Banki ajánlatok begyűjtése

Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Itt az idő, most kell lépni a volt devizahiteleseknek!

 • 2016-10-19
 • szerző: bankmonitor.hu

Az elmúlt években rámosolygott a szerencse a lakáshitel adósokra, napról napra olcsóbbá vált a felvett hitelek törlesztése. Ez igaz azokra is, akiknek az eredetileg devizában nyilvántartott hitelét forintosították. Ők az árfolyamkockázattól igen, de a kamatkockázattól azóta sem szabadultak meg. Mivel a látóhatáron már feldereng a kamatemelkedés réme, ezért a Bankmonitor megvizsgálta, hogy milyen stratégiát követhetnek a forintosított devizahitel tulajdonosok: hitelkiváltással még alacsonyabb törlesztőrészletre tesznek szert, amivel továbbra is óriási kamatkockázatot futnak, vagy picit drágább, de atombiztos megoldásra voksolnak és a futamidő végéig fixálják a részletüket. Egy konkrét példán keresztül bemutatjuk milyen előnnyel jár az egyik és a másik megoldás, illetve, hogy ki válthatja ki a hitelét!

A gazdaság szépsége, hogy időről-időre vagy a megtakarítóknak vagy a hitelfelvevőknek kedvez. Az utóbbi években a mélybe zuhanó alapkamat (7%-ról 0,9%-ra) ráhozta a frászt a betétesekre, a hitelben utazók viszont dörzsölhették a tenyerüket, hiszen egyre kisebb kamat mellett fizethették vissza a hitelüket.

Igen ám, de nem hihetjük azt, hogy ez a folyamat a végtelenségig tart, érezhetjük a zsigereinkben, hogy idővel a kamatok ismét emelkedni fognak. Egyre több szakember vélekedik így világszerte, mert a nagyon alacsony (akár negatív) kamatok nem tudták gatyába rázni a gazdaságokat. Sőt számos kedvezőtlen hatással is jártak, túlzott áremelkedést okoztak több megtakarítási formánál is, például a kötvényeknél. A fordulat nagyon közel van, márpedig, ha ez bekövetkezik, akkor nagyon sokat fog érni a hiteleseknek, hogy idejekorán bevédték magukat.

Hogy érinti mindez a forintosított devizahitel adósokat?

A devizahitelek forintra váltásakor az „új” hitel törlesztőrészlete 3 havonta változhat, a Budapesti Bankközi Kamatláb (BUBOR) mozgásának megfelelően, ami igen jól követi az alapkamat változását. Ennek megfelelően az elmúlt valamivel több mint másfél évben az alapkamat vágásával párhuzamosan rendre csökkentek a forintosított hitelek kamatai és törlesztőrészletei, ami elégedettségre adhat okot.

Például egy 2007-ben 20 évre felvett 7 millió forintos svájci frank alapú lakáshitel törlesztőrészlete az elszámolást és a forintosítást követően 65 ezer forintról mára 61 ezer forintra csökkent. Azonban sokan nem tudják, hogy akár a jelenlegi törlesztőrészletnél is kaphatnak kedvezőbb ajánlatot a bankoktól (1) vagy kicsiny felárért cserébe a teljes futamidőre rögzíthetik a kamatot (2).

1. Alacsony, de gyakran változó törlesztőrészlet magas kamatkockázattal

A piacon elérhető legolcsóbb, a jelenlegihez hasonlóan magas kamatkockázatú (tehát éven belül többször is változó kamatozású) hitelek törlesztőrészlete 58 ezer forinttól indul. Azaz hitelkiváltással havi szinten 3 ezer forintot, a hitel hátralevő futamideje során pedig összesen 300 ezer forintot lehet megspórolni. Ennek a megoldásnak a legnagyobb hátránya, hogy továbbra is a piaci folyamatok kénye kedve szerint nőhet vagy csökkenhet a hitel törlesztőrészlete.

2. Végig fix törlesztőrészlet kamatkockázat nélkül

Egy másik lehetőség, hogy a hitelt úgy visszük át egyik bankból a másikba, hogy a hitel kamatát a teljes hátralévő futamidőre rögzítjük. A fix kamatnak ára van, mégpedig az, hogy a betonbiztos törlesztőrészlet így némiképp magasabb lesz a mostaninál. A számok nyelvére lefordítva mindez azt jelenti, hogy 61 ezer forint helyett már 65 ezer forintot kell fizetni, és ha ezután nem változna semmi a hátralevő futamidő során, akkor összességében 500 ezer forinttal többet fizetnénk ki. Viszont alig több mint 2 százalékpontos kamatemelkedés már elég ahhoz, hogy a ma legolcsóbb ajánlat törlesztőrészlete meghaladja a végig fix kamatozású kölcsönét.

forintositott_hitel_kivaltas_20161019

Ki válthatja ki reálisan a hitelét?

A sikeres hitelkiváltásnak 4 elengedhetetlen feltétele van:

 1. Igazolt jövedelem, ami lehet munkabér vagy vállalkozásból igazolt jövedelem egyaránt.
 2. Az új törlesztőrészlet és az igazolt jövedelem aránya ne legyen magasabb, mint 30-35%.
 3. A hitel fennálló tartozása maximum a fedezetül felajánlott ingatlan(ok) értékének a 80%-át tegye ki.
 4. Végül, de nem utolsó sorban nélkülözhetetlen a makulátlan hitelmúlt, azaz hogy a hitel eddigi törlesztése késedelemmentes, amelyből következik, hogy a hitelfelvevő a negatív adóslistán (KHR) nem szerepel.

Az aktuális piaci kínálat áttekintéséhez használd az alábbi kalkulátort:

Lakáshitel kalkulátor

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:

Nincs találat a megadott paraméterek alapján.


havi törlesztő

THM

Szeretnél ingyenes tájékoztatást a fenti ajánlatokról? Add meg adataidat és szakértőnk 24 órán belül visszahív.
<< Vissza

13 Hozzászólás

 • Magdi 2016-10-19 07:53:12 - Válasz

  én már 2 éve léptem ügyvédre biztam és nyerésre állok!

 • Jutka 2016-10-19 08:26:24 - Válasz

  Miért etetik az embereket,hogy jól jártak a forintosítással?Amikor is 5 ooo ooo Ft ot rátettek egy 13 000 000 Ft os felvett hitelre.18 000 000 Ft ra hozták ki a tartozást az elszámolásnál,7 évi törlesztés után,semmi tőke nem csökkent,pedig nem csak kamatot törlesztettünk hanem tőkét is. 78 000 Ft volt a kezdő törlesztés ,jelenleg 134 000 Ft.

 • Peter Smith 2016-10-19 10:06:34 - Válasz

  A felajánlott két hitel verziói kísértetiesen hasonlítanak a 90-es évek elején az egyeduralkodó OTP ( fix 3% kamatú építési kölcsön) által felajánlott két lehetőségre. 1: fix kamat (15%) a futamidő végéig, és az adós az felvett hitellel és az addig felszámított kamataival indult. 2: változó piaci kamat vállalása- ami akkor 30% fölött is volt, de lefelezték az addig fennálló teljes tartozást, és arról indult a törlesztés.
  Egy a lényeg, a hitel adós nem jár jól egyik verzióval sem akkor sem most!!! Sajnos a történelem megismétli önmagát, úgy a pénzügyi piacon, úgy a politikai életben. Aki nyugodtan akar aludni az sohasem vesz fel többé hitelt a bizonytalanul ingadozó piaccal rendelkező Magyarországon!!!

 • Margit Margit 2016-10-19 11:08:44 - Válasz

  A BANKOK aljasak. a kormányfővel egyetembe!!!!!!!

 • Ilona 2016-10-19 13:48:10 - Válasz

  Így van, mi is így jártunk a párommal, a 2008-ban felvett hitel után, ami fizetve volt rendesen, a forintosítás után több lett, mint eredetileg volt.

 • Ildikó 2016-10-19 17:10:58 - Válasz

  És mi van azokkal akiknek már megszűnt a devizahitele ? Én felvettem 2007 ben 2 M Ft ot 10 évre. 5,5 év múlva visszafizettem a hitelt. Mindösszesen 6 M Ft ot !! Még lett volna hátra 4,5 év, de idegileg nem bírtam kivárni ! Alig akarta a bank engedni, hogy egybe kifizessem, gyűjtőszámlás 5 év et akartak velem aláíratni, hogy ne fizessem ki, ne szűnjön meg a hitel, és a szerződésnél már 17 év elkötelezettség lett volna még, amit nem írtam alá ! Már nincs hitelem ! Így a felvett 2 M Ft ra kaptak 4 M Ft hasznot félidő alatt ! Ja, hab a tortán, hogy a téves elszámolás miatt visszaküldtek majdnem 180000,- Ft ot, hogy ennyi volt a chf árrés, vagy mi ! Mit lehet ilyenkor csinálni ? Megszűnt hitel esetében van értelme pereskedni utólag ? Az biztos megtanultam a leckét egy életre ! SOHA többet 1 banktól sem felvenni semmit, sem hitelkártyát, sem mást ! Uzsorás mind !!!! Naponta küldi a sok bank az emailokat, hogy vegyek fel személyi kölcsönt. Csak tudnám honnan tudják az email címemet is ? Köszönöm, ha valaki tud válaszolni.

 • Agi 2016-10-19 18:19:59 - Válasz

  Tegnap olvastam az interneten hogy romaniaban is atvaltjak de a felvett arfolyamon ha a parlament megszavazza. Meg az ottani OTP ia

 • Istvan 2016-10-19 18:32:57 - Válasz

  A pėldåban leirt hitel köszönő viszonyban sincs a valósåggal a rafiéval biztosan nem.

 • svolik klára 2016-10-19 21:49:13 - Válasz

  kérnénk az ügyvéd címét a mink eltünt klári

 • Zsuzsa 2016-10-24 19:57:03 - Válasz

  2008-ban fölvett 5MFt (CHF-ben) hitel, forintosítva, a 100 hónap türelmi idő után (csak kamat-törlesztés) 46eFt-ról most 80eFt-ra emelkedik. És még 12 évig fizetem!!!!

 • Barcsné Merényi Edit 2016-10-25 08:37:53 - Válasz

  Kedves Magdi! Megtenné, hogy az ügyvéd elérhetőségét megírja.Sajnos én is érintett vagyok.
  Köszönöm: Merényi Edit

 • Horváth Éva 2016-10-25 09:47:17 - Válasz

  Sokan még mindig azt nézik, hogy most mennyit kell fizetni, és nem törődnek azzal, hogy összesen a felvett összeg hányszorosát fogják kifizetni.
  Miközben milliókat lehet megtakarítani egy jó szerződéssel, nem változtatnak, és a napi fogyasztásra, kényelmi dolgokra költik el a pénzüket. Úgy vélik, biztosabb nem változtatni, és nem veszik észre, hogy a hosszú futamidővel egy újabb lakás költségét ajándékozzák a banknak.
  Nem lenne értelmesebb gyermekünk lakását biztosítani ebből a pénzből?
  Válts rövidebb futamidőre, és élj a kedvező megtakarítási lehetőségekkel!

 • Funda 2016-10-26 09:05:31 - Válasz

  A végig fix törlesztőrészlet igenis létezik.
  Egy példa : 8 millió forint hitel 17 évre, havi 60000 Ft törlesztőrészlettel végig fixen!!!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket