Banki termékek összehasonlítása

Váratlanul pénzre van szükséged? Így szerezhetsz!

  • 2014-06-10
  • szerző: bankmonitor

Alig akad olyan ember Magyarországon, aki ne került volna átmeneti pénzzavarba. Egy váratlan utazás, egy sürgős műtét vagy egy halaszthatatlan lakásfelújítás mind-mind felboríthatja a családi kasszát. Ilyen esetben a legtöbben rokonaiktól kérnek kölcsön, ám ha ez nem segít, irány a zaci. Pedig ennél akad jobb és sok esetben olcsóbb megoldás is: a személyi kölcsön. Utánajártunk, melyik jobb: ez vagy a záloghitel?

Délelőtt besétált a bankba egy idősebb úriember. A
személyi kölcsönünk után érdeklődött. Miután tetszett neki az ajánlatunk, ott helyben megcsináltuk a papírmunkát és hamarosan át is utaltuk a számlájára a pénzt. Legnagyobb meglepetésünkre délután ismét felkeresett bennünket, hogy büszkén megmutathassa vadonatúj autóját – mesél egy meglepő személyi kölcsönnel kapcsolatos történetet az egyik pénzintézet ügyintézője. Ez a történet azonban még a hétköznapibbak közé tartozik. Banki dolgozókkal beszélve a vadászkalandtól kezdve a váratlan esküvőn át egészen az összes drága magyar étterem „végigevéséig” számtalan meghökkentő indokkal találkoztunk, mikor arra a kérdésre kerestünk választ: mégis mire szoktak személyi kölcsönt felvenni a magyarok?   A legtöbben persze egészen hétköznapi magyarázatot adnak erre a kérdésre: nyaralásra, egészségügyi kezelésre, hitelkiváltásra, külföldi tanulmányaik finanszírozására költik a felvett pénzt. Érthető indokok ezek, hiszen mögöttük általában olyan élethelyzet rejlik, amikor váratlanul, ámde annál sürgősebben szükség van egy kisebb-nagyobb (általában egymillió forint alatti) összegre, amit a családi költségvetésből nem lehet előteremteni. Dr. Rajmonné Veres Ibolya szerint ilyen helyzetekre is jó megoldás lehet a személyi kölcsön. Az OTP Bank igazgatója elmondta, hogy ezzel a hiteltípussal könnyen, gyors átfutással, ingatlanfedezet nélkül juthat pénzhez az igénylő, amelyet ráadásul arra költ, amire akar. A konstrukció előnye az is, hogy átlátható árazású, így az ügyfél pontosan tudja, milyen feltételekkel és mennyit kell visszafizetnie.   A tájékozott olvasónak a fentiek alapján feltűnhet, hogy egy másik hiteltípus, a zálogházakban felvehető záloghitel is pontosan ugyanezeket tudja. Ha pénzzavarba kerül az ember csak bead egy értékes vagyontárgyat, majd annak fejében könnyen, gyorsan pénzhez jut. A két megoldás között azonban számos különbség látható! Lássuk, melyek ezek:

  1. Hitelösszeg: Személyi kölcsön esetén pontosan akkora összeget igényelhetünk, amekkorára szükségünk van (ez általában 100.000 Ft – 5.000.000 Ft között mozog), míg záloghitel esetén a meglévő értékeinktől, az aktuális nemesfémárfolyamtól és a becsüstől függ, mennyit kapunk.
  2. Futamidő: A személyi kölcsönök esetében általában évekről beszélhetünk, magasabb összeg esetén akár 5-7 év is lehet. Záloghitel esetében a futamidő általában 45 nap, de legfeljebb 100 nap.
  3. Költségek: Személyi kölcsön esetén szerződésben rögzített kamatot kell fizetnünk. Nagy segítség lehet azonban, ha utánanézünk az éppen futó akcióknak, mert azokkal tovább csökkenthetőek a személyi kölcsön költségei. (Az OTP Banknál 2014 június 13-ig például most 24,69 illetve 23,49 százalékos THM mellett is kaphatunk személyi kölcsönt!) Kevesen tudják viszont, hogy a záloghitel sem „ingyen van”. A kezelési költségek, a hitel után felszámolt kamat pedig 15 és 40 százalék között is lehet. Így a THM záloghitel esetében átlagosan 40-42 százalék között változik.
  4. Igénylés: A Zaciban egyszerű a helyzet. Beviszem a zálogtárgyat, megbecsülik annak értékét és ez alapján megkapjuk az összeget (záloghitelt). A személyi kölcsönök esetében a zálogházakhoz hasonlóan – ha jól választ pénzintézetet – nagy eséllyel számíthat rá, hogy „átmegy a szűrőn”, és a papírmunkával sem kell már órákat vesződni.
  5. Adminisztráció: Elsőre úgy tűnik, hogy itt a zálogház javára billen a mérleg, ám ma már a személyi kölcsön igényléséhez sem kell számtalan dokumentumot kitöltenünk – főleg abban az esetben, ha már banki ügyfelek vagyunk.

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?

Ft
év
A megadott adatok alapján 6 bank, 7 ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!

Nagy Ildikó hitelszakértő

Egy egyszerű példa 300 000 forint igénylése esetén:

  • Ha személyi kölcsönt veszünk fel, akkor két éves futamidővel számolva havi kb. 15 000 forintot kell visszafizetnünk.
  • Ha zálogházba megyünk, akkor kapjuk meg ezt az összeget, ha van egy félkilós aranyláncunk vagy értékes porcelán étkészletünk.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.