Betöltés
loading

Bankot váltanál, mert nem vagy elégedett? Egyszerű a dolog!

Drágállod aktuális bankszámlád költségeit? Esetleg túl gyakran fordulnak elő olyan technikai malőrök, amelyek miatt nem használhatod a netbankot, esetleg nem tudsz fizetni a bankkártyáddal? Ilyenkor dönthetsz úgy, hogy másik bankot választasz, és a továbbiakban máshol tartod a pénzed. Ráadásul a váltás egyszerűbb, mint ahogy azt sokan gondolják. Megmutatjuk, mire számíthatsz ebben a helyzetben.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Több oka is lehet annak, hogy valaki elégedetlen jelenlegi bankjával, ezért úgy dönt, máshol vezeti tovább a bankszámláját. A váltás mellett szólhat például, ha más bank lényegesen kedvezőbb áron kínál számlavezetést, hiszen a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor adatai szerint éves szinten több tízezer forintot számít kiadási oldalon, hogy hol vezetjük a számlánkat. Még csak az sem garancia a legjobb ár/érték arányra, ha egy bankszámla havidíj-mentes, hiszen az igazán nagy költség a bankkártyákkal és a tranzakciós díjakkal kapcsolatos.

A bankok pénzt kérnek az állandó átutalásokért, a csoportos beszedési megbízásokért, az egyszeri utalásokért – netbankos, telefonos, bankfióki –, az ATM-ből történő készpénzfelvételnek, az SMS értesítéseknek és a bankkártyának is lehetnek díjai, mint ahogy a bankkártya és a netbank használata is pénzbe kerülhet. Ezeknek a tételeknek egy része fix – pl. netbank havi díja, bankkártya kibocsátási és éves díja –, míg a többi a tranzakciók számától és értékétől függ.

Éppen ezért a banki költségek sokszor teljességgel átláthatatlanok, így az ügyfelek nehezen tudják előre felmérni, hogy az egyéni bankolási szokásaik alapján mennyit is fognak végül fizetni. Sokan csak akkor szembesülnek a tényleges költségekkel, amikor meglátják a havi számlakivonatot.

Persze van lehetőség előre tájékozódni, hiszen a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorban beállíthatod a bankolási szokásaidnak megfelelő paramétereket, a program pedig kiszámolja, hogy ez alapján pontosan mennyit kellene fizetned az egyes bankok számlái esetében. Ha szerencséd van és megfelelsz – a nem túl szigorú – feltételeknek, akkor akár 2 évig teljesen ingyenes számlát is találhatsz, ahol nem csak havi díj nincs, hanem a legtöbbek által használt tranzakciók is díjmentes. (Még a jogszabályban rögzített bankadót és tranzakciós illetéket sem kell megfizetned.)

Nem kell félni a bankváltástól sem!

Előfordulhat, hogy egy kedvező költségű, vagy akár ingyenes bankszámla bármennyire is csábító, a bankváltással járó mizériát valaki csak ezért nem vállalja be. Ám már évek óta működik az egyszerűsített bankváltás lehetősége, aminél mindössze annyi a feltétel, hogy a számlák pénzneme azonos legyen. Ráadásul az egész folyamat két hét alatt lezongorázható!

Az egyszerűsített bankváltást az új számla megnyitásakor kezdeményezheted a kiválasztott pénzintézet bármelyik fiókjában. Itt kapsz egy „Számlaváltási meghatalmazás” nyomtatványt, amivel meghatalmazod az új számlavezető bankodat az ügy elintézésével. A nyomtatványon kérheted, hogy a procedúra végén a régi számládat szüntessék meg, ám ez utóbbi feltételeiről később még részletesen írunk.

Számlaváltásnál mindig felmerül a kérdés, hogy mi lesz a régi számlán lévő csoportos beszedési, rendszeres átutalási vagy egyéb fizetési megbízásokkal? Jó hír, hogy kérheted, a régi bankod ezeket adja át, az új bank pedig beállítja mindegyiket a számládon. A legjobb az egészben az, hogy értesítik a közmű-szolgáltatókat, a biztosítókat és minden más érintettet a számlaváltásról, így nem kell egyenként megkeresned mindegyiket.

A procedúra végén a régi bank átutalja a fennmaradó egyenleget az új számládra, majd ha kérted, megszünteti a már feleslegessé vált számlád. Persze ennek vannak feltételei: nem lehet a számlaegyenleg negatív, nem lehet a számlán lekötött betét vagy folyószámlahitel tartozás, de az is probléma, ha a számla hagyatéki eljárásba lett bevonva, esetleg részben vagy egészben zárolt.

Milyen költségei vannak a bankváltásnak?

A bankváltásnak nincs díja, de a régi bankszámla megszüntetésének többféle költsége is lehet. Ilyen például a bankszámla számlavezetési díja, amit általában minden megkezdett hónap után kell fizetni, vagy számlán található összeg átutalásának díja az új bankszámlára.

Bankszámla kalkulátor
Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Fontos könnyítés a CIB bankszámláknál!

Mivel a járványhelyzetben a napi pénzügyek intézése is más, illetve sajnos sokak jövedelmi helyzete is megváltozott, a CIB Bank most nem várja el azoktól az ügyfeleitől a kedvezményes számlavezetési díjak...

Ez most a 10 legolcsóbb bankszámla Magyarországon

Ebben a cikkben összegyűjtöttük, melyek most a legkedvezőbb bankszámlák a számtalan elérhető piaci ajánlat közül. Érdemes mindenkinek elolvasnia, mert aki okosan választ, az több tízezer forintot is nyerhet az évek...

Blogajánló
  • alapblog Vége a visszaesésnek

    Áprilisban jött a nagy ütés a boltokra. Skandinávok jól megúszták, ahogy a németek is, a magyar visszaesés is kicsi a körülményekhez képest. Ezeken a helyeken... The post Vége a visszaesésnek appeared first on alapblog.