Betöltés
loading

Illetékmentességet is kaphatnak a lakásvásárláshoz csok-ot igénylők!

Novák Katalin újabb családtámogatási kedvezményt jelentett be: a jövő évtől a lakásvásárlások után nem szükséges megfizetni az illetéket mindazoknak, akik csok támogatás igénybevételével vásárolják meg otthonukat. Az új támogatás nem csak az új építésű házat vásárlóknak jelenthet nagy segítséget, a kedvezmény a használt lakásba költözők számára is elérhető lesz. Ez alapján egy 50 millió forint értékű lakás megvásárlásakor az illetéken 2 millió forintot lehetne spórolni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Tovább bővül a jövő évtől elérhető család-, lakástámogatások köre: a jövő évtől vásárolt lakások után nem szükséges megfizetni a visszterhes vagyonátruházási illetéket, amennyiben csok támogatást – családi otthonteremtési kedvezményt – is igényelt a család a lakás megszerzéséhez.

Kik igényelhetik a kedvezményt? 

Mindenki számára illetékmentes lesz a lakásvásárlás, aki csok támogatást is kér új otthona megvételéhez. Vagyis a már gyermeket nevelő házaspárok, élettársak és egyedülálló szülők is jogosultak lehetnek erre a kedvezményre. Emellett azok a házaspárok is jogosultak az illetékmentességre, akik a jövőben szeretnének gyermeket és csok támogatást is igényelnének vállalt gyermekükre. (Fontos, hogy vállalt gyermekre csak házaspárok igényelhetnek csok-ot, így csak ők kaphatják meg az illetékmentességet is.)

Az illetéket nem csak az új építésű-, hanem a használt lakások esetében is elengedik. Vagyis erre a támogatásra minden gyermeket nevelő jogosult lehet – az ingatlan építési évétől függetlenül -, aki lakóingatlant venne.

Mit jelent ez egy vevő számára?

Az illetéket utólag, a vételár alapján, annak megfizetését követően szükséges rendezni, vagyis az ingatlanok eladási árára közvetlen hatással nincsen. Ami jó hír, hogy az illetéke elengedésre kerül, azt nem szükséges megfizetnie a vevőknek. (Szemben például a felújítási támogatással, melyet utólagosan térít vissza a benyújtott számlák alapján az állam, azaz azt ki kell fizetnie az igénylőnek.)7

Emiatt a lakás vételára nem változik, a kapott támogatás a szükséges önerő nagyságát – amennyiben részben lakáshitelből történne a vásárlás – sem befolyásolja. Ettől függetlenül ez egy komoly segítség, hiszen az illeték megfizetésére már a vásárláskor félre kell tenni a szükséges összeget. (Egy 50 millió forintos lakás megvásárlásakor a vételár 4 százalékát, azaz 2 millió forintot kellene standard esetben kifizetni.) Ezt a “felszabaduló” pénzt akár a vételárba is be lehetne forgatni önerőként, ennyivel csökkentve a szükséges lakáshitel összegét.

2 millió forinttal kisebb hitelösszeg – ez megfelel egy 50 millió forint összegű lakás illetékének -miatt havonta akár 11 ezer forintot lehet spórolni egy 20 éves futamidejű lakáshitelnél. (Ennyi a különbség egy 20 millió és egy 18 millió forintos 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete között.) Ez pedig komoly könnyebbség lehet minden lakásvásárlás előtt álló család számára.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • KonyhaKontrolling Teslát vettem havi 24.000 ezer forintért – vagy elszámoltam?

  Az elektromos autók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Éppen ezért Graham Stephan ingatlanügynök-youtuber elkészítette a videót, amiben kiszámolta, hogy az újonnan vásárolt Tesla Model 3-a az első évben csupán 78 dollárjába, körülbelül 24.000 forintjában kerül havonta. Ugyan követem Graham csatornáját, és azt gondolom, hogy minőségi tartalmat gyárt, de azt kell, hogy mondjam, a közgazdasággal hadilábon áll. Tovább olvasom "Teslát vettem havi 24.000 ezer forintért – vagy elszámoltam?" →