Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Miért fizetsz sokat? A bankköltségért, vagy a tranzakciós illetékért?

  • 2013-10-29
  • szerző: bankmonitor

Napokban a figyelmünk középpontjába került a „pénzügyi rezsicsökkentés” felröppent gondolata. Ennek apropóján elgondolkoztunk, hogy mennyit fizetünk havonta a bankoknak és ebből az összegből mennyit tesz ki a tranzakciós illeték. Az első számításaink után az eredmény enyhén szólva mellbevágó: egy jól sikerült bankszámla választás esetén az összes banki kiadásunknak a 75%-a tranzakciós illeték és csupán 25%-a banknak fizetett költség.

A Bankmonitor.hu leginkább számokkal foglalkozik, így érdekesnek láttuk azt is megvizsgálni, hogy egy havi bankköltség az átlagember számára miből áll össze. Milyen aránya van a szabályozás által diktált tranzakciós illetéknek (mely készpénz felvételnél 0,6%, minden más pénzmozgással járó tranzakciónál 0,3%) és a normál banki költségeknek. 

Kiindulópontunk az volt, hogy jól választunk bankszámlát, azaz a saját bankhasználati szokásainkat ismerve a legolcsóbb bankszámlával rendelkezünk. Mivel ez talán nagyon szigorú feltételezés lenne ezért bővítettük a kört és az 5 legolcsóbb számla átlagával számoltunk. Számításaink során átlagos, azaz 150 ezer Ft-os jövedelemmel kalkuláltunk. Az eredményt az alábbi ábra mutatja.

mi_mennyibe_1Összesen tehát átlagosan 713 Ft-ot fizetünk havonta a bankszámláért és ebből 540 Ft-ot a tranzakciós illeték tesz ki, mely nem kevesebb, mint 75%. A maradék 173 Ft az, ami a bank számára megmarad, azaz ennyi a szabályozó által meghatározott tényezőn kívüli bankköltség. 173 Ft-ból kell fedezni a bank számára a több milliárdba kerülő informatikai rendszert, az alkalmazottak költségeit és a fiókhálózat fenntartását. 

Nézzük meg egy kicsit szélesebb körben, a 10 legolcsóbb bankszámlával kalkulálva, hogy milyen eredményeket kapunk. Itt a számításainkat kibővítettük és nem csak az első év havi számla költségét vettük figyelembe, hanem a második év költségét is (a kettő között az a különbség, hogy a bankok jellemzően nem számítják fel első évre a bankkártya éves díját, de második évre már igen). 

Az alábbi részletes táblázatunkból főbb tanulságai: 

  • Van olyan bank, amely első évben kevesebbet számít fel az ügyfél részére, mint a tranzakciós illeték!
  • A második évben (a kártya díj miatt magasabb átlagköltséggel számolva is) a 10 legolcsóbb számla átlagköltségének közel 60%-át teszi ki a tranzakciós illeték

TOP10_2

Hogyan jött ki az 540 Ft-os havi tranzakciós illeték? Az alábbi táblázatban a 150 ezer Ft-os jövedelem mellett feltételezett átlagos bankhasználatot mutatjuk be, ahol az összes tranzakció 38%-át képviseli csupán az illeték szempontjából legdrágább készpénz felvét, azaz ésszerű bankhasználatot feltételezünk. 

átlagos_3
Mit tehetünk mi?

A „pénzügyi rezsicsökkentést” és tranzakciós illetéket illetően semmit. Annál többet tehetünk azonban azért, hogy ténylegesen a számunkra legolcsóbb bankszámlával rendelkezzünk.
A 10. legjobb és a legjobb számla között éves szinten közel 7.500 Ft költségkülönbség van. A 40. bankszámla és a legjobb bankszámla közötti éves költségkülönbség 27.500 Ft! 

A magyar lakosság jelentős része úgy véli, hogy bankot váltani bonyolult és időigényes dolog. Ezzel szemben a folyamat ma már meglehetősen gördülékeny és sokkal inkább arról van csupán szó, hogy téves elképzeléseink tartanak vissza a racionális lépésektől. 

Számold ki, hogy mennyit tudsz megtakarítani a számodra optimális bankszámlával: Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

  • Kérdezősködő 2013-12-14 11:43:48 - Válasz

    Az Erste bankom minap emelt le tőlem pénzt azért, mert megtakarítási betétemre (szintén náluk vezetett) a folyószámlámról pénzt utaltam át, és ezt rendszeres átutalási megbízáson keresztül keresztül kértem. Azt kérdezem, hogy a 2012. évi CXVI. törvény 3.§-ának 4. bekezdésének a) pontja (vagy esetleg valamelyik másik pont) szerint valóban kell-e a bankoknak ezután tranzakciós díjat fizetniük, és ha nem, jogtalan-e az, hogy erre való hivatkozással megterheljék a számlámat akkor is, ha ezt a kondíciós listában rögzítették (helytelenül szerintem, merthogy ezután nem kell tranzakciós illetéket megfizetni).

  • bogyi06 2014-01-01 18:03:37 - Válasz

    Nagyon meglepett amikor a lekötött EUR számlámra tranzakciós dijat ámoltak fel, pedig nem volt pénzmozgás.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket