CSOK Plusz: előny a több gyermek, vagy inkább hátrány?

CSOK Plusz: előny a több gyermek, vagy inkább hátrány?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-21 Frissítve: 2024-06-22
 

Ha több gyermek után használnánk ki a CSOK Pluszt, akkor nagyobb összegű kedvezményes hitelre lehetünk jogosultak. Igen ám, de a gyermekszámmal az elvárt minimális alapterület is növekszik, és itt jön képbe még a vételárkorlát is. Vajon a mai négyzetméterárak mellett meg tudjuk venni a megfelelő méretű házat?

A CSOK Plusz a gyermeket nevelő és vállaló házaspárok lakáshozjutását könnyíti meg. A támogatott hitel kamata legfeljebb 3%, ráadásul a futamidő alatt született második babától kezdve minden újabb gyerek után elengednek 10-10 millió forintot a tartozásból.

A kedvezményes kölcsön maximális összege is függ a gyermekek számától:

  • Egy gyerek esetén: legfeljebb 15 millió;
  • Kettő gyerek esetén: legfeljebb 30 millió forint;
  • Három, vagy több gyerek esetén: legfeljebb 50 millió forint.

Fontos kihangsúlyozni, hogy mindenképpen legalább egy gyereket kell vállalni a hitel felvételéhez. A maximális összeg meghatározásakor ugyanakkor a meglévő és a vállalt gyermekek együttes számát veszik alapul. Ez alapján a több gyermek alapvetően magasabb kölcsönösszeget jelent. De mi lehet a növekvő gyerekszám esetleges „hátránya”?

Hirdetés

Hirdetés

A nagyobb családnak nagyobb lakásba kell költöznie

A jogalkotó meghatározott egy minimális alapterületet, aminél kisebb ingatlant nem lehet vásárolni a támogatásból. Ráadásul ez az elvárt minimális alapterület függ a gyerekek számától is, ami tulajdonképpen érthető, hiszen a nagyobb családnak nagyobb hely is kell.

Nézzük az alapterületre vonatkozó minimális elvárásokat:

Többlakásos lakóépületben lévő lakás esetén (jellemzően társasházi lakások)

  • Egy gyermek: minimum 40 négyzetméter;
  • Két gyermek: minimum 50 négyzetméter;
  • Három, vagy több gyermek: minimum 60 négyzetméter.

Egylakásos lakóépületben lévő lakás esetén (jellemzően családi ház)

  • Egy gyermek: minimum 70 négyzetméter;
  • Két gyermek: minimum 80 négyzetméter;
  • Három, vagy több gyermek: minimum 90 négyzetméter.

Sokan eleshetnek a CSOK Plusztól a vételárkorlátok miatt

A jelenlegi lakásárak mellett joggal merülhet fel a kérdés, hogy a minimális alapterületre vonatkozó elvárásoknak megfelelő ingatlanokat milyen áron vásárolhatjuk meg. Ehhez a KSH 2023. IV. negyedévi lakásáradataiból érdemes kiindulni.

A fővárosban a használt ingatlanok átlagos négyzetméterára 876 ezer forint volt, míg egy újépítésű átlagos ingatlan egyetlen négyzetméteréért 1 361 000 forintot kellett fizetni 2023. végén. Természetesen az országos átlag valamivel kedvezőbb, egy négyzetméter átlagos lakás ára 464 ezer forint, míg az újépítésű ingatlanok esetében már 1 093 000 forint a négyzetméterár.

Mennyibe kerülhet a CSOK+ elvárt négyzetméterének megfelelő ingatlan?

Az újépítésű ingatlanok vételára az alapterülettől függően a fővárosban 54,4-122,5 millió Ft között alakulhat, az országos átlag ettől valamivel elmaradva 43,7-98,4 millió Ft között lehet.

A használt ingatlanoknál még inkább kiemelkednek a fővárosi adatok: Budapesten alapterülettől függően 35-78,8 millió Ft közötti áron lehet az elvárt alapterületnek megfelelő ingatlant vásárolni, míg az ország más részein egy átlagos használt lakás ára ettől érdemben elmaradva 18,5-41,7 millió Ft között alakulhat.

A CSOK+ szabályai között azonban van ingatlanárra vonatkozó korlát is: az első közös ingatlanjukat vásárlók legfeljebb 80 millió forintért, a többiek legfeljebb 150 millió forintért vásárolhatnak otthont maguknak.

Fontos
A jelenlegi átlagos árak és a jogszabályi előírások alapján az első közös otthont keresők azért nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek, főleg, ha újépítésű családi házat szeretnének venni maguknak és legalább két gyermeket szeretnének. Az ezen feltételeknek megfelelő ingatlanok négyzetmtéterára ugyanis kifejezetten magas: még a minimálisan elvárt alapterület mellett is átléphetjük a CSOK+ rendeletben foglalt vételárkorlátot. Ez sajnos nem csak a magas budapesti árak mellett igaz, gyakorlatilag ezek a családok az egész ország területén nehéz helyzetbe kerülhetnek.

A fővárosban emellett a nagycsaládot – legalább 3 gyermeket – tervező, első közös újépítésű társasházi lakásukat vásárlók is komoly problémával szembesülhetnek. A 60 négyzetméter alapterületű átlagos, fővárosi új lakások ára ugyanis szintén meghaladja a 80 millió forintot.

Ezeket a korlátokat, illetve adottságokat mindenképpen át kell gondolnia a családoknak, mielőtt belevágnak új otthonuk megvásárlásába. Illetve a jogalkotó számára is üzenet lehet az a tény, hogy a mai ingatlanárak mellett bizonyos családok már a legjobb szándék mellett sem tudják teljesíteni a vételárkorlátra vonatkozó feltételeket.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés