Megvan a 2023-as infláció: ennyi lesz az új kamatuk az állampapírjaidnak!

Megvan a 2023-as infláció: ennyi lesz az új kamatuk az állampapírjaidnak!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-12
 

A Prémium Magyar Állampapír 2023-ban az egyik legkedveltebb lakossági befektetéssé vált, novemberben csaknem 7000 milliárd forintnyi állományt tartottak az inflációkövető kötvényekben a megtakarítók. A ma megjelent decemberi inflációs adat ismeretében már tudjuk, hogy 17,6% lett a tavalyi átlagos infláció – ez lesz tehát a papírok új kamatbázisa. A Bankmonitor most ez alapján összegyűjtötte, mennyi lesz a meglévő PMÁP-sorozatok kamata a 2024-ben kezdődő új kamatperiódusukban.

Fénykorát éli idén a Prémium Magyar Állampapír: a 26 éves rekordnak számító 17,6%-os tavalyi átlagos infláció következtében korábban sosem látott magasságokba, bizonyos sorozatok esetében 19% fölé emelkedik a papír kamata. Erre készülve a megtakarítók alaposan bevásároltak a kötvényből: 2023 őszén a PMÁP-ot már minden idők legnépszerűbb lakossági állampapírjának tekinthettük a maga 6954 milliárd forintos állományával.

Hirdetés

Hirdetés

Megvan a 2023-as infláció: ennyi lesz a kamatbázis

Ma reggel a KSH közzétette a tavaly decemberi inflációs adatot: 2023 utolsó hónapjában átlagosan 5,5%-kal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint 1 évvel azelőtt. A friss információ ismeretében már kiszámítható, hogy mennyi volt tavaly a 12 havi átlagos infláció.

Az éves infláció alakulása Magyarországon 2023-ban:

 • január: 25,7%
 • február: 25,4%
 • március: 25,2%
 • április: 24,0%
 • május: 21,5%
 • június: 20,1%
 • július: 17,6%
 • augusztus: 16,4%
 • szeptember: 12,2%
 • október: 9,9%
 • november: 7,9%
 • december: 5,5%

A 2023-as éves átlagos infláció, azaz a 12 hónap adatainak egy tizedesjegyre kerekített számtani átlaga 17,6 százalék – ez lesz tehát az inflációkövető állampapírok kamatbázisa a 2024-ben kezdődő kamatperiódusukban.

Jó tudni
Az inflációkövető állampapírok kamata két részből tevődik össze: az előző naptári évi átlagos inflációra mint kamatbázisra rakódik rá némi (legfeljebb 1,5 százalékpontnyi) kamatprémium.

Van Prémium Magyar Állampapírod? Íme az új kamata!

Jelenleg 22 különböző PMÁP-sorozat van a piacon, melyek lejáratai 2024-től 2033-ig terjednek. A Bankmonitor összegyűjtötte, hogy mikor indul az egyes sorozatok következő kamatperiódusa, mennyit hoznak addig a meglévő papírok, és azután mennyi lesz az éves kamatuk az új kamatbázis alapján. A számításokat az alábbi táblázat tartalmazza.

A Premium Magyar Allampapirok kovetkezo kamatai

Látható, hogy a Prémium Magyar Állampapírok vásárlói jó lóra fogadtak: a 2024-ben kezdődő kamatperiódusokban az egyes papírok éves kamatai szinte kivétel nélkül a 17,85% és 19,10% közötti tartományban lesznek. Ez praktikusan azt jelenti, hogy minden befektetett 1 millió forint 178 500 forint és 191 000 forint közötti kamatot fog megtermelni 1 év leforgása alatt.

Kivétel ez alól a legutoljára kibocsátott, jelenleg vásárolható PMÁP, a 2032/I sorozat. Ez a papír az első, meglehetősen hosszú kamatperiódusában – kb. másfél éven keresztül – nem követi az inflációt, hanem évi 9,9%-os fix kamatot termel. 2025 áprilisától azonban változó kamatozásúvá alakul, és az utolsó év inflációja felett fizet majd kamatprémiumot, hasonlóan az összes többi Prémium Magyar Állampapírhoz.

Mi lesz 2025-ben, amikor lecsökkennek a kamatok?

Feltételezhetjük, hogy az inflációkövető állampapírok veszítenek majd a népszerűségükből, amint megérkeznek a számlákra a 2025-ben esedékes, fent bemutatott mértékű kamatok. Ha idén valóban 5-6% lesz az éves átlagos infláció, akkor ebből kifolyólag a papírok kamata is nagyot fog zuhanni, egyenesen az egyszámjegyű tartományba.

Kérdés, hogy az akkori befektetési piacon lesz-e lényegesen jobb ajánlat a Prémium Magyar Állampapírok új kamatainál. Ha igen, akkor a lakosság portfóliójában megindulhat egy ahhoz hasonló átrendeződés, mint amilyet az utóbbi években a MÁP Plusz és a PMÁP között láttunk. Ez persze csak akkor lesz lehetséges, ha az Államkincstár megtartja azt a gyakorlatát, miszerint a lejárat előtt is hajlandó minimális (1%-os) tőkeveszteség árán visszavásárolni a meglévő állampapírokat.

Ha azonban az általános kamatcsökkenések közepette a PMÁP 2025-ben is versenyképes marad, akkor a megtakarítóknak nem lesz okuk kiszállni ebből a befektetésből. Különösen igaz ez a legújabb, 2032/I sorozatszámú kötvényre, ugyanis annak infláció feletti kamatprémiuma az utolsó 3 évben 0,50 százalékpontról 1,00 százalékpontra nő, így jutalmazva azokat a vásárlókat, akik hosszú időn keresztül megtartják a papírt.

Kalkulálj
Állampapírba fektetnél? Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra testhezálló befektetést!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
 • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
 • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
 • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés