Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Ez a frank lesz a végső! A forintosítás szabályai

 • 2014-11-25
 • szerző: bankmonitor

Többen is dönthetnek úgy, hogy kimaradnak a forintosításból. Az árfolyamgáttal érintett hitelekre külön szabály vonatkozik. A forintra átváltott, új hitel kamatát kedvezőbb feltételekkel határozzák meg, mint ahogyan az eddig ismertté vált. Ezek a legfontosabb változások a forintosítás végleges szabályaiban a korábbi tervezethez viszonyítva. Az Országgyűlés által megszavazott verziót ismertetjük.

Mely hitelekre vonatkozik a forintra történő átváltás?

A deviza, és a deviza alapú jelzáloghiteleket érinti. Ezeken belül lényegtelen, hogy mi volt a hitel célja (tehát például a szabadfelhasználású hitelekre is vonatkozik), és átváltják majd a már felmondott hitelek egy részét is.

Kik kérhetik, hogy ne forintosítsák a hitelüket?

Azok,

 • akiknek a törlesztőrészletet meghaladó összegű rendszeres deviza jövedelmük van, vagy
 • akiknek a kölcsön törlesztőrészlete nem haladja meg a jövedelmük 10-15 %-át (CHF alapú hiteleknél jövedelemtől függően 10 vagy 15%, míg EUR alapú hiteleknél 25 vagy 30% a korlát ), vagy
 • akiknek legkésőbb 2020. december 31-én lejár a futamidő, vagy
 • akiknél az új forint hitel kamata meghaladja a deviza, deviza alapú hitel eredeti vagy a 2014. július 19-én érvényes közül a kisebbik kamatot.

További kiegészítés a fentiekhez, hogy amennyiben nem él az adós a forintosítással és árfolyamgátban van, akkor a továbbiakban piaci árfolyamon törleszt.

Mennyi lesz a forintosított hitel kamata?

Minden átváltott hitel referencia kamathoz kötött lesz. Azaz az ügyfél által fizetendő kamat = referencia kamat + kamatfelár.

A referencia kamat a három hónapos BUBOR lesz (amely jelenleg 2,10%), ehhez adódik hozzá a fentebb említett kamatfelár, amely nem lehet kevesebb, mint 1%, és

 • lakáscélú hiteleknél nem haladhatja meg a 4,5%-ot,
 • nem lakáscélú hiteleknél pedig a 6,5%-ot.

A forintra váltott hitelnek is lesz kockázata?

Igen, a kamatkockázat. A hitel kamata továbbra is változhat, egyrészt a referencia kamat módosulhat három havonta, másrészt a kamatfelár mértéke is módosulhat legfeljebb három évente.

Mi történik az árfolyamgátba lépett ügyfelek hitelével a forintosítás után?

Egyrészt megtörténik a visszatérítés. Amit az árfolyamrés, és egyoldalú szerződésmódosítás okán visszatérítenek, azt elsősorban a gyűjtőszámlán lévő tartozás csökkentésére fordítják, azt követően a fennmaradó részt pedig a deviza alapú hitel fennálló tartozásába. Tehát a visszatérítés önmagában csökkentené a hitel törlesztőrészletét, viszont a forintra történő átváltás a rögzített árfolyamhoz képest jóval magasabb árfolyamon fog megtörténni.

Ez a forintban fizetendő törlesztőrészlet emelkedéséhez vezethet, azonban az árfolyamgát eredetileg megállapított időszakára könnyítést kapnak az ügyfelek. Mégpedig:

 • A 2015. januárjában rögzített árfolyamon számolt törlesztőrészletnél nem lehet magasabb az átváltás utáni törlesztőrészlet (kivéve az esetleges kamatváltozásból adódó emelkedést)
 • Ez maximum arra az időszakra igaz, amely időszakra az árfolyamgát eredetileg tartott volna (maximum 5 év)
 • Az árfolyamgát időszakát követően sem lehet több a törlesztőrészlet, mint az árfolyamgát időszakában fizetett utolsó törlesztés 115%-a (kivéve, ha ez nem kivitelezhető, véleményünk szerint pl. életkor miatt),
 • Ennek érdekében a futamidőt kitolhatják. A futamidő hosszabbítás részleteit külön rendeletben fogják szabályozni.

Az adós egyébként bármikor dönthet úgy, hogy a fentiek helyett magasabb törlesztőrészletet fizet. Ilyenkor a szerződés az adós kérésére módosítható.

Ha a forintosítás mellett az is érdekel, jár-e visszatérítés a hiteledre, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!0 Hozzászólás

 • Shun 2014-11-25 22:12:05 - Válasz

  A forintosított hitel kamatánál nem kell figyelembe venni az eredeti deviza alapú hitel induló kamatát?

 • DevizaAdós 2014-11-26 10:50:37 - Válasz

  Az életbiztosítással kombinált árfolyamgátba belépett eddig szinte “nyertes” ügyfelekkel mi lesz?

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket