8 elengedhetetlen dolog vállalkozói hiteligényléshez

8 elengedhetetlen dolog vállalkozói hiteligényléshez
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-02-16 Frissítve: 2021-10-08
 

A bankok szeretik magukat úgy hirdetni, hogy „akár 2 héten belül is” pénzhez juthat vállalkozásod … csak azt felejtik el hozzátenni, hogy „abban az esetben, ha minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll”. Hiteligénylés előtt a következő papírokat kell előkészítened cégedről, hogy ne kelljen bosszantó módon többször a bankfiókba rohangálnod, és a 2 hét tényleg 2 hét legyen.

Új év, új lendület, új beruházási tervek, és ehhez kapcsolódóan új hiteligény

Egy vállalkozói hitel megszerzése sokszor bonyolult és macerás folyamat, sok bosszúsággal járhat. Az alábbiakban összeállítottunk egy listát, melyen olyan banki dokumentumigényeket soroltunk fel, amikre biztosan szükséged lesz, ha hitelt szeretnél vállalkozásod számára igényelni. Ha ezeket már a hiteligény benyújtásakor prezentálni tudod a banknak, rengeteg időt spórolhatsz meg magadnak.

Dokumentumok, melyet biztosan kérni fog tőled egy bank, ha hitelt szeretnél vállalkozásodnak

  1. A vállalkozás alapító okiratának másolata
  2. A cég képviseletére jogosult hiteles aláírási címpéldánya
    – nem kell otthagyni az eredeti példányunkat, elég ha bemutatjuk, s a bank helyben készít róla magának egy másolatot.
  1. Legutóbbi 2 lezárt üzleti év beszámolója (mérleg, eredménykimutatás, kiegészítő melléklet – ha készítettünk)
    – van olyan bank, ahol csak 1 lezárt üzleti év számaira kíváncsiak, de azért legyünk felkészültek
  1. A bekért lezárt üzleti évek főkönyvi kivonatai + a legfrissebb rendelkezésre álló főkönyvi kivonat
    – tekintve, hogy túlvagyunk 2015 év végén, hiába nem kellett még elkészíteni a zárást, a bankok azért kíváncsiak a friss számokra, jól jön, ha legalább egy előzetes beszámolót fel tudunk mutatni 2015 év végéről is
  1. A bekért lezárt üzleti évek vevő-szállító analitikája + egy friss vevő-szállító analitika
  2. Ha hitelünket ingatlan fedezet mellett tervezzük, szükség lesz egy 3 hónapnál nem régebbi értékbecslésre
    – Általában a bankok az általuk elfogadott értékbecslőknél megrendeltetik velünk azt. Ha rendelkezünk ilyennel és szerencsénk van, elfogadja azt a bank, így mindenképp vigyük magunkkal, ha van ilyenünk. Időben akár egy hetet is spórolhatunk a hiteligénylés folyamatán ezzel, arról nem is beszélve, hogy nem kell fölöslegesen kifizetnünk az értékbecslés díját.

Amit külső helyről kell beszereznünk:

  1. 30 napnál nem régebbi „0”-s NAV és önkormányzati (HIPA) adóigazolás
    – ezeket a papírokat szerencsés esetben azonnal kiadják a hivatalok.
  1. Ha más banknál is vezet cégünk számlát, a számlavezető bank(ok) igazolása az ott vezetett számlaforgalomról, esetleges várakozó tételekről (pl.: beszedési megbízással levonható kötelezettségünkre a levonás időpontjában nem volt a bankszámlánkon éppen elegendő fedezet ), késedelmességekről.
    – ennek beszerzése lehet az egyik legtöbb időt igénylő művelet, nem feltétlenül csipkedik magunkat a bankok olyan esetben, ha nem nálunk, hanem másnál kívánunk hitelt felvenni. Erre készüljünk fel.

… és a ráadás

Készülj fel rá, hogy kapsz egy kitöltendő „hiteligénylő adatlapot”, melynek kitöltésére szintén rá kell szánnod neked és a könyvelődnek is minimum 1-2 órát. Hogy milyen mély információkat kérnek itt cégünkről, az bankonként változó, a teljesség igénye nélkül felsorolunk párat:

  • magánszemély kezes bevonása esetén a kezes azonosítására alkalmas személyes adatai
  • 3 legnagyobb vevőnk és szállítónk megnevezése, éves forgalma
  • Információ a hiteligénylő társaság kapcsolt vállalkozásairól (ha rendelkezik ilyennel): fő tevékenység, részesedés mértéke, fennálló NAV tartozás, stb.
  • Információ a hiteligénylő társaság tulajdonosának érdekeltségi körébe tartozó társaságokról, hasonlóan a kapcsolt vállalkozásokhoz.

Igyekezzünk ezeket a papírokat viszonylag egy időn belül összeszedni. Ne járjunk úgy, hogy valamelyik keservesen beszerzett, vagy összeállított anyag idejét múlja, mire egy másikat be tudunk szerezni!

A felsorolt macerák ellenére nem kell megijedni, a hiteligénylés nem egy lehetetlen küldetés, csak felkészülten kell nekifutni. Kezd azzal, hogy megnézed, alkalmas-e céged  a 2,5%-os fix kamatozás mellett elérhető kedvezményes növekedési hitel felvételére!

Széchenyi hitel
Bankmonitor
Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés