Betöltés

Most megtudhatod, hogy hol van az OTP szuperhitele a többiekhez képest!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-08-24

Többször hangsúlyoztuk, hogy érdemes lakáshitel felvételekor a több éves kamatrögzítést választani. Mivel a 10 évre fix kamattal felvehető fogyasztóbarát hitelek közül már három is elérhető a kalkulátorunkban, ezért úgy döntöttünk, hogy megnézzük, egymáshoz képest hol vannak. Nagy meglepetésre a három közül egy jóval magasabb kamattal indít, és meg is mondjuk, hogy miért.

Ahogy azt korábban megjósoltuk, a lassú indulást követően azért egyre többen veselkednek neki a bankok közül a fogyasztóbarát lakáshiteleknek. Az OTP Bank például augusztus elsején kapta meg az engedélyt, hogy a 10 éves kamatperiódusú, vagyis 10 évre rögzített kamatú fogyasztóbarát hitelét értékesíthesse. Azonban, ahogy az lenni szokott, idő kellett ahhoz, hogy a részleteket is láthassa a nagyközönség.

Mivel a rendszereinkbe és a lakáshitel kalkulátorunkba is most tudtuk beilleszteni az OTP új hitelét, úgy gondoltuk, hogy megnézzük, pontosan milyen feltételekkel kaphatsz hitelt, ha az általad választott hitelnél 10 évre mindenképpen kiszámíthatóságot szeretnél kapni. Az OTP-n kívül az Erste és az FHB is megméretteti magát ebben a kategóriában, így logikus volt, hogy őket is feltüntessük az összehasonlításban. Azért, hogy teljes legyen a kép, azért hozzátettük a legjobb, minősítés nélküli hitelek kondícióit is.

A kiindulási alap a minősítés nem kapó hitelek lehetnek, melyek aktuálisan 5,7%-os induló kamattal és majdnem 6%-os THM-mel voltak felvehetők a legjobb 3 termék alapján. Azt lehet mondani, hogy ehhez képest az FHB Bank és az Erste Bank is kedvezőbb kondíciójú terméket tett le az asztalra. A fogyasztóbarát hiteleik a nem minősítettekhez képest némileg olcsóbbak a vizsgált paraméterek mellett.

A legnagyobb meglepetésre azonban az OTP Bank teljesen más árazást alkalmazott és a többi két versenytárshoz képest kamatban 1,2-1,5%-kal magasabbról indul az összehasonlításunkban. Míg a THM-ben is az eltérés 1,6-1,7%- os. Ez forintosítva annyit jelent, hogy a 10 millió forintos hitelt 20 évre nem 70 ezer forint alatti induló törlesztőrészlettel kaphatjuk meg, hanem 77,4 ezer forintért. A teljes visszafizetésben ez annyit jelent, hogy 16,6 millió forint helyett 18,6 millió forintot kell visszafizetni (amennyiben a kamat változatlan szinten marad).

Jogos a kérdés, hogy miért lehet ekkora eltérés, ha a feltételek szerint a kamatfelár nem lehet magasabb, mint 3,5%. A válasz az, hogy míg az FHB és az Erste csak szimplán a 10 éves állampapírhozamhoz mérte magát, addig az OTP úgy döntött, hogy az állampapírhozamnál 25%-kal magasabb hozamnál állapítják meg a kamatbázist. Valóban létezik ilyen kamatváltoztatási mutató a jegybank honlapján, amiből következik is a nagyobb eltérés.

Jelenleg a 10 éves állampapír hozama 3% körül található, ehhez hozzáadva a 3,5%-ot adódik a 6,5%-os kamatplafon. Ettől igencsak elmaradó kamattal indított az FHB és az Erste is. Ellenben, ha más kamatváltoztatási mutatót választanak, ahogy azt az OTP is tette, akkor 3% helyett a bázis 3,75%-ra ugrik. A kamatfelárat is bele számítva az induló kamat teteje valahol 7,25%-on lehet utóbbi verzió alapján.

Mindennek fényében nem elégséges, ha csak azt nézzük meg, hogy a lakáshitel fogyasztóbarát vagy sem, mert bank és bank között is nagy eltérések lehetnek a kondíciókban.

Érdemes mindenképpen egy lakáshitel kalkulátort használni és a saját igényeinkhez mérten a legjobb hitelt kiválasztani. Hiszen ahogy a fenti példa is mutatja, a hitel 20 éves futamideje alatt nem százezreket, hanem milliókat lehet spórolni.

Nézd meg, hogy számodra melyik lakáshitel a legjobb!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.