MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Önkéntes nyugdíjpénztár kalkulátor

Kiszámoljuk, hogy mennyi pénzed lesz 65 éves korodra.

Add meg, hogy mikor születtél és mekkora havi összeget vagy hajlandó félre tenni azért, hogy gondoskodj a jövődről!

Kalkulátor indítása

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?

Ft

A legkedvezőbb nyigdíjmegoldás hatalmas segítség

 • Kézzelfogható nyugdíj-kiegészítés időskorban
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%, (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett

Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész

A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjadat?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Havi -ból -od lesz.
E-mailben elküldjük a számítás részleteit!

Tudd meg, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a nyugdíjadból! Add meg telefonszámod és a Bankmonitor szakértője visszahív.

A Bankmonitor minden segítséget megad Neked, hogy tudd,
milyen megoldásokban érdemes gondolkodnod.

Helyesen készülsz a jövőre?

Egészen bizonyos, hogy a mai magyar állami nyugdíjrendszer fenntarthatatlan. Annak a pénznek, amit a munkahelyed a foglalkoztatásodra költ, harmadát elviszi az állam nyugdíjcélra, de ez az összeg nem a saját számládon gyűlik. Ezeket a befizetéseket a jelenlegi nyugdíjasok kapják meg. Ugyanerre számíthatsz Te is. A nyugdíjba vonulásodkor, az akkori dolgozóréteg fogja a Te nyugdíjadat kitermelni.

Három trend, amire figyelned kell:

 • A házasságkötések és a születések száma Magyarországon erősen csökken
 •  Egyre többen vándorolnak ki az országból
 •  Az idősek egyre tovább élnek

SZÁMOLOK

önkéntes-nyugdíj

Mindez oda vezet, hogy az előttünk álló években egyre kevesebb dolgozónak kell eltartania egyre több nyugdíjast. Ahogyan az ábrán láthatod, a munkaképes korú lakosság zsugorodása már elindult. Nem csak Magyarországon, a környező államokban is.

Vedd kezedbe a saját jövődet!

Jelenleg három pénzügyi megoldás közül választhatsz, ha kifejezetten a nyugdíjas éveidre szeretnél félretenni. Nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár és nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ). Ezek közül az elsőt szerintünk felejtsd el, mert túl drága.

A harmadik nagyon jó megoldás, de magadnak kell kezelned a megtakarításodat, ami sok időt és szaktudást igényel. Az önkéntes nyugdíjpénztárat viszont kifejezetten jó megoldásnak tartjuk. A Bankmonitornál jelenleg minden harmadik kolléga rendelkezik ilyen termékkel és dolgozunk az arány további javításán.

Az önkéntes nyugdíjpénztár

Minimális összeg elegendő

Minél fiatalabb korban kezded el, annál kevesebbet kell havonta félretenned. Ha a húszas éveidben kezdesz, akkor két mozijegy árából már megoldhatod.

Állami támogatás

A befizetéseidet évente 20%-kal toldja meg az állam azért, hogy jutalmazza azt, ahogyan saját magadról gondoskodsz.

Adókedvezmény

Nem kell adót fizetned az elért hozamok után!

A Bankmonitor minden segítséget megad Neked, hogy tudd,
milyen megoldásokban érdemes gondolkodnod.

6 érv, amiért érdemes önkéntes nyugdíjpénztárat igénybe venni

 1. Egyszerűen, átláthatóan követheted, hogy mi történik a pénzeddel
 2. Az éves befizetéseidet az állam 20%-kal megtoldja
 3. Az elhelyezett vagyonhoz képest alacsony költség
 4. Jellemzően 6-8% hozam az elmúlt 10 évben
 5. A befektetésed kamatadó mentes
 6. Nem igényel törődést

ÉRDEKEL

Gyakran ismételt kérdések

 • Mennyit kell havonta befizetned?

  Az önkéntes nyugdíjpénztár havi rendszeres befizetésen alapul. Havonta bármekkora összeget átutalhatsz, de legalább a pénztár által meghatározott minimális tagdíjat.

 • Mi történik a befizetett pénzzel?

  A befizetett pénzed egy általad előre kiválasztott portfólióba kerül. Ha nem választasz portfóliót, akkor automatikusan besorolnak egybe. A portfóliót úgy kell elképzelned, mint egy befektetési alapot: az itt összegyűlt pénzt Magyarország legprofibb befektetési szakértői különböző értékpapírokba fektetik és folyamatosan felügyelik. Általában három ilyen portfólióból választhatsz, attól függően, hogy milyen kockázati étvágyad van, illetve milyen közel állsz a nyugdíjkorhatárhoz.

 • Fizetheti a munkáltató is a havidíjat?

  Önkéntes nyugdíj megtakarításod te magad, vagy a céged is fizetheti. Ha a céged fizet, az legtöbbször a cafeteria rendszere keretében történik.

 • Kié lesz a pénz, ha valami történik veled?

  Szemben az állami nyugdíjjal – ahol maximum az özvegyi nyugdíjra számíthatsz – itt szabadon megadható kedvezményezett, aki illeték- és adómentesen, akár egy összegben is megkaphatja a megtakarításodat.

 • Hogyan és mikor vehető ki pénz a megtakarításból?

  A pénzt felveheted nyugdíjszolgáltatásként, nyugdíjba vonulásod után. Ebben az esetben a megtakarítási forma kamatadó mentes. Ha már 10 éve önkéntes nyugdíjpénztári tag vagy, akkor 3 évente felvehetőek a hozamok adómentesen. Ha megtakarításodat te fizeted, nem a céged, akkor a betett összeg 20%-át, évente maximum 150.000 forintot, adó-visszatérítés címen érvényesíthetsz. (Ezt havi 62.500 forint megtakarítással merítheted ki, vagy akár év végén egy összegben is befizetheted a 750.000 forintot, az adó-visszatérítés így is jár.) Meg kell jelölnöd az adóbevallásodban, hogy mekkora összeget fizettél be, és a visszatérítések az önkéntes nyugdíjszámládon íródnak jóvá. Azzal előre légy tisztában, hogy 10 évnél korábban nem tudsz hozzájutni a pénzedhez. Akkor sem, ha ez lenne az utolsó mentsvárad. Ha ezt számításba veszed, akkor az összes negatív oldalát elfogadtad az önkéntes nyugdíjpénztárnak.

 • Mi a helyzet, ha még nem vagy nyugdíjas, de szükséged van a megtakarításra?

  Ha letelt a kötelező várakozási idő (10 év) és még nem vagy nyugdíjas, akkor is hozzájuthatsz a befizetésedhez, viszont ebben az esetben nem csak személyi jövedelemadót kell utána fizetned, de a 27%-os egészségügyi hozzájárulást (EHO-t) is. Amennyiben csak pénzed hozamát veszed fel 10 év után, az ebben az esetben is adómentes. A 10 éves kötelező várakozási idő a tagsági viszony kezdetétől számítandó. A kötelező várakozási időt követő évben már csak a tőke 90%-a személyi jövedelemadó köteles. Ez az adóköteles rész minden egyes évvel 10 százalékponttal csökken. Azaz az utolsó befizetéstől számított 21 év elteltével akkor is adómentes az összeg a felvétele, ha még nem érted el a nyugdíjkorhatárt. A teljes egyenleg az utolsó befizetés időpontjától függetlenül pedig nyugdíjszolgáltatásként adómentes.

Kezdd el minél hamarabb!

Önkéntes nyugdíjpénztárban egy 1985-ben született fiatal felnőttnek a mi számításunk szerint elegendő mindössze havi 20 ezer forintot félretennie ahhoz, hogy nyugdíjba vonuláskor több, mint 25 millió forintja legyen. Ebből csaknem 4 millió forint olyan állami támogatás, amitől egy normál megtakarítással elesne.

Mennyit gyarapodik a pénzed?

Az önkéntes nyugdíjpénztárak hozama szolgáltatónként (Aegon, OTP, stb) és szolgáltatón belül portfóliónként (konzervatív, kiegyensúlyozott, dinamikus, stb) is eltérő.

Az alábbi ábrán látszik, hogy az elmúlt 10 évben általában évi 6-8%-ot hoztak a pénztárak, de volt olyan, amelyik ennél jóval magasabb teljesítményt nyújtott és volt olyan, amely ennél jóval gyengébbet.

Szinte az összes önkéntes nyugdíjpénztár kínál internetes felületet az ügyfeleinek, ahol azok nyomon követhetik, hogyan gyarapodik a pénzük napról napra.

ÉRDEKEL

Érdemes keresni azokat a pénztárakat, amelyek hosszú távon és egyenletesen jó teljesítményt nyújtottak. Figyelem! A múltbéli hozamok semmilyen garanciát nem jelentenek arra, hogy a jövőben is tudja majd az adott hozamot a pénztár.
 • " A kezdő és bizonytalan pénzügyi rálátással rendelkező embeknek nagy segítséget nyújt."

  Karácsonyi Gyula
 • " Rengeteg naprakész és hasznos információt találok mindig itt. Sok döntésemhez nyújtott már segítséget az oldal, melyet ezúton is köszönök. További sok sikert kívánok a weboldal üzemeltetőknek!"

  Somfai Krisztina
 • " Minden nap hasznos cikkek, tanácsok változatos témakörökben. A pénzügyi élet minden területét igyekszik lefedni ami egy magánszemélynek fontos lehet. Tárgyilagos és független."

  Tompa Tibor

Kapcsolódó tartalmak

Így lesz több pénzed nyugdíjasként!

2017.06.18

Az tiszta sor, hogy a nyugdíjuk a ledolgozott évek és a megkeresett nettó bérünkből számolódik (nem túl egyszerű módon). Ezt csak úgy növelhetjük, ha tovább dolgozunk magasabb bérért. De mi...

Nyugdíjba mész? Így változnak a pénzügyeid!

2017.05.22

Több évtizednyi munka után a legtöbben megváltásként tekintenek a nyugdíjas évekre: az ember élete megváltozik, lelassul. Nem kell bejárni dolgozni, lesz idő pihenni. Viszont nemcsak az életvitel, hanem a pénzügyek...

Vállalkozó? KATA-s? Így kerülheti el a minimál nyugdíjat!

2017.05.14

Sok munkavállaló dönt úgy, hogy a jelenlegi munkaviszonyát feladva KATA-s vállalkozóként folytatja tovább. Ennek egyetlen oka az adózás: ugyanakkora cégköltség esetén akár 60%-kal nagyobb nettó kifizetést lehet elérni a normál,...

Itt a megoldás, ha nem akarsz annyi adót fizetni a hozamod után!

2017.05.10

Ma, amikor a kockázatmentesen elérhető hozam 0,5-2 százalék környékén van, érdemes minden lehetőséget megragadni, amivel némi költséget meg tudjunk spórolni. Ebbe a körbe tartozik az alacsonyabb díjterhelésű befektetés, értékpapírszámla kiválasztása,...

Ők is minket kérdeznek