Lefelezhető a CSOK Plusz bírálati ideje egy jó bankválasztással

Lefelezhető a CSOK Plusz bírálati ideje egy jó bankválasztással
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-27
 

A Bankmonitor a CSOK Plusz kalkulátort 2024-ben használók és a rajta keresztül támogatott kölcsönt igénylők adatait vizsgálta. Alapvetően azt gondolhatnák, hogy nem lényeges ennél a hitelnél a bankválasztás, de ez hatalmas tévedés. Az egyes pénzintézeteknél például a bírálati idő jelentősen eltérő lehet.

A CSOK Plusz 2024. januárjától érhető el, az indulástól eltelt bő 6 hónap alatt már több, mint 100 ezer kalkulációt végeztek el a Bankmonitor CSOK+ kalkulátorával. (Természetesen elképzelhető, hogy egyes felhasználók többször is megnézték jogosultságukat, vagyis ez nem jelenti azt, hogy ténylegesen 100 ezer család kalkulált volna.)

Ilyen számosság mellett azonban már érdekes következtetéseket lehet levonni a felhasználók által megadott adatokból. Kiderülhet az érdeklődők jövedelme, életkora, hogy hány gyermeket vállalnának. Sőt, a Bankmonitoron keresztül igénylők adataiból fény derülhet arra is, hogy átlagosan mennyit kell várni a hitelbírálatra.

Hirdetés

Hirdetés

Jó bankválasztással lefelezhető a bírálati idő

Támogatott hitelről lévén szó sokan mondják azt, hogy mindegy melyik pénzintézetet választják, hiszen a a kondíciók mindenhol megegyeznek. Ez az állítás önmagában sem állja meg a helyét, hiszen egyes bankok a jogszabályi felső korlátnál – 3 százalékos kamat – kedvezőbb feltétellel kínálják a CSOK Pluszt. Jelenleg 2,89 százalékos kamat látható a legolcsóbb ajánlatnál.

Emellett nagyon fontos, hogy az egyes bankok eltérő bírálati feltételeket alkalmazhatnak: elképzelhető, hogy egyik banknál megkapja valaki a kért összeget, míg egy másik elutasítja az igénylést. Sőt, a bírálati időben is jelentős eltérések lehetnek. Az év első 5 hónapjában a Bankmonitoron keresztül igénylő családok esetében az átlagos átfutási idő 37 nap volt. Azonban az egyes pénzintézeteknél jelentős eltéréseket lehet tapasztalni: a leggyorsabb banknál az átlagos átfutási idő 23 nap volt, míg a leglassabb banknál átlagosan 50 napot kellett várni a döntésre.

Egy rossz bankválasztással, akár kétszer annyi időt kellett várni a kölcsönösszegre, ez nagyon is fontos szempont abban az esetben, ha közeleg az adásvételi szerződésbe foglalt fizetési határidő. A késedelemnek ugyanis súlyos következményei lehetnek, szélsőséges esetben akár a szerződés megszűnéséhez és a foglaló elvesztéséhez is vezethet ez a probléma.

Az átlagos hitelösszeg 26 millió forint

A Bankmonitoron keresztül az év első 5 hónapjában indított CSOK+ igénylések átlagos hitelösszege 25,9 millió forint, ez nagyságrendileg megfelel a kormány által bejelentett 26 millió forintos átlagos hitelösszegnek.

Érdekesség, hogy a medián összeg ennél magasabb, 30 millió forint. (Ez azt jelenti, hogy az igénylők fele ennél kisebb, míg fele ennél nagyobb összeget kért.) A jövedelemnél megszokhattuk, hogy az átlagbér a mediánbér felett van, aminek az az oka, hogy egyes extrém magas keresetek eltorzítják a képet. A CSOK+ esetén a fordított felállás azt jelenti, hogy vannak olyan extrém alacsony hitelösszegek, amelyek lefelé torzítják el az átlag értékét.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Inkább a magasabb jövedelműeknek jelenthet segítséget a CSOK+

Térjünk át az érdeklődőkre, azokra, akik a Bankmonitor kalkulátorát használták. A kalkulátor adataiból az is kiderül, hogy jellemzően milyen jövedelemmel rendelkező családok érdeklődnek a támogatott kölcsön után. Az mindenképpen kijelenthető az adatok alapján, hogy a kedvezmény inkább a magasabb jövedelműek érdeklődését keltette fel. A legtöbb érdeklődő – a kalkulációt elvégzők mintegy 19,17%-a – jövedelme meghaladta a havi nettó 1 millió Ft-ot.

Milyen jövedelmi sávba esnek a CSOK Plusz iránt érdeklődők?

Azt nehéz önmagában megmondani, hogy egy fizetés magas-e vagy alacsony. Éppen ezért érdemes az adatokat összevetni a KSH által mért adatokkal. A statisztikai hivatal legfrissebb 2024. áprilisi adatai alapján a kedvezményekkel számolt nettó mediánbér 357 900 forint, míg a kedvezményekkel kalkulált nettó átlagbér 444 000 forint volt Magyarországon.

Jó tudni
Az érdeklődők 90,55%-a mediánbér felett, míg 79,96 százalékuk az átlagbér felett keres.

Természetesen nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy kizárólag házaspárok igényelhetik a kedvezményt. Érdemes tehát a mediánbér duplájával összevetni az érdeklődők jövedelmi helyzetét. Így vizsgálva az érdeklődők bevétele legalább a 36,22%-a az átlagos jövedelemszint duplája felett van. Ez az érték már nem is tűnik olyan kirívóan magasnak.

Fiatalok érdeklődnek elsősorban a kedvezmény iránt

A 30 év alatti korosztály súlya megnőtt, a házaspár hölgy tagjára vannak életkori adatok:

  • Az érdeklődők 35,25 százaléka esetében a feleség 25-30 év közötti.
  • Az érdeklődők 27,56 százaléka esetében a feleség 30-35 év közötti.
  • Az érdeklődők 18,52 százaléka esetében a feleség 18-25 év közötti.
  • Az érdeklődők 12,23 százaléka esetében a feleség 35-40 év közötti.

Vagyis az esetek 50,77 százalékánál a feleség 30 év alatti. Ez nem tűnik érdemben soknak, de ne felejtsük el, hogy a korábban ez az arány valamelyest fordított volt, a Knopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elemzése alapján 2016 és 2018 között a CSOK elsődleges igénylők 51,92 százaléka 31-40 éves korosztályból került ki. Tehát a szigorodó életkori intézkedéseknek – a feleség életkorára vonatkozó előírásnak – már most is látszik a hatása, pedig 2025. december végéig a feleségre vonatkozó életkori korlát alól mentesülnek azok a párok, ahol már úton van a baba.

A legtöbben két gyermeket szeretnének

A Bankmonitor kalkulátorát használók közel fele, 49,6 százalékának nincs meglévő gyermeke, míg 32,15 százalékuknak egy gyermeke van. A legtöbben – az érdeklődők 42,41 százaléka – egy babát szeretnének vállalni, ettől nem sokkal lemaradva (36,74%) jön a két babát tervezők száma.

Az érdeklődők legnagyobb része két gyermeket szeretne összességében: a kalkulálók 45,79 százaléka tervez ekkora családot a jövőben. Az 26 millió forint átlagos hitelösszeg fényében ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a kétgyermekes családok maximum 30 millió forintot vehetnek fel.

A kalkulálók mintegy 6,13 százaléka nem szeretne újabb babát vállalni, pedig ez a kedvezmény igénybevételének egyik alapfeltétele.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés