Megpecsételődött a Bónusz Magyar Állampapír sorsa: hatalmas kamatvágás következik!

Megpecsételődött a Bónusz Magyar Állampapír sorsa: hatalmas kamatvágás következik!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-07-11
 

A jelenleg vásárolható BMÁP-sorozat következő kamatperiódusra szóló kamata csaknem 4 százalékpontot fog zuhanni a mostani periódushoz képest! Ezzel végleg eldőlt a kamatverseny az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír és vetélytársa, a Bónusz Magyar Állampapír között.

Megtartották az utolsó olyan diszkont-kincstárjegy-aukciót, melynek eredményére szükségünk volt a Bónusz Magyar Állampapír következő kamatának meghatározásához. A befektetők nem fognak örülni az új információknak: a BMÁP-kamat jelentős csökkenése várható.

Hogyan számítják ki a Bónusz Magyar Állampapír kamatát?

A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) háromhavonta változó kamatozású állampapír, kamata a kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. Kamatbázisát a diszkont kincstárjegy-hozamok alkotják: egészen pontosan a kamat meghatározása előtti négy, 3 hónapos DKJ-aukción kialakult, elfogadott mennyiségekkel súlyozott átlaghozamot kell alapul venni. Az erre ráépülő kamatprémium további 1 százalékpont. A jelenleg elérhető BMÁP-sorozat (2026/O) jelenlegi kamata 15,90%, melynek időarányos részét július 21-én fizeti ki, egyúttal aznap elindul a következő kamatperiódusa.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi lesz a BMÁP következő kamata?

A mai DKJ-aukció eredményei ismeretében már azt is tudjuk, hogy mennyi lesz a BMÁP következő 3 havi kamata. A kamatbázis meghatározásakor az alábbi DKJ-hozamokat és elfogadott mennyiségeket veszik majd figyelembe:

  • június 20.: 12,50% (29 milliárd forint)
  • június 27.: 10,14% (24,99999 milliárd forint)
  • július 4.: 10,14% (19,5 milliárd forint)
  • július 11.: 10,20% (14,99999 milliárd forint)

Ezek alapján az elfogadott mennyiségekkel súlyozott átlaghozam 10,92%, melyhez további 1 százalékpont kamatprémiumot hozzáadva megkapjuk, hogy évi 11,92% lesz a BMÁP kamata a következő, július 21-én kezdődő kamatperiódusban. Ez drasztikus, csaknem 4 százalékpontos csökkenést jelent a mostani, 15,90%-os kamathoz képest.

Végleg megnyerte a versenyt az inflációkövető papír

Az utóbbi hónapokban izgalmas verseny zajlott a DKJ-hozam-követő Bónusz Magyar Állampapír és az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) között. Egy rövid ideig hajszálnyival vezetett a BMÁP, hiszen a 15,90%-os kamatával szemben a hosszabb futamidejű PMÁP „csak” 15,50% kamatot termel. Fontos különbség azonban, hogy míg a BMÁP kamata háromhavonta változik, addig a PMÁP esetében évente egy alkalommal állapítanak meg új kamatot.

Az új BMÁP-kamat ismeretében elmondhatjuk, hogy beigazolódtak a várakozásaink, és jövő héttől behozhatatlan előnyre tesz szert az inflációkövető állampapír. Miközben a 2031-ben lejáró PMÁP kamata továbbra is évi 15,50% lesz, addig a BMÁP csaknem 4 százalékponttal alacsonyabb kamatot fog termelni. Sőt, a csökkenő hozamszintek és a tavalyinál várhatóan lényegesen magasabb idei infláció együttesen azt eredményezhetik, hogy a PMÁP és a BMÁP kamatai közti különbség a jövőben még nőni is fog.

Kalkulálj
Állampapírba fektetnél? Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra testhezálló befektetést!
Hirdetés
Hirdetés