Megvan a Bónusz Magyar Állampapír új kamata – sírni támadt kedvünk!

Megvan a Bónusz Magyar Állampapír új kamata – sírni támadt kedvünk!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-17
 

Hatalmas kamatvágás következik a Bónusz Magyar Állampapír háza táján: a kötvény következő kamata több mint 3 százalékponttal alacsonyabb lesz, mint a mostani kamatperiódusban. Az esés oka, hogy a magyar állam az utóbbi hetekben egyre kisebb hozamok mellett volt képes értékesíteni a 3 hónapos diszkont kincstárjegyeket.

Továbbra is népszerű a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), szeptember végén kereken 900 milliárd forintot tartottak a befektetők ebben a kötvényben. Azonban a papír sokat veszíthet vonzerejéből a következő kamatperiódustól, hiszen a DKJ-aukciók ismeretében komoly kamatcsökkenés várható.

Hogyan állapítják meg a Bónusz Magyar Állampapír kamatát?

A Bónusz Magyar Állampapír változó kamatozású kötvény, esetében háromhavonta állapítanak meg új kamatot, melyet két tényező, a kamatbázis és a kamatprémium összege alkot. A kamatbázis meghatározásakor a kamatmegállapítást megelőző négy diszkont kincstárjegy-aukción kialakult (és az elfogadott mennyiségekkel súlyozott) átlaghozamot veszik figyelembe. Erre a bázisra épül rá a kamatprémium, melynek mértéke 1 százalékpont.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi lesz a BMÁP kamata október 21-től?

A jelenlegi kamatperiódusban, azaz július 21. és október 20. között évi 11,92% kamatot termel a Bónusz Magyar Állampapír aktuálisan elérhető (2026/O) sorozata. A péntektől érvényes kamatát még nem hirdették ki, de a legutóbbi négy DKJ-aukció adatai alapján már könnyedén előrejelezhető.

A kamatbázis meghatározásakor az alábbi eredményeket veszik majd figyelembe:

  • szeptember 26.: 7,54% (19 milliárd forint)
  • október 3.: 8,03% (15 milliárd forint)
  • október 10.: 8,03% (15 milliárd forint)
  • október 17.: 7,51% (15 milliárd forint)

A fenti hozamok elfogadott mennyiségekkel súlyozott átlaga 7,76%, azaz ennyi lesz a BMÁP kamatbázisa a következő kamatperiódusban. Ehhez még hozzá kell adni további 1 százalékpont kamatprémiumot, tehát a Bónusz Magyar Állampapír az október 21-től január 20-ig tartó időszakban várhatóan évi 8,76% kamatot fog termelni. Ez a jelenlegi kamatához képest több mint 3 százalékpontos kamatvágást takar.

Mekkora kifizetésekre számíthatunk 1 millió forintos befektetéssel?

Aki Bónusz Magyar Állampapír befektetéssel rendelkezik, ő pénteken kézhez kapja a most véget érő kamatperiódus kamatát. Mivel ez a kamatperiódus 92 napig  tartott, ezért az évi 11,92%-os kamat időarányos része (360 napos évet feltételezve) 3,05 százalék. Ezt úgy értelmezhetjük, hogy 1 millió forint névértékű BMÁP pénteken 30 500 forint kamatot fizet.

A következő kamat (évi 8,76%) időarányos része a következő kamatperiódusra (91 napra) átszámítva időarányosan 2,21 százalék, tehát 1 millió forint névértékű befektetés esetén 22 100 forintos kamatfizetés várható 2024. január 21-én.

Kalkulálj
Állampapírba fektetnél? Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra testhezálló befektetést!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés