Amin még a milliárdosok is meglepődnek

Amin még a milliárdosok is meglepődnek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-12-07 Frissítve: 2021-08-06
 

Állampapíron nem lehet veszíteni. Az állampapír biztonságos. Eloszlatunk gyorsan egy tévedést. Ha a jövőben szem előtt tartod az alábbiakat, sokat nyerhetsz.

A legnagyobb megtakarítással rendelkezők arcára is kiül a döbbenet, amikor átbeszéljük, hogy mennyit veszíthetnek egy biztonságosnak tartott befektetésen. Tévhit, hogy „az állampapíron nem lehet veszíteni”. Létezik ugyanis egy un. kamatkockázat. Ha ma megvásárolunk egy 10 éves futamidejű állampapírt (azért ilyen hosszú lejáratot, hogy „azért érdemi hozamot érjünk el”) és holnap 1%ponttal megemelkedik a hozam (kamatemelkedés, vagy csupán a megváltozott befektetői környezet miatt), akkor mi egy nap alatt veszítettünk 8-9%-ot. Amennyiben eladjuk azonnal a kötvényünket.

Nézzük meg, hogy mi történt 2016. szeptembere és novembere között. Az európai 10 éves államkötvények hozamai 0,6-0,9%pontos emelkedést mutattak, mely 5-8%-os veszteséget okozott a kötvénytulajdonosoknak.

Nem következett be semmilyen látványos pénzügyi válság. Nem volt hangos a sajtó tőzsdei zuhanásoktól. Bekövetkezett egy csendes hozamemelkedés és a kötvénytulajdonosok veszítettek…

Ellenérv: „de ha megtartom lejáratig, nem fogok veszíteni…”

Dehogynem. Ebben az esetben ugyanis folyamatosan alacsonyabb kamatot/hozamot realizálunk, mint amennyi elérhető lenne… Nem érünk el azonnali veszteséget, pusztán 10 éven keresztül a piacinál alacsonyabb hozammal beérjük. Mi ez, ha nem veszteség?

Természetesen a hozamemelkedést követheti a hozamok csökkenése és ekkor a veszteségek „eltűnhetnek”. A veszély azonban egészen kézzelfogható. Történelmi minimumon vannak a kamatok, és a hosszú távú kötvényhozamok is. Amerikában lassan indul a kamatemelés… Elég egy kisebb feszültség a pénzpiacokon és azonnal emelkednek a hozamok.

Fentiekkel nem azt szeretnénk mondani, hogy nem szabad kötvénybe fektetni. Fontos azonban tisztában lenni a kockázattal és ennek tükrében dönteni. Érdemes tudni, hogy ha befektetési alapot, illetve ezen belül kötvényalapot vásárolunk, a kockázat akkor is érint, hiszen ha a befektetési alap által tartott kötvények leértékelődnek, akkor a mi befektetésünk értéke is csökken.

1

Jó hírünk a magyar magánszemélyeknek, hogy a hosszú lejáratú lakossági állampapírok változó kamatozással bírnak, így a hozamemelkedés kockázata teljesen másképpen hat rájuk. Nemsokára erről is részletesen írunk…

Hirdetés
Hirdetés