Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Mitől félted leginkább a lakásod? Mástól kéne!

  • 2014-11-21
  • szerző: bankmonitor

Érdekes kérdés, vajon ki mitől félti a legjobban a lakását? Attól, hogy leég? Attól, hogy elönti a víz? Attól, hogy leviszi a tetőt a vihar? Ha tartunk valamitől az ellen megpróbálunk védekezni. Főleg, ha legértékesebb vagyontárgyunkról, az otthonunkról van szó. A lakásbiztosítás az összes fent felsorolt kár ellen megvéd. De vajon megkötésekor jó ötlet a félelmeinkre hallgatni?

Semmitől nem félsz? Veled úgysem történhet baj? Ez nem szerencsés hozzáállás! A magyar biztosítótársaságok statisztikái szerint a lakásbiztosítással rendelkezők durván 70 százalékával történt már kisebb-nagyobb baj. Persze könnyen lehet, hogy valaki a szerencsés egyharmadba tartozik, de azt semmi sem garantálja, hogy ezután sem történik semmi baj. Főként, ha tekintetbe vesszük, hogy az elmúlt években a szélsőséges időjárás (viharok, ár- és belvíz, jégverés, orkán erejű szél stb.) évről-évre nő a káresemények száma.

Érdekes az is, vajon mitől tart a leginkább az emberek többsége. A felmérések szerint a lakástulajdonosok legjobban a betörőtől félnek. A második leggyakoribb félelem az, hogy leég a lakásunk, míg a harmadik helyre az időjárás okozta károk kerültek a félelmek rangsorában. Érdekes, hogy a felmérésekben mindig akad egy olyan réteg is, aki cseppet sem aggódik mondván: az ő lakását biztosan nem éri kár.

Tanulságos, hogy az ügyfelek félelmét a hivatalos biztosítási statisztikák egyáltalán nem igazolják vissza. A lakásokat ért káresemények közül a leggyakoribb a csőtörés, így értelemszerűen erre fizetik ki a legtöbb kártérítést is. A második leggyakoribb káreseményt az elmúlt években az elemi károk, elsősorban a viharkár jelentették. A harmadik legnagyobb összeg pedig az üvegtörések miatti kárra ment el. Utóbbiban persze nem csak az időjárás miatti üvegtörések vannak benne.

A statisztikák azért hasznosak, mert lakásbiztosítás megkötésekor elég jól meghatározhatjuk, pontosan mi ellen szeretnénk védeni az otthonunkat, így a díjakat is le tudjuk szorítani. Szerencsére az imént felsorolt leggyakoribb káresemények ellen minden biztosítónál kaphatunk megfelelő védelmet. Ezt a lehetőséget mindenképpen érdemes is kihasználnunk, hiszen a csőtörés, az elemi kár vagy az üvegtörés esélye az átlagosnál nagyobb.

A leggyakoribb káresemények elleni óvó lakásbiztosítás nem kerül sokba, hiszen havonta 1000-1500 forintból megköthetjük. Ám még ezt a díjat is lejjebb lehet szorítani. Érdemes vállalnunk, hogy a mindössze néhány ezer forintba kerülő úgynevezett bagatell károkat magunkra vállaljuk. Ez az önerő, melyért a biztosítók díjkedvezményt adnak. Sokat spórolhatnak ugyanis azon, hogy a kisebb káreseményekkel így nem kell dolgozniuk.

Az alábbi űrlap kitöltése után hamarosan te is megtudhatod, hogy mennyit tudnál megtakarítani a megfelelő biztosítás kiválasztásával!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket