa tartalmát is vissza lehet igényelni legfeljebb 5 millió forint értékhatárig. Ezen támogatás is lejár 2022. végén, a kérelmet ezen időpontig be kell nyújtani a bank felé.
  • A CSOK támogatásból lakást vásárlók számára a vagyonátruházási illetéket is elengedik, a vételár 4 százalékának megfizetése alól mentesülnek az érintett családok. A támogatás igényléséhez kapcsolódóan jelenleg nem tudunk határidőről.
  • Az Otthonfelújítási támogatás kihasználásával a gyermeket nevelők otthonuk korszerűsítéséhez, modernizálásához kapnak kedvezményt. A felújítási költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot utólag visszatérít az állam az érintetteknek. A támogatást 2022. december 31-ig lehet igényelni.
  • A Babaváró hitel nem egy klasszikus lakáscélú támogatás, a kapott összeg ugyanis szabadon felhasználható. A legtöbb fiatal pár azonban valamilyen lakáscélja megvalósítására költi el a kapott pénzt. Emiatt szokták a lakástámogatások között is emlegetni ezt a konstrukciót. A Babavárót 2022. december végéig lehet igényelni.
  • A Zöld hitel a modern, energiatakarékos új építésű ingatlanok vásárlására, illetve építésére lehet fordítani. A kedvező konstrukció igénylésének nincs határideje, ugyanakkor van egy 200 milliárd forintos keretösszeg, amelyet nem haladhat meg a kedvezményes hitelből kifolyósított összeg.

A fent felsorolt 10 támogatásból 8 valamilyen formában megszűnik, vagy átalakul az idei év során. Már ez is mutatja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentésének milyen óriási hatása lehet az ingatlanpiacra és a családok életére. (Természetesen az egyes támogatások eltérő időpontokban szűnnek meg, illetve a a kivezetés hatása is nagyon különböző lehet.)

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Mely állami támogatások járnak le az idei évben?

De mely lakástámogatások, kedvezmények járnak le idén? (Legalábbis a jelenleg ismert jogszabályok, feltételek alapján.)

A Falusi CSOK-ot még fél évig lehet igényelni

A vidéki kisebb települések és tanyák felvirágoztatásának céljából emelt összegű csok támogatást vezettek be, melynek a neve Falusi CSOK. A kedvezmény egyáltalán nem nevezhető marginálisnak, az MNB kimutatása szerint 2021. második negyedévében 15 milliárd forint értékben folyósítottak ilyen kedvezményt, ezzel a legnépszerűbb a lakáscélú támogatások között. Ez már jól mutatja, hogy bármilyen változás komoly hatást gyakorolhat az egész ingatlanpiacra.

A Falusi CSOK keretében a családok gyakorlatilag megkaphatják az új lakásokra járó teljes támogatási összeget, amennyiben használt lakást vásárolnak és ezzel egy időben korszerűsítik, bővítik azt. (Fontos, hogy vásárlásra a támogatási összegnek legfeljebb a fele fordítható.) Ez a pénzösszeg az érintett kisebb településeken jóval komolyabb segítséget jelenthet, hiszen a vételár jóval kedvezőbb, mint a nagyobb városokban. A kedvezményt kizárólag bővítésre és/vagy korszerűsítésre is lehet igényelni, ebben az esetben azonban a teljes támogatási összegnek a felét kaphatják meg a családok.

A Falusi CSOK kivezetése hatással lehet a támogatott hitelekre is, hiszen a CSOK-hitel ezen kedvezmény mellé is igényelhető. Vagyis a második félévtől nem csak az emelt összegű támogatástól, hanem az ahhoz kapcsolódó támogatott hiteltől is eleshetnek az érintett családok.

A 2022-ben lejáró lakástámogatások

Áfa csökkenés és adó-visszatérítési támogatás még az idei évben

Az új lakások áfacsökkentése – 27 százalékról 5 százalékra mérsékelték – 2022. év végéig lesz érvényben. Ez azonban nem az adásvételi szerződés megkötésére, vagy a vételár megfizetésére vonatkozó határidő. Ugyanis a 2026. december végéig megfizetett vételárrészletekre még az 5 százalékos áfa lesz érvényben, amennyiben a projekt 2022. december végéig megkapta a végleges építési engedélyt. Vagyis ez a 2022-es határidő inkább a vállalkozókra, építtetőkre vonatkozik, mint a vásárlókra.

Új lakások esetében a vételár, építési költségek áfa tartalmát vissza lehet igényelni, ezen adó-visszatérítést 2022. december végéig lehet igényelni. Vagyis ezen támogatás kihasználásánál mindenképpen figyelni kell a határidőkre is. Ráadásul ezen kedvezményt a CSOK támogatás igénylésével egy időben lehet benyújtani – amennyiben CSOK-ot is kér a család -, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az áfa-visszatérítést kérelmezők számára a sima CSOK támogatás igénylésére vonatkozóan is szigorú határidő van érvényben.

Felújítási támogatás 2022. december végéig

A gyermeket nevelők otthonuk korszerűsítésére 2022. december végéig igényelhetnek támogatást a Magyar Államkincstártól. Ráadásul az otthonfelújítási támogatás a költségek utólagos visszatérítését jelenti, vagyis a munkálatokat már a kérelem beadása előtt be kell fejezni.

Vagyis számos komolyabb korszerűsítést már most el kell kezdeni – vagy legalább a mesteremberektől az ajánlatokat bekérni – annak érdekében, hogy időben be lehessen adni a kérelmet a Magyar Államkincstár felé. A kedvezmény összege a munkálatok teljes költségének a fele, de legfeljebb 3 millió forint, nem érdemes elbukni ezt a pénzt a határidők miatt.

A munkálatok előfinanszírozásara fix 3 százalékos kamatozású támogatott hitelt vezettek be. Természetesen ezen kölcsönt sem lehet igényelni a vissza nem térítendő támogatás igénylési határidejének lejáratát követően.

A kamatmentes Babaváró hitelt is idén lehet még kihasználni

A Babaváró kamatmentes 10 millió forintját is az idei évben igényelhetik a fiatal párok. A futamidő első 5 évében a hitel kamatmentes, ha ezen időszak alatt gyermeke születik a párnak akkor a kedvezmény a lejáratig megmarad. Ráadásul a tartozásból is elengednek a második illetve harmadik baba érkezésekor.

A konstrukció szabad felhasználású, mégis nagyon  sokan lakáscélra fordítják a kapott összeget. Ez részben annak is köszönhető, hogy a kapott pénz részben a vásárláshoz szükséges önerőt is helyettesítheti: a Babaváró összegének 75 százaléka ugyanis önerőnek minősül, míg 25 százaléka tekinthető jelzáloghitelnek. Emiatt jelentős mértékben csökkenhet a lakásvásárláshoz szükséges tényleges saját megtakarítás összege. (A Babaváró önerőként történő felhasználásáról ebben a cikkben írtunk.)

Az új lakáscélra fordítható Zöld hitel kerete rohamosan fogy

A Zöld hitel az energiatakarékos új építésű lakások vásárlására, építkezésre fordítható. A kölcsön összege legfeljebb 70 millió forint lehet, a kamatozás pedig a futamidő alatt fix, 2,5%. Nincsen gyermekre vonatkozó elvárás, vagyis egyedülállók, gyermektelenek is ki tudják használni a kedvező konstrukciót. Elvárás a lakás energiaigényére van: kizárólag alacsony energiaigényű lakás finanszírozható a kölcsönből. (Az épület energetikai besorolása el kell érje a „BB” kategóriát, a primer energiafogyasztás pedig legfeljebb 90 kWh/év/m2 lehet.)

A konstrukció igénylésére nincs határidő, viszont van egy 200 milliárd forintos keretösszeg, amelynek kimerülése esetén több ilyen kölcsönt nem lehet felvenni. A jelenlegi komoly érdeklődés mellett a keret akár 2022. nyarán kimerülhet. Ebből a szempontból pedig már valóban tekinthetünk úgy erre a kedvezményes hitelre, mint ami az idei évben kifut.

Milyen hatása lehet a támogatások meghosszabbításának?

Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentése alapján a kormány – választási győzelme esetén – meghosszabbítaná az összes lejáró családtámogatást. Ezzel több millió forint támogatást biztosítva a családok részére lakáscéljuk megvalósításához a jövő évben is. Az érintett háztartások jobb helyzetbe kerülnek, nem kell most kapkodniuk, sietniük a lakásvásárlással, vagy épp az építkezéssel. Az elkapkodott döntés sokszor nem vezet jóra – inkább többet fizetve, nem az ideálisat választva… -, vagyis ez a lépés mindenképpen segítséget jelent a támogatásra jogosultak számára.

Ugyanakkor csak a támogatások hosszabbítása miatt nem érdemes kivárni a lakáspiacon. A jelenlegi anyagáremelkedés, illetve a mesteremberek díjának növekedése miatt várhatóan a lakásárak is tovább fognak emelkedni. Ezt a folyamatot önmagában fokozhatja a lakáskedvezmények meghosszabbítása is, hiszen a várakozásoktól eltérően nem csökken a családok által lakásra elkölthető pénz összege. Ha megvan a lakáscél, akkor bizony érdemes lépni, hiszen a lakásárak érdemi esésére nem igazán lehet számítani.

A gyorsaság fokozottan fontos lehet a támogatásra nem jogosult érdeklődők számára. Bizony csalódhatnak azok, akik a lakásárak esésére számítottak a jövő évben a támogatások kivezetése miatt. (Van néhány tényező, ami az ingatlanárak esését segíti elő, de számos árfelhajtó hatást is meg lehet figyelni jelenleg.) Számukra a kivárás jelen helyzetben ugrás a bizonytalanba.

A felújítást, korszerűsítést tervezők jelenleg nagyon nehezen találnak mesterembert: a felújítási támogatás és az új lakások építése lefoglalja a kapacitás egy jelentős részét. Ha megmaradnak a támogatások, akkor a helyzet nem fog változni, a kivárás tehát ebben a helyzetben sem tűnik jó lépésnek.

A bejelentésben rengeteg a még nem ismert tényező:

  • A választási győzelem esetén hosszabbíthatna a kormány.
  • Mely támogatások lennének tényleg meghosszabbítva?
  • Mit jelent a kibővítés és felerősítés?

Ezen tényezők ismerete nélkül nehéz értékelni a várható hatásokat, márpedig a választások előtt biztos nem kaphatunk érdemi választ ezekre a kérdésekre. Egy dologról nem szabad megfeledkezni: a Zöld hitel nem kormányzati támogatás, a 200 milliárd forint összegű keretet a jegybank biztosítja, ha az elfogy, akkor az MNB dönthet a források kibővítéséről. Vagyis egy kormányzati bejelentés nem jelenthet garanciát ennek a kedvezmények a folytatására. Márpedig a Zöld hitel kimerülésével az új lakásokhoz piaci lakáshitelt kellene igényelni, ami a jelenlegi piaci folyamatokat elnézve jelentősen megdrágulhat az év második felére.

Éppen ezért a bejelentést érdemes a helyén kezelni, a részletek ismerete nélkül nem szabad elhamarkodottan dönteni. A Bankmonitor szakértői azt javasolják emiatt senki se bolygassa fel eddigi terveit. Ilyen lépésen legfeljebb a további részletek ismeretében lehet elgondolkodni.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés