Új Prémium Magyar Állampapír jön, alacsonyabb kamattal!

Új Prémium Magyar Állampapír jön, alacsonyabb kamattal!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-31
 

Lezárják a jelenleg elérhető Prémium Magyar Állampapír értékesítését, egyúttal új PMÁP-sorozatot bocsátanak ki helyette. A február 7-től vásárolható papírral jelentősen csökken a reálhozam elérésének esélye.

Az allampapir.hu oldalon megjelent közlemények szerint már csak február 6-ig lehet vásárolni a jelenleg elérhető, 2032/I sorozatszámú Prémium Magyar Állampapírból. Azután új állampapír kerül a piacra, melynek kamata az első (bő 1 éves) kamatperiódusban jóval kedvezőtlenebb lesz az elődjéhez képest.

Kivezetik a 2032/I állampapírt

2023. november 22-én meglepő átalakítás érte a legkedveltebb lakossági állampapírt. Az Államadósság Kezelő Központ döntött a tisztán inflációkövető sorozatok kivezetéséről, és bevezette az átmenetileg nem inflációkövető kamatozású 2032/I sorozatszámú Prémium Magyar Állampapírt. Az új kötvény az első, meglehetősen hosszú kamatperiódusra évi 9,9%-os fix kamatot fizet, és csak azután változik inflációkövetővé a kamatozása. Ezzel a megoldással az ÁKK „megúszta”, hogy a korábbiakhoz hasonlóan az újonnan érkező befektetésekre is bőven kétszámjegyű kamatot kelljen fizetnie az első periódusra.

A döntés következtében bődületes roham indult az éppen kivezetendő állampapírért: az utolsó hetekben több mint 280 milliárd forint áramlott a népszerű kötvénybe. Az új, inflációt nem követő papír iránt jóval kisebb érdeklődés mutatkozott, abból hetente alig 10 milliárd forint körüli értékesítés valósult meg. A mai hír értelmében pedig ennek a sorozatnak is búcsút kell intenünk, ugyanis egy új sorozat veszi át a helyét.

Hirdetés

Hirdetés

Fix 7,9%-os induló kamattal jön a 2032/J állampapír

Február 6-át követően sem marad PMÁP nélkül a befektetői közönség, az ÁKK közleménye szerint érkezik a 2032-ben lejáró, J sorozatszámú állampapír. A 8 év futamidejű kötvény az első kamatperiódusra (2025. április 22-ig) évi 7,9%-os kamatot fizet. Mivel az első periódus hosszabb 1 évnél, így a befektetők által először kézhez kapott kamat az időarányos rész, 9,50% lesz.

2025-től a 2032/J PMÁP inflációkövetővé változik. Az első 4 évben 0,5 százalékpont kamatprémiumot fizet a megelőző naptári év átlagos inflációja felett, az utolsó 3 évben pedig magasabb, 1 százalékpont lesz a prémium. Az Államadósság Kezelő Központ ilyen módon jutalmazza azokat a befektetőket, akik nem adják el idő előtt, hanem sokáig megtartják a papírt.

Lehet-e reálhozamot elérni az új állampapírral?

Az idei infláció mértékét illetően meglehetősen nagy a bizonytalanság: a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi előrejelzése szerint 4,0-5,5% között lehet a fogyasztói áremelkedés 12 havi átlaga, de a kockázatok ehhez képest inkább felfelé mutatnak. A 2023 második félévében lezajlott gyors dezinflációs időszak minden bizonnyal véget ért, és a bekövetkező változások (forinterősödés megtorpanása, igen jelentős benzinár-emelkedés stb.) közepette van esély arra, hogy nem sikerül azonnal a kívánt szinten stabilizálni az árindexet.

A mögöttünk álló hónapok folyamatait tehát úgy összegezhetjük, hogy a lakossági állampapírokkal elérhető reálhozam drasztikusan lecsökkent. Nemrégiben még 18-19% fölötti várható kamatú kötvényeket is lehetett vásárolni, most viszont a legmagasabb kamat is 8% alá csökken, vagyis az elérhető kamattartalom kevesebb mint a felére zuhant. Különösen akkor, ha valaki rövidebb időtávra keres befektetést, hiszen a jellemző 1%-os visszavásárlási árfolyamveszteséggel kalkulálva valójában csak 6,9% lesz az új PMÁP révén 1 év alatt elérhető nyereség.

A gyors ütemű kamatcsökkentések egyik következménye lehet, hogy gyengül az állampapír dominanciája, és növekedhet az alternatív befektetési kategóriák (például a befektetési alapok) népszerűsége a lakossági megtakarítók körében.

Kalkulálj
Állampapírba fektetnél? Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra testhezálló befektetést!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés