Így lehet saját bankkártyája akár egy 6 éves gyereknek (x)

Így lehet saját bankkártyája akár egy 6 éves gyereknek (x)
Hirdetés

Cikk2024-08-29
 

Valamikor már 6 éves korban, az általános iskola elkezdésekor, de 14 éves kor körül mindenképpen felmerül az igény a szülők részéről, hogy a gyereknek saját bankszámlája legyen. A dolog érthető, hiszen ebben a korban a fiatalok már önállóan eljárnak vásárolni, együtt esznek és büféznek a barátaikkal, de általában véve is biztonságot jelent, ha van náluk bankkártya, amivel bárhol és bármikor hozzáférhetnek a pénzükhöz.

Ami a zsebpénzt illeti, természetesen a készpénz is megfelelő lehet, hiszen pár ezer forint gond nélkül hordható a táskában vagy a tárcában, ám nagyobb összeget természetesen nem célszerű senkinek sem magánál tartania, hiszen elveszhet vagy akár el is lophatják, de az iskolákban sem szeretik, ha valaki sok pénzt tart magánál.

Számos érv szól azonban a bankszámla mellett: bankkártyával ma már szinte mindenütt lehet fizetni, az azonnali átutalásnak köszönhetően másodperceken belül megérkezhet a pénz egy másik számlára, valamint egy havi díjas szolgáltatás árát is könnyen le tudják innen vonni.

Hirdetés

Miért jó a gyereknek egy saját bankszámla?

A saját bankszámla óriási előnye még, hogy fejleszti a pénzügyi tudatosságot és önállóságot, hiszen a fiatal maga oszthatja be a pénzét, valamint a banki mobilalkalmazásban nyomon követheti, hogy mikor, hol és mennyit költött. Sok alkalmazásban lehetőség van megtakarítási célokat is beállítani, így nyaralásra, biciklire vagy akár egy új ruhára is félre lehet tenni.

A szülők számára is megnyugtató, hogy ha a gyerekük távol is van, bármikor küldhetnek neki pénzt. Ez sok esetben rendkívül nagy segítség lehet akkor, ha például vonat- vagy buszjegyre, esetleg taxira kell gyorsan pénz, de számos esetben kihúzhatja a fiatalt a csávából a lehetőség.

Bankszámla és bankkártya már akár 6 éves kortól

A legtöbb banknál 14 éves kortól nyitható bankkártyával bankszámla, de van pénzintézetek, ahol akár egy újszülöttnek is lehet számlája, de ehhez kártya nem kérhető, így a funkcionalitása erősen korlátozott. 14 éves kortól azonban szinte mindenütt elérhető valamilyen diákszámla, amit rendszerint 25-26 éves korig tarthatnak meg a fiatalok. Ezekhez minden esetben igényelhető mobil- és netbanki szolgálatás, valamint bankkártya, vagyis mindent tudnak, amire egy fiatalnak szüksége lehet.

A Gránit Banknál akár 6 éves kortól is nyitható számla bankkártyával a gyereknek, amit azután egészen 18 éves koráig használhat. A Gránit Family Junior bankszámlacsomagnak ráadásul nincs havi számlavezetési díja, mint ahogy a bankkártya, a NetBank, az eBank, a TeleBank és a VideóBank szolgáltatások is ingyenesek, ATM-ből pedig mindössze 0,6%-os díjért vehető fel készpénz róla.

Minden olyan szülő nyithat Gránit Family Junior bankszámlacsomagot, akinek van számlája a Gránit Banknál, ehhez nem kell mást tennie, mint a banki mobilalkalmazáson keresztül igényelni a csomagot, majd a gyerek telefonjára letölteni a Gránit Family applikációt és aktiválni azon a szolgáltatást. Amennyiben még nincs a szülőnek számlája a Gránit Banknál, akkor lehetősége van magának Gránit Family, a gyerekének pedig Gránit Family Junior számlát nyitni.

Megmarad a szülői kontroll

Mivel a szülő és a 18 éves kor alatti gyerekek számlái összekapcsolódnak, a szülői kontroll természetesen megmarad, vagyis követhetők a gyerek költései, egy kattintással beállítható a limitet, de ha szükséges, akár azonnal zárolható is a bankkártya.

Legalább ilyen fontos, hogy a szülők motiválják, tudatos pénzügyi gondolkodásra tanítsák gyerekeiket. Ebben segíthet, hogy a Gránit Family alkalmazásban feladatokat, célokat állíthatnak be, amelyek eléréséért és elvégzésért pénzt adhatnak. Ilyen lehet például a szelektív hulladék levitele, a saját cipő kitisztítása, de akár a jó osztályzatokat is honorálhatja zsebpénzzel a szülő.

A Gránit Family alkalmazás a megtakarításokat is ösztönzi azzal, hogy beállíthatók célok, amelyek elérést folyamatosan nyomon lehet követni. Ráadásul ezekre a megtakarításokra a bank kifejezeten kedvező kamatot is fizet. (Éves kamat és EBKM 5,00% 2024.09.03-ig tartó akció keretében.) Persze a szülő maga is ösztönözheti a fiatalt azzal, ha a cél elérésekor meghatározott összeggel kiegészíti az összegyűlt pénzt.

Hogyan utalhat pénzt a szülő a gyerekének?

A gyerek és a fiatalok rendszerint nem, vagy csak korlátozott bevétellel rendelkeznek, a számlájukra is leginkább a szülő tesz pénzt. Mivel a bankon belüli tranzakciók díja rendszerint kedvezőbb, eleve praktikus, ha a gyerek és a szülők számlája egyazon banknál van, ráadásul a gyerekszámlák esetében az ezek közötti pénzmozgás sokszor ingyenes. A Gránit Family esetében például a szülő 20 000 Ft összeghatárig díjmentesen utalhat a gyerekének.

A szülői Family számlacsomag egyébként önmagában is meglehetősen kedvező kondíciókkal bír, hiszen nincs havi számlevezetési díja, a mobilapplikációba érkező iSMS értesítések ingyenesek, mint ahogy itt sem kell fizetni a NetBank, az eBank, a TeleBank és a VideóBank szolgáltatásokért sem. A belföldi forintátutalás pedig 20 000 Ft összeghatári belföldre ingyenes, míg a rendszeres átutalásnak és a csoportos beszedésnek 0,30%-os díja van.

Jó tudni

Itt a 0 Ft-os osztálypénz számla

A szülők számára mindig nagy kihívás az osztálypénz kezelése, amire egy bankszámla jelentheti a kézenfekvő megoldást. A Gránit Osztálypénz számla fontos előnye, hogy online, akár szelfivel is megnyitható, így nincs szükség személyes ügyintézésre. Az alapcsomag havi díja 890 Ft, az eseti utalás 20 000 Ft összeghatárig, a fizetési kérelem küldése, valamint első évben a bankkártya azonban ingyenes. (A fizetési kérelem nagy segítség lehet az osztálypénz beszedésében.) Amennyiben az osztályban legalább 10 gyereknek Gránit Family Junior számlája van, akkor a Gránit Osztálypénz számlacsomag kondíciói még kedvezőbbek lesznek: ebben az esetben nincs számlavezetési díj, a bankkártya az első és a második évben ingyenes, az utalásnak összeghatártól függetlenül nincs költsége, valamint havonta az első két készpénzfelvétel ingyenes.

A cikk elkészítését a Gránit Bank támogatta

Hirdetés