6 szempont, ami alapján érdemes bankszámlát választani

6 szempont, ami alapján érdemes bankszámlát választani
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-09
 

Napjainkban a mindennapi élet szerves részévé vált a bankszámla. A legtöbben oda kapjuk a fizetésünket és onnan intézzük a vásárlásainkat, egyéb kiadásainkat. Sokan azonban a bank, a számla kiválasztásánál nem eléggé körültekintőek. Emiatt előfordulhat, hogy drága csomagunk van, nehezen használható kiegészítő szolgáltatásokkal, ami teljesen megfelelő lehet másnak, de számunkra nem a legjobb megoldás. Megmutatjuk, hogyan érdemes bankszámlát választani, így tényleg mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbbet.

1. Határozzuk meg előre, hogy mire használjuk majd a bankszámlát

Először is döntsük el, hogy mire használnánk a számlát. Teljesen más lehet az ideális megoldás számunkra abban az esetben, ha a mindennapi pénzügyeinket szeretnénk az új számlánkon keresztül intézni, vagy épp valamilyen speciális célból, különleges okból nyitnánk meg az új csomagot. Persze a célt is érdemes alaposan átgondolni, hiszen lehet jobban megérné az adott bankszámlán nem csak azt a pár dolgot intézni, ami miatt a számlanyitás mellett döntöttünk.

Sokan például csak azért nyitnak számlát, mert a jövedelmüket a munkáltató kizárólag átutalással hajlandó kifizetni. Ha viszont már számlát nyitunk, akkor érdemes átgondolni milyen egyéb pénzügyi műveleteket – vásárlás, csekkek befizetése… – lehetne még a bankon keresztül intézni.

Mi most elsősorban a mindennapi pénzügyek lebonyolítására alkalmas számla kiválasztását nézzük végig.

Hirdetés

Hirdetés

2. Elemezzük ki pénzügyi szokásainkat

Több hónapra visszamenőleg részletesen nézzük meg a pénzügyi döntéseinket, szokásainkat. Ha már van bankszámlánk, akkor annak kivonatai segítségünkre lehetnek. Ha viszont nincs ilyen „segítségünk”, akkor érdemes összeírni az elmúlt 3-4 hónap valamennyi pénzügyi döntését.

Ezáltal meg tudjuk mondani, hogy rendszeresen milyen bevételeink és kiadásaink vannak. Sőt a költéseink további vizsgálata is szükséges, ugyanis egészen pontosan tételesen meg kell tudnunk mondani, hogy mire, mennyit költöttünk.

Nagyon fontos, hogy az egyszeri, nagyon ritkán előforduló tételeket elkülönítsük a többitől. Ezeket ugyanis nem szükséges figyelembe venni a döntésünk során. Például autót, háztartási gépet nem vesz minden hónapban az ember, ezekkel a kiadásokkal nem szükséges foglalkozni a számlaválasztás során.

Ugyanakkor fontos, hogy ne csapjuk be magunkat, a valós pénzügyi szokásaink mérjük fel. Ha például rendszeresen havonta háromszor veszünk fel készpénzt a jelenlegi számlánkról, akkor azt tekintsük a mi jelenlegi pénzügyi szokásunknak.

A bevételeinket eléggé pontosan meg tudjuk mondani, a kiadásainkat azonban sokszor rosszul mérjük fel. Emiatt érdemes lehet 3-6 hónapon keresztül felírni a tényleges költéseinket. Minden nap végén jegyzetet készíteni az aznapi tételekről, így egy nagyon pontos képet kaphatunk a tényleges pénzügyi szokásainkról. Ez nem csak egy bankszámla kiválasztásában nyújthat jelentős segítséget, hanem a későbbi költségtervezésünkben, kiadásunk optimalizálásában is hasznos lehet.

 3. Válasszuk ki a megfelelő bankszámlát

Ha megismertük a pénzügyi, bankolási szokásainkat, akkor keressük meg, hogy melyik számla felel meg leginkább számunkra. Természetesen majd minden bankszámla alkalmas a különböző megbízások, tranzakció lebonyolítására, az ár azonban egyáltalán nem mindegy. Az ideális számla kiválasztásával éves szinten akár 10-30 ezer forintot is spórolhatunk.

Ehhez azonban meg kell nézni a legtöbb banki hirdetményt, kondíciós listát, amely tartalmazza az egyes díjtételeket. Ezek után pedig ki kellene számolni a tényleges havi megbízásaink költségét. Ennél egy jóval egyszerűbb módszer, ha egy összehasonlító kalkulátort – például a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátorát – használunk. Megadjuk, hogy mire és hogyan használnánk a számlát, majd megkapjuk, hogy milyen költségünk lenne havonta az egyes bankszámlák választásával.

