Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Hol lehet ma pénzt fialtatni?

  • 2015-02-05
  • szerző: bankmonitor

A kamatok sokszor már negatív tartományban, a részvények régi mércével mérve túlértékeltek. Kínában folyamatosan napirenden van a gazdasági lassulás. Európa sem dübörög (főkét, ha figyelembe vesszük Spanyolország, Görögország helyzetét, sőt Svájcot is nyomasztja az erős frank). Egyedül Amerika zakatol, de ők meg ott állnak a kézifék felett: a piac várja a pillanatot, mikor húzzák meg (kamatot emelnek). Hogyan látja a helyzetet egy svájci, egy amerikai és két magyar szakember? Miben hisznek, mivel lehet ilyen helyzetben profitálni? Blogkörképünkből kiderül!

Svájc régóta a vagyonos emberek Mekkája, amire egész iparág épült ki. Az egyik nevesebb svájci befektetési tanácsadó,a Wellershoff and Partners stratégia döntésekért felelős tulajdonosa, Felix Brill a svájci frankban való eladósodást jó döntésnek tartja a jelenlegi helyzetben. És miért van benne ráció? Extrém erős az alpesi deviza, ráadásul a kamata gyakorlatilag nulla. Márpedig ebből kifolyólag éppen ellentétes helyzet adódhat a közeljövőben, mint ami az elmúlt időszakban lezajlott: a frank törlesztőrélszet más devizában számolva egyre kisebb és kisebb lehet. Ezt a kockázatok miatt mégsem javasolja a kisbefektetőknek. Ők inkább vegyenek eurót vagy dollárt. A teljes interjú az Alapblogon olvasható.

A JP Morgan befektetőház ügyféligazgatója, Franz-Josef Loerch svájci kollégájánál sokkal jobban bízik Amerikában. Szerinte az elkövetkezendő időkben leginkább az amerikai fogyasztásból lehet majd profitálni. A Wal-Mart-nál kisebb, kevésbé ismert kereskedelmi egységek teljesítek majd jól. Mivel szakterületét tekintve kötvényszakértővel állunk szemben, így nem meglepő, hogy a javaslatai között is találunk kötvényeket. Például az Apple új kötvényét vagy olasz és spanyol államkötvényeket. Ezzel szemben Magyarország abszolút nincs náluk fókuszban, mert rosszabb teljesítményt várnak tőlünk.

Szabó Dávid, a Concorde-os Superpositon Alap kezelője sokkal jobban bízik a forintban. Szerinte alulértékelt. A befektetők pénzét pedig Graphisoft Park részvényekben, MOL, OTP kötvényekben, aranyban és sok egyéb másban fialtatja. Érdemes elolvasni a vele készült interjút, hiszen egy unikális, három befektetési stratégiát felvonultató alapot ismerhetünk meg, amit egy fizikus-közgazdász igazgat.

Zsiday Viktor azonban már nem ilyen optimista a kötvényekkel kapcsolatban. Általánosságban úgy gondolja, hogy ez a jelen kor buborékja, ami ráadásul tovagyűrűzött más eszközosztályokba. És már nem csak a kötvény buborék pukkanhat ki, hanem sok egyéb más is. A teljes folyamatot a blogbejegyzésében lehet olvasni.

Ráadásul kifejti a véleményét a görög helyzetről is. Párhuzamot von a Weimari Köztársaság bukása és a jelenlegi görög helyzet között. De a történelem kihatással van a német gondolkodásra mind a mai napig: extrém módon félnek az inflációtól, pedig az igazi rém a gazdasági stagnálás.

És végül érdemes egy pillantás vetni arra is, hogy miben tartják pénzüket világ szinten a megtakarítók (Kattints a képért!) Alulról felfelé a jelmagyarázat: készpénz és bankbetét, kötvény, befektetési alap, részvény, biztosítás és nyugdíj, egyéb.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket