Külföldi munkavállalás: ugrott a nyugdíj?

Külföldi munkavállalás: ugrott a nyugdíj?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-21 Frissítve: 2021-08-06
 

Magyarországon egyre többen vállalnak hosszabb-rövidebb periódusra munkát külföldön. Vajon mi lesz velük nyugdíjas korukban? Kaphatnak magyar nyugdíjat? Vagy épp ellenkezőleg: mi történik azokkal a magyarokkal, akik a jobb élet reményében külföldön élnek? A nyugdíj szempontjából elvesznek a Magyarországon töltött évek? Szerencsére az Európai Unió ezekre a helyzetekre is gondolt!

Nyugdíjfizetés

Az Európai Unión belül a szabad munkavállalás nem merül ki abban, hogy bármely uniós államban munkát vállalhatsz. Az emberöltőn át tartó munka után járó nyugdíj is jár neked, ha a 28 uniós tagállam közül valamelyikben illetve Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban dolgoztál életed során (függetlenül attól, hogy EUs csatlakozás előtt, vagy utána dolgoztál ott). Ehhez ráadásul még az ügyintézésért sem kell a néhai munkaadó országodba zarándokolnod. Elegendő, ha abban az országban kérvényezed a nyugdíjkifizetést, amelyikben éppen élsz (kivéve, ha abban az országban sohasem dolgoztál, mert ilyenkor az utolsó munkavégzés országában kell indítani a folyamatot).

Nyugdíjba vonulás előtt érdemes legalább fél évvel beadni a kérvényt. Különösen, ha kettőnél több országban is dolgoztál. Ilyenkor még tovább húzódhat az ügyintézés. Viszont mindegy, hogy Európán belül hol élsz: mindössze egy bankszámlára lesz szükséged, amire várhatod a nyugdíjad.

Ennél picit bonyolultabb, ha nem az EU-ban tervezel tovább élni, de nem megoldhatatlan. Ebben az esetben elképzelhető, hogy minden országban számlát kell nyitnod, ahol korábban dolgoztál.

Minden ledolgozott éved beszámít a nyugdíjadba, függetlenül attól, hogy melyik országban szerezted a nyugdíjjogosultságod. Van azonban pár dolog, amivel érdemes tisztában lenned!

A következő kalkulátorral kiderítheted, hogy mennyivel tudod kiegészíteni a hazai nyugdíjad!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés

Hirdetés

Eltérő évek

Sok országban eltérő a nyugdíjkorhatár. Például magyar 65 évvel szemben a franciáknál már 62 évesen is nyugdíjba mehetsz, míg a Németországban 67 éves korodban lehetsz nyugdíjas. És ezek a számok érvényesek akkor is, ha nyugdíjas éveidet Portugáliában képzeled el. Tehát, amennyiben megszerezted a nyugdíjfizetésre való jogosultságod Franciaországban és Németországban is, akkor hiába érted el a 62 évet, akkor még csak a francia nyugdíjat fogod megkapni. 67 éves korodig várnod kell, hogy a francia mellé a német nyugdíjadat is megkapd. Ezzel érdemes számolni, mert nem biztos, hogy egymagában a francia nyugdíj fedezi majd a kiadásaidat.

Abban is eltérést tapasztalhatsz, hogy melyik országban milyen hosszú munkaviszony után leszel jogosult a nyugdíjra. Bizonyos országokban ezt már egy év után megszerezheted, de például Németországban ehhez legalább 5 évet kell dolgozni. Természetesen az egy évnél rövidebb illetve a nyugdíjjogosultság megszerzéséhez szükséges időnél rövidebb munkaviszonyok is beleszámítanak a nyugdíjadba. De lehetséges, hogy eltérő módon.

  • Egy évnél rövidebb külföldi munkavállalás

Bizonyos országok nem folyósítanak nyugdíjat, ha kevesebbet dolgoztál ott, mint egy év. Ugyanakkor ebben az esetben sem vész el az adott országban munkával töltött idő, mivel ezt az időszakot olyan ország fogja figyelembe venni, ahol többet dolgoztál, mint egy év.

  • Pár éves külföldi munkavállalás
    Hiába dolgozol valahol több, mint egy évig, elképzelhető hogy az adott országban a nyugdíjjogosultság megszerzéséhez több kell (erre volt példa a Németországi 5 év). Amennyiben ennél rövidebb időt dolgozol az adott országban, akkor sem kell lemondanod az adott ország nyugdíjáról. Ha más uniós (illetve a fent említett plusz négy) országban dolgozol tovább, akkor abból az országból is kaphatsz nyugdíjat, ahol nem érted el minimális szolgálati időt. Ilyenkor a máshol töltött éveid is hozzászámítják a nyugdíjjogosultsághoz.

Mennyi az annyi?

Amennyiben több országban dolgoztál már életedben, akkor minden ország kiszámolja, hogy mekkora összegre vagy jogosult. Kétféleképpen is:

  • Az arányosított uniós nyugdíj
    Mindegyik ország, amiben dolgoztál kiszámítja, mekkora összeg járna neked, ha végig ott foglalkoztattak volna. Ez az elméleti összeg, amit aztán természetesen arányosít azzal, hogy valójában mennyi időt töltöttél ott munkavállalóként (ez az arányos ellátás).
  • Nemzeti nyugdíj
    Természetesen, ha egy országban sok időt töltöttél, akkor alanyi jogon is jogosultságot szerezhettél az adott ország nyugdíjára. Ennek az úgynevezett független ellátásnak is kiszámolják az összegét.

Majd amikor ez mind megvan, az adott ország azt az összeget fizeti majd meg neked, amelyik magasabb. Amennyiben több országban is dolgoztál, akkor minden ország külön-külön lefolytatja ezt a számítást. Így elképzelhető, hogy egyes országokból arányosított uniós nyugdíjat, míg más országokból nemzeti nyugdíjat fogsz kapni.

Rokkantsági illetve özvegyi nyugdíj

Mivel minden ország különbözőképpen ítéli meg a rokkantság szintjét. Így sajnos, ha valamilyen fogyatékkal vagy kénytelen élni, minden ország külön-külön megvizsgál, és elképzelhető, hogy országonként más-más besorolást kapsz.

Az özvegyi nyugdíj sem magától értetődő külföldön. Némely országban ez egy ismeretlen fogalom, és csak saját jogon szerezhetsz nyugdíjat.

Hirdetés
Hirdetés