  4. Módosítsunk a pénzügyi szokásainkon, ezzel tovább csökkenthetjük a költségeket

Ha már megtaláltuk a jelenlegi szokásainkhoz legjobban illeszkedő bankszámlát, akkor érdemes elgondolkodni azon is, hogy kisebb változtatásokkal mennyit spórolhatunk meg. Pénzügyi szokásaink átalakítását alaposan át kell gondolni, nem biztos, hogy az egyes módosításokat meg tudjuk valósítani.

Például érdemes minél több megbízást elektronikus csatornán – netbank, mobilalkalmazás – keresztül megadni személyes, bankfióki ügyintézés helyett. Emellett a jogszabályi havi két díjmentes – maximum összesen 150 ezer forint összegű – készpénzfelvételt kihasználni. Lehetőleg ennél több alkalommal, illetve nagyobb összeget ne vegyünk fel bankautomatából.

A legolcsóbb számlacsomag kiválasztásával és szokásaink apróbb módosításával akár teljesen ingyenessé tehetjük bankszámlánk, ezzel akár 40 ezer forintot is spórolhatunk évente.

5. Ne csak pénzügyi szempontok alapján válasszunk

Megtaláltuk a szokásainknak leginkább megfelelő bankszámlát, így azt is gondolhatnánk mehetünk a bankfiókba számlát nyitni. Azonban van számos nem anyagi szempont, amit még mérlegelnünk kellene. 

Például, hogy hol van a hozzánk legközelebbi fiókja az adott banknak? Elképzelhető, hogy órákat kellene utaznunk, amíg eljutunk a bankfiókhoz, ami nem szerencsés, ha valamit személyesen kellene elintéznünk. Az sem lényegtelen, hogy hol vannak automaták, hiszen jellemzően saját ATM-ből olcsóbban vehetünk fel pénzt a számlánkról.

Az is lényeges szempont, hogy mit tudunk elintézni netbankon, telefonbankon keresztül. (Ez még fontosabb akkor, ha a bank fiókja messze van tőlünk.) Fontos még, hogy mennyire tudjuk használni a pénzintézet elektronikus csatornáit, mennyire tetszik nekünk a bank internetes felülete? A legtöbb bank honlapján található demo verzió a netbankjáról, érdemes lehet kipróbálni azt is, mielőtt döntést hoznánk. Rengeteg vesződségtől, kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunk, ha ezeket az elemeket is figyelembe véve választjuk ki az új bankszámlánkat.

6. Rendszeresen vizsgáljuk felül, hogy megfelelő-e bankszámlánk

Rendszeresen – akár évente – vizsgáljuk felül korábbi döntésünket. Sokan a számlanyitást követően már nem foglalkoznak a költségekkel, bankolási szokásokkal. Elképzelhető azonban, hogy később a számlánk díjai megemelkednek, megváltoznak pénzügyi szokásaink, vagy új, olcsóbb ajánlatot vezet be egy másik bank, emiatt a meglévő bankszámlánk már nem a legmegfelelőbb számunkra.  

Éppen ezért rendszeresen érdemes a fenti pontokon végigmenve megnéznünk, hogy aktuálisan melyik banké a legjobb ajánlat. Ez alapján pedig eldönthetjük, hogy bankot váltunk-e vagy sem. Szerencsére az egyszerűsített bankváltás bevezetése óta relatív egyszerűen, egy nyilatkozat kitöltésével a legtöbb szolgáltatást át lehet helyezni az újonnan nyitott számlánkra.

+1. Milyen speciális esetekben érdemes külön számlát nyitni?

Az első szempont a számlanyitás során az, hogy mire használnánk, milyen célból nyitjuk a bankszámlát? Van azonban néhány olyan speciális élethelyzet, amikor ugyancsak érdemes lehet új bankszámlát nyitni.

Hitel igénylése miatt is nyithatunk új bankszámlát. Elképzelhető, hogy a legkedvezőbb személyi kölcsönt nem a saját bankunk kínálja számunkra, de a hitel igénylésének feltétele, hogy az adott pénzintézetnél számlát nyissunk.  Ugyanakkor nem akarjuk feltétlenül átvinni az új bankhoz a teljes számlaforgalmunkat, mert a jelenlegi számlánk nagyon kedvező, vagy mert épp ott vettük fel korábban lakáshitelünket.

Ebben a helyzetben olyan számlát kell az új banknál választanunk, amely jelen esetben – a törlesztőrészletnek megfelelő összeg érkezne csak a számlára havonta – a leginkább megfelelő.

Fontos, hogy a bankszámla aktív használatáért a hitelhez kapcsolódóan is kedvezményt adhatnak a bankok. Ezt is figyelembe kell vennünk akkor, amikor arról döntünk, hogy milyen tranzakciókat indítsunk az új számlánkról.

Bármilyen célból nyitnál számlát érdemes a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátorával megkeresned a céljaidnak, szokásaidnak leginkább megfelelő csomagot, több tízezer forintot spórolhatsz egy jó választással.

 

  

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés