Banki termékek összehasonlítása

Mi kerül sokba a céges bankszámlán? A bankköltség, vagy a tranzakciós illeték?

  • 2013-12-05
  • szerző: bankmonitor

A bankszámla költség témakörben még mindig van, amit érdemesnek tartunk kiszámolni, és a végeredményt látva mi is meglepődünk. Gondoltad volna, hogy egy vállalkozás havi bankszámla költségének 98%-át is kiteheti a tranzakciós illeték? Vagy, hogy évente több százezer forintod bánja, ha nem a megfelelő számlacsomagot használod? Nem? Pedig így van… Akár 10%-kal is nőhet céged profitja csupán a jó bankszámlaválasztáson keresztül. Megmutatjuk hogyan.

Mai cikkünkben a vállalkozásokat helyeztük előtérbe, és megvizsgáltuk, hogy egy EVA-s, egy kis-, és egy középvállalkozás esetén hogyan viszonyul az említett adó a legjobb számlacsomagok átlagos költségéhez mérten. Ismétlésképpen: készpénzfelvétel esetén 0,6%, egyéb pénzmozgás tekintetében pedig 0,3% a felszámított illeték, utóbbi esetben 6 000 Ft-os maximum korláttal.

A számításaink során az egyes vállalkozások méretéhez igazítva vettük alapul az éves árbevétel összegét, és ehhez igazodva az átlagosnak tekinthető havi tranzakciókat. Alábbi táblázatunk szemlélteti, hogy az 5 legjobb számlacsomag átlagos havi költségén belül a nagyobb méretű és ennek következtében több forgalmat bonyolító középvállalkozás esetén 73% a tranzakciós illeték aránya. Kisebb társuknál, a kisvállalkozásoknál ez az érték 62%, míg egy EVA-s vállalkozás esetén 98%!

kkvtranzakciosill20131205

A megfelelő számla kiválasztása egy vállalkozás esetében is ugyanolyan fontos, mint egy lakossági ügyfélnél. Nem feltétlenül kell nekünk rosszul választani.
Egy anno jónak tűnő csomag esetében is bekövetkezhetett olyan változás a díjakban, amellyel már jelentős „veszteségeket” könyvelhetünk el, ha szemet hunyunk a számlakivonaton szereplő költségek felett. Összehasonlítottuk az 5 legjobb bankszámla éves átlagos költségét, valamint az 50. helyet elfoglaló bankszámla éves költségét és igen figyelemre méltó számokat kaptunk!

Az EVA-s példánál évente több mint 235 ezer forintot, a kisvállalkozásnál 249 ezer forintot, míg a középvállalkozásnál több mint 555 ezer forintot lehet spórolni egy jól irányzott bankszámlaváltással. Ez
az árbevétel 0,5%-1,0%-át kitevő összeg! Ha azt feltételezzük, hogy az árbevétel 10%-ával egyenlő a cég adózott profitja, akkor ez egyet jelent azzal, hogy
akár 5-10%-kal növelhető a banki költségek optimalizálásán keresztül az éves profit!

top5vs50_20131205

Szerencsére találunk olyan ajánlatot a piacon, amely egy EVA-s vállalkozás esetén nem csak az első, hanem a második évtől is kevesebbet számít fel a számlavezetésért és a kapcsolódó pénzforgalmi szolgáltatásokért, mint amennyi a tranzakciós illeték, azaz 6 060 Ft alatti a számla havi költsége! A kis-, és középvállalkozások tekintetében már nem ilyen nagylelkűek. Előbbiek számlahasználatát 10 770 Ft, míg utóbbiakét 31 650 Ft adó terheli, a konkrét banki költségük pedig az 5 legjobb ajánlat átlagával számolva az első évben 6 522 Ft, illetve 11 972 Ft.

EVA20131205

kis20131205

kozep20131205

A tranzakciós illeték számításánál optimális számlahasználatot feltételeztünk, azaz a tranzakciókat tekintve az átutalások vannak túlsúlyban, amelyeket a bank internetes szolgáltatásán keresztül bonyolítunk, míg kártyás készpénzfelvétel 1-2 alkalommal történik.

kkvatlagos20131205

Ha ettől eltérő számlahasználati szokásokkal rendelkezik a céged, vállalati számla kalkulátorunkban megadhatod ezeket az adatokat, és a segítségével megnézheted, van-e számodra kedvezőbb ajánlat a jelenleginél. A fenti számok tükrében nem érdemes várni, évente akár pár tízezer forintnak is találhatsz jobb helyet annál, mint hogy banki költségekre fizesd!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.