Tovább vágták az alapkamatot, 7,75% az irányadó kamatszint

Tovább vágták az alapkamatot, 7,75% az irányadó kamatszint
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-23
 

Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérséklését követően 7,75% lesz az alapkamat nagysága. De mi lesz a hitelkamatokkal?

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2024.04.23-án a jegybanki alapkamat 50 bázispontos, azaz 0,5 százalékpontos csökkenéséről döntött. Az irányadó kamatszint 2024.04.24-től 7,75%.

Ezzel egy időben a kamatfolyosó két szélét is ennek megfelelő mértékben csökkentették. A folyosó alját jelentő O/N jegybanki betéti kamat 6,75%, míg a felső határát képviselő O/N fedezett hitel kamata 8,75% lesz április 24-től.

A döntés nem lepte meg az elemzőket, a szakértők az irányadó kamatszint 0,50 százalékpontos csökkenését várták. Vagyis folytatta az MNB a 2023. októberében megkezdett kamatcsökkenési ciklust, ugyanakkor lassítottak: korábban 0,75 százalékpontos csökkenés volt jellemző, sőt 2024. februárjában 100 bázispontos vágást hajtottak végre. Ezzel szemben a mai döntés egy új korszak kezdetét jelentheti.

A nemzetközi inflációs várakozások átalakultak: az áremelkedés nem fog olyan gyorsan és könnyedén mérséklődni, mint korábban várták. A hazai infláció érdemben lecsökkent, a márciusi 3,6 százalékos érték már a jegybank célsávjában van, ugyanakkor a nyáron az infláció emelkedésére lehet számítani, bár a szakértők szerint ez csak átmeneti lesz.

Ráadásul a forint árfolyama is érdemben csökkent, az euróval szemben újra tartósan a 390 Ft/EUR feletti szinten van a bankközi forint árfolyam. Márpedig a gyengülő forint az importált árukon keresztül további áremelkedést hozhat el.

Hirdetés

Hirdetés

Mit várhatunk a hitelkamatoktól?

Elvileg a csökkenő alapkamat mérsékli a pénzpiaci hozamokat, ez pedig idővel maga után vonhatja az új lakáshitelek árának mérséklődését is. Az elmélet nagyon szép, de a gyakorlatban a mai kamatdöntést nagyon nagy eséllyel nem fogja kísérni lakáshitelek árcsökkenése.

Miért nem? Ennek megértéséhez érdemes a dolgok mögé nézni. Az alapkamat egy rövid, kéthetes futamidejű eszköz kamatszintjét takarja, éppen ezért a rövid futamidejű pénzpiaci hozamokra fejti ki gyorsan és közvetlenül a hatását. Vagyis a rövid hozamokba gyorsan beépül az alapkamat változása. Igen ám, de jelenleg az új lakáshitelek jellemzően legalább 10 évig fix kamatozásúak. Márpedig a hosszú ideig fix kamatozású kölcsönök kamatának nagyságára inkább a hosszú futamidejű pénzpiaci hozamok hatnak. (Ilyen például a hosszú futamidejű állampapírok hozama, vagy épp a hosszú futamidejű bankközi kamatszint, amit BIRS mutatónak is szoktak nevezni.)

De mégis miért ezek a hozamok hatnak a kérdéses kölcsönökre? Amikor a bankok meghatározzák a kölcsönök kamatát, akkor számolnak a hitelkihelyezéshez kapcsolódó költségekkel is. Az egyik ilyen költségelem a forrásköltség, mondhatni a pénz beszerzésének költsége. Márpedig a kölcsönhöz szükséges forrást a kamatfixálásnak megfelelő időszakra szerzik be, éppen ezért a kamatfixálásnak megfelelő hosszúságú pénzpiaci hozamok tekinthetők megfelelő iránytűnek, megközelítésnek ezen költségelem becsléséhez.

Igen ám, de ezen hosszú futamidejű kamatokra, hozamokra csak tompábban és közvetetten hat az alapkamat módosulása. Ráadásul számos más piaci, gazdasági tényező is befolyásolja a hosszú hozamok alakulását. Márpedig ezen tényezők jelenleg sokkal inkább a hosszú hozamok emelkedését segítik elő.

Mindezen tényezők eredőjeként – az alapkamat csökkenés ellenére – a hosszú futamidejű hozamok még emelkedtek is az elmúlt időszakban hazánkban:

  • Az 5 éves BIRS mutató értéke év eleje óta 5,81 százalékról 6,91 százalékra nőtt.
  • A 10 éves BIRS mutató értéke év eleje óta 5,91 százalékról 7,02 százalékra nőtt.
  • A 20 éves BIRS mutató értéke év eleje óta 5,85 százalékról 7,03 százalékra nőtt.
  • Az 5 éves futamidejű állampapír referenciahozam értéke év eleje óta 5,95 százalékról 7,10 százalékra nőtt.
  • A 10 éves futamidejű állampapír referenciahozam értéke év eleje óta 6,06 százalékról 6,99 százalékra nőtt.
  • A 20 éves futamidejű állampapír referenciahozam értéke év eleje óta 6,26 százalékról 6,99 százalékra nőtt.

(Az adatok a 2024. január 2-ai és a 2024.04.23-ai értékeket mutatják.)

Ilyen környezetben az alapkamat mérséklődése mellett sincs esély rövid-, középtávon az új lakáshitelek kamatcsökkenésére, a hiteligénylőknek tehát nem érdemes kivárniuk. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával bárki megnézheti, hogy jelenleg milyen feltételekkel kaphat lakáscélú jelzáloghitelt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés