Íme egy furcsa állampapír, amely nem fizet kamatot!

Íme egy furcsa állampapír, amely nem fizet kamatot!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-13
 

A magas infláció hatására erősen fellendült a kereslet a kétszámjegyű kamatokat fizető állampapírok iránt. Kevesen tudják azonban, hogy nem csak kamatfizetés által, hanem akár anélkül is lehet nyerni némelyik állampapírral. Most bemutatunk egy furcsa állampapírt, amely egyáltalán nem fizet kamatot, mégis egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A lakossági befektetők megszokhatták, hogy a kamatfizetés szintje alapján össze lehet hasonlítani a különféle állampapírok jövedelmezőségét. Létezik azonban egy olyan állampapír, amely egyáltalán nem fizet kamatot. Habár ez első hallásra furcsának tűnhet, mégis lehet nyereséghez jutni ennek a típusnak a segítségével. Van is létjogosultsága, sőt, az elmúlt 1 évben hatalmas slágerré vált a kisbefektetők körében. Nézzük tehát, mit érdemes tudni a kamat nélküli állampapírról, azaz a Diszkont Kincstárjegyről.

Hogyan működik egy Diszkont Kincstárjegy?

A legtöbb lakossági állampapír a befektetett tőkére kamatot fizet, melynek mértéke előre meghatározott és ismert (akár fix, akár változó). Például egy egyszerű, 1 év futamidejű, 10% kamatú kötvény esetében tudhatjuk, hogy az állampapír indulásakor befektetett 100 ezer forintból egy évvel később 110 ezer forint lesz. A magyar állampapírok közül hasonló elven működik a népszerű Prémium Magyar Állampapír, Bónusz Magyar Állampapír vagy Magyar Állampapír Plusz is.

Ezzel szemben a diszkont kincstárjegy (DKJ) nem ígér kamatot a befektetőknek, hanem fix, egyösszegű kifizetést biztosít. Például egy 12 hónap futamidejű DKJ-ről tudjuk, hogy 12 hónap elteltével pontosan 10 ezer forintot fog kifizetni. Ebből már sejthető, hogy hozam elérésére csak akkor van lehetőség, ha a befektetők 10 ezer forintnál kevesebbért (azaz „diszkont áron”) tudják megvásárolni ezt az állampapírt. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy pl. 9091 forintért kapható az 1 éves lejáratú, 10 ezer forint névértékű DKJ, így a befektetők évesítve pontosan 10% hozamot érnek el vele.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora hozamot biztosítanak most a Diszkont Kincstárjegyek?

A diszkont kincstárjegyek kínálata és az éppen elérhető papírok hozama folyton változik. A cikk írásának idején könnyedén találhatunk 13-14%-os hozamú diszkont kincstárjegyeket, de érdemes leszögezni, hogy ez évtizedes összehasonlításban extrém magas hozamszintnek számít. Az alábbi ábrán látható, miként változott a 12 hónapos DKJ-aukciókon kialakult átlaghozam 2006-tól napjainkig.

Diszkont Kincstárjegy hozamok és jegybanki alapkamat (2006-2023)

Látszik, hogy az újonnan forgalomba hozott diszkont kincstárjegyek hozamai és a jegybanki alapkamat nagyon erősen együtt mozognak. Alacsony alapkamat idején a DKJ-hozamok is alacsonyak, míg a mostanihoz hasonló, kiugróan magas jegybanki alapkamat a DKJ-hozamok felfutásával jár együtt.

Fő következtetésként levonhatjuk, hogy a diszkont kincstárjegyekkel elérhető nyereség az aktuális kamatkörnyezethez igazodik. Emlékezhetünk, hogy 2022-ben a Magyar Nemzeti Bank rekordmértékű kamatemeléseket hajtott végre: most éppen 13%-os szinten táborozik az alapkamat. De amint visszább szorul a hazai infláció, és lehetőség nyílik a jegybanki alapkamat csökkentésére, azzal egyidejűleg majd a DKJ-hozamok mérséklődésére is számíthatunk.

Milyen időtávra fektethetünk DKJ-be?

A diszkont kincstárjegyek az állampapírok közt jellemzően a legrövidebb futamidővel rendelkeznek. Találkozhatunk 3 hónapos, 6 hónapos és 12 hónapos lejáratú papírokkal, sőt, volt idő, amikor 6 hetes (1,5 hónapos) lejáratú DKJ-k is kerültek forgalomba Magyarországon. Fontos tudni, hogy a DKJ-k a forgalomba hozatal és a lejárat közti időszakban is forognak a piacon, azaz könnyedén találhatunk olyan papírt is, amely éppen 2 hónap múlva jár le. (Például úgy, hogy a kibocsátásakor 3 hónap futamidejű volt, de a kibocsátás óta már 1 hónap eltelt.)

Miért lettek annyira népszerűek a diszkont kincstárjegyek?

A diszkont kincstárjegyeket általában bankok, vállalatok, intézményi befektetők vásárolják, a lakossági befektetők portfóliójában kevésbé jellemző az előfordulásuk. 2022-ben mégis óriási kisbefektetői kereslet jelent meg a DKJ-piacon: az Államadósság Kezelő Központ elmondása szerint egy év alatt 20 milliárd forintról 862 milliárd forintra (!) nőtt a lakosság kezében lévő DKJ-állomány.

Ennek a nem mindennapi menetelésnek a hátterét a különböző állampapírok hozamainak viselkedése segíthet megérteni. Amint az ábrán is bemutattuk, a DKJ-hozamok nagyon gyorsan lekövették a piaci hozamszint változását. Ezáltal már 2022 májusban 7% közeli hozamot biztosítottak, szeptemberre pedig 12% környékére emelkedett a hozamuk. Ezzel szemben a szokványos lakossági állampapírok jövedelmezősége egyáltalán nem, vagy csak nagyon lassan igazodott a megváltozott környezethez. Például a Magyar Állampapír Plusz ma is fix 4,95%-os évesített kamatot kínál, az évente egyszer megváltozó kamatú Prémium Magyar Állampapír pedig még 2022 szeptember közepén is 6,6%-os kamattal forgott.

Ilyen körülmények között érthető, hogy miért fordultak a kisbefektetők a diszkont kincstárjegyek irányába: hónapokon keresztül fennállt az a speciális helyzet, hogy a DKJ-t tekinthettük a leginkább versenyképes alternatívának. Ősszel végül frissült a lakosság számára kifejlesztett állampapírok palettája, azóta a Prémium Magyar Állampapír és az újból megjelent Bónusz Magyar Állampapír is bőven kétszámjegyű kamatokat kínál.

Hogyan vásárolhatunk magánszemélyként DKJ-t?

Amint azt már a többi állampapír esetében megszokhattuk, a diszkont kincstárjegyek is közvetlenül elérhetők az Államkincstárnál értékpapírszámlával rendelkezők számára. Akinek már van számlája, ő a Webkincstár vagy a Mobilkincstár felületein könnyedén hozzájuthat ezekhez az állampapírokhoz. Természetesen nemcsak a kincstárnál lehet DKJ-t vásárolni, hanem a bankok és brókercégek ügyfelei is befektethetnek ilyen kötvényekbe. Érdemes azonban odafigyelni a felszámított költségekre: míg az Államkincstárnál vezetett számla költségmentes, addig a privát szolgáltatók díjakat számíthatnak fel a befektetésekhez kapcsolódóan.

Ötlet
Ha banknál vagy brókercégnél vásárolnál diszkont kincstárjegyet, hasonlítsd össze az elérhető hozamot a Webkincstárban feltüntetett, azonos sorozatszámú DKJ hozamával. Ha eltérést tapasztalsz, az azt jelzi, hogy a bank kedvezőtlenebb árfolyamon (drágábban) adja el neked a kötvényt, mint amire optimális esetben lehetőséged lenne. A legjobb árfolyam és az általad fizetendő árfolyam közti rés a bank bevétele.

Összefoglalás

A diszkont kincstárjegyek rövid futamidejű, legfeljebb 1 éven belül lejáró állampapírok. Kamatot nem fizetnek, ezért befektetői nyereség elérésére a diszkont árazás biztosít lehetőséget. A DKJ-hozamok nagyon szorosan együtt mozognak a jegybanki alapkamattal és más kockázatmentes piaci hozamokkal: például 2023 tavaszán 13% feletti évesített nyereségre is szert tehetünk ezekkel a kötvényekkel. A diszkont kincstárjegy tehát megfontolandó alternatíva lehet mindazoknak, akik néhány hónapra keresnek helyet a megtakarításuknak, és szeretnék kerülni a kockázatvállalást.

Kalkulálj
Ha szakértői segítségnyújtásra vágysz a megtakarításaid menedzselésében, vedd fel a kapcsolatot a Bankmonitor tanácsadóival!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés