Tiszta vizet öntünk a pohárba – Tényleg a fogyasztóbarát hitel a legolcsóbb?

Tiszta vizet öntünk a pohárba – Tényleg a fogyasztóbarát hitel a legolcsóbb?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-19 Frissítve: 2021-07-01
 

Közel fél éve jelentette be a jegybank, hogy a lakáshiteleknél új minősítési rendszert vezet be, ami reményeik szerint a kamatok csökkenésével járt volna. Megnéztük, hogy mit mutatott a valóság, és tapasztalataink szerint volt minek örülni. A minősített hitelek kategóriájuk legjobbjai lettek, egy átlagos 10 millió forintos hitelnél alsó hangon is milliókat lehet nyerni a futamidő alatt. Tanácsunk viszont az, hogy a jövőben sem lehet megspórolni a lakáshitelek összehasonlítását, mert vannak különbségek, amelyek fájóak tudnak lenni.

Rendkívül sok, egymásnak akár ellentétes információ kering a fogyasztóbarát lakáshitelek kamatairól a médiában, ezekkel szeretnénk egyszer és mindenkorra leszámolni a következő írásunkban. Mint ismeretes, a jegybank 2017 májusában jelentette be, hogy a bankok által nyújtott lakáshitelek egy részét új minősítéssel láthatja el, ha a bank pályázik rá. A cél az volt, hogy idővel a nagyobb banki verseny következtében az induló kamatok is csökkenni kezdjenek.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora nemcsak arra ad lehetőséget, hogy az aktuális lakáshitel kínálatot megnézzük, hanem a múltba is vissza tudunk menni, ami a kamatváltozás irányának megállapításához ad elengedhetetlen eszközt a kezünkbe. Ezt kihasználva megnéztük, hogy a közel fél évvel ezelőtti állapothoz képest mi változott a legjobb lakáshitelek frontján.

Nem meglepő módon a lakáshitelek kamatai csökkentek ezen időszak alatt. A bejelentéskori legjobb piaci hitelek kamata 3,9-6,7% között mozgott, míg jelenleg a legjobb fogyasztóbarát hitelek kamata 3,6-6,0% között található. Minden a minősített hitelhez választható kamatperiódus esetében hasonló volt a tendencia, bár a kamat csökkenésének mértéke különböző volt.

A kalkulátor szerint tényként közölhetjük, hogy a rövid időszak ellenére is már volt pozitív hatása a kamatokra a jegybank intézkedésének. Némileg tompít ezen, hogy az időszakban az állampapírhozamok is csökkentek, amit a kamat meghatározásakor a bankok is erőteljesen figyeltek. A 0,3-0,7%-os kamatcsökkenésből átlagosan 0,3%-ot jelentett, hogy időközben a hozamok visszaestek. De még ezt is beszámítva azt mondhatjuk, hogy javultak a hitelhez jutási kondíciók.

Ezt követően nézzük meg, hogy ha most akarnánk lakáshitelhez jutni, akkor mekkora előnnyel indulunk a fogyasztóbarát lakáshitellel. Mint a mellékelt táblázat is mutatja, a bankok különböző időszakra rögzített kamatot kínálnak, és csak néhány helyen jelentek meg minősített termékükkel. Ellenben, ahol megjelentek, ott biztosan kategóriájuk legjobbjai lettek a fogyasztóbarát hitelek.

A legnagyobb verseny az 5 és 10 évre rögzített kamatú hitelek esetében vehető észre, miközben azért néhány bank még nem fedte fel a lapjait (a CIB Banknál egyelőre nem ismert, hogy hol versenyeznek). Érdekesség, hogy a 10 évre előre rögzített kamatú hiteleknél az OTP Bank hitele felfelé kilóg a sorból, de egy korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogy ennek mi az oka.

A többi esetben eléggé együtt mozognak a banki kamatok, sőt, van olyan bank a Raiffeisen Bank személyében, aki a fogyasztóbarát- és piaci hitelét is a megszólalásig hasonló feltételekkel adja oda. Egyedül a végig fix lakáshiteleknél van egyetlen szereplő versenyben, az MKB Bank, aki csak itt minősíttette a hitelét.

Mit jelent mindez forintosítva? Amennyiben egy 10 millió forintos lakáshitelt veszünk fel 20 évre, akkor a teljes visszafizetésben akár 1,1 millió forintot nyerthetünk csak azzal, ha a legjobb fogyasztóbarát hitelt választjuk, semmint a legjobb piacit. Mondani sem kell, hogy mekkora eltérés lesz akkor, ha egyáltalán nem hasonlítjuk össze a lakáshiteleket és belefutunk egy drágább termékbe.

Ezért is azt javasoljuk a hitelt keresőknek, hogy feltétlenül hasonlítsák össze a bankok ajánlatait, mert milliókat nyerhetnek a jó döntéssel. Egy hitel kalkulátor nagyon hasznos tud lenni, érdemes felkeresni, mert kézzelfogható pénzügyi előnyt jelent a használata. Ráadásul vannak olyan szakértő kollégáink, akik képesek a legbonyolultabb kérdésben is segítségre lenni.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés