Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Új robbanást okozhat a lakáspiacon Rogán tegnapi bejelentése!

 • 2016-12-02
 • szerző: bankmonitor.hu

Tegnap Rogán Antal egy olyan lakásvásárlás támogatási koncepcióról beszélt, mely újfent gyökeres változásokat hozhat az ingatlanpiacon. A bejelentés alapján a Bankmonitor.hu számításai szerint akár az ingatlan 35-40%-át is megkapjuk utólag az államtól. A hitelfelvétel elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy jól járjunk. Nem mellesleg: a budapesti ingatlanpiac elmúlt két és fél évben mutatott áremelkedésének teljes hatását kompenzálná az intézkedés bevezetése. Újra el lehet kezdeni nézegetni a lakáshirdetéseket és a hitelajánlatokat…

Rogán Antal tegnapi bejelentése: a lakásvásárlásra fordított önrészt vissza lehet igényelni a személyi jövedelemadóból az átlagos lakásérték erejéig.

Rengeteg érdemi részlet nem ismert, a fenti bejelentés nem határozza meg teljes egészében a lakásvásárlási támogatás új formáját. Vélelmezhetjük ugyanakkor, hogy nem ingyen szeretné az állam lakáshoz juttatni a magánszemélyeket, hanem arról van szó, hogy ha hitelt vesz fel valaki, akkor a személyi jövedelemadó felhasználható lesz (visszaigénylésen keresztül) hiteltörlesztésre és ezen keresztül a kevésbé vagyonosak is könnyebben vehetnek lakást.

Egy konkrét példa: megveszünk egy 12 millió Ft-os használt lakást 6 millió Ft önerőből és 6 millió Ft 20 évre felvett lakáshitelből. Kétkeresős gyermektelen család esetén nem jár CSOK, így a 6 millió Ft-ot teljes egészében hitelként fel kell venni, ha nem rendelkezünk vele. Mindkét kereső átlagos, azaz 170 ezer Ft-os nettó keresettel bír.

Ilyen kereseti adottságok mellett a két fő éves teljes személyi jövedelemadója 920 ezer Ft-ot tesz ki. Ezt az összeget igényelhetik vissza évente. Ezzel szemben a 6 millió Ft-os hitel (átlagosan 3,8%-os kamat mellett) 36 ezer Ft-os havi törlesztéssel bír (éves szinten 432 ezer Ft). Feltételezve, hogy a visszaigényelt adó teljes egészében a banki tartozásunk csökkentését (és nem az aktuális törlesztést, hiszen egy évente jelentkező összeg) szolgálja, az eredetileg 20 évre felvett hitel 72 hónap (6 év) alatt kifut.

Felvettünk 6 millió Ft hitelt és 5,5 millió Ft adó visszaigényléssel 6 év alatt lezártuk a lakáshitelt. Ez idő alatt összességében 1,5 millió Ft-ot fizettünk meg a banknak havi részletekben. Az adóvisszaigénylés azért nem éri el a teljes önerő 6 millió Ft-os összegét, mert előbb nullára fut a hiteltartozásunk a havi törlesztésekből és az éves adóvisszaigénylésből.

1,5 millió Ft-ot fizetünk tehát saját pénzből a 6 millió Ft-os hitel után! Kinek nem éri meg? Ezt egyelőre nem tudnánk meghatározni…

Tekintettel arra, hogy az önerő igényelhető vissza az adóból és fordítható hiteltörlesztésre az optimum 50% önerő és 50% hitelfinanszírozás mellett valósulhat meg. Ha kisebb az önerő, kisebb lesz az adóvisszaigénylésünk. Ha pedig nagyon kicsi a hitel, akkor ez limitálhatja az államtól visszakapott adóforintokat.

Mindez annyit jelent, hogy a fenti példában egy 12 millió Ft-os lakásért:

 • fizetünk 6 millió Ft önerőt
 • + 1,5 millió Ft-ot a banki hitel után
 • összesen 7,5 millió Ft-ot (a 12 millió Ft 62,5%-át)
 • minden más adóvisszaigénylés

Fentiek tehát egyenértékűek egy 37-38%-os lakásár csökkenéssel. Visszajutunk oda, ahol az ingatlanárak 2,5 éve voltak.

Mire van szükség ahhoz, hogy mindez működjön:

 • bejelentett jövedelemre (hogy legyen visszaigényelhető adónk)
 • önerőre (minél több, annál több adót tudunk visszaigényelni)

Ha mindez az eddig megismert (illetve a bejelentésből racionálisan következtethető módon) valósul meg, akkor az viszonylag gyorsan újabb érdemi áremelkedéshez vezethet az ingatlanpiacon. Nyitott kérdésből természetesen rendkívül sok van…

Összességében 100 milliárd Ft-ot is elérhet a teljes adóvisszaigénylés éves szinten. A kormányzat ismert törekvései alapján ekkora áldozat még „beleférhet”.

Ha a fentiek tükrében tájékozódni szeretnél az aktuális lakáshitel lehetőségekről, a legegyszerűbben ezt az alábbi kalkulátorral teheted meg:

Lakáshitel kalkulátor

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:

Nincs találat a megadott paraméterek alapján.


havi törlesztő

THM

Szeretnél ingyenes tájékoztatást a fenti ajánlatokról? Add meg adataidat és szakértőnk 24 órán belül visszahív.
<< Vissza

4 Hozzászólás

 • drBabos Barnabásné 2016-12-02 17:22:37 - Válasz

  Én annyit szeretnék mondani ez az elképzelés nagyon jónak tűnik,úgy mint a Csok.,csak éppen arra nem gondol Senki,hogy az önerőt is össze kellene gyűjteni.De mi a valóság?Két fiatal aki vidékről kerül fel Budapestre,mert ott tud munkát kapni a végzettségének megfelelőt,albérletet kell fizetnie ami egyikük teljes fizetését elviszi a másik fizetése kell a megélhetésre (nem szórakozásra ) .Miből tegyen félre ?????Valaki azt mondta kapnak támogatást az albérlethez,igen aki 2vagy 3 hónapig munkanélküli !Azért vállalja ,hogy elmegy vidéki otthonából hogy munkája legyen,hagyja ott hogy kapjon támogatást ??Az az érzésem hogy akik elgondolják a fennt említett segitséget a fiataloknak nem látják a valóságot.Nem egy ilyen fiatal párt ismerek akik szeretnének összeházasodni,gyermekeket is szeretnének,csak éppen elindulni nem tudnak. Kérem tisztelettel gondolják át,hogy nem a kezdeteknél kellene először segítséget nyújtani.?

 • Csaba Szikora 2016-12-03 09:06:54 - Válasz

  Túl szép hogy ez működjön.

 • J 2016-12-04 16:55:54 - Válasz

  A gyomrom összeszorul a jobbnál jobb kormányzati intézkedések miatt.
  A piac mindent beáraz, ha bármilyen módon is emelkedik a kereslet, ha eddig 600e Ft/nm-ért építettek új lakásokat, akkor ezentúl 800e-ért fogják kínálni, hiszen ingyen pénz van rá az államtól.
  Nem inkább olyan munkahelyek kellenének, aminek béréből meg tudnak venni eladósodás nélkül is lakásokat?

 • portás 2016-12-05 14:11:21 - Válasz

  Talán éppen ezeknél a beruházó és kivitelező cégeknél képződnek olyan új munkahelyek, amelyeknél
  magasabb bért tudnak fizetni mint eddig.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket