MNB alapkamat 0.90 % EKB alapkamat 0.00 % REGISZTRÁCIÓ

Mi fog még bosszantani 2015-ben az internetadó mellett?

 • 2014.10.29.
 • szerző: bankmonitor

2015 az újabb adók éve lesz. Nem csak a sokat vitatott és tüntetéseket kiváltó internetadót tartalmazza a benyújtott jövő évi adótörvény-javaslat. A megtakarítással rendelkezők számára is tartogat negatív meglepetést: a befektetési alap forgalmazóinak (akitől meg tudjuk venni az alapot) 25%-os különadót kell fizetniük az ilyen jellegű bevételeik után. Legyünk realisták: ezt a plusz terhet, a vásárlók, azaz mi fogjuk megfizetni. Mennyivel lesz drágább számodra a befektetési alap, mint megtakarítási forma jövőre?

A Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvényjavaslatban (ami többek között az internetadót is tartalmazza), megbújik egy passzus a kollektív befektetési formák különadójáról. Ez gyakorlatilag a befektetési alapok 25%-os megadóztatásáról szól.

Az eddig nyilvánosságra került adatok szerint az adót a befektetési szolgáltató (bank, brókercég) fizeti az adót a nála keletkezett kollektív befektetési formák (értsd befektetési alap) után keletkező bevételei után. Mértéke 25% lesz.

Milyen díjai vannak egy befektetési alapnak?

 • vételi jutalék – alap vételekor egyszer kell megfizetnünk, nagy része a forgalmazót illeti
 • alapkezelési díj – az alap élete folyamán évente terhelődik, fizetendő díjként nem jelentkezik, de a hozamot csökkenti (a forgalmazó részesedik belőle)
 • sikerdíj – meghatározott hozamcél elérése után évente terhelődik, fizetendő díjként nem jelentkezik, de a hozamot csökkenti (a forgalmazó jellemzően nem részesedik belőle)
 • eladási jutalék – alap eladásakor egyszer kell megfizetnünk, nagy része a forgalmazót illeti

Azt gondolhatnánk, hogy akkor egyszerűen 25%-kal emelkednek a díjak. De a kérdés összetettebb. Ugyanis a vételi (esetenként eladási) költségen kívül a forgalmazó még az alapkezelőtől is kap az alapkezelői díjból. A forgalmazóknak fizetett összeg értelemszerűen a termék értékesítésének költségeit és – kisebb mértékben – a szolgáltató profitját hivatott fedezni. Könnyebb érthetőségek miatt összefoglaltuk, hogy milyen díjakat terhel az új adót. 

Nézzünk egy egyszerű példát is, hogy potenciálisan mennyivel emelkedne a díjunk, ha a törvényjavaslatot a jelenlegi formájában fogadná el a költségvetés!

Táblázatból kitűnik, hogy ha az új adó miatt megjelenő összes többlet terhet átterhelik, akkor 17%-kal növekednének a díjterhelések. Mivel az alapkezelési díjat nem kell megfizetnünk (de csökkenti a hozamom), így ennek a hatása a befektetésem hozamára -0,3%pont lehet. Azt érdemes megemlíteni, hogy mivel az alapkezelési díjra nincs közvetlen ráhatása a forgalmazónak, így elképzelhető, hogy az ezen a soron keletkező adóterhét más formában terheli a vásárlókra. Ilyen lehet az adásvétel díjának emelése, de a számlavezetési díj emelés is elképzelhető. Természetesen nem tartjuk kizártnak azt sem, hogy nem az adó teljes mértéke kerül áthárításra, ugyanakkor ennek esélyét mérsékli, hogy a szektor profitabilitása (forgalmazói oldalon) „nincs a csúcson”.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2017.08.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 5,47% 4,39% 6,17% 8,96% 1
  OTP Supra Alap 9,95% 3,65% 6,31% 16,95% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap 3,90% 5,99% 5,95% 15,18% 3
  OTP G10 Euró Alap 0,22% -7,88% -1,80% 6,00% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.05.15.
  4. 2008.01.09.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 3,39% 3,55% 6,19% 5,83% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 13,35% 11,94% 9,12% 7,25% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,03% 0,97% 5,27% 4,44% 7
  OTP Trend Alap 15,39% 8,84% 15,70% 13,15% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed.

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Nincs ember!

  Kimerült a lengyel munkaerőpiac (is), krónikus a munkaerőhiány, hiába vágtatnak felfelé a bérek. Csak az első fél évben még 900 ezer ukrán munkavállalóra kértek engedélyt...

 • RSM Hungary blog

  Indokolt lenne az új Jöt. változtatása

  Az új jövedéki törvény még életbelépése előtt módosításra került, de úgy tűnik, hogy a gazdálkodóktól érkező észrevételek, valamint az általános eljárásjogi háttér változása elkerülhetetlenné teszi az ismételt módosításokat. A jövedéki engedélyeseknek előírt pénzügyi biztosíték és a kötelező tárolókapacitások meghatározása is kérdéseket vet fel.

 • Pénzkérdés

  Tech óriások írtak nyílt levelet Donald Trumpn

  Többek között a Facebook, az Amazon és a Google is arra kéri az amerikai miniszterelnököt, hogy folytassa Barack Obama DACA-programját, amely az Amerikába illegálisan bevándorló gyermekek védelméről és segítéséről szól. [...] Bővebben!

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul. [...] Bővebben!