Új Bónusz Magyar Állampapír értékesítése indult február 21-én

Új Bónusz Magyar Állampapír értékesítése indult február 21-én
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-22 Frissítve: 2023-02-28
 

A 2025/N Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) forgalmazása 2023. február 20.-val lezárult, helyette egy új, 2026/O sorozatot lehet vásárolni. A két konstrukció feltételei nagyon hasonlók, van azonban néhány eltérés.Az inflációkövető prémium állampapír mellett egy másik nagyon vonzó lakossági állampapír is elérhető jelenleg. A bónusz állampapír kamata a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegyek aukciós átlaghozamához van kötve. A jelenleg elérhető kamat ezen konstrukció esetében is bőven a kétszámjegyű tartományban helyezkedik el.

A Bónusz Magyar Állampapír feltételei valamelyest módosulnak, ugyanis az eddig elérhető 2025/N sorozat értékesítési ideje lejárt, helyette a 2026/O sorozat érhető el jelenleg.

Miben tér el az új bónusz állampapír a korábbitól?

A legfontosabb jellemzői változatlanok a papírnak. A konstrukció továbbra is változó kamatozású, a kamat negyedévente módosulhat a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós hozamának megfelelően. (A kamatbázis mértéke egészen pontosan a kamat meghatározását megelőző utolsó négy aukción kialakult átlaghozamok súlyozott átlagával egyezik meg.)

Ezt a kamatbázist egy kamatprémiummal növelik meg, így alakul ki a papír által az adott időszakban kifizetett kamat. A kamatprémium a korábbiaknak megfelelően 1 százalék. A kamatot továbbra is negyedévente fizetik az állampapír után.

De mégis miben tér el az új konstrukció a régitől?

  • Az eddigi sorozat pont három éves futamidejű volt, az új konstrukció valamivel hosszabb, 3 év és 8 hónapos futamidejű.
  • Az induló éves kamatszint 15,17 százalék. (A 14,17 százalék kamatbázist növelik meg 1 százalék kamatprémiummal.) Az első negyedéves periódusra ez pontosan 2,44 százalékos időarányos kamatot jelent. Ez természetesen eltér a korábbi konstrukció induló, illetve az aktuális kamatperiódusra érvényes kamatától. Ez érthető is, hiszen a 2026/O sorozat induló kamatszintjét a kibocsátás előtti 4 darab 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozama alapján határozták meg.

Hirdetés

Hirdetés

Mikor érdemes Bónusz Állampapírt vásárolni?

A Bónusz Magyar Állampapír legújabb sorozatának 15,17 százalékos éves kamata valamelyest elmarad a hosszabb futamidejű Prémium Magyar Állampapír 16 százalékos éves kamatszintjétől. Ugyanakkor ideális választás lehet mindazok számára, akiknek lényeges szempont a kamatfizetés gyakorisága. A bónusz állampapír ugyanis negyedévente fizet kamatot, míg az inflációkövető állampapír évente.

Az is lényeges lehet a döntés során, hogy mit várunk a piactól. A további áremelkedés, a pénzpiaci hozamok további növekedése ugyanis relatív gyorsabban beépülhet a bónusz állampapír kamatába. Ha viszont az áremelkedés és a piaci hozamok mérséklődésére számítunk, akkor jobban járhatunk az inflációkövető befektetéssel, ez ugyanis késleltetve reagálja le a piaci változásokat.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés