Akár ingyenes devizaszámlán is kamatozhat a nyaralásra félretett eurónk (x)

Akár ingyenes devizaszámlán is kamatozhat a nyaralásra félretett eurónk (x)
Hirdetés

Cikk2024-06-24
 

Egy külföldi nyaralás előtt mindig nagy dilemma, hogy mikor és hol vásároljuk meg a szükséges pénzt, hiszen a forintárfolyam folyamatosan ingadozik, de az átváltási költség is nagyon különböző lehet.

Egy külföldi nyaralás során szükségünk lesz a helyi fizetőeszközre, ám pénzügyileg nagyon nem mindegy, hogy ezt hol és mikor vásároljuk meg. Elzarándokolhatunk például egy közeli bankfiókba vagy valutaváltóba, és megvehetjük már idehaza a valutát, vagyis készpénzzel „tankoljuk fel” magunkat. Ennek előnye, hogy a készpénz mindenhol használható, így nagyobb kiszámíthatóságot jelent, ugyanakkor veszélye is van, mert ha elveszik vagy ellopják, akkor komoly bajba kerülhetünk. Némi védelmet jelenthet, ha az utasbiztosításunk véd a lopás ellen, de a maximális térítési összegek ezeknél rendszerint nem túl magasak.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az egyes bankok és valutaváltók eladási árfolyamai eltérőek, a különbség közöttük akár 5-10 forint is lehet eurónként. Általánosan elmondható, hogy a valutaváltók árfolyama kedvezőbb.

Ha valutát veszünk, akkor azt nem célszerű teljes egészében az utolsó pillanatra hagyni, mert a forint árfolyama meglehetősen hektikusan változik, és egyáltalán nem biztos, hogy éppen indulás előtt lesz erős a fizetőeszközünk.

Hirdetés

Forint bankkártyával külföldön

Nem feltétlenül kell ugyanakkor valutát vennünk, a forintszámlánkhoz tartozó bankkártyánkkal is fizethetünk külföldön, vagy éppen vehetünk fel készpénzt. Ebben az esetben a bankok a nemzetközi kártyatársaságok aktuális árfolyamán váltanak, ami mellé úgynevezett konverziós díjat számolnak még fel, ennek mértéke azonban nagyon különböző lehet. Ez összességében még így is kedvezőbb a valutaváltásnál, azonban meglehetősen kiszámíthatatlan, hogy az egyes tranzakcióknál éppen milyen átváltási árfolyammal számolhatunk, hiszen az árfolyammozgás kiszámíthatatlan.

Megoldás lehet egy devizaszámla is

A valutaváltásnál pénzügyileg jobb megoldás lehet az is, ha devizát veszünk, amit devizaszámlán tartunk, külföldön pedig az ehhez kapcsolódó bankkártyával váltás nélkül fizetünk az adott devizanemben. Ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy a bank vagy pénzügyi szolgáltató milyen eladási árfolyammal dolgozik, ami az eurónál például akár 10 forinttal is meghaladhatja a középárfolyamot.

Ingyenes devizaszámla a Gránit Banknál

Bármilyen okból legyen szükség devizaszámlára, ennek megnyitása és fenntartása ma már nem feltétlenül jelent komoly kiadást. A Gránit Banknál például bárki nyithat euró, amerikai dollár, svájci frank és angol font alapú devizaszámlát, ráadásul ezeknek jövő júniusig havi díja sincs. (Normál esetben az egyes devizaszámláknak 0,5 euró, 0,8 amerikai dollár, 0,7 svájci frank vagy 0,5 angol font volna a havi számlavezetési díja.)

Devizaváltás devizapiaci középárfolyamon, plusz díjak nélkül

A Gránit Bank eBank mobilalkalmazásában úgynevezett Gránit Digitális árfolyamon lehet eurót, svájci frankot, amerikai dollárt és angol fontot váltani munkanapokon 9 és 17 óra között, havi 650 000 forint értékhatárig. A Gránit Digitális árfolyam a bankközi devizapiaci középárfolyammal egyezik meg, így meglehetősen jó ez az ajánlat. A limit felett, valamint a megadott időintervallumon kívüli megbízásokat a bank az úgynevezett számlakonverziós árfolyamon teljesíti, ám efölött plusz díjat nem számolnak fel.

Ingyenes EUR/USD Mastercard bankkártya

Az euró és dollár számlákhoz Mastercard devizakártyák igényelhetők, amelyeket a Gránit Banknál már forintszámlával rendelkező ügyfelek néhány kattintással a banki mobilapplikációból is igényelhetnek. Ezt követően a kártyát néhány másodperc múlva már be is digitalizálhatják a Google és az Apple mobiltárca alkalmazásokba, így mobiltelefonnal is tudnak fizetni, illetve a megfelelő ATM-ekből pénzt felvenni már a fizikai kártya megérkezése előtt. Amennyiben 2024. július 31-ig igénylik a devizakártyát, akkor az első két esztendőben 0 forint a bankkártyák éves díja, míg akció nélkül 19,9 euró vagy amerikai dollár az éves költség.

50 000 forint jóváírást is bezsebelhetünk, ha számlát nyitunk

Amennyiben még nem vagyunk a Gránit Bank ügyfelei, akkor előbb forintszámlát kell nyitnunk ahhoz, hogy devizaszámlánk lehessen. Jó hír, hogy a számla szelfis megnyitásáért 40 000 forint extra jóváírást ad a bank, ha pedig olyan nyit számlát, akinek a bank szolgáltatását mi magunk ajánlottuk, akkor további 10 000 forint ütheti a markunkat.

A szelfis számlanyitási akció jóváírási feltétele a szelfivel történő sikeres számlanyitás, legalább 150 000 Ft egyösszegű jóváírás, hozzájárulás a marketing célú megkeresésekhez, 60 napon belüli Gránit eBank aktiválás, illetve 5 db sikeres bankkártyás vásárlás tranzakciónként minimum 1 000 Ft értékben. Az ügyfélajánlás esetén az ajánlottnak le kell töltenie, majd aktiválnia kell a Gránit eBank alkalmazást, valamint három alkalommal kell sikeresen vásárolnia bankkártyával.

A nyaralásig kamatozhat a megvásárolt devizánk

A nyaralásra megvásárolt, számlán parkoló deviza kamatozik is, 12 hónapos lekötésnél az EBKM az USD számlánál 4%, az EUR számlánál 3,25%, a CHF és GBF számlánál 1,25%. A választható lekötési idő mindegyik devizanem esetében 1, 3, 6, illetve 12 hónap.

A cikk elkészítését a Gránit Bank támogatta

Hirdetés