Milliókkal drágábban kel el a ház, ha figyelünk a szigetelésre

Milliókkal drágábban kel el a ház, ha figyelünk a szigetelésre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-09 Frissítve: 2021-07-01
 

A hőszigetelt családi házak átlagosan 15%-kal drágábban értékesíthetők – derül ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép.hu közös felméréséből. Egy 100 négyzetméteres házat akár 3 millió forinttal is magasabb áron tudnak eladni, ha az megfelelően hőszigetelt, ami azt jelenti, hogy az energiahatékonyságba fektetett összeg az ingatlan eladási árában akár kétszeresen megtérül.

Minden 5. családi házat hirdetünk energiahatékonyként

 A Knauf Insulation és az Otthontérkép.hu elemzéséből kiderült, hogy országos átlagban a családi ház hirdetések 21%-ában tüntették fel a hőszigetelés meglétét. Érdekesség ugyanakkor, hogy az észak-keleti országrészben több hirdető utal ingatlanának energiahatékonyságára.

Az Otthontérkép.hu szakemberei szerint e mögött az állhat, hogy az átlagosnál rosszabb ingatlanállománnyal rendelkező térségekben a hőszigeteléssel épült ingatlanok aránya alacsonyabb, így a hőszigetelés megléte fontosabb, árnövelő hatása az ingatlan értékesítéskor is jobban érvényesül.

Hirdetés

Hirdetés

 Van, ahol 25%-kal is többet ér egy hőszigetelt családi ház

A hőszigetelés nélküli családi házakat országosan, átlagosan 204 000 forintos négyzetméteráron lehet értékesíteni, addig a hőszigetelt ingatlanok 15%-kal magasabb átlagáron, négyzetméterenként 233 000 forintos áron kelnek el. A hőszigetelés árnövelő hatása a jellemzően rosszabb ingatlanállománnyal bíró régiókban a legszembetűnőbb. Ezen országrészekben akár 20-25% is lehet a különbség egy azonos tulajdonságokkal bíró hőszigetelt és nem hőszigetelt családi ház ára között.

A kistelepüléseken nagyobb a szigetelés értéke

Az elemzés rámutatott arra is, hogy nemcsak megyei szinten, hanem településtípusonként is különbségek mutatkoznak a hőszigetelt és a nem hőszigetelt családi házak áraiban. Míg a megyei jogú városokban 10%, a városokban pedig 14% a hőszigetelés árnövelő hatása, addig a községekben már akár 24%-kal drágábban is értékesíthető egy megfelelően hőszigetelt, rezsibarát és pénztárca kímélő otthon.

A Knauf Insulation Kft ügyvezető igazgatója, Aszódy Tamás szerint egy átlagos, 100 négyzetméteres Bács-Kiskun megyei ház piaci értékét akár 5,5 millió forinttal növelheti a hőszigetelés, míg egy ekkora családi ház szigetelése nagyságrendileg 1,5 millió forintba kerül. Ezen felül, egy 15-20 centiméteres szigeteléssel a fűtési költségek akár 40-50%-kal csökkenthetők, ami azt jelenti, hogy 8-10 év alatt megtérülhet a beruházás költsége. Sőt, a 30 éves élettartam alatt, mint a hőszigetelésbe fektetett forint további 3-7 forint hasznot hoz.

Attól, hogy drágább még nem kel el lassabban

Annak ellenére, hogy a hőszigetelt otthonokat drágábban kínálják eladásra tulajdonosaik, az árkülönbség és a magasabb ár nem jár az eladási idő növekedésével.

Az ingatlant vásárlók egyre inkább elvárják, hogy a kiszemelt otthon hőszigeteléssel rendelkezzen, mert egyre inkább felértékelődik a fogyasztás, akárcsak egy autó esetében. Ezért hajlandók is magasabb árat fizetni, és a kereslet miatt nem is kell többet várni az értékesítésre – mondta el Mester Nándor, az Otthontérkép.hu vezető elemzője.

Egy lakástakarékkal az állami támogatásnak hála, már 5 év alatt, havi 20 ezer forint befizetés mellett elérhető a 1,5 millió forintos megtakarítás a hőszigetelésre. Abban az esetben, ha házat vennénk, akkor a magasabb vételár sem jelenthet problémát, ugyanis nagyon kedvező feltételekkel vehető fel lakáshitel.

A minősített családi házak fele jelentős korszerűsítésre szorul

 Magyarországon mintegy 2,85 millió családi ház épült, amelyekben közel 7 millió ember él. Iparági statisztikák szerint ezen lakóingatlanok 80%-a energiahatékonysági szempontból korszerűtlen. A Lechner Tudásközpont adatai alapján 2016 januárja óta 68,5 ezer családi házra vonatkozó energetikai tanúsítványt adtak ki. Ebből mindössze 0,7% kapott AA vagy annál magasabb minősítést, a BB kategóriának 1% volt a részesedése, míg a korszerű minősítést további 16% kapott. Az átlagos és annál rosszabb minősítést a házak 72% kapott, vagyis komoly igény mutatkozik a korszerűsítésre.

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés