Kitalálod, hogy idén melyik állampapírból vitték a legtöbbet?

Kitalálod, hogy idén melyik állampapírból vitték a legtöbbet?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-23
 

Gondoltad volna, hogy az éppen legmagasabb kamatot fizető állampapír ötödik helyre szorult vissza az értékesítési versenyben? Lássuk a friss számokat!

Már elérhetők a 16. heti lakossági állampapír-értékesítési adatok, így megnéztük, melyik kötvények voltak eddig a befektetők kedvencei. Sokakat meglephet, de már nem az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírból fogyott a legtöbb – a megtakarítók új favoritot találtak.

Mennyi lakossági állampapír fogyott idén?

A 2024-es év első 112 napjában összesen kb. 1231 milliárd forintnyi lakossági állampapírt vettek a megtakarítók, azaz naponta átlagosan 11 milliárd forint áramlott ezekbe a befektetésekbe. Habár a legmagasabb induló évesített kamatot a Bónusz Magyar Állampapír (8,37%) és a Prémium Magyar Állampapír (7,90%) kínálják, mégsem közülük került ki a győztes: az öt legnépszerűbb lakossági kötvény idén értékesített mennyiségét az alábbi ábrán szemléltetjük.

állampapírok értékesített mennyisége 2024

Látható, hogy az első helyet az idén debütáló, évi 7%-os kamatot termelő Fix Magyar Állampapír (FIXMÁP) szerezte meg – ebből több mint 334 milliárd forintért vittek a befektetők. A frissen bevezetett kötvény nagy népszerűségét az adja, hogy 3 éves futamideje alatt mindvégig évi 7% kamata van, ami csökkenő infláció esetén lényegesen kedvezőbbnek bizonyulhat az inflációkövető állampapír ajánlatánál.

A PMÁP csak a második helyre futott be a maga 315 milliárd forintnyi mennyiségével, az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) 288 milliárd forintos teljesítménye pedig a bronzéremre volt elegendő. A Kincstári Takarékjegy lemaradt a dobogóról (156 milliárd forint), ötödikként pedig a Bónusz Magyar Állampapír futott be (137,3).

Jó tudni
Megjegyzendő, hogy az Államadósság Kezelő Központ adatai a mostanra meglehetősen versenyképtelenné vált Magyar Állampapír Plusz értékeit is tartalmazzák, de ebbe a papírba idén alig 1 milliárd forint áramlott, ezért az ábrán nem is tüntettük fel.

Az értékesített mennyiségekkel a pénzügyminiszter is büszkélkedett: Varga Mihály április 17-én azt írta a közösségi oldalán, hogy 4 hónap alatt 40 ezren nyitottak kincstári értékpapírszámlát online, és ezekre a számlákra összesen 60 milliárd forintért vásároltak állampapírt. (Ez fejenként átlagosan 1,5 millió forintnyi befektetést feltételez.) A miniszter hozzátette, hogy 2010. óta a lakosság részaránya az államadósság finanszírozásában 3%-ról 20% fölé nőtt, miközben a devizaadósság aránya 50%-ról 30% alá mérséklődött.

Hirdetés

Hirdetés

Állomány tekintetében még mindig toronymagasan vezet a PMÁP

Habár az új vásárlások alkalmával már sokan fogadnak az összekötözött lábú PMÁP ellen, az állományokat nézve még mindig az inflációkövető kötvény teljesít a legjobban. Április közepén az alábbiak szerint alakultak a különféle lakossági kötvények állományai:

  • PMÁP: 7140,83 milliárd Ft,
  • BMÁP: 961,10 milliárd Ft,
  • 1MÁP: 768,70 milliárd Ft,
  • MÁP+: 751,91 milliárd Ft,
  • KTJ: 489,64 milliárd Ft,
  • FIXMÁP: 318,76 milliárd Ft.

A Prémium papírok dominanciája még legalább egy évig biztosan fennmarad, hiszen a rendkívül magas (17,6%-os) tavalyi infláció okán ezek az inflációkövető papírok idén akár 19% feletti kamatot is termelnek. A 2025. elején esedékes kifizetési hullámot követően azonban ez a felettébb komoly mennyiségű tőke is megmozdulhat, feltéve, hogy az akkori palettán lesznek olyan konstrukciók, melyektől magasabb jövedelmezőséget várhatnak a megtakarítók. A nagy átcsoportosítási művelet egyébként nem lenne példátlan: a közelmúltban ugyanez zajlott le a Magyar Állampapír Plusz háza táján is.

Kalkulálj
Állampapírba fektetnél? Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra testhezálló befektetést!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés