Itt vannak az új állampapírok: melyik lesz 2024-ben a legjobb befektetés?

Itt vannak az új állampapírok: melyik lesz 2024-ben a legjobb befektetés?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-03
 

Januártól új típusú lakossági állampapírok bevezetéséről döntött az Államadósság Kezelő Központ. A Bankmonitor most összegyűjtötte, hogy idén melyik papírtól mit várhatnak a megtakarítók.

2024-ben is sokakat foglalkoztat, hogy milyen állampapírok közül választhatnak a hazai lakossági megtakarítók, és mekkora nyereséget lehet elérni a különböző kötvényekkel. Most bemutatjuk, milyen változások várhatók idén ezen a piacon, és mostani tudásunk szerint melyik papírok indulnak a legjobb esélyekkel a hozamversenyben.

1. Prémium Magyar Állampapír: összekötözték a favorit lábát

Az elmúlt 2 évben jelentősen átalakult a magyar lakosság állampapír-portfóliója, aminek az inflációkövető állampapír volt a legnagyobb nyertese. 2021 decemberében a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) még alig 2 200 milliárd forintos állományt tudott felmutatni, de 2023 novemberére ez az érték 6 900 milliárd forint fölé emelkedett. A papír hatalmas népszerűségének fő oka, hogy a kamatozása a rendkívül magas inflációhoz igazodik, így lehetőséget biztosít arra, hogy a megtakarítók (viszonylag) sikeresen megőrizzék a pénzük értékét.

Jó tudni
A Prémium Magyar Állampapírok kamata két részből tevődik össze: a kamatperiódus kezdetét megelőző naptári évi inflációhoz mint kamatbázishoz adódik hozzá némi kamatprémium. Például a 2031/I sorozat jelenleg termelt kamata évi 15,5%, hiszen a 2022-es éves átlagos infláció 14,5% volt, a papír kamatprémiuma pedig 1 százalékpont.

A 2023-as infláció pontos értéke még nem ismert, de 18% közelében várható, így a legtöbb PMÁP kamata (a kamatprémium mértékétől függően) a 2024-ben kezdődő kamatperiódusban megközelítheti vagy akár bőven át is lépheti a 18%-os határt.

Ugyanakkor novemberben fájdalmas hírt kaptak a befektetők: az Államadósság Kezelő Központ a kamatkiadások csökkentése érdekében olyan, új Prémium Magyar Állampapírt dobott piacra, amely az első 1,5 évben egyáltalán nem követi az inflációt, hanem fix, évi 9,9%-os kamatot fizet. A változás a korábban kibocsátott sorozatokat természetesen nem érinti, de az újonnan befektetni kívánt pénzösszegeket pont arra az időszakra vágták el az inflációkövető kamatozástól, amikor az rendkívül magas megtérülést hozott volna a megtakarítóknak.

A jelenleg elérhető papír (2032/I) kamatozása az első, meglehetősen hosszú kamatperiódust követően, 2025. április 22-e után már inflációkövető lesz: a megelőző naptári év átlagos inflációja felett fizet majd bizonyos mértékű kamatprémiumot. A kamatprémium a 2-5. kamatperiódusokban 0,5 százalékpont lesz, míg az utolsó három évben (6-8. kamatperiódusok) a kamatprémium 1 százalékpontra emelkedik. A befektetők tehát 2029. áprilisa után magasabb kamatprémiumot tehetnek majd zsebre, amennyiben „hűségesek maradnak” a papírhoz, és nem szállnak ki idő előtt a befektetésből.

Fontos
Forró téma, hogy változhat-e a PMÁP visszavásárlási árfolyama – ez a befektetés likviditása (hozzáférhetősége) miatt fontos kérdés, hiszen a papír futamideje igen hosszú, és az idő előtti visszaváltás hivatalosan nem lehetséges. Az Államkincstár mégis alkalmazza azt a gyakorlatot, hogy 1%-os tőkeveszteség árán (99%-os árfolyamon) bármikor visszavásárolja a kötvényeket a megtakarítóktól, miközben az időarányosan felhalmozott kamatokat a befektetők zsebre tehetik. Azonban érdemes tudni, hogy ez teljes egészében a kincstár döntése, a „büntetés” mértéke elvileg bármikor változhat, sőt valójában egyáltalán nem is kötelesek a futamidő vége előtt visszavenni a papírokat. Mindenesetre az utóbbi hónapokban az állami vezetők egybehangzó kommunikációja az volt, hogy a megszokott visszavásárlási gyakorlat a jövőben sem fog változni.

Hirdetés

Hirdetés

2. Bónusz Magyar Állampapír: hosszabb futamidejű párja érkezik

A hosszú kihagyás után 2022-től ismét bevezetett Bónusz Magyar Állampapír idén megújul: az eddig is elérhető, 3 év futamidejű BMÁP mellett megjelenik az 5 éves párja is, változatlanul negyedéves rendszerességű kamatfizetéssel.

A 3 év futamidejű sorozat (2027/N) továbbra is megmarad, kamatozása a DKJ-hozamokat követi: kamatbázisa a kamatmegállapítás előtt megtartott utolsó négy, háromhónapos diszkont kincstárjegy-aukción kialakult, elfogadott mennyiségekkel súlyozott átlaghozam, kamatbázisa pedig afelett 1,5 százalékpont. Ezzel az aktuális kamata évi 9,31%, melynek időarányos részét (2,82%-ot) február 26-án kifizeti. Az azutáni kamatperiódus kamata egyelőre még nem ismert.

Újdonság, hogy január 8-án érkezik az 5 éves Bónusz Magyar Állampapír (2029/N), mely a legtöbb tulajdonságában hasonlít a 3 éves papírhoz: kamatperiódusa 3 hónap, kamatbázisát pedig ugyanúgy a háromhónapos DKJ-hozamok alapján határozzák meg. Különbség viszont, hogy míg az első 3 évre 1,5 százalékpont kamatprémiumot fizet, addig az utolsó 2 évre vonatkozóan 2,5 százalékpontra emelkedik a kamatprémium mértéke. A papír ily módon jutalmazza azokat a befektetőket, akik sokáig megtartják.

Kérdés, hogy ezek a kondíciók tudnak-e majd versenyezni az alacsonyabb kamatprémiumot fizető, de inflációkövető papírok ajánlatával – erre a jelenlegi ismereteink alapján még lehetetlen válaszolni.

Fontos, hogy az 5 éves BMÁP-ra a megszokottnál szigorúbb értékesítési korlát vonatkozik: egy befektető egy forgalmazónál legfeljebb 100 millió forint névértékben vásárolhat belőle. A 3 éves papírra vonatkozóan változatlanul 250 millió forintban maximálják az egy forgalmazótól vehető mennyiséget.

3. Fix Magyar Állampapír: ígéretes új versenyző a pályán

Január 8-án egy vadonatúj lakossági állampapír is érkezik: a Fix Magyar Állampapírt (FixMÁP) üdvözölhetjük a kínálatban. Az Államadósság Kezelő Központ korábbi kommunikációjának megfelelően a papír 3 év futamidejű, és fix kamatozású. A papírból negyedévente új sorozatot bocsátanak ki, az első sorozatot (2027/Q1) idén január 8-tól március 29-ig értékesítik.

A FixMÁP kamatperiódusa 3 hónap, azaz negyedéves rendszerességgel fizeti ki az időarányos kamatokat. A papír kamatfizetései tehát előre ismertek, az első sorozat esetében az alábbiak szerint alakulnak:

  • 2024.04.22-én: 2,00%
  • 2024.07.22.én: 1,75%
  • 2024.10.22.én: 1,75%
  • 2025.01.22.én: 1,75%
  • 2025.04.22.én: 1,75%
  • 2025.07.22.én: 1,75%
  • 2025.10.22.én: 1,75%
  • 2025.01.22.én: 1,75%
  • 2025.04.22.én: 1,75%
  • 2025.07.22.én: 1,75%
  • 2025.10.22.én: 1,75%
  • 2026.01.22.én: 1,75%

A Fix Magyar Állampapírt devizabelföldi és devizakülföldi magánszemélyek vásárolhatják, online vagy személyesen. Egy befektető számára egy forgalmazóhelyen maximum 50 millió forint névértékben lehet majd FixMÁP-ot értékesíteni.

4. Egyéves Állampapír: jelentős kamatcsökkenés következik

Legutóbb 4 hónappal ezelőtt rosszabbodtak az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) kondíciói, akkor 9%-ról 8%-ra csökkent a kötvény kamata. A trend folytatódik, ugyanis a január 8-tól január 12-ig jegyezhető sorozat kamata már csak 6,5% lesz. (Egyéves Magyar Állampapírból hetente új sorozat jegyezhető.)

Ez azt is jelenti, hogy a 9,9%-os kamatozású Prémium Magyar Állampapír még a feltételezett 1%-os visszavásárlási tőkeveszteség levonása után is lényegesen magasabb hozamot termelhet egy éves időszak alatt, mint maga az Egyéves Állampapír.

Érdekesség, hogy a 2024-es finanszírozási tervben már azt írja az ÁKK, hogy az 1MÁP idén megszűnhet.

5. Kincstári Takarékjegyek: kamatvágás mindkét papírnál

Az Egyéves Magyar Állampapírhoz hasonlóan a nyomdai úton előállított Kincstári Takarékjegyek (KTJ) háza táján is kamatcsökkentés következik. Az 1 év futamidejű papír kamata 8%-ról 6,5%-ra csökken, míg a 2 éves papír kamata évi 8,5%-ról évi 6,75%-ra módosul. Ezzel tehát a Kincstári Takarékjegy kamatai az újonnan megjelenő Fix Magyar Állampapír 7%-os éves kamata alá süllyednek.

Ha valaki Kincstári Takarékjegyet szeretne vásárolni, ezt a Magyar Posta állandó postai szolgáltatóhelyein teheti meg; a kötvény futamideje a vásárlás napján indul. Ezt követően a KTJ a futamidő alatt bármikor, illetve lejárat után is visszaváltható.

6. Magyar Állampapír Plusz: idén júniusban átalakítás várható

A Magyar Állampapír Plusz 2019-ben robbant be a lakossági befektetések piacára, és az akkori csendes inflációs környezetben kifejezetten vonzónak tekinthető 4,95%-os fix – lépcsőzetes – kamatajánlatával rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert.

Azóta azonban a drágulás világszerte erősen felgyorsult (Magyarországon különösen), így a megtakarítók fokozatosan elfordultak a köznyelvben azelőtt szuperállampapírnak is titulált befektetéstől. Korábbi csúcsán a MÁP+ 6 300 milliárd forintos állománnyal büszkélkedhetett, de 2023. novemberére már 1 000 milliárd alá csökkent az állománya. A megváltozott környezetben ez teljesen érthető jelenség, és erre reagálva az Államadósság Kezelő Központ 2024-es finanszírozási terve idén júniusra a MÁP+ kondícióinak átalakítását helyezte kilátásba.

7. Babakötvény: jönnek a 20% feletti kamatok!

Akik gyermekcélú megtakarításban gondolkodnak, fontolóra vehetik a Babakötvényt, amely egy speciális, hosszú lejáratú állampapír. A Babakötvény megvásárlásához a gyermek nevére szóló Start-számlát kell nyitni a Magyar Államkincstárnál. Az erre az értékpapírszámlára befizetett összegek automatikusan befektetésre kerülnek a gyermek születési évéhez igazodó Babakötvény-sorozatba.

Ötlet
A Start-számla mellé állami támogatás is jár: a 2005.12.31. után született gyermekek 42 500 forintnyi egyszeri életkezdési jóváírást kapnak az államtól. Sőt, a saját zsebből befizetett összegekre is kapható 10% állami támogatás, de ennek maximuma évente 12 000 forint.

A Babakötvény kamata két részből, a kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. Kamatbázisa – a PMÁP-hoz hasonlóan – az előző naptári évi átlagos infláció, a kamatprémium pedig rendkívül kedvező, 3 százalékpont. Így lehetséges, hogy a kiugróan magas 2023-as infláció okán az idén induló kamatperiódusokban a Babakötvények éves kamata meghaladja a 20%-ot.

Fontos, hogy a Babakötvény csak a gyermek 18. születésnapjáig vásárolható, kifizetést pedig a gyermek 18. születésnapját követően lehet kérni a számláról, de csak akkor, ha a számlanyitástól számítva már legalább 3 év eltelt. A felvett megtakarítás a gyermek tulajdonát képezi, tehát annak felhasználásáról ő rendelkezhet.

8. Euró Magyar Állampapír: kicsi kamat, nagy devizakockázat

Az egyetlen nem forintban denominált lakossági magyar államkötvény az Euró Magyar Állampapír (EMÁP). A papír futamideje 3 év, kamatperiódusa 3 hónap, kamatozása változó. Az aktuális kamat a háromhavi EURIBOR-hoz – európai bankközi kamatlábhoz – igazodik, jelenleg évi 3,938% kamatot termel a kötvény.

Ugyan a kamat alacsony, de a forintban számoló befektetőknek azon is keletkezhet nyereségük, ha a papír megvásárlása és eladása (vagy lejárata) közti időszakban a forint gyengül az euróhoz képest. Ez persze előre nem látható fejlemény, tehát az eurós befektetés devizakockázatot hordoz magában. Megeshet, hogy valaki a forint gyengülésére fogad, ezért eurós befektetést választ, de a jóslata nem válik be, a forint erősödik az euróval szemben, így végül devizaárfolyam-veszteséget kell elkönyvelnie.

Éppen ezért az EMÁP csak azoknak javasolható, akik képesek felmérni egy külföldi devizában történő befektetés pénzügyi kockázatát, és nem riadnak vissza attól, hogy a megtakarításuk akár veszíthet is az értékéből.

Kalkulálj
Állampapírba fektetnél? Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra testhezálló befektetést!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés